Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 15:04

Και άλλη εταιρεία εμπλέκεται στο project με το Σολωμού και το Πεδίο Βολής – Ο Σαββίδης, οι Ισραηλινοί και το ΕΣΧΑΣΕ... (pics)

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, όπου παρουσία των δύο μελετητών της εταιρείας “Έψιλον Κατασκευαστική” (δείτε ΕΔΩ), που έχει αναλάβει την εκπόνηση του Master Plan, συζητήθηκε η αξιοποίηση με συγκεκριμένο τρόπο των δύο στρατοπέδων της Πρέβεζας (Σολωμού και Πεδίο Βολής).

solomou4 a

Είχαμε επισημάνει με αναλυτικό ρεπορτάζ μας τα δεδομένα (δείτε ΕΔΩ), με βάση και τον παράγοντα “Κάννες”, για τις γενικότερες εξελίξεις γύρω από το θέμα. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr υπάρχουν νέα δεδομένα στο... τραπέζι, που γεννούν νέα ερωτηματικά.

pedio1 a

  1. Ακόμη μία εταιρεία, η Onoffice environmental architecture, έχει συνεργαστεί με την εταιρεία των κ.κ. Ζώη και Τσιρώνη, για το σενάριο σχεδιασμού για το Σολωμού και το Πεδίο Βολής Παντοκράτορα. Αυτό δεν είναι ούτε μυστικό, ούτε κρυφό, καθώς η εταιρεία στην ιστοσελίδα της έχει αναρτήσει και τις σχετικές εικόνες που δημοσιεύουμε, ωστόσο δεν είχε ειπωθεί ποτέ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και κατά συνέπεια οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν ενημερωθεί γι' αυτό. Οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν και στην περίπτωση της Σύρου που έχει ουσιαστικά “ομαδοποιηθεί” ως επένδυση με αυτή της Πρέβεζας, καθώς είναι ουσιαστικά... καρμπόν με αυτή.

  2. Και στην περίπτωση του Πεδίου Βολής στην Πρέβεζα, αλλά και στην περίπτωση του στρατοπέδου “Ζαφείρης” στη Σύρο, η έκταση εμφανίζεται να είναι στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου στο Κτηματολόγιο και όχι του ΤΕΘΑ.

  3. Και στην περίπτωση της Σύρου, όπως και σε αυτή της Πρέβεζας έχει επιλεγεί το επενδυτικό εργαλείο του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Λίγοι έχουν αντιληφθεί όμως τι συμβαίνει με αυτό το “εργαλείο”.

    Αντιγράφουμε ορισμένα σημεία από μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου:

    Οι επενδύσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «Στρατηγικές», βάσει του νόμου, δικαιούνται ορισμένα προνόμια, όπως η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης, ειδικές διαδικαστικές και χωρικές παρεκκλίσεις, καθώς και τη δυνατότητα κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ).

    Τα ΕΣΧΑΣΕ δίνουν τη δυνατότητα, σε εκτός σχεδίου περιοχές, να καταρτίζονται σχέδια με τα οποία αποδίδεται συγκεκριμένη «επενδυτική ταυτότητα» στην έκταση, προβλέπονται ευνοϊκοί όροι δόμησης, η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού και άλλες παρεκκλίσεις.

    Καταλαμβάνουν θέση γενικών πολεοδομικών σχεδίων στο σύστημα σχεδιασμού με δυνατότητα να τα τροποποιούν. Παράλληλα δεν τίθεται κανένας περιορισμός ούτε στο ελάχιστο ούτε στο μέγιστο μέγεθος του ειδικού σχεδίου αυτού και στην έκταση που μπορεί να καταλαμβάνει αλλά ούτε και στην ένταση και την ποικιλία των χρήσεων του σχεδίου. Για πρώτη φορά η τεράστια υπεραξία που δημιουργείται από την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου ωφελεί αποκλειστικά τον ιδιώτη επενδυτή που δεν εισφέρει έναντι αυτού του οφέλους σε γη ή σε χρήμα”.

  4. Για να ενταχθεί μια επένδυση στη διαδικασία των Στρατηγικών επενδύσεων ακολουθείται μία ξεχωριστή διαδικασία, μέσω του «Enterprise Greece», που περιλαμβάνει και διαχειριστική αμοιβή προς αυτό.

  5. Επιπλέον εφόσον το Σολωμού και το Πεδίο Βολής χαρακτηριστούν στρατηγικές επενδύσεις, ο επενδυτής μπορεί να έχει ορισμένα από τα παρακάτω προνόμια:

    Ειδικές ρυθμίσεις:

    - Δυνατότητα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων.

