Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 11:41

Ψήφισμα στήριξης και αναβάθμισης του Νοσοκομείου Πρέβεζας από το δημοτικό συμβούλιο – Σήμερα η ευρεία σύσκεψη σωματείων και φορέων

Σε κοινό ψήφισμα όλων των παρατάξεων πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας που στήριξαν το ξεχωριστό ψήφισμα της πρώτης, κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις στο Νοσοκομείο, στηρίζοντας την αναβάθμιση του ΓΝ Πρέβεζας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, 1/11/2019 και ώρα 18:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νοσοκομείου, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Υγεία, με τη συμμετοχή συλλόγων, σωματείων και μαζικών φορέων έπειτα από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Κώστας Κύρλας ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Το θέμα του Νοσοκομείου είναι ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα. Είναι αντανάκλαση των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις. Τα προβλήματα στην Υγεία οφείλονται σε μία συγκεκριμένη πολιτική που βάζει ως πρόταγμά της την επιχειρηματική-καπιταλιστική ανάπτυξη. Όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά στα χρόνια της Κρίσης οι Κυβερνήσεις είχαν ως σκοπό να μετατρέψουν τη χώρα μας σε έναν ελκυστικό πόλο επενδύσεων. Για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να δημιουργήσουν μία φθηνή και ευέλικτη δομή.

Ορισμένες πτυχές του Κράτους δηλαδή όπως η Παιδεία και η Υγεία ήταν ένας βραχνάς που θα πρέπει να βγάλουν από πάνω τους. Αν ένας άνθρωπος όμως αρρωστήσει και δεν έχει Νοσοκομείο να πάει, αυτό θα δημιουργήσει μία έκρηξη. Γι' αυτό δε μπορούσαν να καταργήσουν όλες τις δομές Υγείας. Έκαναν λοιπόν μία συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή, η οποία έλεγε να βγάλουμε τον οικονομικό βραχνά από πάνω μας και να τις μετατρέψουμε σε δομές που όσα λεφτά βγάζουν να τα χαλάνε γι' αυτές. Πάνω σε αυτό πάτησαν” και πρόσθεσε: “Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η λογική της συλλειτουργίας των Νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας”, ζητώντας τα παρακάτω:

  • Όχι στην συλλειτουργία κλινικών των δύο νοσοκομείων.

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

  • Ικανοποίηση του υπερώριμου αιτήματος για ανέγερση νέου δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα.

  • Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

  • ΟΧΙ σε Νοσοκομεία-επιχειρήσεις".

IMG 8959

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Μπαΐλης στην τοποθέτησή του υποστήριξε:

“Όλοι μας χωρίς καμία υποκρισία, ξέρουμε ότι η Υγεία είναι το πρώτιστο αγαθό για κάθε άνθρωπο. Είναι υποκρισία να μιλάμε για δημόσια Υγεία και από την άλλη να βιώνουμε την υποβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζεται περισσότερο Κράτος. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Η κοινωνική πολιτική είναι και πρέπει να είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας. Γι' αυτό και όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. Πρέπει να επιδιώξουμε την ενίσχυση του προσωπικού και να συγχαρώ την προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού του Νοσοκομείου επειδή το κράτησαν όρθιο αυτά τα χρόνια. Για το νέο Νοσοκομείο να πω ότι ο Δήμος έκανε ένα ουσιαστικό βήμα. Έχει παραχωρήσει κατά πλήρη κυριότητα και νομή 50 στρέμ. στο Νοσοκομείο Πρέβεζας για νέα νοσοκομείο. Τους ζήτησα να προχωρήσουμε στη μελέτη και θα βρούμε κάποια χρηματοδότηση”.

IMG 9012

Η Ειρήνη Παπαδημητρίου, σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε:

“Ο δείκτης πολιτισμού μιας χώρας κρίνεται από την υψηλή ποιότητα παροχών στους πολίτες της στα θέματα Υγείας, Παιδείας, αλλά και στο τι είδους εργασιακές σχέσεις επικρατούν. Τα συμπεράσματα δικά σας και ο νοών νοείτω. Στον 21ο αιώνα υπάρχουν άπειρες τεχνολογικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό που λέμε σύστημα υγείας. Στις σύγχρονες χώρες το σύστημα υγείας υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες καθολικά και δωρεάν. Μιλάνε για επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με εργαζόμενους που θα κοστίζουν φθηνά. Με γιατρούς που ο μισθός τους και η επιστημονική τους εξέλιξη θα εξαρτάται ανάλογα με τα έσοδα που θα διασφαλίζει το νοσοκομείο από τους πελάτες-ασθενείς. Να διεκδικήσουμε τη στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας”.

