Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 14:05

Πάρε μέρος στην αλυσιδα και χάρισε ζωή! Γίνε σήμερα εθελοντής δότης μυελού των οστών

Μπορεί η προσέλευση του κόσμου να ήταν μικρή, ωστόσο το μήνυμα της δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στην Πρέβεζα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.

IMG 9890

Η δράση έγινε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών θέλοντας να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από εμάς προκειμένου να γίνουμε μέρος αυτής της αλυσίδας, να γίνουμε δότες και να χαρίσουμε ζωή σε συνανθρώπους μας.

IMG 9883

Η κα Κατερίνα Κοκκινίδου, συνεργάτης του “Χάρισε Ζωή”, αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία του ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών ), ενώ ενημέρωσε αναλυτικά για το τι σημαίνει να είσαι εθελοντής δότης και πως μπορείς να γίνεις εθελοντής δότης μυελού των οστών, χαρίζοντας ζωή σε συνανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Όπως τόνισε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν ξέρει ότι  η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει και μέσω συλλογής κυττάρων από το αίμα, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσει ένα δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο). (περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να γίνετε εθελοντές δότες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ)

IMG 9881

 

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της κας Βούλας Σοφοπούλου, η οποία μίλησε για τη δική της εμπειρία όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία και σήμερα είναι απόλυτα υγιής, γιατί βρέθηκε συμβατός δότης μυελού των οστών μέσα στο οικογενειακό της περιβάλλον. Η κα Σοφοπούλου εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη χαμηλή προσέλευση στη δράση ενημέρωσης, ωστόσο υπογράμμισε πώς το μήνυμα που θα πρέπει να βγει από αυτή την εκδήλωση είναι πως θα πρέπει αυτή η αλυσίδα ζωής να μεγαλώσει και να ενισχυθεί.

IMG 9900

IMG 9906

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μελωδικά με τον Ντάνο Μηνιάδη και το Ντίνο Γιαννακού, που στήριξαν αυτή τη δράση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υγείας κ. Μιχάλης Σπυρέλης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://www.xarisezoi.gr

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων