Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 14:51

Πρόεδρος της Δημοκρατίας:"Έχουμε χρέος ιστορικό αλλά και χρέος προς το παρόν και το μέλλον να αναδείξουμε τη Νικόπολη και τον Επίκτητο"

Ως ένα χρέος προς το παρόν και το μέλλον χαρακτήρισε την ανάγκη ανάδειξης της αρχαίας Νικόπολης και του Επίκτητου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στην Πρέβεζα με αφορμή την επιστημονική ημερίδα με θέμα “Επίκτητος και Ελευθερία” που διοργάνωσε ο Δήμος Πρέβεζας και ο τοπικός 'Ομιλος για την UNESCO, υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας.

IMG 0389

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στην Πρέβεζα λίγο μετά τις 11 το πρωί όπου τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης, ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας Βαγγέλης Κατσίμπρας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και αφού περπάτησε στην πλακόστρωτη παραλία επισκέφτηκε το δημαρχείο.

IMG 0429

Ο κ. Γεωργάκος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο γραφείο του, παρουσία των μελών του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας και ευχήθηκε αυτή η Ημερίδα να είναι ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει η ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υπογραμμίζοντας πως ο δήμος Πρέβεζας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

IMG 0456

“Εύχομαι η ημερίδα αυτή να είναι η αρχή για να γίνει το βήμα να ενταχθεί η Νικόπολη στα προστατευόμενα Μνημεία της UNESCO και ο δήμος Πρέβεζας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και η δική σας συμβολή είναι σημαντική γιατί ξέρω ότι αγαπάτε τη Νικόπολη και την Πρέβεζα” είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας με τον κ. Παυλόπουλο να επισημαίνει “Έχουμε χρέος ιστορικό αλλά και χρέος προς το παρόν και το μέλλον να αναδείξουμε τη Νικόπολη και τον Επίκτητο γιατί η έννοια της ελευθερίας κατά τον Επίκτητο και η υπεράσπισή της είναι εξαιρετικά επίκαιρη κυρίως στην εποχή μας”.

IMG 0495

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας και ο Πρόεδρος Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας έδωσαν συμβολικά δώρα στον κ. Παυλόπουλο και λίγο μετά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, ευχόμενος  η Νικόπολη να καταστεί το επίκεντρο του διεθνούς διαλογισμού σε ό,τι αφορά την φιλοσοφική σκέψη του Επικτήτου

IMG 0546

Η ελευθερία και η δικαιοσύνη πρέπει να συνυπάρχουν στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία

Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «ανακαλώντας στην μνήμη μας, την σκέψη του Επικτήτου Περί Ελευθερίας, μένουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας, επέκεινα δε στις αρχές και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υπεράσπισης του Ανθρώπου είναι η υπεράσπιση της Ελευθερίας του, στο πλαίσιο της σύγχρονης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από τον ίδιο τον Ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Πολιτισμού μας.

Μάλιστα, τόνισε, ότι μια τέτοια σύλληψη της Ελευθερίας είναι τόσο περισσότερο επιτακτική για την θωράκιση της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, όσο στην εποχή μας ο Άνθρωπος χειμάζεται δεινώς, και μάλιστα σε πλανητικό επίπεδο, ιδίως λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των πανανθρώπινων αγαθών της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, υφ’ όλες τις διαστάσεις τους.

IMG 0560
«Ας μην ξεχνάμε, ότι η αποστολή της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας δεν εξαντλείται στην υπεράσπιση υπερβαίνει τα όρια αυτά και παίρνει πλανητικές διαστάσεις, τις διαστάσεις υπεράσπισης του κάθε Ανθρώπου, ανεξαρτήτως από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του» υπενθύμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «κατά τις επιταγές της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, η υπεράσπιση του Ανθρώπου, εν γένει, δεν είναι προνόμιο αλλά Χρέος».

Ακολούθως, υποστήριξε, ότι η επικαιρότητα της περί Ελευθερίας σκέψης του Επικτήτου προκύπτει, μέσ’ από την σύγχρονη σύλληψη της Ελευθερίας στο φιλοσοφικό εκείνο επίπεδο, το οποίο όμως λαμβάνει υπόψη του, τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες δικαίου, μέσω των οποίων οργανώνεται η λειτουργία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Και αυτό διότι, η σχέση μεταξύ Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και Ελευθερίας είναι και ευθεία και άρρηκτη, θεσμικώς και πολιτικώς.

Παρατήρησε, ακόμη, ότι η ουσία της Ελευθερίας, ως μέσου υπεράσπισης της αξίας του Ανθρώπου και ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, πραγματώνεται όχι μόνον όταν ο φορέας της, την υπερασπίζεται αλλά και όταν την υπηρετεί, από την στιγμή που την έχει κατακτήσει, μέσ’ από την θεσμική υπέρ αυτού κατοχύρωσή της.

