Ο κ. Κορκολής υπογράμμισε πως η ουσία του σχεδίου συμπυκνώνεται στους 4 άξονες προτεραιότητας, την ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη και προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας και τη στήριξη της παραγωγής τοπικών προϊόντων και σύνδεσή τους με την τουριστική δραστηριότητα, και αυτό -όπως είπε- είναι πρακτικά ένα υπόδειγμα για όλη τη χώρα.
“Το αναπτυξιακό σχέδιο χωρίζεται στις κύριες δράσεις που είναι σχεδιασμένες να χρηματοδοτηθούν από την επόμενη προγραμματική περίοδο. Εδώ να πω ότι η επόμενη προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ είναι 2021-2027, θα έχει ενισχυμένο προϋπολογισμό στα περιφερειακά προγράμματα και ειδικότερα στις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι στα 25 εκατομμύρια που αφορούν το συγκεκριμένο σχέδιο και πιθανόν και άλλοι πόροι θα είναι διαθέσιμοι στην επόμενη περίοδο. Έχουμε όμως και δράσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα και εδώ θεωρώ ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις δράσεις, είτε από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε από τα προγράμματα Φιλόδημος, είτε από άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Προτείνω λοιπόν στην Περιφέρεια και σε όλη την ομάδα να κάτσουμε το επόμενο διάστημα για να ξεκινήσουμε άμεσα τη χρηματοδότηση πολλών δράσεων από αυτές που διαβάζω στο στρατηγικό σχέδιο” τόνισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Ηπείρου και στους δήμους Σουλίου και Πάργας για την άψογη συνεργασία τους, που είχε ως αποτέλεσμα το σχεδιασμό του Προγράμματος ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για τον Αχέροντα.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας παρουσιάστηκαν σημεία κλειδιά για το Πρόγραμμα που είναι οι δράσεις για τους επισκέπτες όπως, η «Κάθοδος στον Άδη» μέσω εικονικής πραγματικότητας, η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα, η αναβάθμιση της εικόνας των υποδομών της περιοχής, η ανάπτυξη τοπικής γαστρονομίας στηριγμένη στην τοπική παράδοση και σε τοπικά προϊόντα, και δράσεις όπως η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και μονοπατιών, η ανάδειξη ιστορικών μνημείων, η αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και η δημιουργία συνεργατικού σχήματος των τοπικών επιχειρήσεων.
“Έγινε ένα πρόγραμμα μεγαλεπήβολο, το οποίο στοιχίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ και το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, στις υποδομές , στην αντιπλημμυρική προστασία, στην προστασία των αρχαιολογικών χώρων, στην αναστύλωση, στα μονοπάτια, στις δραστηριότητες και στην προβολή έτσι ώστε να υπάρχει μια στόχευση. Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, έπρεπε όλοι μαζί να κάτσουμε κάτω και να συζητήσουμε, να κόψουμε και να ράψουμε. Και το καταφέραμε έχοντας μπροστά μας ένα πρόγραμμα με πάνω από 150 σελίδες, με πολλή προσοχή. Όταν ξεκινήσαμε ξέραμε ότι το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, όμως το τολμήσαμε. Σήμερα παρουσιάζεται εδώ ένα νέο μεγαλεπήβολο εγχείρημα που πάλι οι φορείς θα κληθούν να το ιεραρχήσουν, θα κληθούν να βρουν πηγές χρηματοδότησης, και αυτό είναι το δύσκολο για τους τοπικούς φορείς που διαχειρίζονται τα κοινά, η ιεράρχηση. Γιατί μπορεί να τα οραματιζόμαστε όλα, αλλά για να τα υλοποιήσουμε οφείλουμε να σπάσουμε αυγά και να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά” τόνισε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ενώ ο δήμαρχος Πάργας Αντώνης Νάστας από την πλευρά του υπογράμμισε πως στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βασικό εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή, με όρους όμως και προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Με σεβασμό δηλαδή στο περιβάλλον, στην τοπική ιστορία και στον πολιτισμό αλλά και με το στόχο να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της περιοχής
“Προχωρήσαμε σε κάτι πρωτοποριακό και τώρα πλέον έχουμε για την ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και όχι αποσπασματικές πρωτοβουλίες και ενέργειες. Μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της περιοχής μας. Ένα σχέδιο, που όταν υλοποιηθεί θα απογειωθεί όλη η περιοχή, η περιφέρεια και ο δήμος μας” είπε ο κ. Νάστας και στη συνέχεια ο επικεφαλής της ομάδας υποστήριξης της ΜΟΔ κ. Αρβανίτης παρουσίασε τους γενικότερους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να ακολουθήσουν πλέον εκείνες οι χρήσιμες ενέργειες ώστε αυτή η όλη προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα να πάει ακριβώς εκεί που πρέπει να πάει, να γίνουν οι ενέργειες ωρίμανσης, να βρει τις πηγές χρηματοδότησης στη νέα προγραμματική περίοδο και να είναι μία από τις δράσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου.
“Η αξία της περιοχής έχει αποδειχθεί και αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι ότι η αξία αυτή θα δώσει τοπικά εισοδήματα τέτοια, που πραγματικά να βοηθήσουν τη μειονεκτική αυτή περιοχή στο να ανακάμψει” τόνισε ο κ. Αρβανίτης, ενώ στη σημασία του Προγράμματος ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την περιοχή Αχέροντα αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Στις δυνατότητες ενίσχυσης της τουριστικής δραστηριότητας στον Αχέροντα και στα σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου στην εισήγησή του, σημειώνοντας πως η περιοχή του Αχέροντα έχει μοναδικά πλεονεκτήματα για τουριστική αξιοποίηση.
“Αναγνωρίζοντας από νωρίς την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής του Αχέροντα και λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητες χρηματοδότησης, προωθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, υπό τη μορφή ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης. Από την εμπειρία μας από την πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, γνωρίζουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να καταστεί εφικτό ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον Αχέροντα. Μόνο μέσα από μια ολιστική αντιμετώπιση της περιοχής του Αχέροντα που αγκαλιάζει όλες τις πτυχές φυσικού περιβάλλοντος, αναπτυξιακής δυναμικής και ανθρώπινης δράσης μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε, όχι μόνο τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας έγιναν εισηγήσεις που σχετίζονται με τις δράσεις του προγράμματος ενώ κλήθηκαν οι τοπικοί επαγγελματίες και οι ενεργοί πολίτες να παρουσιάσουν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους για το μέλλον της περιοχής.
Δείτε ΕΔΩ τον αναλυτικό πίνακα δράσεων και ΕΔΩ το τελικό κείμενο του σχεδίου των παρεμβάσεων.