title1 -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 16:27

Κινητοποιήσεις κατοίκων στο Αλωνάκι Φαναρίου με σύνθημα “Το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό” (pics+vid)

Αναστάτωση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Τ.Κ. Βαλανιδοράχης της δημοτικής ενότητας Φαναρίου του Δήμου Πάργας, με τους κατοίκους να έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις για να προασπίσουν όπως λένε το υπέροχο φυσικό δάσος στο Αλωνάκι Φαναρίου, που το λογίζουν ως κοινωνικό αγαθό. Αιτία η κοπή δέντρων και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται εντός του ιδιωτικού δάσους Βαλανιδοράχης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, σύμφωνα με τη διαχειριστική μελέτη που έχει εκπονηθεί, όπως υποστηρίζουν οι συνιδιοκτήτες της έκτασης και μέλη της διαχειριστικής επιτροπής.

IMG 3108

Πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα, που έρχεται από την εποχή της οθωμανικής διοίκησης και προκαλεί κοινωνικούς αυτοματισμούς, μιας και για όσους ξέρουν καλά την περιοχή, πέρα από το φυσικό κάλλος που προσφέρει το δάσος, έχει συνδεθεί στενά με τις αναμνήσεις και τη διασκέδαση γενεών και γενεών της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου.

IMG 3099

Η πρώτη συγκέντρωση των κατοίκων πάνω από τον όρμο στο Αλωνάκι πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με αφορμή την παρουσία του συνεργείου και των μηχανημάτων που έχουν αναλάβει τις επεμβάσεις και την κοπή ξυλείας μέσα στο δάσος. Συγκέντρωση -αρκετά μαζική μάλιστα- πραγματοποιήθηκε και το πρωί της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου, ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Τη Δευτέρα στις 6μ.μ. έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πάργας στο Καναλάκι με μοναδικό θέμα συζήτησης το δάσος στο Αλωνάκι και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.

IMG 3133

Ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικής δύναμης στο χώρο, η οποία προχώρησε το πρωί της Πέμπτης και σε μία προσαγωγή (προσήχθη ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βαλανιδοράχης Γιώργος Δημητρίου).

IMG 3086

Το atpreveza.gr βρέθηκε στο χώρο, μίλησε με τους κατοίκους, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να αντιδράσουν.

IMG 3088

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΤΚ Βαλανιδοράχης Γιώργος Δημητρίου ανέφερε:

“Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του δάσους λέει ότι έχει χαρτιά από τον Τούρκο ιδιοκτήτη. Δίχως να μας ειδοποιήσει ξεκίνησε εργασίες και λέει ότι έχει μια διαχειριστική μελέτη, που δεν την έχουμε δει. Άρχισε και έκοβε το δάσος. Ήρθε η Αρχαιολογία, γιατί δεν είχε πάρει άδεια από αυτή και τον σταμάτησε γιατί γινόταν αποξήλωση του δάσους. Εμείς θέλουμε να δούμε τη διαχειριστική μελέτη, θέλουμε μία πίστωση χρόνου. Ο κόσμος εδώ με αυτό το δάσος έχει μεγαλώσει. Είναι ανάστατος. Όλοι μιλούν για καταστροφή στο περιβάλλον. Το χωριό είναι ανάστατο και δε θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο. Το καλοκαίρι το σημείο εδώ έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και ένας λόγος είναι το δάσος αυτό. Αν αυτό φύγει, εμείς είμαστε τελειωμένοι”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πάργας Γιώργος Δημητρίου τόνισε από την πλευρά του:

Εμείς όλοι μεγαλώσαμε με αυτό το δάσος. Ξέραμε ότι ανήκει σε κάποιον, αλλά σε αυτό το δάσος είναι μέσα οι αναμνήσεις και τα όνειρά μας. Έρχεται ο ιδιοικτήτης, ο οποίος επί πολλά χρόνια είναι άφαντος και στήνει ένα παιχνίδι για να οικειοποιηθεί το δάσος. Σήμερα, με το πρόσχημα της διαχειριστικής επιτροπής, ότι αυτός ενδιαφέρεται για το δάσος και όχι εμείς, λέει ότι θέλει να καθαρίσει το δάσος. Είναι λάθος. Σκέφτεται να το αποψιλώσει συστηματικά και να το πουλήσει. Φαίνονται νόμιμες οι ενέργειές του, αλλά εμείς ζητούμε με αίτησή μας στο Δασαρχείο να δούμε τη διαχειριστική μελέτη, γιατί πιστεύουμε ότι έχει λάθη και πιστεύουμε ότι δε στοχεύει στην αναβάθμιση, αλλά στην υποβάθμιση του δάσους. Ότι θέλει συστηματικά να το αποψιλώσει. Μιλάμε για έκταση στα 2.300 στρεμ. Όλη η περιοχή της ακτογραμμής αποκλείεται. Θα λέμε στα παιδιά μας ότι έχουμε μεγαλώσει εδώ πέρα και αυτό το μέρος είναι πλέον ξένο; Αύριο-μεθαύριο θα έρθει ο ιδιώτης και θα κλείσει το δάσος. Θα μπορώ εγώ να κάνω μία βόλτα σε αυτό; Θα μπορώ να το απολαύσω; Το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό. Είμαστε εδώ για να πούμε ΟΧΙ. Να μπει ο κόσμος και η κοινότητα και πάλι στο παιχνίδι. Είναι αδιανόητο εν έτει 2020, όταν υπάρχουν τόσα περιβαλλοντικά προβλήματα, να ανησυχεί ο κόσμος για τα δέντρα και να έρχονται οι κλούβες των ΜΑΤ και να μας απειλούν με συλλήψεις. Η αξία του δάσους είναι ανεκτίμητη. Σύμφωνα με την αρχαιολογία το δάσος αυτό έχει και αρχαιολογικά ευρήματα. Υπάρχουν ευρήματα παλαιολιθικά και είναι περιοχή NATURA. Το δάσος αυτό είναι η Ακρόπολη για εμάς. Θα το υπερασπιστούμε με τη ζωή μας”.

Εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Συνέλευση – Κίνηση/Ένωση Πολιτών, ο Θωμάς Παππάς υποστήριξε:

Πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό, το οποίο δεν εκχωρείται, δεν πωλείται, δεν αγοράζεται. Διεκδικούμε το δημόσιο κοινωνικό αγαθό μας. Θα αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο. Θέλουν να κάνουν τουριστική επιχείρηση εδώ. Θέλουν να κατοχυρωθούν και μετά να έρθουν με τον μπεζεχτά τους και να το καταστρέψουν και να το εκμεταλλευτούν. Η ιστορία ξεκινάει από το 1927 με οθωμανικούς τίτλους. Ο αρχικός τίτλος μεταβιβάστηκε το 1932 με μία αγοραπωλησία, χωρίς ο αρχικός ιδιοκτήτης να έχει τίτλους. Με ταρασούφ, οθωμανικό τίτλο. Το 1987 το απαλλοτρίωσε το ελληνικό δημόσιο και έχει δικαίωμα βοσκής το χωριό. Το δικαίωμα το δικό μας πως έχει εξαφανιστεί; Οι διοικήσεις των Δήμων έδιναν χείρα βοηθείας στον τσιφλικά. Πρόκειται για τσιφλίκι. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές μέχρι και σήμερα. Η σημερινή διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δε το κάνει, θα το φέρουμε εμείς σε πέρας και να έχουμε τελεσίδικη απόφαση. Περιθώριο χρόνου θέλουμε. Πήρε το προϊόν, πήρε τα ξύλα, αλλά τα υποπροϊόντα που μπορεί να πάρει φωτιά το δάσος έμειναν εδώ”.

