Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 03:00

Εν μέσω ενστάσεων και...άγνοιας προχωρά η διαδικασία για υποβολή πρότασης για τη δημιουργία Open Mall στην Πρέβεζα

Εν μέσω ενστάσεων, έλλιπούς ενημέρωσης και αποριών για τη θέση της δημοτικής αρχής σχετικά με τη λειτουργία των Open Malls, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του δήμου Πρέβεζας με το Επιμελητήριο Πρέβεζας για υποβολή πρότασης στη δράση του ΕΠΑΝΕΚ για τη δημιουργία Open Mall στην Πρέβεζα.

Το αξιοσημείωτο είναι πως ενώ στην πρόσκληση της δράσης ο δήμος ορίζεται ως δικαιούχος και ο Εμπορικός Σύλλογος ή το Εμπορικό Επιμελητήριο ως συνδικαιούχος, στη συνεδρίαση διαφάνηκε πως ο δικαιούχος δήμος Πρέβεζας δεν έχει συγκεκριμένη διαμορφωμένη άποψη για τα Open Malls, τουλάχιστον δεν εκφράστηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ενώ την ίδια στιγμή κοντινοί δήμοι όπως ο δήμος Άρτας έχουν ήδη πραγματοποιήσει ημερίδες ενημέρωσης για τη διαδικασία υποβολής της πρότασης στο ΕΣΠΑ για τη λειτουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΕΠΑΝΕΚ, η δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.  Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων / Επιμελητηρίων με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ και αναλύεται ως: μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 ευρώ καιμέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του δήμου Πρέβεζας κ. Σακκάς η δημιουργία Open Mall στην Πρέβεζα ουσιαστικά περιλαμβάνει τη δημιουργία δομής στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 50 εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου, που θα έχουν παρόμοια συνοχή με ένα κλειστό mall. 

Το έργο θα έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ για το δήμο και 400 χιλιάδες για το Επιμελητήριο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις ηλεκτροφωτισμού, υπογειοποίηση κάδων, αγορά ηλεκτρικού mini bus και ηλεκτρικών ποδηλάτων κ.α. “Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει οι καταστηματάρχες να έχουν συγκεκριμένο πλάνο και να το δεχθούν. Δηλαδή το open mall έχει την εξής φιλοσοφία, θα πρέπει να δώσουμε σε αυτόν που θα έρθει στην Πρέβεζα στην αγορά ποιοτικό χρόνο να ψωνίσει και να ψυχαγωγηθεί. Δηλαδή θα πρέπει να έχει χώρο να ξεκουραστεί κάπου, να είναι κάπου προστατευμένος σε περίπτωση βροχής, να έχει εύκολη πρόσβαση, να μπορεί να παρκάρει, να μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, να του δημιουργήσουμε δηλαδή ένα περιβάλλον που να επισκέπτεται τις επιχειρήσεις με διάθεση και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Αυτό δηλαδή που έχουν και τα κλειστά mall” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακκάς, σημειώνοντας μετά από ερώτηση του κ. Παππά ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας ήταν αρνητικός, οπότε ο δήμος θα συνεργαστεί με το Επιμελητήριο, όπως προβλέπεται στην πρόσκληση του έργου.

IMG 9967

Την πεποίθησή του πως ο δήμος έχει ήδη αργήσει χαρακτηριστικά και η δράση θα χαθεί τόνισε ο επικεφαλής της ΑΣΥΠ κ. Παππάς, ενώ άφησε αιχμές πως μπορεί το θέμα να ήρθε εκτός ημερησίας διάταξης, ωστόσο η δημοτική αρχή έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις και έχει καταλήξει σε μελετητή για την υλοποίηση του έργου.

“Έπρεπε σήμερα να ειδοποιηθεί το επιμελητήριο να είναι εδώ. Ακούστηκε ότι ήδη έχετε βρει μελετητή, πως τον βρήκατε και με ποια κριτήρια επελέγη και με ποιο ποσό; Με τις πολεοδομικές άδειες τι γίνεται; Υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί πρόγραμμα όταν υπάρχουν καταστήματα με αυθαίρετα κομμάτια; Εγώ προβλέπω ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ήδη χαμένο” τόνισε ο κ. Παππάς, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ανεξάρτητος  δημοτικός σύμβουλος κ. Καλλίνικος, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα όσα προβλέπει η συγκεκριμένη δράση.

IMG 9957

”Αναφέρατε πριν στην εισήγησή σας κ. Σακκά ότι θα γίνουν κάποιες ενέργειες, οι ενέργειες που αναφέρονται στο πρόγραμμα είναι σαφέστατες. Δαπάνες εκσυγχρονισμού, δαπάνες για βελτίωση κινητικότητας, δαπάνες βελτίωσης μικροκλίματος, δαπάνες αισθητικής αναβάθμισης, δαπάνες βελτίωσης προσβασιμότητας. Θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα όλες οι δαπάνες. Επίσης θα πρέπει ουσιαστικά οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δράση να πάρουν απόφαση. Ξέρετε ότι το πρόγραμμα μιλάει για κοινές προωθητικές δράσεις; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι τα καταστήματα που θα συμμετέχουν θα πρέπει συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες να είναι ανοιχτά με προσφορές και τα λοιπά. Και το κυριότερο, όποιος από τα καταστήματα δεν θελήσει να συμμετέχει σε αυτές τις δράσεις, ενώ μπήκε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα πίσω. Το αναφέρει ξεκάθαρα το πρόγραμμα” τόνισε ο κ. Καλλίνικος και μετά από παρέμβαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Κορωναίου ακολούθησε ο εξής διάλογος:

-Κορωναίος: κύριε Καλλίνικε αυτή τη στιγμή δεν αποφασίζουμε το πώς θα υλοποιηθεί, αλλά απαντάμε σε μια πρόταση συνεργασίας από το Επιμελητήριο. Δεν θα καταθέσουμε πρόγραμμα σήμερα, αίτημα για συνεργασία από το Επιμελητήριο είναι.

