title1 -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 11:27

Καταγγέλλει άδικη απόλυση εργαζόμενης στην Πάργα και συνθήκες γαλέρας από ορισμένους εργοδότες η ΛΑΝΤΖΑ – Ευθύνες στο Εργατικό Κέντρο (photos)

Μία τουριστική βιομηχανία και ανάπτυξη που μόνο με... ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένη για τους εργαζόμενους, καθώς και άδικη απόλυση εργαζόμενης επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα της, κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, η Έλσα Υφαντή, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό Πάργας και μέλος της κίνησης ΛΑΝΤΖΑ και ο Βαγγέλης Νάνος, εκ μέρους της Αγωνιστικής Παρέμβασης ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας.

Η κα Υφαντή ανέφερε: “Θέλουμε να καταγγείλουμε μία απόλυση, η οποία έγινε με τον εξής υπέροχο τρόπο. Η εργαζόμενη που δούλευε από τις 24 Ιουνίου σε εργοδότη, που διατηρεί ξενοδοχείο και εστιατόριο σε κεντρική παραλία της Πάργας, διαθέτει χώρους εστίασης, μπαρ κτλ. έκανε το φοβερό λάθος να ζητήσει τα δεδουλευμένα της. Πέρα από το ότι συνεχώς μετέθετε την ημερομηνία που θα της τα έδινε, μιλάμε από τις 24 Ιουνίου και έχουμε Αύγουστο, της έλεγε διάφορες δικαιολογίες, της έκλεινε το τηλέφωνο, ώσπου την Πέμπτη έκανε το εξής υπέροχο, πήγε έξω από το σπίτι της με προσβολές και φωνές και απόσπασε την υπογραφή της για την απόλυσή της. Επίσης έκανε και το άλλο υπέροχο. Όταν η γυναίκα πήγε να του δείξει ότι δουλεύει πολύ περισσότερες ώρες από ότι την έχει ασφαλίσει, της άρπαξε την ατζέντα της, μπήκε στη μηχανή του και εξαφανίστηκε. Όταν πήγε στο ξενοδοχείο βρήκε την ατζέντα της διαλυμένη και τα φύλλα σκισμένα.

Η ΛΑΝΤΖΑ ενεργοποιήθηκε αμέσως. Έγινε καταγγελία στην αστυνομία, στην επιθεώρηση εργασίας. Σύσσωμο το σωματείο της Πάργας ενεργοποιήθηκε και με έκτακτο Δ.Σ. που κάναμε, αποφασίσαμε να σταθούμε στο πλευρό της συναδέλφου και να καταγγείλουμε δημόσια ότι έγινε. Ζητάμε όλοι οι σύλλογοι της Πάργας, των εστιατόρων, των ξενοδόχων, των δωματίων -εκεί έχουμε αχαρτογράφητα νερά- να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές. Πού θα πάμε ακόμη; Θα μας βγάλουν μαχαίρια και όπλα. Το έκαναν ήδη στην Κρήτη. Πρέπει να το περιμένουμε και στην περιοχή μας; Οι εργαζόμενοι είναι έρμαια στις ορέξεις του κάθε εργοδότη. Πέρα από τις απαξιωτικές συμπεριφορές, τώρα πάνε και στα σπίτια. Το άλλο που γίνεται κατά κόρον εδώ και χρόνια, είναι το θέμα των δώρων. Τα δώρα μπαίνουν στην τράπεζα και οι εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να τα γυρίσουν πίσω. Έχουμε καταγγελίες από τους εργαζόμενους. Πέρυσι ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο. Θέλαμε να απευθυνθούμε και στον Εισαγγελέα.

