Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 15:00

Δυναμικά θα “απαντήσουν” οι εργαζόμενοι του ΓΝ Πρέβεζας στη συλλειτουργία τμημάτων με τη Λευκάδα – Ξεκινούν κινητοποιήσεις (vid)

Το ήδη λειψό προσωπικό του Νοσοκομείου Πρέβεζας καλείται να καλύψει το “κουτσό” Νοσοκομείο της Λευκάδας. Δεν γίνεται να μοιράσουμε τη μιζέρια στα δύο!”. “Θα πρέπει να έχεις και ένα σπίτι να πουλήσεις για να γιατρευτείς σε ένα υποτιθέμενο δημόσιο νοσοκομείο”. Οι φράσεις αυτές αποτυπώνουν μεταξύ άλλων το κλίμα που επικρατεί στους εργαζόμενους στο ΓΝ Πρέβεζας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τα “εντέλλεσθε” επ' αόριστον που επέβαλε η 6η ΥΠΕ στους καρδιολόγους του Νοσοκομείου, την “επεισοδιακή” φυγή ενός αναισθησιολόγου, αλλά και την παραίτηση ουρολόγου. “Εντέλλεσθε”, που αποτελούν συλλειτουργία κλινικής με τη Λευκάδα και... προάγγελο συγχώνευσης του Νοσοκομείου της Πρέβεζας με αυτό της Λευκάδας.

Οι εργαζόμενοι καλούν σε ευρεία σύσκεψη όλους τους φορείς και τα σωματεία της πόλης την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, ώστε να οργανωθεί η κοινή δράση της πρεβεζάνικης κοινωνία ενάντια στη νέα υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας. Θέτουν ως προμετωπίδα των διεκδικήσεων τους την κάθετη αντίδρασή τους στη συλλειτουργία των δύο Νοσοκομείων, τη δημόσια και δωρεάν υγεία και την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΓΝ Πρέβεζας και ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών στους ντόπιους πληθυσμούς, όπως επίσης και την ανέγερση νέου Νοσοκομείου, που μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

IMG 7306

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας Μαρία Τζίμα ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Ο Σύλλογος πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητήσει τη στάση του απέναντι στα νέα δεδομένα των τελευταίων ημερών, που αφορούν το χώρο της Υγείας, αλλά και το δικό μας Νοσοκομείο.

Εκτός από τα κτιριακά προβλήματα, την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε προσωπικό, ζητήματα που αναδείκνυε ο σύλλογος όλο το προηγούμενο διάστημα και πάλευε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες, εναντιωνόταν και στις προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Σε αυτά τα γνωστά προβλήματα έχουμε νέα δεδομένα και εξελίξεις, που μας προκαλούν ανησυχία για τη λειτουργία του ίδιου του Νοσοκομείου και για το μέλλον του.

Τις τελευταίες ημέρες, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ δεν πρόλαβε να αναλάβει καθήκοντα και έστειλε “εντέλλεσθε” επ' αόριστον στους καρδιολόγους του Νοσοκομείου. Όμως εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι ανοίγει ζήτημα συλλειτουργίας τμημάτων των δύο κλινικών σε Πρέβεζα και Λευκάδα. Γιατί όχι και στο μέλλον να μη φέρουν τη συλλειτουργία των δύο Νοσοκομείων, σύμφωνα με αυτά που ακούμε και τα μηνύματα που λαμβάνουμε.

Επίσης “εντέλλεσθε” παίρνουν και οι γιατροί από το ίδιο μας το Νοσοκομείο γιατί δε φτάνουν οι γιατροί να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες και αναγκάζεται η διοίκηση να τους βάλει να δουλέψουν παραπάνω από όσο προβλέπεται και από αυτό που αντέχουν.

Θέλω επίσης να καταγγείλω ότι την περασμένη εβδομάδα προσλήφθηκε αναισθησιολόγος, ο 4ος τον αριθμό στο τμήμα. Δεν πρόλαβε να υπογράψει τη σύμβασή του και με τρόπο βίαιο, αυταρχικό η 6η ΥΠΕ έστειλε “εντέλλεσθε” να εφημερεύσει στη Λευκάδα, χωρίς να έχει υπογράψει ακόμη το διορισμό του εδώ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Υπάρχει μία ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για το πως πρέπει να είναι τα δημόσια νοσοκομεία. Με λίγα λόγια προτείνεται να μετατραπούν τα Νοσοκομεία από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Προτείνει συνενώσεις τμημάτων, κλινικών, νοσοκομείων. Από την άλλη ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι όπου ο δημόσιος τομέας δε μπορεί να ανταποκριθεί, θα τον συμπληρώσει ο ιδιωτικός. Επίσης ο κρατικός προϋπολογισμός μειώνει τη δαπάνη για τη δημόσια υγεία.