IMG 9007

Εκπροσωπώντας την παράταξη “Στροφή στο Μέλλον”, ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ανωγιάτης διατύπωσε τη δική του άποψη: “Να ''συναντηθούμε'' όλοι στη διατήρηση του Νοσοκομείου και την ενίσχυση της κάλυψης των αναγκών Υγείας των συμπολιτών μας. Η μείωση των οργανικών θέσεων που έγινε το 2011 στο Νοσοκομείο, μείωσε ως 30-40% τις θέσεις. Το Νοσοκομείο στάθηκε στα πόδια του κυρίως από την αυταπάρνηση των εργαζομένων. Αυτό είναι η αλήθεια.

Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του παρόντος Νοσοκομείου και να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το αίτημα της ανέγερσης ενός νέου Νοσοκομείου.

Να πω επίσης και ορισμένα άλλα πράγματα. Στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν υπάρχει πλέον εργολάβος. Η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη έχουν ανατεθεί με ατομικές συμβάσεις σε εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Όλοι ξέρουμε σε τι εργασιακή ζούγκλα ζούσαν πριν. Στα πλυντήρια έχουμε εξωτερικό συνεργάτη. Ο προϋπολογισμός υπέστη μεγάλη μείωση. Παρ' όλα αυτά υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια. Έχουν μειωθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη, υπάρχει ταμειακή ροή και οι επικουρικοί μας είναι 11. Δε θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση, αλλά να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή βάση”.

IMG 8947

Ο Μιχάλης Γεωργούλης, επικεφαλής της παράταξης “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας" είπε: “Για να έχουμε λοιπόν την... υγειά μας όλοι, “εντέλλεσθε” όλοι εδώ μέσα να δώσετε αγώνα για να υπάρξει ένα νέο νοσοκομείο που να έχει δημόσιο χαρακτήρα, κάτω από κοινωνικό έλεγχο. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα είναι υπέρ επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η διάθεση της Κυβέρνησης φαίνεται πως είναι να υπάρξει συλλειτουργία κλινικών και στο μέλλον συλλειτουργία και των δύο νοσοκομείων.

Σα... λαγός της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για την μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

Υπάρχει μόνο ο δρόμος της ανατροπής αυτής της κατάστασης”.

IMG 9001

Ο Κοσμάς Κορωναίος (σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας”) ανέφερε τα εξής: “Υπάρχει και μία ανάγνωση τοπικιστική. Δυστυχώς με την αλλαγή της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, βλέπουμε ότι υπάρχει μία αναστροφή του κλίματος. Πάνω που λέγαμε να πάρουμε μία... ανάσα στην παροχή των υπηρεσιών, μία καρδάρα που γέμισε με τόσο κόπο γάλα, ξαφνικά δίνεται μία κλωτσιά και χύνεται...

Δόθηκε “εντέλλεσθε” σε γιατρό που δεν είχε υπογράψει ακόμη τη σύμβασή του, στο νοσοκομείο που προσλήφθηκε. Θα πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του ΓΝ Πρέβεζας για να εφημερεύει στη Λευκάδα.

Για εμένα να γίνουν παραστάσεις στην 6η ΥΠΕ. Καλούμαστε να διαφυλάξουμε πλέον αυτά που είναι κεκτημένα”.

IMG 9014

Ο Φώτης Ζέρβας από την παράταξη “Δημοτική Ανατροπή” έδωσε μια άλλη διάσταση στο ζήτημα:

“Φανταστείτε να περάσει προς τα έξω ότι υποβαθμίζεται το Νοσοκομείο μας. Με κάλυψαν λίγο-πολύ οι προλαλήσαντες. Το θέμα αυτό και το θέμα του ΤΕΙ, επειδή είναι βασικά κομμάτια προοπτικής που έχουμε σαν τόπος θα πρέπει να μπουν και σε ξεχωριστές συνεδριάσεις. Να καλεστούν οι φορείς, να γίνουμε μία γροθιά. Δε χωράει μικροπολιτική σε αυτά. Όμως είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα που θα πρέπει να φύγουμε μία γροθιά από εδώ. Ίσως η Πρέβεζα να έχει χάσει μία ευκαιρία στο παρελθόν. Κάποια χρόνια πριν ίσως να είχαμε Νοσοκομείο δικό μας, αλλά κάποιες αγκυλώσεις δεν το επέτρεψαν”.