Ζητάνε τώρα σύμφωνα με τις υποτιθέμενες αυξήσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος πρέπει να πάρει 1.200 ευρώ πρέπει να γυρίσει τα 200-400 πίσω στον εργοδότη κάθε μήνα. Με αυτές τις συμφωνίες ξεκινούν οι άνθρωποι να δουλεύουν τη σεζόν. Κάνοντας έναν μικρό υπολογισμό μέσα από καταγγελίες που έχουμε, μία επιχείρηση με 70 άτομα, κλέβοντας από τους εργαζόμενους χρήματα, μπορεί να φτάνει από 15.000 έως 25.000 να κλέβει από τους εργαζόμενούς της. Ουσιαστικά ο εργαζόμενος φορολογείται χρήματα, τα οποία τα παίρνει μαύρα ο εργοδότης και πληρώνει το ΙΚΑ. Αυτό είναι επιχειρηματικότητα; Όταν εννοούμε ανάπτυξη την εννοούμε με αυτόν τον τρόπο; Η ΝΔ προσπαθεί όλο αυτό πλέον να το κανονικοποιήσει. Να είναι νόμιμο. Θέλουμε να καταγγείλουμε το γεγονός. Να σταματήσουν αυτά. Οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν αυτά που συμβαίνουν και να μη φοβούνται τίποτα. Το χειρότερο είναι να φορολογείσαι λεφτά που δεν παίρνεις, να εκβιάζεσαι, να βρίζεσαι, να κακοποιείσαι. Είναι ό,τι χειρότερο ο εξευτελισμός της προσωπικότητάς σου και το κλέψιμο των χρημάτων μέσα από την τσέπη σου.

Σαν ΛΑΝΤΖΑ και σαν σωματείο θέλουμε να οργανώσουμε τον κόσμο γύρω μας. Να τους δείξουμε ότι είμαστε εδώ και τους συμπαραστεκόμαστε και θα απαιτήσουμε να πάρει η συγκεκριμένη κυρία και το τελευταίο ευρώ από τα χρήματά της. Δε θα αφήσουμε σε ησυχία κανέναν εργοδότη που φέρεται έτσι και τον συγκεκριμένο που αναφέραμε” και πρόσθεσε:

IMG 0086

“Θέλω να αναφερθώ λίγο στους εργοδότες που παίρνουν εργαζόμενους από γραφεία από Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Στην Πάργα παρατηρήθηκε το φαινόμενο φέτος να μην βρίσκουν εργαζόμενους. Έχουν τόσο κακή φήμη ή ζητούν τόσο παράλογα πράγματα με ελάχιστα χρήματα, που δεν πήγαιναν για δουλειά ούτε οι άνθρωποι που ήρθαν στη χώρα μας μόνο γι' αυτό το λόγο. Απευθύνθηκαν λοιπόν σε γραφεία και υπάρχει αυτή τη στιγμή κόσμος, που ξέρουμε τι περνούν. Πρώτα πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου φυλής, και εμείς να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Να τονίσω επίσης ως ΛΑΝΤΖΑ Πάργας τη μεγάλη ευθύνη που έχει το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας με την απίστευτη απραξία του. Οι εργοδότες στην περιοχή μου θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να αδικούν και οι εργαζόμενοι υποχρέωση να αδικούνται. Η εργοδοσία το θεωρεί δικό της το Εργατικό Κέντρο. Και πως να μη το θεωρεί”.

IMG 0088

Ο Βαγγέλης Νάνος με τη σειρά του υποστήριξε:

“Η Έλσα είπε ότι ο εργοδότης απέσπασε την υπογραφή από την εργαζόμενη για την απόλυσή της. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τις τροπολογίες νύχτας που κατεβάζει και για τις οποίες κατήγγειλε την προηγούμενη Κυβέρνηση, πλέον δε χρειάζεται υπογραφή για να απολυθεί κάποιος. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στις συμβάσεις τους. Ζητάς τη σύμβαση, που υπάρχει στο λογιστικό γραφείο και πρέπει να περάσεις από... συμπληγάδες για να δεις τι σύμβαση έχεις. Αυτό είναι και παράνομο.

Ένα άλλο στοιχείο είναι η ενίσχυση των ''δουλεμπορικών γραφείων'' λέμε εμείς. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, ρίχνοντας το μπαλάκι της αποζημίωσης στο ''δουλεμπορικό γραφείο'', το οποίο σε μια νύκτα μπορεί να αλλάξει ΑΦΜ και να εξαφανιστεί κιόλας από τη χώρα, κάνει έντονο το πρόβλημα και στην περιοχή μας. Ειδικά στις κουζίνες. Κάποιοι εργαζόμενοι από μακρινές χώρες έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό, γιατί αποτελούν πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό, που δεν έχει τη δυνατότητα και να αντιδράσει και εξαφανίζεται αμέσως μετά τη σεζόν. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε στον τουρισμό και τον επισιτισμό σε όλη τη χώρα μία κατάσταση συγκεκριμένη.

