Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 11:38

“Άνοιξε” ουσιαστικά ο διάλογος και στην Πρέβεζα για το κρίσιμο ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (vid)

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο ξενοδοχείο Margarona Royal στην Πρέβεζα, ενημερωτική συνάντηση με θέμα: “Το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών στην χερσαία περιοχή παραχώρησης Άρτας – Πρέβεζας”, την οποία διοργάνωσε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Α.Ε.

Η συνάντηση αυτή “έκλεισε” των κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων κλιμακίου των ΕΛ.ΠΕ. στην περιοχή μας.

Άνοιξε” ουσιαστικά για πρώτη φορά ένας διάλογος για το κρίσιμο ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, που σε πολιτικοκοινωνικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο θα πρέπει να απασχολεί σοβαρά την τοπική κοινωνία. Κι αυτό γιατί στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από τα στελέχη των ΕΛ.ΠΕ., και πολίτες που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων, αλλά και πολίτες που απλώς ήθελαν να ενημερωθούν και διατυπώθηκαν με αυτόν τον τρόπο όλες οι απόψεις.

Στο πάνελ εκ μέρους των ΕΛ.ΠΕ. βρέθηκαν ο Δ/ντής Έρευνας και Παραγωγής Υ/Α - ΕΛΠΕ UPSTREAM Γιώργος Ζαφειρόπουλος και ο Γιώργος Μυκονιάτης, Διευθυντής Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος στα "Ελληνικά Πετρέλαια Έρευνα & Παραγωγή Υδρογονανθράκων Α.Ε.”, ο οποίος μάλιστα έλκει την καταγωγή του από την πόλη της Πρέβεζας.

IMG 5066

Το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πρέβεζας, Τάκης Παππάς, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Αναγνώστου, ενώ εκπροσωπήθηκε και ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας. Παραβρέθηκε και ο συντονιστής της Ο.Μ. Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Φονταράς, o Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ν. Πρέβεζας Νίκος Τζίμας, καθώς και ο προϊστάμενος του ΙΓΜΕ κ. Νικολάου.

Ο κ. Μυκονιάτης έκανε μία αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν. 

Οι έρευνες -σε αυτό το στάδιο που θα διαρκέσει μέχρι το 2021- θα επαναλάβουν και επεκτείνουν γεωφυσικές μετρήσεις που γίνονται από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (παλαιότερα ΔΕΠ και ΔΕΠ ΕΚΥ) στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χωρίς καμία επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, όπως υποστήριξε.

IMG 5063

Σε περίπτωση επιτυχίας, διευκρινίστηκε ότι ποσοστό 5% θα αποδίδεται ως ενίσχυση στην Περιφέρεια, από το 25% συνολικά που επιβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο ως φόρο στα έσοδα του αναδόχου.

Ειδικότερα, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο τα οφέλη αναμένεται να  είναι πολλαπλάσια, όπως είπε

•βελτίωση της απασχόλησης με έμφαση στην εντοπιότητα,
•απορρόφηση ανειδίκευτου εργατικού προσωπικού, αλλά και εξειδικευμένων εργαζομένων (π.χ. γεωλόγοι, μηχανικοί πετρελαίου, οικονομολόγοι, νομικοί και άλλοι που τώρα μεταναστεύουν)
•αύξηση της αυτοδυναμίας σε ενεργειακούς πόρους, 
•εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μέσω της λειτουργίας του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, που θα εισπράττει τα κρατικά έσοδα,
•δημιουργία ενός νέου τομέα της εθνικής οικονομίας, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και της Εθνικής κυριαρχίας 

Ανέφερε επίσης ότι η ενίσχυση της συμμετοχής υδρογονανθράκων ελληνικής προέλευσης στην κάλυψη των αναγκών της χώρας θα συντελέσει στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2017, τα κόστη για την αγορά και εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με τα έσοδα του Τουριστικού τομέα (14 δις Ευρώ). 