Εμείς σα σύλλογος εργαζομένων παλεύουμε για θέσεις εργασίας μόνιμες, για δημόσιο νοσοκομείο, ενάντια στην επιχειρηματική δράση μέσα στα νοσοκομεία. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους γιατρούς και λέμε “ΟΧΙ” στη συλλειτουργία των τμημάτων των νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας. Να φροντίσει η Πολιτεία να επανδρώσει τα δημόσια νοσοκομεία”.

IMG 7312

Ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Κώστας Κύρλας, εκλεγμένος σύμβουλος στην ΟΕΝΓΕ, την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών, είπε από την πλευρά του:

“Η ύπαρξη του Νοσοκομείου Πρέβεζας συνδέεται άμεσα με την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Όσο πιο καλά δουλεύει το Νοσοκομείο, τόσο πιο καλές είναι οι συνθήκες ζωής για τον τοπικό πληθυσμό. Το Νοσοκομείο έχει το χαρακτήρα του δημόσιου νοσοκομείου. Τα προηγούμενα χρόνια τόσο οι Κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, με μία σειρά από μέτρα αλλοίωσαν το δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου, μεγεθύνοντας τους ελαστικά εργαζόμενους μέσα σε αυτό. Υπήρχε μία πανσπερμία εργασιακών σχέσεων. Κινδύνεψε μάλιστα κάποια στιγμή, το 2015, να κλείσει.

Το Νοσοκομείο επιπλέον είναι πεπαλαιωμένο κτιριακά και ο εξοπλισμός του είναι -θα λέγαμε- απαρχαιωμένος. Σε αυτό το έδαφος έρχεται η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ως... λαγός της Νέας Δημοκρατίας και προτείνει στις 16/10 ένα σχέδιο, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή των Νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ”.

Έφερε στη συνέχεια το παράδειγμα του Ωνασείου και επισήμανε: “Θα πρέπει να έχεις και ένα σπίτι να πουλήσεις για να γιατρευτείς σε ένα υποτιθέμενο δημόσιο νοσοκομείο”, ενώ πρόσθεσε: “Να ικανοποιήσει η Πολιτεία ένα υπερώριμο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, την ανέγερση νέου Νοσοκομείου. Το κόστος κατασκευής ενός καινούριου, δεν είναι και τόσο απαγορευτικό”.

Μιλώντας ως δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας με τη Λαϊκή Συσπείρωση ο κ. Κύρλας στάθηκε και στο αίτημα της παράταξής του για έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας με μοναδικό θέμα συζήτησης τα νέα δεδομένα για το Νοσοκομείο.

IMG 7297

Ο Διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝ Πρέβεζας, Βασίλης Παππάς στην τοποθέτησή του ανέφερε: “Στο τμήμα μου υπάρχουν τρεις αναισθησιολόγοι μαζί με εμένα. Μέχρι στιγμής λειτουργούσαμε με 8 εφημερίες ο καθένας μας και τον υπόλοιπο μήνα τον καλύπταμε με εντέλλεσθε. Αυτό βέβαια το κάναμε από το Μάρτιο μέχρι τώρα, μέχρι πότε όμως θα συνεχιστεί; πόσο θα αντέξουμε κι εμείς; Δόθηκε ευκαιρία την προηγούμενη εβδομάδα στο Νοσοκομείο μας να έρθει καινούργιος αναισθησιολόγος στο αναισθησιολογικό τμήμα και εμείς λόγω των λανθασμένων χειρισμών της 6ης ΥΠΕ και του Νοσοκομείου μας χάθηκε αυτή η ευκαιρία. Δεν ξέρω, θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, μέχρι πότε θα αντέξουμε να δουλεύουμε με τόσες εφημερίες...Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, η διοίκηση το γνωρίζει πολύ καλά και ας πάρει τα μέτρα της”.

