Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 12:36

Επιστημονική Ημερίδα για τις εξορύξεις θα διοργανώσει ο Δήμος Πρέβεζας – Δεν “πέρασε” το ψήφισμα της Ανυπότακτης Κίνησης (pics)

Μία πρώτη καταγραφή της στάσης και των απόψεων των δημοτικών παρατάξεων και φορέων της περιοχής, για το ζήτημα της ερευνητικής διαδικασίας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο οικόπεδο Άρτα-Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας την Πέμπτη.

IMG 1144

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας με καλεσμένους επαγγελματίες και πανεπιστημιακούς που θα ειδικεύονται στα ζητήματα των εξορύξεων, ώστε να διαμορφωθεί αποκρυσταλλωμένη άποψη για το θέμα. Το ψήφισμα καταδίκης των εξορύξεων που κατέθεσε η Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας τελικώς δεν “πέρασε”, καθώς στηρίχθηκε μόνο από τον επικεφαλής της παράταξης Μιχάλη Γεωργούλη και τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι το ψήφισαν (δε διαφώνησαν ούτε με τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας) αν και τόνισαν πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί διαφορετικά.

IMG 1161

Ειδικότερα η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε ο κ. Γεωργούλης ανέφερε:

“Η δραστηριότητα της εξόρυξης υδρογονανθράκων από πολυεθνικές εταιρείες στην περιοχή μας θα έχει μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την υγεία και την ζωή των κατοίκων του Δήμου μας , για τις υφιστάμενες δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.,) καθώς και για τον τουριστικό χαρακτήρα της (με τα ιδιαίτερα φημισμένα οικολογικά του χαρακτηριστικά).

Tον τελευταίο καιρό ακούμε τρεις μύθους για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας :

Ο πρώτος μύθος λέει ότι «περπατάμε ή κολυμπάμε» πάνω στον ΜΑΥΡΟ ΧΡΥΣΟ του ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ και έχουμε την «μεγάλη ευκαιρία» που θα σώσει τη χώρα, τον τόπο μας και το λαό της περιοχής μας από την φτώχεια.

Ο δεύτερος μύθος μας ψιθυρίζει στα αυτιά για τη «δίκαιη ανάπτυξη», τις επενδύσεις που θα΄ρθουν, την ευημερία, τους κόμβους μεταφοράς ενέργειας, τις νέες θέσεις εργασίας.

Ο τρίτος μύθος μας νανουρίζει με τον ισχυρισμό ότι « η Ελλάδα έχει την γεωστρατηγικη ευκαιρία της Ζωής της» αξιοποιώντας τις ευκαιριακές τριβές στις σχέσεις Η.Π.Α. – Τουρκίας. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο που θα οδηγήσει σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων τον Ελληνικό Λαό και τους Λαούς της Αν.Μεσογειου.

Όλα αυτά είναι ασύστολα ψέματα , υποσχέσεις, μεγάλα και ωραία λόγια, που δίνουν και παίρνουν από κυβερνητικά χείλη, για να πειστούν τα υποψήφια θύματα, δηλαδή ο λαός, ότι όλα γίνονται για το καλό του!

Από κοντά τοπικοί παράγοντες, περιφερειάρχες, αρκετοί δήμαρχοι, πληρωμένοι επιστήμονες και λοιπά φερέφωνα συμπληρώνουν την εκστρατεία πειθούς των απολίτιστων «ιθαγενών»!

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ!

Γιατί είναι οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους φόρτωσαν το λαό με μνημόνια, με φτώχεια, με ανεργία, με χαράτσια και τον απογύμνωσαν από κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Γιατί, όταν όλοι αυτοί μιλούν για « εθνικό» συμφέρον, εννοούν το συμφέρον των πολυεθνικών και της υποταγής των πάντων στο κέρδος.

Γιατί εμείς ξέρουμε ότι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα για το μοίρασμα της λείας των υδρογονανθράκων, οι πηγές και οι δρόμοι των αγωγών τους, είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών.

Γιατί οι όποιες θέσεις εργασίας, δε θα΄ναι τίποτα άλλο παρά τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των «ειδικών οικονομικών ζωνών», με ασυδοσία εκμετάλλευσης, με εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας και αναλώσιμους, που θα πεταχτούν στα αζήτητα όταν ολοκληρωθεί το πλιάτσικο.

Ο πλούτος και ο θησαυρός της περιοχής μας είναι Πράσινος και όχι Μαύρος, όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα φερέφωνα των εταιριών. Ο πραγματικός πλούτος της Ηπείρου και των νησιών του Ιονίου είναι το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον τους και όχι η μαύρη ψευτοανάπτυξη που μας πλασάρουν, καμουφλαρισμένη με δήθεν πακτωλούς χρημάτων, αποκρύπτοντας και τους κινδύνους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς).