Τέλος, έγινε αναφορά σε περιβαλλοντικά θέματα και δόθηκαν απαντήσεις στις εύλογες απορίες και τις ανησυχίες των πολιτών αναφορικά με την έρευνα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς όπως είπε ο κ. Μυκονιάτης είναι απαράβατη αρχή του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ο απόλυτος σεβασμός στο Περιβάλλον και στις υφιστάμενες δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το πλαίσιο της Σύμβασης Μίσθωσης που υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και κυρώθηκε ως Νόμος (Ν 4526/18) για τη περιοχή Άρτας –Πρέβεζας, με ισχύ από τις 16/3/2018, προβλέπει ένα αρχικό στάδιο ερευνών διάρκειας 7 ετών και στη συνέχεια σε περίπτωση εντοπισμού οικονομικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων πετρελαίου προβλέπει στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος για 25 χρόνια. Το ερευνητικό στάδιο των 7 ετών χωρίζεται σε 3 φάσεις, η πρώτη διάρκειας 3 ετών, η δεύτερη 2 ετών και η τρίτη διάρκειας 2 ετών. Στην πρώτη ερευνητική περίοδο των τριών ετών, με ακουστικές γεωφυσικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας ερευνάται το υπέδαφος της περιοχής και θα χαρτογραφηθούν με μεγάλη ακρίβεια στόχοι που πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί και αποθηκευτεί πετρέλαιο. Στην δεύτερη ερευνητική περίοδο, εκτελούνται γεωτρήσεις (ερευνητικές γεωτρήσεις) για την επαλήθευση ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Αυτή η φάση θα διαρκέσει 2 χρόνια, μέχρι την άνοιξη του 2021. Θα συνεχιστεί η έρευνα και κατά την τρίτη ερευνητική φάση με πρόσθετες γεωτρήσεις για την περιχάραξη τυχόν ανακαλύψεων μέχρι την άνοιξη του 2023 και θα ακολουθήσει το στάδιο της ανάπτυξης, που συνήθως απαιτεί 4-5 χρόνια, ώστε να έχουμε το πρώτο βαρέλι πετρελαίου.

 IMG 5065

Οι αντιδράσεις

Όπως προαναφέραμε οι αντιδράσεις από πολίτες που εναντιώνονται στις εξορύξεις ήταν αρκετές εντός της αίθουσας, με αρκετούς εξ' αυτών να τοποθετούνται στη συνάντηση τόσο σε περιβαλλοντικά, όσο και σε πολιτικά ζητήματα. Υπήρξε μάλιστα και ανάρτηση πανό έξω από το ξενοδοχείο.

IMG 5080

Η Πρωτοβουλία Πολιτών κατά των εξορύξεων ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε:

Στην παράσταση του ''θιάσου' των ΕΛΠΕ στην Πρέβεζα έγιναν πολλές παρεμβάσεις από την Πρωτοβουλία πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων. 
Τοπικά ΜΜΕ κάλυψαν μάλιστα όλη την... ημερίδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως αφού ωραιοποίησαν και παρουσίασαν μια κατάσταση η οποία είναι ανυπόστατη και ψευδής σε ότι αφορά τη διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, αρνήθηκαν και μάλιστα αστειευόμενοι να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση που τους δώσαμε και μάλιστα στον υπεύθυνο για ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής(!) κ. Μυκωνιάτη. Μας δήλωσαν σε όλη την παρουσίαση πως όλα γίνονται με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την κοινωνία και πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Προσπαθήσαμε να φανούμε ψύχραιμοι καθ’ όλη την διαδικασία, αν και κάποιες στιγμές μας ξεπέρασαν τα ασύστολα ψεύδη τους. 
Παραθέτουμε την δήλωση που τους ζητήσαμε να μας υπογράψουν.

