Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2019 16:27

Νέα ερωτηματικά για τη ναυαγοσωστική κάλυψη – Αυξημένο το κόστος της νέας τεχνικής μελέτης

Σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην ασκήσει ο Δήμος ένδικα μέσα κατά της διαταγής πληρωμής που εκδόθηκε υπέρ του εργολάβου και αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη στο Δήμο Πρέβεζας για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2018.

Μειοψήφησε μόνο το μέλος της επιτροπής και επικεφαλής της παράταξης Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία Βασίλης Κωστούλας, ο οποίος είχε διαφωνήσει δημόσια και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής πάνω στο ζήτημα.

Στο πρακτικό της συνεδρίασης που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, υπάρχει και απόσπασμα της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, όπου συμπεριλαμβάνεται και ένα “αινιγματικό” σχόλιο του προϊσταμένου για την υπόθεση.

Ειδικότερα:

“Σε περίπτωση που αποφασίσετε την άσκηση ανακοπής (δηλαδή ενάντια στην εισήγηση της νομικής υπηρεσίας), προς αποφυγή οποιασδήποτε υπόνοιας μεροληψίας, την υπόθεση θα χειρισθεί ο έτερος συνάδελφος της νομικής υπηρεσίας, με την εντολή από εμένα (ως προϊσταμένου) όπως εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που παρέχει ο νόμος”.

Θυμίζουμε επίσης ότι είχε προκληθεί οξεία πολιτική αντιπαράθεση για τη ναυαγοσωστική κάλυψη ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις, αλλά και ανάμεσα στο Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, καθώς σε ανακοίνωση ο Σύλλογος έκανε λόγο για απαράδεκτη “επίθεση” προς στους εργαζόμενους στην επιτροπή παραλαβής του έργου (δείτε ΕΔΩ παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου).

Ο δε επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σε πρόσφατη πολιτική εκδήλωση είχε πει για τη ναυαγοσωστική κάλυψη:

“Με απόφαση σκάνδαλο 350 χιλιάδες για ναυαγοσωστική κάλυψη 2,5 μηνών σε εργολάβο, χωρίς να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις συμβατικές του υποχρεώσεις όπως μαρτυρούν οι εκθέσεις της επιτροπής παραλαβής, αλλά και η αρμόδια ελεγκτής που επέστρεψε τα εντάλματα πληρωμών ως απαράδεκτα. Μια σπατάλη που επιφέρει κάθε χρόνο οικονομική ζημιά στο δήμο, ενώ μπορούσε να προκριθεί αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δομές και το μηχανισμό του δήμου”.

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου αύριο, Πέμπτη, θα συνεδριάσει μεταξύ άλλων και για την “Έγκριση μελέτης για την παροχή της υπηρεσίας με τίτλο: «Ναυαγοσωστική κάλυψη ακτών Δήμου Πρέβεζας για το έτος 2019»”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα τεχνική μελέτη θα αφορά 15 πύργους και 15 θέσεις ναυαγοσωστών, σε σχέση με τις περσινές 12. Το δε κόστος της υπηρεσίας για το τετράμηνο θα είναι 408.980 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, σε σχέση με τα περσινά 350.000 ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να απαντηθούν και ορισμένα ερωτήματα.

  1. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας είχε επισημανθεί και είχε αφεθεί η εντύπωση ότι ένας εξοπλισμός δεκάδων χιλιάδων ευρώ, θα έμενε αυτή τη φορά στο Δήμο Πρέβεζας. Είχε ζητηθεί μάλιστα να γίνει και αναλυτική καταγραφή του. Έγινε αυτή η καταγραφή και η συλλογή του εξοπλισμού; Έχει εξοπλισμό δικό του αυτή τη φορά ο Δήμος Πρέβεζας ή στη μελέτη απαιτείται πάλι νέα αγορά εξοπλισμού; Εκτός τελικά αν δεν άνηκε τίποτα στο Δήμο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να γίνεται περαιτέρω συζήτηση (δείτε ΕΔΩ την περσινή τεχνική μελέτη).

  2. Θα αποφευχθεί αυτή τη φορά η ιδιότυπη απευθείας ανάθεση, για τους λόγους κατ' επείγοντος που εξηγήθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου;

  3. Για ποιο λόγο επιλέγεται σε αυτές τις συμβάσεις μία τμηματική καταβολή των χρημάτων (σε 4 δόσεις);