Η εκποίηση του υπόγειου πλούτου στις πολυεθνικές της ενέργειας κανένα όφελος δεν θα έχει για τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Αντίθετα έρχεται να αυξήσει τα κέρδη των πολυεθνικών, που όπως δείχνει η εμπειρία, αφήνουν πίσω τους «Κρανίου Τόπο», αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που ήδη συντελείται με υπαιτιότητα τους.

Υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας, τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΟΧΗ ΜΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ”.

IMG 1078

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ήταν αυτός που πρότεινε τη διοργάνωση ημερίδας με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, ώστε να γίνει ενημέρωση και στη συνέχεια να συμμετέχει η παράταξή του σε ένα κείμενο ψηφίσματος υπέρ ή κατά των εξορύξεων στην περιοχή μας. Ρώτησε μάλιστα αν υπάρχει η πληροφορία για τα δημοτικά ακίνητα στα οποία θα γίνουν έρευνες.

IMG 1027

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τόνισε πως θέλει να ακούσει τους πολίτες για το ζήτημα των εξορύξεων και το πως το αντιμετωπίζουν, ήταν θετικός στο να γίνει επιστημονική ημερίδα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει έρθει στο Δήμο επί των ημερών του κανένα αίτημα από την εταιρεία που έχει αναλάβει τις έρευνες, ούτε έχει ο ίδιος κάποια επαφή μαζί της.

IMG 1090

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Μπαΐλης, στάθηκε στο γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά είναι γενικά εθνικής σημασίας και είπε πως επειδή δε θεωρεί πως η γνώση είναι ατομικό κτήμα κάποιου, θα πρέπει να γίνει η επιστημονική ημερίδα. Επισήμανε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καθεστώς έρευνας για το αν υπάρχει κοίτασμα, την ώρα που η εξόρυξη για τις εταιρείες είναι ακριβή διαδικασία και θα πάρει πολλά χρόνια.

IMG 1124

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να μπαίνουν όλες οι παρατάξεις στο ίδιο τσουβάλι περί μη αποκρυσταλλωμένης άποψης για τις εξορύξεις και αναφέρθηκε στην ημερίδα που είχε διοργανώσει προεκλογικά για τις εξορύξεις η Λαϊκή Συσπείρωση με τη συμμετοχή του περιβαλλοντολόγου και πρώην Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γιαννούλη.

IMG 1165

Τόσο ο ίδιος, όσο και οι σύμβουλοι της Λ.Σ., ο Χρύσανθος Κυριαζής, η Ειρήνη Παπαδημητρίου και ο Κώστας Κύρλας στάθηκαν στο ότι οι εξορύξεις θα γίνουν σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου και στο ότι η εξόρυξη πετρελαίου από τους μεγάλους ομίλους δεν θα οδηγήσει σε φθηνά καύσιμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ τα κρατικά έσοδα που θα υπάρξουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι επισφαλή, αφού ο ψευδεπίγραφος κρατικός φορέας διαχείρισης των υδρογονανθράκων δεν διασφαλίζει ούτε καν ουσιαστικό έλεγχο.

IMG 0999

Η “Στροφή στο Μέλλον” και οι κ.κ. Φονταράς, Ανωγιάτης, Λελοβίτης, Κωστούλας τόνισαν πως δυστυχώς το πετρέλαιο και αυτή η μορφή ενέργειας θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμη, καθώς οι πολίτες αλλά και το Κεντρικό Κράτος δεν έχουν κάνει την απαραίτητη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που απαιτείται για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής. Επισήμαναν ακόμη πως είναι υποκριτικό να γίνεται καθημερινή χρήση του πετρελαίου και να δηλώνουμε συλλήβδην ενάντια στις εξορύξεις στη “γειτονιά” μας, ωστόσο αναφέρθηκαν στα υπαρκτά ρίσκα αυτής της διαδικασίας.

IMG 1176

Υπήρξαν στη συζήτηση και τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών. Εκπρόσωποι του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, του Δικτύου Νέων Ηπείρου, της πρωτοβουλίας κατά των εξορύξεων Λευκάδας και εκπαιδευτικοί ανέλυσαν τα επιχειρήματά τους κατά της έρευνας και της εξορυκτικής διαδικασίας, ενώ ο εκπρόσωπος του Ροταριανού Όμιλου Πρέβεζας τάχθηκε υπέρ της έρευνας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι κοιτάσματα υδρογονανθράκων αξιοποιήσιμα στην περιοχή μας.

IMG 1170

IMG 1182

IMG 1183

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...
22 Απριλίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν οι δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής αριστεράς: Πραγματοποιήθηκε ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024,  στη Θεοφάνειο
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...