Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 00:20

Έκτακτο Συντονιστικό στην Π.Ε. Πρέβεζας-Σχέδια έκτακτης ανάγκης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένες παρεμβάσεις ζήτησε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου

Θέματα που δεν είχαν ξανατεθεί σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πρέβεζας με θέμα την αντιπυρική προστασία, όπως τα σχέδια εκκένωσης οικισμών και ευαίσθητων περιοχών, αλλά και θέματα που έχουν τεθεί επανειλημμένα, όπως οι ακαθάριστες ιδιοκτησίες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πρέβεζα, παρουσία του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου κ. Ευ. Γεωργακόπουλου.

IMG 6537

Ο κ. Γεωργακόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, όπως οι κατασκηνώσεις της Λούτσας και η παραλιακή ζώνη από τη Λούτσα, που είναι έντονη η παρουσία των πεύκων, μέχρι και το δάσος του Μονολιθίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σχέδιο εκκένωσης και απομάκρυνσης πολιτών ειδικά στη Λούτσα, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία αλλά και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε και σε παράνομες χωματερές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, οι οποίες εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους, ενώ στάθηκε και στο αγκάθι των ακαθάριστων οικοπέδων, χαρακτηρίζοντας ως εγκληματική ενέργεια την αδιαφορία των ιδιοκτητών και κάλεσε τους δήμους να προχωρήσουν επιτέλους σε αυτά που προβλέπει ο νόμος.

“Κρίνουμε πως οι περιοχές που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση, ειδικά οι περιοχές της Λούτσας, της Λυγιάς, του Βράχου, κάτω Ριζά, Κανάλι, σχεδόν μέχρι το Μύτικα, όπου χρειάζεται η συνεργασία και με το λιμεναρχείο και με όλες τις υπηρεσίες. Εκεί λοιπόν χρειάζεται ένα σχέδιο, ειδικά στην περιοχή της Λούτσας επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των λουομένων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εκεί, αν έχουμε πυρκαγιά στο πευκοδάσος που είναι πάνω από την παραλία τότε κλείνει η έξοδος διαφυγής όλων των λουομένων κι αν πάρουμε παράδειγμα το Μάτι, καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχει πανικός και θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Άρα εκεί πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των λουομένων, έτσι ώστε να μπορέσουμε αν γίνει κάτι εκεί, να διαχειριστούμε σωστά το συμβάν. Κι εδώ χρειάζεται να δούμε τις δυνατότητες που έχει το λιμεναρχείο, να δούμε μαζί με το δασαρχείο πως μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το δρόμο, να τον κάνουμε ως έξοδο διαφυγής, δηλαδή να μην είναι μέσα στα πεύκα, θα πρέπει να αφαιρέσουμε πεύκα στο συγκεκριμένο δρόμο, να γίνει σωστή διαχείριση γιατί υπάρχει και η κατασκήνωση εκεί, αλλά και στο χωριό της Λούτσας” τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, ο οποίος καυτηρίασε και το γεγονός, πως η πλειοψηφία των περισσότερων προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων, δυστυχώς αδιαφόρησαν όταν συγκάλεσε συντονιστικό όργανο στο Δήμο Πρέβεζας, καλώντας τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί και να εκπονήσουν σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

IMG 6554

Από την πλευρά του ο αντιπεριφειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου τόνισε πως το προσωπικό της Περιφέρειας είναι σε ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, καθώς και την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με μηχανήματα έργου και υδροφόρες και τόνισε πως είναι ανάγκη οι δήμοι να συντάξουν τοπικά σχέδια, σύμφωνα με τα πρότυπα του “Ξενοκράτη”.

Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη δρομολόγηση επιπλέον μέτρων ετοιμότητας ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε συμβάντος, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού, επισήμαναν πως είναι έτοιμοι να συνδράμουν όπου χρειαστεί.

IMG 6525

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου και εκπροσώπου της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Δημήτρη Παππά πως στη Λούτσα και σε όλες αυτές τις περιοχές από το 2011 μέχρι και σήμερα οργιάζουν τα αυθαίρετα και κανείς δεν έχει πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο, ενώ ο κ. Ρήγινος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων και επισήμανε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην Κασσώπη, αφού η μόνη πρόσβαση που υπάρχει προς τον αρχαιολογικό χώρο είναι μέσα από το πυκνό πευκοδάσος.

Στην ανάγκη παρεμβάσεων με τη συνεργασία όλων των φορέων στάθηκε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Πρέβεζας, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τα πεύκα, ενώ ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ κ. Πάτσης ενημέρωσε πως το πολιτικό όργανο συνεδρίασε και έλαβε την απόφαση τα μέλη του να τεθούν εθελοντικά στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

IMG 6526

Στο έντονο πρόβλημα που υπάρχει στο Μονολίθι με την ανεξέλεγκτη στάθμευση των οχημάτων, η οποία σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, στάθηκε ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας κ. Ράπτης, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει λύση άμεσα ενώ στο θέμα της πρόσβασης στην παραλία της Λούτσας στάθηκε και ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, σημειώνοντας πως λόγω της κίνησης και των σταθμευμένων οχημάτων εκατέρωθεν του παραλιακού δρόμου στη Λούτσα, το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμη και καθημερινά, πόσο μάλλον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τέλος ο αντιδήμαρχος του δήμου Πρέβεζας κ. Σαραμπασίνας επισήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν για τον καθαρισμό των οικοπέδων, αφού η γραφειοκρατία αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες των δήμων αποτελούν σοβαρά εμπόδια, ενώ τις δικές τους παρατηρήσεις έκαναν και οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας και Φιλιππιάδας.

IMG 6541

Κλείνοντας διαφάνηκε πως υπάρχει διάθεση για εντονότερη συνεργασία και σε άμεση προτεραιότητα μπήκε ο σχεδιασμός από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης για την εκκένωση οικισμών κλπ, με τον κ. Γεωργακόπουλο να φαίνεται αποφασισμένος να συντονίσει την όλη διαδικασία.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Π. Βασιλάκης, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Πρέβεζας κ. Π. Σαραμπασίνας και κ. Κ. Ματέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δ. Κωνής ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας και Φιλιππιάδας, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Πάργας, Εκπρόσωπος της 131 ΣΜ, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Πρέβεζας, ο εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Πρέβεζας, ο Δ/της Β΄ Λ/Τ Πάργας, ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Πρέβεζας κ. Α. Σεϊτανιώτης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Πρέβεζας, ο Αν. Πρ. ΕΦΑ Πρέβεζας, ο Πρόεδρος της Λ.Ε.Κ, ο Πρ/νος της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Πρέβεζας και εκπρόσωποι της Δ/νσης Τεχνικών Έργων και Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Πρέβεζας, ο Πρ/νος της Δ/νσης Περιβάλλοντος Δ. Πρέβεζας, ο εκπρόσωπος του Δ. Πάργας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λούτσας, η Υπεύθυνη των Κατασκηνώσεων ΤΥΠΕΤ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Έκθεση εικόνων