    - Ορισμός βοηθητικών και συνοδών έργων για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων.

    - Δυνατότητα παρεκκλίσεων από τους όρους και περιορισμούς δόμησης με έκδοση ΠΔ.

    - Δυνατότητα αιτήματος παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

    - Δυνατότητα παροχής όρων ανάδειξης και προστασίας αρχαιολογικών ευρημάτων σε εύλογο χρόνο προκειμένου να μην ανακόπτεται η υλοποίηση της επένδυσης.

    - Δυνατότητα αιτιολογημένης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων με επιτάχυνση διαδικασιών.

    - Αρμοδιότητα Δικαστηρίων.

    - Δυνατότητα υποβολής αιτήματος παροχής φορολογικών κινήτρων στην επένδυση, όπως η παγιοποίηση του φορολογικού καθεστώτος, η δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών και η μείωση ή απαλλαγή από τέλη και ειδικούς φόρους. Η απονομή φορολογικών κινήτρων για κάθε στρατηγικό επενδυτικό σχέδιο κυρώνεται αυτοτελώς με νόμο από τη Βουλή και γνωστοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

pedio4 a 1

Όπως είχαμε περιγράψει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θεωρεί δεδομένο πως η συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης είναι η πρόταση του Δήμου Πρέβεζας και την παρουσιάζει έτσι και στους επενδυτές, την ώρα που οι επιφυλάξεις στην τοπική κοινωνία είναι αρκετές και αποτυπώθηκαν και στο δημοτικό συμβούλιο.

pedio5 a

Και μπορεί και από την ίδια τη δημοτική αρχή να “διαρρέουν” πως θα δούμε αν είναι βιώσιμη αυτή η επένδυση, ωστόσο οι μεγάλοι επενδυτές στην τουριστική αγορά έχουν εντελώς άλλη άποψη και τη μετέφεραν μάλιστα και στο διευθυντή του ΥΠΑΑΠΕΔ Γιώργο Ζησιμάτο.

Αρκετά δημοσιεύματα και στον Τύπο των Αθηνών ανέφεραν πως Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Άραβες επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν σε Σύρο και Πρέβεζα, εκμεταλλευόμενοι και τη μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή.

solomou1 a

Σε πολίτες τρίτων χωρών που έχουν εισέλθει νόμιμα στη χώρα και διαθέτουν προσωπικά κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα συνολικής αξίας 250.000€ χορηγείται, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις βάσει νόμου, πενταετής άδεια διαμονής με δυνατότητα ανανέωσης.

Στην περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, αξίας 250.000 ευρώ, δικαίωμα διαμονής παρέχεται, μόνον εφόσον οι ιδιοκτήτες του ακινήτου είναι σύζυγοι που κατέχουν το ακίνητο εξ' αδιαιρέτου ειδάλλως παρέχεται μόνον εάν το ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε συνιδιοκτήτη είναι αξίας 250.000 ευρώ.

Ο παραπάνω πολίτης τρίτης χώρας μπορεί να συνοδεύεται και από τα μέλη της οικογένειάς του στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ατομική άδεια διαμονής που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος.

solomou2 a

 

Στους πολίτες τρίτων χωρών, κατόχους ακινήτων παρέχεται δυνατότητα εκμίσθωσης αυτών.

Ποια είναι τα τρία νέα στοιχεία αναφορικά με τους ενδιαφερόμενους:

  1. Οι μελετητές στη Σύρο (οι ίδιοι που ήρθαν και στην Πρέβεζα), ανέφεραν πως η TUI Group, ο μεγαλύτερος οργανισμός τουρισμού στον κόσμο, έχει υποδείξει τις κατευθύνσεις αυτές για την επένδυση που πρέπει να γίνει.

  2. Μετά την πώληση της ΣΕΚΑΠ η εταιρεία Dimera, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, ετοιμάζει δυναμικό “μπάσιμο” στην τουριστική επένδυση και τα πολυτελή ξενοδοχεία και όπως αναφέρουν δημοσιεύματα εκτός από Χαλκιδική, Κρήτη, Ρόδο ετοιμάζεται να επεκταθεί και στη Δυτική Ελλάδα, με στόχο παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εκτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Διόλου απίθανο να “τσεκάρει” και την περίπτωση της Πρέβεζας.

  3. Ισραηλινός όμιλος επιχειρήσεων έχει ήδη ενδιαφερθεί για την περίπτωση της Πρέβεζας, σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, κάτι που επιβεβαίωσε παλαιότερα σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα μας ο ίδιος ο κ. Ζησιμάτος.

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Πάργα, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...