Οι μαθητευόμενοι τρώνε... καψώνια στους χώρους δουλειάς και σε περίπτωση που σηκώσουν κεφάλι, έχουμε περιστατικά τύπου Κέρκυρας. Ζητάνε τα ένσημά τους και τους βγάζουν όπλα και πυροβολούν, όπως στη Κρήτη, στη Μύκονο μένουν σε κοντέινερ. Και φτάσαμε και σε καταγγελίες στην περιοχή μας, εργαζόμενη να πηγαίνει να ζητήσει τα δεδουλευμένα και να απολύεται από την εργασία της.

Εμείς πιστεύουμε ότι η κατάσταση στο χώρο του τουρισμού-επισιτισμού, όλο και χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια και με τις πολιτικές των μνημονιακών Κυβερνήσεων, οι οποίες προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάπτυξης και διευκολύνουν τους εργοδότες, διαμορφώνοντας εργασιακές συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους.

Ήταν πολιτικός στόχος και της προηγούμενης Κυβέρνησης και της τωρινής, που μόλις εξελέγη υποβάθμισε απευθείας το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Ειδικά στην Πρέβεζα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, καθώς δύο υπάλληλοι θα πρέπει να ελέγχουν από την Πρέβεζα έως την Πάργα και όλη τη Λευκάδα. Στόχος τους είναι να γίνει η Ελλάδα παράδεισος για τους τουρίστες με τους εργαζόμενους δούλους. Και αυτό με την πολιτική κάλυψη όλων των Κυβερνήσεων, αλλά και με τη στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην περιοχή μας και το εργατικό κίνημα. Ταυτόχρονα διαμορφώνεται μία συνείδηση στις τοπικές κοινωνίες που ζουν από τον τουρισμό ότι πρέπει να υποτάσσονται στο υπερκέρδος των χώρων εστίασης και των ξενοδοχείων. Θα περάσουν πάνω από τους εργαζόμενους για την κερδοφορία τους. Έχουμε απλήρωτη εργασία, εφταήμερη εργασία χωρίς ρεπό, μισά ένσημα, ψυχολογική βία, εκβιασμούς, λιποθυμίες εργαζομένων, 8ωρη εργασία κάτω από τον ήλιο, μη καταβολή δεδουλευμένων, επιστροφή δώρων.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν για όλους αυτούς που με σκληρή δουλειά δημιουργούν το τουριστικό θαύμα στην περιοχή μας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μία μέρα τουριστικής δραστηριότητας χωρίς τη δουλειά χιλιάδων εργαζομένων στην Πάργα, στην Πρέβεζα και σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Είναι απίστευτη η δύναμη των εργαζομένων. Μία ημέρα απεργίας και θα παραλύσουν τα πάντα. Να καταλάβουν οι εργαζόμενοι τη δύναμή τους. Να ανασυντάξουν τα σωματεία τους. Να καταγγέλλουν τα συνδικάτα αντεργατικές πρακτικές. Και ταυτόχρονα να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, που σφυρίζει κυριολεκτικά αδιάφορα. Προσπάθησε να στήσει εκλογές νοθείας για να πάρει το σωματείο, το οποίο και το πήρε. Βλέποντας ότι δεν βγαίνουν τα κουκιά, έκανε άλλο σωματείο και εκλογές μονοήμερες για να εκλέξει αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο. Εμείς καλούμε τους συναδέλφους από την πλειοψηφία του σωματείου τουρισμού-επισιτισμού στην Πάργα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Να έχουν εμπιστοσύνη στη ΛΑΝΤΖΑ και στην Αγωνιστική Παρέμβαση, για ανασυγκρότηση των σωματείων σε αγωνιστική-ταξική κατεύθυνση.

