Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 03:35

Στο 1ο Ευρωπαϊκό συνέδριο νέων αγροτών η Ε.Ν.Α.

Στο 1ο Ευρωπαϊκό συνέδριο νέων αγροτών που έγινε στις Βρυξέλλες από 5 -7 Δεκεμβρίου υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος συμμετείχε η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας με την Π.Ε.Ν.Α. ύστερα από πρόσκληση του αντιπρόεδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καθηγητή κ. Γεώργιου Παπαστάμκου.

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στο www.atpreveza.gr ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας κ. Λεωνίδας Ραβανός το συνέδριο ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό καθώς οι νέοι αγρότες αντάλλαξαν απόψεις με συναδέλφους τους αγρότες από 17 κράτη μελή της ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ χαρακτήρισε το συνέδριο ως μια μοναδική εμπειρία από το οποίο η Ε.Ν.Α. αποκόμισε σημαντικά οφέλη και εμπειρία για το συνέδριο που προτίθεται να διοργανώσει η Ε.Ν.Α. στην Πρέβεζα μέσα στο 2013.

ΠΕΝΑ ΥΠΑΑΤ 041 copy

Την πρώτη μέρα το γκρουπ της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) ενημερώθηκε για το συνέδριο αλλά και για την καινούρια προς ψήφιση Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-2020 από τους ευρωβουλευτές Σπύρο Δανέλη (ΠΑΣΟΚ) και Γεώργιο Παπαστάμκο (ΝΔ) .

Εκεί ο Πρόεδρος της Ε.Ν.Α. Πρέβεζας Λεωνίδας Ραβανός ενημέρωσε τους δυο ευρωβουλευτές αλλά και τους συνεργάτες τους για την δημιουργία της Αγοράς αγροτών (farmers market) που έχει ξεκινήσει πιλοτικά με την συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και με πρωτοβουλία της στην Πρέβεζα εδώ και 6 μήνες περίπου και προσκάλεσε τους 2 ευρωβουλευτές να επισκεφθούν την αγροτική αγορά, πρόσκληση την οποία αποδέχτηκαν και οι δυο και μάλιστα είπαν θα την επισκεφτούν και σύντομα.

ΠΕΝΑ ΥΠΑΑΤ 045 copy

Στην συνεχεία η Ε.Ν.Α. είχε την πρώτη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων στην εκδήλωση έναρξης του 1ο συνεδρίου με τους διοργανωτές ευρωβουλευτές του λαϊκού κόμματος Esther Herranz (Ισπανία) ,Nuno Melo (Πορτογαλία) και τον καθηγητή Γεώργιο Παπαστάμκο (Ελλάδα) και συνεργάτες τους αλλά και τους συμμετέχοντες νέους αγρότες μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

ΠΕΝΑ ΥΠΑΑΤ 078 copy

Την επόμενη μέρα οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την προσφώνηση στελεχών της ευρωπαϊκής ένωσης και την βράβευση του καλύτερου καινοτόμου νέου αγρότη της Ευρώπης με την προβολή όλων των υποψήφιων νέων αγροτών καθώς και 5 προτάσεων της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν και στο 19ο συνέδριο της Π.Ε.Ν.Α. στο Ελατοχώρι Πιερίας.

Την Πρώτη θέση την μοιράστηκαν δυο δίδυμες κτηνοτρόφοι από την Ισπανία με μια πτηνοτρόφο από την Βουλγαρία. Στην συνέχεια έγινε ανοιχτή συζήτηση με όλους τους νέους αγρότες από 17 κράτη μελή με προτάσεις τόσο για την καινούρια ΚΑΠ ,προβληματισμούς των νέων αγροτών και διάφορες τοποθετήσεις και ερωτήσεις προς τους ευρωβουλευτές και σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΕΝΑ ΥΠΑΑΤ 081 copy

«Το λόγο πήρε και η Ε.Ν.Α Πρέβεζας και κάναμε 2 ερωτήσεις : 1) Στο κόσμο της επισιτιστικής Κρίσης και στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης τι αγρότες θέλουμε τελικά ; α) να παράγουν μόνο για τις πολυεθνικές β) η , αγρότες επιχειρηματίες που θα παράγουν για τους ευρωπαίους πολίτες. 2) θα προβλέπεται στην καινούρια ΚΑΠ άμεσες και γρήγορες αποζημιώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα (ανεμοστρόβιλους κτλ) από ευρωπαϊκά κονδύλια περιγράφοντας την δυσκολία των αγροτών να καλλιεργήσουν ξανά ύστερα από τις πρόσφατες καταστροφές που έγιναν στις καλλιέργειες της Πρέβεζας . Δεν πήραμε καμία απάντηση στις ερωτήσεις μόνο εισπράξαμε το δυνατό χειροκρότημα των 450 νέων αγροτών που ήταν στην αίθουσα του συνεδρίου» επισημαίνει ο κ. Ραβανός υπογραμμίζοντας ότι οι διοργανωτές στην τελετή λήξης του συνεδρίου σημείωσαν ότι βγήκαν αρκετά και σημαντικά συμπεράσματα κάνοντας ένα μικρό απολογισμό στο 1ο συνέδριο νέων αγροτών, ενώ την επόμενη μέρα η Π.Ε.Ν.Α επισπεύτηκε το δημοπρατήριο Flandria στο Mechele του Βελγίου και είδε πως 2000 συνεταιρισμένοι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους μέσω του δημοπρατηρίου.

ΠΕΝΑ ΥΠΑΑΤ 069 copy

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές του 1ο ευρωπαϊκού συνεδρίου χωρίς να σημαίνει ότι ανήκουμε στο συγκεκριμένο χώρο (ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα ) αφού βάσει καταστατικού είμαστε ανεξάρτητοι αγρότες συνδικαλιστές πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι ήταν μια σημαντική εμπειρία που θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του ευρωπαϊκού αγροτικού επαγγέλματος και των νέων αγροτών. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την συμπατριώτισσα μας κύρια Καρολίνα Σχισμένου συνεργάτιδα του κυρίου Παπαστάμκου που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή επιτροπή προϋπολογισμού για την συνεργασία που είχαμε στο 1ο Ευρωπαϊκό συνέδριο νέων αγροτών και για την άψογη φιλοξενία της στις Βρυξέλλες» σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει την άψογη συνεργασία που είχε με τους συνεργάτες του κυρίου Παπαστάμκου, την κυρία Ντία Χωραφά (Ευρωπαϊκή επιτροπή Γεωργίας) και τον κ. Κώστα Χατζηφώτη (Ευρωπαϊκή επιτροπή Γεωργίας) με τους οποίους συμφώνησε να είναι σε συχνή συνεργασία.

ΠΕΝΑ ΥΠΑΑΤ 058 copy

Έκθεση εικόνων