-Κωστούλας: το πρόγραμμα ενδεχομένως μπορεί να είναι θετικό, αλλά αν δεν συμφωνήσουν οι 70 επαγγελματίες δεν προχωράει.

-Ροπόκης: ο δήμος θα πάρει την ευθύνη να υλοποιήσει το πρόγραμμα από το Επιμελητήριο; Αμάν, για το Θεό!

-Κορωναίος: κάνετε λάθος, το θέμα θα ξαναέρθει εδώ και για να φτάσει πάλι εδώ θα πρέπει να υπογράψουν μνημόνιο 70 επιχειρήσεις. Το βλέπετε εφικτό; Να μην το προδικάζω..αλλά αν βρεθούν 70 επιχειρήσεις το συζητάμε πάλι. Εγώ συμφωνώ ότι το θέμα είναι δύσκολο και τα λοιπά, η ερώτηση όμως που ήρθε σήμερα είναι κατά πόσο θα συνεργαστούμε με το Επιμελητήριο, το αν θα το καταθέσουμε σαν πρόγραμμα έχει κάποιες προϋποθέσεις που αν ικανοποιηθούν μπορεί και να το καταθέσουμε. Αλλά αρνείστε να συνεργαστούμε με το Επιμελητήριο; Να το δούμε έτσι ξεκάθαρα.

IMG 9970

-Αμάραντος: το θέμα είναι πολύ σοβαρό και είναι απαράδεκτο που το συζητάμε με αυτή τη μορφή, χωρίς ενημέρωση, χωρίς να υπάρχει στην ημερήσια διάταξη. Εδώ ουσιαστικά πρόκειται για ένα προθάλαμο μιας ελεύθερης οικονομικής ζώνης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Όπου σε αυτή την ελεύθερη οικονομική ζώνη υπάρχουν ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις, ξεχαρβαλωμένα ωράρια, ξεχαρβαλωμένα ποσοστά κέρδους. Είναι μια μορφή περιορισμένης ελεύθερης οικονομικής ζώνης, όπου θα ισχύει ειδικό καθεστώς. Είναι αυτό που ανέφερε ο κ. Καλλινικός για τις κοινές προωθητικές δράσεις. Αν τον αφήνατε να αναλύσει τι σημαίνει αυτό και τι διάσταση υπάρχει σε αυτές τις δράσεις θα διαπιστώνατε ότι ο νεοφιλελεύθερος παράδεισος της ευέλικτης εργασίας είναι μια πόρτα εμπορική που προσπαθούν οι μεγάλες εταιρείες να επιβάλλουν σε όλη την Ελλάδα. Εγώ θα ήθελα πριν φτάσουμε σε οποιαδήποτε ψηφοφορία να ξέρω συγκεκριμένα τη θέση του εμπορικού συλλόγου, θα πρέπει να εμφανιστεί ένας εκπρόσωπός του, και είμαι σίγουρος ότι στάθηκε αρνητικά με συγκεκριμένα επιχειρήματα και δεύτερον ο έτερος Καππαδόκης, το επιμελητήριο θα έπρεπε να είναι εδώ. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν παίρνω θέση καθόλου, καταδικάζω αυτή τη μορφή της εμπορικής δραστηριότητας που προσπαθεί να υπεισέλθει μέσα στην πόλη, αλλά από την άλλη πλευρά έχω ορισμένα κενά που θα πρέπει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να τα καλύψετε.

 -Πιπιλίδης: εμείς αυτή τη στιγμή βεβαίως και στηρίζουμε τους επαγγελματίες, αν θέλουν να το κάνουν κι εμείς μαζί τους, αλλά οι ημερομηνίες πιέζουν και δεν θα απολογηθούμε γιατί το φέρνουμε προ ημερησίας όταν το επιμελητήριο χθες μας ενημέρωσε για το θέμα. Θα συμφωνήσω με τον κ. Αμάραντο σε ορισμένα ζητήματα, αλλά αυτά είναι άλλο θέμα αυτή τη στιγμή.

-Παππάς: για να μην παίζουμε την κολοκυθιά, η καθυστέρηση έγινε γιατί ο δήμος δεν ήρθε σε επαφή με τον εμπορικό σύλλογο, όπου έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να συμμετέχει γιατί υπάρχει η δέσμευση μέσα ότι θα πρέπει να έχει έναν υπάλληλο μόνιμο τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το ότι έχει επιλεγεί από τη Θεσσαλονίκη μελετητής είναι γεγονός, έχει τρεις συναντήσεις ήδη ο δήμαρχος με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου και με τη συνεργάτιδα που έχει. Έτσι δεν είναι κύριε Σαραμπασίνα; Έτσι είναι. Άρα καλώς ο πρόεδρος έφερε το θέμα προ ημερησίας, καλώς θα το ψηφίσουμε, αλλά όμως όπως τόνισα δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβουμε τίποτα γιατί κάποιοι κουράζονται και ιδρώνουν μόνο ακούγοντας ότι έχει δουλειά.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τη Λαϊκή Συσπείρωση να ψηφίζει κατά και τους κυρίους Ροπόκη και Καλλίνικο να ψηφίζουν παρών.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία αποδεικνύεται ένα “φιάσκο”. Η συνεδρίαση “σημαδεύτηκε”
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...