IMG 7295

Ο Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πρέβεζας, Γρηγόρης Οικονόμου υποστήριξε: “Μην εντοπίζουμε το πρόβλημα μόνο στο καρδιολογικό τμήμα και ούτε είναι το πρόβλημα το μείζον. Μείζον πρόβλημα είναι η υπολειτουργία και του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και του Νοσοκομείου της Λευκάδας. Το ήδη λειψό προσωπικό του Νοσοκομείου Πρέβεζας καλείται να καλύψει το “κουτσό” Νοσοκομείο της Λευκάδας. Δεν γίνεται να μοιράσουμε τη μιζέρια στα δύο! Χάνουμε την εργασιακή μας “ειρήνη”, αποδιοργανωνόμαστε ως κλινική, αποδιοργανωνόμαστε σαν άνθρωποι και όλα αυτά για το καπρίτσιο. Γιατί δεν θέλουμε να διορίσουμε, γιατί δεν θέλουμε να επανδρώσουμε τα Νοσοκομεία. Θέλουν να γίνει ένα Κέντρο Υγείας το Νοσοκομείο αυτό και να συγχωνευθεί με της Λευκάδας. Τώρα υλοποιείται το 1ο μνημόνιο και μην έχετε αυταπάτες. Ας γυρίσουμε πριν 10 χρόνια, όταν υπήρξε η ένταση για το αν θα γίνει το Νοσοκομείο με ΣΔΙΤ ή το Νοσοκομείο της Λευκάδας. Έγινε και το δεχθήκαμε όλοι, δυστυχώς δεν μίλησε κανένας. Τώρα πως θα λειτουργήσει με την πλάτη τη δική μας; με 12 και 13 εφημερίες; Δεν θυμάμαι πόσα εντέλλεσθε έχω φάει τα τελευταία χρόνια και εγώ και άλλοι συνάδελφοι. Αδήριτη και επιτακτική ανάγκη είναι να πάψουν τα εντέλλεσθε. Δεν μας τιμάει αυτό, είμαστε στον 21ο αιώνα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Με διάλογο, με σύνεση να βοηθήσουμε βέβαια το Νοσοκομείο της Λευκάδας, υπό μία προϋπόθεση, να γίνει άμεση πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και έστω μέχρι να γίνει αυτό, να καλυφθούν οι ανάγκες στο αναισθησιολογικό, στο καρδιολογικό, στο χειρουργικό με επικουρικούς γιατρούς και μετά να οδεύσουμε προς τη νομιμότητα. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα, δεν μπορεί να πάει άλλο! Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συλλειτουργία των δύο νοσοκομείων! Για φανταστείτε ένας άνθρωπος με γαστροραγία, να φεύγει από το Νοσοκομείο Πρέβεζας το οποίο θα υποβαθμιστεί και θα γίνει Κέντρο Υγείας, θα πηγαίνει στη Λευκάδα, θα είναι αιμοδυναμικά ασταθής και θα πηγαίνει για Γιάννενα και θα πεθαίνει στο Λούρο. Αυτό θα γίνει δυστυχώς... Όσο εμείς αποδεχόμαστε τη μοίρα μας θα έχουμε συνέπειες τραγικές.

Θα έρθει η σειρά για “εντέλλεσθε” για όλα τα τμήματα.

Ήρθε και έφυγε ο ουρολόγος.

Μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση η συμπεριφορά του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ότι ήρθε και στα κρυφά είδε μόνο έναν γιατρό και δεν ήρθε σε επαφή με το σύλλογο και τους εργαζόμενους, αλλά και τους γιατρούς. Με το “εντέλλεσθε” επιπέδου Ζαγοριανάκου νομίζω ότι γυρνάμε σε αλήστου μνήμης εποχές και δεν μας τιμά. Εκτός κι αν ισχύει η ρήση του Καίσαρα, τέτοιοι καιροί τέτοια ήθη”.

Οι συμμετέχοντες τη συνέντευξη Τύπου απάντησαν στη συνέχεια σε Ερωτήσεις δημοσιογράφων και επανέλαβαν πως οι κινητοποιήσεις θα είναι δυναμικές.

 

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

18 Απριλίου 2024
Η στρατηγική της δημοτικής αρχής και το πολιτικό “κρυφτούλι” γύρω από την αγωγή 9.000.000 ευρώ της Μαρίνας Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας , συνεχίζει να παραμένει ανεξήγητη
17 Απριλίου 2024
Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κακουργηματικού χαρακτήρα απάτης, ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της ...
15 Απριλίου 2024
Παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ωδείο Αθηνών, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. ...
15 Απριλίου 2024
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας απευθυνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ...
15 Απριλίου 2024
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι οποίοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία ...

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...