Παράλληλα, τόνισε ότι το «αέτωμα», θεσμικό και πολιτικό, της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στηρίζουν δύο, κατά βάση, κίονες: Η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη. «Η μεν Ελευθερία, ως μέσο υπεράσπισης της αξίας του Ανθρώπου και διασφάλισης της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Η δε Δικαιοσύνη, ως μέσο υπεράσπισης του Ανθρώπου εναντίον κάθε μορφής αυθαιρεσίας».
Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι Ελευθερία και Δικαιοσύνη πρέπει να συνυπάρχουν και να συλλειτουργούν, προκειμένου το όλο οικοδόμημα της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας να διατηρεί τη θεσμική και πολιτική του «στατικότητα». Διότι η Ελευθερία χωρίς Δικαιοσύνη οδηγεί σ’ ένα είδος «τυραννίας», ενώ η Δικαιοσύνη χωρίς Ελευθερία καταλήγει να είναι ένα είδος «δεσμωτηρίου».

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η επικαιρότητα των θέσεων του Επικτήτου ως προς την έννοια και τα όρια της Ελευθερίας – επικαιρότητα διαχρονική, η οποία ανταποκρίνεται στο παρόν αλλά παραπέμπει και στο μέλλον- έγκειται, τουλάχιστον κατά βάση, στο ότι εντός του πλαισίου της σύγχρονης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας η Ελευθερία συνιστά πραγματική αντηρίδα του Ανθρωποκεντρικού της χαρακτήρα και των Θεσμών της.

Πλην όμως, η εν προκειμένω Ελευθερία δεν νοείται άνευ ορίων, και δη των ορίων εκείνων που καθιστούν εφικτή την απόλαυση της Ελευθερίας και εκ μέρους των άλλων, οι οποίοι μετέχουν στο ίδιο κοινωνικό σύνολο που διέπεται κανονιστικώς από την συγκεκριμένη Έννομη Τάξη.

«Προς την κατεύθυνση αυτή, την έννοια της Ελευθερίας, πάντοτε εντός του πλαισίου της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, καθορίζουν αλλά και οριοθετούν, μεταξύ άλλων, οι θεμελιώδεις συντεταγμένες του Κράτους Δικαίου και της Αρχής της Νομιμότητας. Η διαφορά, σε σχέση με την κατά τον Επίκτητο έννοια της Ελευθερίας, έγκειται στο ότι εντός του πεδίου της σύγχρονης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας ο περιορισμός της Ελευθερίας θεωρείται μεν αυτονόητος, πλην όμως δεν εναπόκειται στην βούληση του φορέα της, αλλά θεσμοθετείται από την ίδια την Έννομη Τάξη, δοθέντος ότι κατά τα δεδομένα του Κράτους Δικαίου και της Αρχής της Νομιμότητας οι κανόνες δικαίου διέπουν, δεσμευτικώς, όχι μόνο το Δημόσιο αλλά όλα τα μέλη -φυσικά ή νομικά πρόσωπα- του οικείου Κοινωνικού Συνόλου» διευκρίνισε.

Παρατήρησε, ακόμη, ότι η Ελευθερία, ως μέσο υπεράσπισης της αξίας του Ανθρώπου διασφαλίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, ενώ η Δικαιοσύνη, λειτουργεί ως μέσο υπεράσπισής του εναντίον κάθε μορφής αυθαιρεσίας.

«Όπως είναι ευνόητο, Ελευθερία και Δικαιοσύνη πρέπει να συνυπάρχουν και να συλλειτουργούν, προκειμένου το όλο οικοδόμημα της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας να διατηρεί τη θεσμική και πολιτική του «στατικότητα». Διότι η Ελευθερία χωρίς Δικαιοσύνη οδηγεί σ’ ένα είδαψος «τυραννίας», ενώ η Δικαιοσύνη χωρίς Ελευθερία καταλήγει να είναι ένα είδος «δεσμωτηρίου» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

IMG 0558

Το συντονισμό των εργασιών της Ημερίδας, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, είχε ο  κ. Γεώργιος Ευαγγελόπουλος, αναπλ. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ πραγματοποιήθηκαν οι εξής εισηγήσεις:

“Ο Επίκτητος και το αίτημα της Ελευθερίας”, από τον κ. Ιωάννη Δρόσο, ομότιμο καθηγητή, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
“Εαυτός και Πράξις” στο έργο του Επίκτητου, από τον κ. Κωσταντίνο Πέτσιο καθηγητή ιστορίας της Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων”.
“Η κριτική δύναμη στη σκέψη του Επίκτητου” από τον κ. Νικόλαο Παπασπύρου, επικ. καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, Νομική Σχολή , Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
“Ο Επίκτητος στη Χριστιανική Γραμματεία” από τον κ. Κωνσταντίνο Μποζίνη, αν καθηγητή Ιστορίας της Αρχαίας και Βυζαντινής Φιλοσοφίας, Θεολογική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
“Ο Επίκτητος και η Στωϊκή Ηθική” από τον κ. Παύλο Σούρλα, ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Να σημειώσουμε πως στην έναρξη της ημερίδας προβλήθηκε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "επέκεινα" του κ. Κωνσταντίνου Ακρίβου, με θέμα τον Επίκτητο.

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

18 Απριλίου 2024
Η στρατηγική της δημοτικής αρχής και το πολιτικό “κρυφτούλι” γύρω από την αγωγή 9.000.000 ευρώ της Μαρίνας Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας , συνεχίζει να παραμένει ανεξήγητη
17 Απριλίου 2024
Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κακουργηματικού χαρακτήρα απάτης, ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της ...
15 Απριλίου 2024
Παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ωδείο Αθηνών, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. ...
15 Απριλίου 2024
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας απευθυνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ...
15 Απριλίου 2024
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι οποίοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία ...

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...