IMG 9023

Ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας στην τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων:

“Καλό είναι να βγει ένα ψήφισμα. Αν και υπάρχει ψήφισμα το 2013, που πιστεύω μας καλύπτει. Τα ζητήματα είναι διαχρονικά. Είναι μεγάλο το βάρος και η ευθύνη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Δεν μας ενδιαφέρει αν δίνετε “εντέλλεσθε” ή όχι. Και το λέω αυτό γιατί δίνατε “εντέλλεσθε” όταν ήσασταν διοικητής του Νοσοκομείου. Καταθέτω ένα πάγιο αίτημά μας ότι σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, θα πρέπει να να τα συζητάμε όλοι μαζί. Να συγκροτηθεί μία Επιτροπή Υγείας του Δήμου. Μέσα θα είναι σύσσωμη η επιστημονική και πολιτική κοινότητα της Πρέβεζας. Άμεσα να κλειστεί ραντεβού με τον Υπουργό για να συναντηθεί με την επιτροπή. Συμφωνούμε βέβαια για τις προσλήψεις, το νέο νοσοκομείο και το ΟΧΙ στη συλλειτουργία”.

IMG 8978

Τέλος, ο Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος, κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος ανέφερε:

“Το 2014 είχαμε βρεθεί όλοι οι φορείς στο δημοτικό συμβούλιο και κάναμε γενναίες κινήσεις για να γίνει το νέο νοσοκομείο. Και φτάσαμε σε ανακοίνωση ότι θα έμπαινε η μελέτη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτά που τράβηξα ως διοικητής το 2014, με οριακό προσωπικό, τα θυμάμαι. Τώρα πάλι μετά από 6 χρόνια θα είμαστε και πάλι εμείς, μαζί με το λαό της Πρέβεζας και τους φορείς που θα κάνουμε πάλι μία προσπάθεια. Να τροποποιηθεί ο οργανισμός και να αυξηθούν οι θέσεις των γιατρών”.

 

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει τα εξής:

1. Το Νοσοκομείο Πρέβεζας αποτελεί την μεγαλύτερη δομή Υγείας η οποία εδώ και περίπου 50 έτη παρέχει υπηρεσίες Υγείας τόσο στο πρωτοβάθμιο, όσο και στο δευτεροβάθμιο επίπεδο. Η Υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων του νομού εξαρτώνται καθοριστικά από την ύπαρξη ή όχι της δομής καθώς και από τις υπηρεσίες που παρέχει. Ως εκ τούτου, χωρίς δημόσιο νοσοκομείο στην πόλη, καταργείται ουσιαστικά η δημόσια Υγεία στο νομό και την ευρύτερη περιοχή.
2. Ένα επιπλέον πρόβλημα που υπονομεύει την ομαλή λειτουργία του τοπικού νοσοκομείου είναι οι παλαιές φθαρμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και ο απαρχαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός.
3. Η σημερινή διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ προσπαθεί να οργανώσει κοινές εφημερίες στο Καρδιολογικό και το Αναισθητικό τμήμα του Γ.Ν. Πρέβεζας με αυτό της Λευκάδας, γεγονός που ίσως οδηγήσει στη συλλειτουργία-συγχώνευση τμημάτων του Νοσοκομείου Πρέβεζας με αυτό της Λευκάδας. Η συλλειτουργία-συγχώνευση αν εφαρμοστεί θα αποδυναμώσει το ήδη αποδυναμωμένο Νοσοκομείο Πρέβεζας από προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης.
4. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ως όργανο εκλεγμένο από την τοπική κοινωνία, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κωφεύει μπροστά σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, αλλά πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση μπροστά σε αυτά τα προβλήματα και τις αιτίες που τα γεννάν.
Γι αυτό λοιπόν ζητάμε:
- όχι στη συλλειτουργία κλινικών των δύο νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας.
- Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
- Ικανοποίηση του υπερώριμου αιτήματος για ανέγερση νέου δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, με άμεση πρωτοβουλία σε συναντήσεις με τους βουλευτές.
Η υγεία θεωρείται δημόσιο αγαθό, θέλουμε να είναι προσβάσιμο, ποιοτικό για όλους και δεν μπορεί βεβαίως να προσεγγίζεται με λογιστικούς, δημοσιονομικούς και όρους αγοράς.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

18 Απριλίου 2024
Η στρατηγική της δημοτικής αρχής και το πολιτικό “κρυφτούλι” γύρω από την αγωγή 9.000.000 ευρώ της Μαρίνας Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας , συνεχίζει να παραμένει ανεξήγητη
17 Απριλίου 2024
Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κακουργηματικού χαρακτήρα απάτης, ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της ...
15 Απριλίου 2024
Παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ωδείο Αθηνών, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. ...
15 Απριλίου 2024
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας απευθυνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ...
15 Απριλίου 2024
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι οποίοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία ...

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...