IMG 5074

Υπεύθυνη Δήλωση.
« Από την διαδικασία των γεωφυσικών εργασιών που θα πραγματοποιήσουμε στο «οικόπεδο» Άρτας - Πρέβεζας δεν θα προκληθεί καμία από τις παρακάτω βλάβες ή μεταβολές 
1. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταβολή στη φυσιογνωμία του τοπίου
2. Η κτηνοτροφία, η γαλακτοκομία, η τυροκομία, η μελισσοκομία, η ελαιουργία, η αμπελουργία, τα εσπεριδοειδή, οι οπωρώνες, και οι υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, δεν πρόκειται να έχουν καμία επίπτωση της ποιοτικής κατάστασης των παραγόμενων προϊόντων τους.
3. Ο τουρισμός της περιοχής σε κάθε του μορφή δεν θα πληγεί στο ελάχιστο.
4. Ο συνολικός αριθμός των ήδη απασχολούμενων σε όλους τους παραπάνω τομείς και στις συναφείς τοπικές επιχειρήσεις δεν θα μειωθεί στο ελάχιστο.
5. Τα πόσιμα νερά που ήδη αντλούνται από τις πηγές και υδροδοτούν χωριά, κωμοπόλεις, πόλεις, αλλά και τα ύδατα των ποταμών και των λιμνών που πολλά από αυτά αρδεύουν τα χιλιάδες στρέμματα γης , οι πηγές πόσιμου νερού δεν θα έχουν καμία επίπτωση στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
6. Τα μοναδικά οικοσυστήματα, κάποια από αυτά βρίσκονται υπό διεθνές καθεστώς προστασίας (Αμβρακικός), εθνικό πάρκο Τζουμέρκων, αλλά και η βιοποικιλότητα, θα παραμείνουν αμετάβλητα και δίχως επίπτωση από τις γεωφυσικές εργασίες.
7. Η ατμόσφαιρα δεν θα υποστεί καμία μόλυνση από τους ρύπους που θα εξαχθούν από τις όποιες ερευνητικές γεωτρήσεις.
8. Η υγεία των κατοίκων δεν θα έχει καμία επιβάρυνση από τοξικές ουσίες, όπως αυτές περιγράφονται στη ΣΜΠΕ. 
Για την οποιαδήποτε μεταβολή των παραπάνω χαρακτηριστικών, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις εργασίες έρευνας, θα έχουμε ακέραια την ευθύνη, αναλαμβάνοντας τις όποιες ποινικές και δικαστικές κυρώσεις απορρέουν από την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.»
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ. 
Από ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΛΠΕ, εμείς επιβεβαιωθήκαμε και δυναμώνουμε!”.

 

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

22 Μαϊος 2024
Στην αίθουσα του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 22 Μαΐου η εκδίκαση της αγωγής του Τουριστικού Λιμένα Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με την οποία ζητά
22 Μαϊος 2024
Υπεγράφη χθες, 21/5/2024, σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης RUMED LIMITED με έδρα τη ...
21 Μαϊος 2024
Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας Ώρες, ώρες νομίζω ότι αρκετοί από εμάς που κατοικούμε στο Νομό Πρέβεζας ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν με τον ...
20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ) στην πειθαρχική διαδικασία για τυχόν ευθύνες που έχει ξεκινήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ...
20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί στο ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στην Ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή, για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του πρώην ...

Αθλητισμός

20 Μαϊος 2024
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ και η Νικόπολη Πρέβεζας μετά και τη νίκη της στο ΔΑΚ Πρέβεζας επί του Λέοντα Κέρκυρας με σκορ 88-76 κατάκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο
17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για ...
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...

Πολιτισμός

22 Μαϊος 2024
Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.
21 Μαϊος 2024
Stand Up Comedy Show Λάμπρος Φισφής «Να το Φως» Ο Λάμπρος Φισφής έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στα Ιωάννινα Πότε; Πέμπτη 23 Μαϊου ...
20 Μαϊος 2024
Τα μουσεία αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τόσο για μαθητές, όσο και για άλλες κοινωνικές ...
17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...