Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 19:08

Με “κλειστές πόρτες” η συνεδρίαση για τους ναυαγοσώστες – Το “δημοκρατικό φάουλ” του “Κλεισθένη” σε σχέση με τον “Καλλικράτη”

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας και μόλις τέθηκε το “πολυσυζητημένο” πλέον θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης και της πληρωμής του αναδόχου (δείτε ΕΔΩ παλαιότερο ρεπορτάζ), ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λάζαρος Πιπιλίδης, ζήτησε με εισήγησή του να γίνει η συζήτηση του θέματος κεκλεισμένων των θυρών.

Για να συμβεί αυτό έγινε ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής, καθώς απαιτείται πλειοψηφία 4/5 και με τις ψήφους των κ.κ. Πιπιλίδη, Νέσσερη, Κακιούζη και Κατσαούνου (υπέρ της δημόσιας συνεδρίασης ψήφισε ο κ. Κωστούλας), η συνεδρίαση έγινε χωρίς την παρουσία πολιτών και δημοσιογράφων και κατά συνέπεια οι συντάκτες του atpreveza.gr αποχώρησαν.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας εξέδωσε διαταγή πληρωμής (την αριθμ 232/2018) υπέρ του αναδόχου του έργου της ναυαγοσωστικής κάλυψης για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο για ένα ποσό της τάξεως των 175.000 ευρώ.

Η οικονομική επιτροπή θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα ασκήσει ανακοπή ή όχι κατά της διαταγής πληρωμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να μην ασκήσει ανακοπή, ακολουθώντας την εισήγηση του νομικού συμβούλου. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου που παρέστη στη συνεδρίαση, είχε μαζί του μία ογκωδέστατη και πολυσέλιδη γραπτή εισήγηση, η οποία θα φτάσει και στα χέρια του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη, όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Αναφορικά με τις κλειστές συνεδριάσεις...

 

 

Είναι ευρέως γνωστό πως οι συνεδριάσεις των οικονομικών επιτροπών των Δήμων είναι δημόσιες για τους πολίτες και φυσικά για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Με αφορμή την κλειστή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, εντοπίσαμε ένα “δημοκρατικό φάουλ” του “Κλεισθένη” της νέας μεταρρύθμισης για την αυτοδιοίκηση, σε σχέση με τον “Καλλικράτη”.

Ενώ ο Καλλικράτης αναφέρει: “Οι συνεδριάσεις των επιτροπών είναι δημόσιες και γίνονται στο δημοτικό κατάστημα. Η επιτροπή με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων (4/5) των μελών της και με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η επιτροπή μπορεί με την πλειοψηφία του συνόλου των μελών της να αποφασίζει να συνεδριάζει κατά περίπτωση σε άλλο κατάλληλο οίκημα της έδρας, αν κρίνει ότι το δημοτικό κατάστημα είναι ακατάλληλο”, ο Κλεισθένης αναφέρει:

Οι συνεδριάσεις των επιτροπών είναι δημόσιες και γίνονται στο δημοτικό κατάστημα. Η επιτροπή με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των μελών της και με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η επιτροπή μπορεί με την πλειοψηφία του συνόλου των μελών της να αποφασίζει να συνεδριάζει κατά περίπτωση σε άλλο κατάλληλο οίκημα της έδρας, αν κρίνει ότι το δημοτικό κατάστημα είναι ακατάλληλο”.

 

Κατά συνέπεια είναι πολύ πιο εύκολο πλέον για τις Επιτροπές να συνεδριάζουν πίσω από κλειστές πόρτες...