Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 14:28

Με επιτυχία η Ημερίδα της ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας με θέμα τη “Διαχείριση Μαζικών Καταστροφών”

Το έναυσμα προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ακόμη καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αρχών, της πολιτείας και των εθελοντικών ομάδων αλλά και απλών πολιτών, έδωσε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Νομού Πρέβεζας με θέμα τη “Διαχείριση Μαζικών Καταστροφών”.

Εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι της πολιτείας, εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων και εθελοντές έδωσαν το παρών στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα και πέρα από την ενημέρωση που έγινε από τους εισηγητές, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς για τη διαχείριση μαζικών καταστροφών, όσον αφορά την περιοχή μας.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος του Σχολείου Διάσωσης 2019 που πραγματοποιείται από το Νοέμβριο με σκοπό την εκπαίδευση μελών της Λέσχης αλλά και απλών πολιτών που το παρακολουθούν και σκοπός ήταν οι εκπαιδευόμενοι να λάβουν βασικές γνώσεις πάνω στο θέμα της διαχείρισης μαζικών καταστροφών, ώστε να είναι χρήσιμοι σε ένα πιθανό περιστατικό, για τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.

IMG 9388

“Η χρησιμοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας σε καταστάσεις μαζικών καταστροφών από την πολιτεία πρέπει να βασίζεται σε κανόνες και κοινό τρόπο σκέψης. Η παρουσία στην ημερίδα των υπευθύνων των κρατικών φορέων και των διοικητών των σωμάτων ασφαλείας αν μη τι άλλο δηλώνει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί σε γερές βάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων βρίσκεται σε υψηλό βαθμό. Ευχαριστούμε για την αγαστή συνεργασία που έχουμε ως ΛΕΚ μαζί σας και σας δηλώνουμε πως θα προσπαθούμε πάντα να συνδράμουμε στο έργο σας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η ΛΕΚ βρίσκεται στον 22ο χρόνο λειτουργίας της και έχει ως σκοπό πλέον να επεκταθεί στην ενημέρωση αλλά και στην εκπαίδευση πολιτών που επιθυμούν να λάβουν γνώση και να φανούν χρήσιμοι” ανέφερε στην έναρξη της Ημερίδας ο Πρόεδρος της ΛΕΚ Ν. Πρέβεζας κ. Βασίλης Ράπτης, ενώ στη συνέχεια ο βουλευτής κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Γιαννουλάτος και ο Εντεταλμένος Περιφ. Σύμβουλος Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων κ. Περικλής Βασιλάκης για μια ακόμη φορά εξήραν το έργο και την προσφορά της ΛΕΚ υπογραμμίζοντας τη σημασία του εθελοντισμού στις μέρες μας.

IMG 9439

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ο κ. Διονύσης Παπανίκος από το ΙΓΜΕ πραγματοποίησε εισήγηση σχετικά με τα γεωλογικά φαινόμενα (κατολισθήσεις-πλημμύρες), ο επιπυραγός της Π.Υ. Πρέβεζας κ. Βασίλης Γιάννος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ο αναλυτής και διαχειριστής ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών κ. Κωνσταντίνος Κατραχούρας αναφέρθηκε στην ανάλυση και διαχείριση ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών καθώς και στη διαχείριση του δευτερογενούς μετατραυματικού στρες, ενώ ο Πρόεδρος της ΛΕΚ κ. Βασίλης Ράπτης αναφέρθηκε στην οργάνωση καταυλισμού και στους χώρους καταφυγής που θα πρέπει να είναι καθορισμένοι και γνωστοί στους πολίτες, πριν προκληθεί κάποια μαζική καταστροφή.

IMG 9461

IMG 9470

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, με το κοινό να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους χώρους καταφυγής που θα πρέπει να υπάρχουν σε κάθε δήμο και στο γεγονός ότι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν που είναι αυτοί (κάτι που δεν συμβαίνει τώρα) με τον αντιδήμαρχο κ. Γιαννουλάτο να δεσμεύεται πως παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητά του, θα μεριμνήσει προκειμένου άμεσα να υπάρξει σήμανση και ενημέρωση.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη την Ημερίδα:

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων