Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 07 Απριλίου 2019 07:55

Το μήνυμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής σε κάθε άτομο με Αυτισμό έστειλε η Πρέβεζα, απαντώντας στην "πρόκληση του αυτισμού"

Το ηχηρό μήνυμα της διαφορετικότητας και της αποδοχής σε κάθε άτομο με Αυτισμό έστειλε η Πρέβεζα το απόγευμα του Σαββάτου μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος του Ν. Πρέβεζας «ΔΥΝΑΜΗ» με θέμα "η πρόκληση του αυτισμού", στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Θεοφανείου.

 autism

Τα ιδιαίτερα δραστήρια μέλη του Συλλόγου διοργάνωσαν μια ακόμη Ημερίδα θέλοντας να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και την ευαισθησία των πολιτών σχετικά με τη διαταραχή του αυτισμού και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία και η παρουσία του κόσμου επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο πως η κοινωνία της Πρέβεζας έχει τη διάθεση να μάθει,να ευαισθητοποιηθεί και να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα του Αυτισμού.

IMG 0218

“Είμαι πολύ συγκινημένη που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σας υποδεχόμαστε στην ημερίδα μας που συνδιοργανώνουμε με την πρώτη τοπική μονάδα υγείας του Νομού Πρέβεζας. Ο σύλλογός μας δημιουργήθηκε από το προσωπικό βίωμα των γονιών, την ανάγκη για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αποδοχή των παιδιών και των οικογενειών μας από το κοινωνικό σύνολο. Η πρόκληση της ανατροφής ενός παιδιού που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού είναι τεράστια ευθύνη για το γονιό. Σαν γονείς είμαστε πρώτα άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες και πόνο για τη διάγνωση του παιδιού μας. Το φάσμα όπως έχουμε ακούσει από τους ειδικούς να μας λένε είναι σαν μία τεράστια ομπρέλα. Άλλα παιδιά αγαπούν τις πολύπλοκες κατασκευές, άλλα τους κύβους, άλλα έχουν εξαιρετικές μαθηματικές δεξιότητες, άλλα καλλιτεχνικές, μπορούν να αναπαράξουν ένα μουσικό κομμάτι με τη μία, άλλα καταβροχθίζουν τα βιβλία με τη μία. Υπάρχουν όμως και τα παιδιά που δεν έχουν λόγο ή μιλούν επιλεκτικά. Δεν αυτοεξυπηρετούνται και δεν μπορούν να μείνουν ούτε πέντε λεπτά μόνα τους. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα έρχεται να προστεθεί και η ακαμψία της πολιτείας εφαρμόζοντας καινούργιους κανονισμούς παροχών υγείας, που προβλέπουν περικοπές στον αριθμό των θεραπειών και της ειδικής αγωγής, άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες που μειώνουν τις αποζημιώσεις των παιδιών μας που δικαιωματικά λαμβάνουν, αυξάνοντας έτσι την αγωνία των γονιών τους. Κεκτημένα χρόνων χάνονται ή κινδυνεύουν να χαθούν. Οι γονείς που μεγαλώνουμε παιδιά με ιδιαιτερότητες δεν βαδίσαμε ποτέ δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Αντίθετα, ο δρόμος μας ήταν πάντα γεμάτος με αγκάθια και εμπόδια. Ο ρατσισμός παρών, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας, οι δυσκολίες μεγάλες και οι συνθήκες σχεδόν σε όλους τους τομείς αντίξοες. Καθένας από εμάς γράφει εγκυκλοπαίδεια εικοσάτομη, με ό,τι έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στο σχολείο, στη γειτονιά, στην παιδική χαρά, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο οικογενειακό, φιλικό, συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον” τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Συλλόγου Δύναμη κα Βαρβάρα Κίτση, υπογραμμίζοντας πως όραμα του Συλλόγου είναι να ιδρυθεί στην Πρέβεζα μια στέγη φιλοξενίας ενηλίκων, μια λέσχη δεξιοτήτων που να ασχολούνται δημιουργικά και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και ένα κέντρο ημέρας ώστε να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους μετά το 24ο έτος ηλικίας τους, γιατί χρειάζονται δια βίου εκπαίδευση ορισμένα παιδιά.

IMG 0228

“Σε αυτή την προσπάθειά μας θέλουμε συμπαραστάτες εσάς, την πόλη μας, την περιφέρεια και την κυβέρνηση. Γιατί το αδύνατο από το δυνατό απέχει μόνο μία συλλαβή. Τέλος ευχαριστούμε τα παιδιά μας που μας δείχνουν πόσο πολύ μας αγαπούν και μας αντέχουν ενώ εμείς πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να τα καταλάβουμε” κατέληξε η Πρόεδρος του Συλλόγου και στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Κατερίνα Θεοδωροπούλου, Παιδίατρος – Αναπτυξιολόγος, η οποία μας κατατόπισε ειδικότερα για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, τα συμπτώματα, την αιτιολογία κλπ.

Αμέσως μετά η Κοινωνική Λειτουργός κα Μαρία Κουρνούτα, αναφέρθηκε στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αυτισμό υπογραμμίζοντας πως στη σύγχρονη εποχή ο αποκλεισμός και η ειδική μεταχείριση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία θεωρούνται από τα σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα που φερόμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Τέλος η Ειδική Παιδαγωγός κα Τζώτη Αλεξάνδρα, αναφέρθηκε ειδικότερα στην εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό και στις δράσεις του ειδικού δημοτικού σχολείου της Πρέβεζας.

Στην έναρξη της Ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος, ο βουλευτής της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κα Ελευθερία Αγγέλη και η κοινωνική λειτουργός του ΚΔΑΠ ΜεΑ του δήμου Πρέβεζας κα Ευαγγελία Τέσογλου.

 

Έκθεση εικόνων