Η τριμερής συνάντηση διεκδίκησης των δεδουλευμένων της συναδέλφου που απολύθηκε, θα γίνει στις 16 Αυγούστου στη 1 το μεσημέρι και καλούμε ως Αγωνιστική Παρέμβαση και ΛΑΝΤΖΑ τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο, να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσουμε περιοδεία της ΛΑΝΤΖΑ σε όλη την περιοχή, με κλιμάκιο πανελλαδικό και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις 7 Σεπτεμβρίου στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη στις 6 το απόγευμα”.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

06 Απριλίου 2020
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα: “Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων, που απειλούνται με οικονομική καταστροφή, λόγω
03 Απριλίου 2020
Την παροχή κινήτρων, ώστε να πραγματοποιηθεί ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση παραγωγής υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής ...
03 Απριλίου 2020
Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, ωστόσο τόσο η δημόσια διοίκηση, όσο και η κυβερνητική και νομοθετική δραστηριότητα συνεχίζουν να ...
02 Απριλίου 2020
Την παρακάτω κοινοβουλευτική ερώτηση έκανε το ΚΚΕ: “Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και ...

Αθλητισμός

05 Απριλίου 2020
Η αναδρομή στα πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, συνεχίζεται. Μετά την Αγγλία με τις δύο αναβολές και τις ισάριθμες μεγάλες διακοπές, σειρά παίρνει η Γερμανία. Πλην των περιόδων των δύο
04 Απριλίου 2020
Το στοίχημα στην Αγγλία μετρά περίπου έναν αιώνα ζωής, ενδεικτικό ότι η Vernon ιδρύθηκε το 1925 και η Zetters με τη Littlewoods το 1933, όλες στο ...
03 Απριλίου 2020
Σεζόν 1969-70 και ο ΠΑΣ Πρέβεζα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας, στην οποία προβιβάστηκε έπειτα από αναδιάρθρωση που έγινε. ...
03 Απριλίου 2020
Το αγγλικό πρωτάθλημα διεκόπη άλλες δύο φορές στην ιστορία, αμφότερες λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων. Και άλλες δύο φορές άργησε πολύ να ...
03 Απριλίου 2020
Την ακύρωση του πρωταθλήματος τένις PREVEZA CUP 2020 λόγω του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο διευθυντής των αγώνων, αντιπρόεδρος Ε .Ε. ΕΦΟΑ και Πρόεδρος ...

Πολιτισμός

01 Απριλίου 2020
Τον φάκελο ώστε να εγγραφεί ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στα ορεινά  χωριά Βλάστη, του νομού Κοζάνης και Συρράκο, του Νομού Ιωαννίνων, στον  Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης
28 Μαρτίου 2020
Η παρακάτω φωτογραφία αναρτήθηκε στην εξαιρετική σελίδα Classic Ελληνικό Ποδόσφαιρο Official, που παρουσιάζει retro φωτογραφίες του ελληνικού ...
21 Μαρτίου 2020
«Μουσεία για την Ισότητα. Πολυμορφία και κοινωνική συνοχή» είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ( ICOM ) για τον εορτασμό της ...
10 Μαρτίου 2020
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, σε συνεδρίαση του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” εντός του Ιανουαρίου αποφασίστηκε η προσπάθεια συνδιοργάνωσης ...
09 Μαρτίου 2020
Ένα σπουδαίο μήνυμα έστειλαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Καναλακίου, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας ...

Στήλες

06 Απριλίου 2012
Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 και ακολουθεί η μάχη των οχυρών. Την ίδια ημέρα, η Λουφτβάφε, η αεροπορία του Χίτλερ, βομβαρδίζει ανηλεώς τον Πειραιά και άλλα μεγάλα
04 Απριλίου 2012
Η ΑΕΚ στέφεται Κυπελλούχος Ευρώπης στο μπάσκετ στις 4 Απριλίου 1968 και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο σε συλλογικό ...
03 Απριλίου 2012
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας δικάζονται στο Ναύπλιο για εσχάτη προδοσία, επί Βαυαροκρατίας. Οι ήρωες της Ελληνικής ...
02 Απριλίου 2012
Η Αργεντινή στα 1982 βρισκόταν κάτω από την ηγεσία του δικτάτορα Γκαλτιέρι. Ο τελευταίος θέλησε να καλύψει τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του λαού ...
01 Απριλίου 2012
Σαν... πρωταπριλιάτικο αστείο ακούστηκε την 1η Απριλίου 1994 η είδηση πως η περιουσία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ περιέρχεται στο ...