86485516 2591728257598897 6568716372547731456 o

Το atpreveza.gr επικοινώνησε και με το Δήμαρχο Πάργας Νίκος Ζαχαριά, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας της δημοτικής αρχής βρέθηκε την Τετάρτη στο Αλωνάκι και ενημερώθηκε από τους κατοίκους:

Είναι μία ιστορία που έρχεται από πάρα πολύ παλιά. Χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες. Η έκταση εκεί άνηκε σε ένα Τούρκο Αγά και αγοράστηκε τη δεκαετία του '30 από Έλληνες υπηκόους. Κάποιοι πούλησαν τα μερίδιά τους και αυτή τη στιγμή οι κληρονόμοι τους έχουν ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα με το Δημόσιο. Από όσο γνωρίζω ο Δήμος δεν έχει εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση, ωστόσο το ψάχνουμε για να δούμε αν προκύψει κάποιο άλλο στοιχείο. Πήραν τις άδειες από το Δασαρχείο για να κάνουν παρεμβάσεις στο δάσος. Οι κάτοικοι βλέποντας τα μηχανήματα αναστατώθηκαν και θέλουν να προστατευτεί το δάσος. Οι εργασίες σταμάτησαν αρχικά από την Αρχαιολογία και ξεκίνησαν έπειτα από δική της άδεια και πάλι. Οι κάτοικοι μπήκαν μπροστά για να σταματήσουν οι εργασίες και έτσι κάπως έχει η κατάσταση. Υπάρχει μία αναστάτωση.

Εμείς από την πλευρά μας θα προκαλέσουμε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να διαμορφώσει και επίσημη στάση ο Δήμος”.

Από την πλευρά τους οι συνιδιοκτήτες και μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του ιδιωτικού δάσους Βαλανιδοράχης, ξεκαθαρίζουν ότι για την ακρίβεια της έκτασης που είναι 2206 στρέμματα, υπάρχει πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, ενώ σκοπός τους είναι να προστατεύσουν και να αναβαθμίσουν το δάσος και όχι να το καταστρέψουν, σε αντίθεση με ορισμένους που είχαν κάνει καταπατήσεις εδώ και χρόνια.

IMG 3111

Έχουν στην κατοχή τους Διαχειριστική Δασοπονική Μελέτη, Έκθεση Ελέγχου από τη Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας και έγκριση από την Επιθεώρηση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας (μπορείτε να δείτε ΕΔΩ), τα σχετικά έγγραφα δηλαδή που βεβαιώνουν πως τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι κοπές των δέντρων, έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου.

Αναφορικά με την κυριότητα του ιδιωτικού δάσους Βαλανιδοράχης, πρόκειται για μία ιστορία που έρχεται από τα χρόνια της οθωμανικής διοίκησης. Το δάσος εμφανίζεται σε οθωμανικό τίτλο από το 1902 να είναι ιδιοκτησία των Αντέμ Εφέντη Φαραϊζή και Μεχμέτ Χαντζή Αμπάζ, κατοίκων Μαργαριτίου και κτηματιών. Μετά τη διάλυση του τσιφλικιού, με την υπ' αριθμ. 5/26-1-1927 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας, ολόκληρη η έκταση χαρακτηρίστηκε ως ιδιωτικό δάσος που ανήκει στους συγκεκριμένους Οθωμανούς. Με την ίδια απόφαση, αναγνωρίστηκε η κυριότητα νομή και κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο ανωτέρω ιδιωτικό δάσος κατά ποσοστό 1/5 εξ αδιαιρέτου.

Στις 17 Αυγούστου 1931 η νομή, κυριότητα και κατοχή πέρασε από τους δύο Οθωμανούς με αγοραπωλησία αντί 80.000 δραχμών στους προγόνους των σημερινών κληρονόμων.

Αναφορικά με καταπατήσεις στο χώρο, υπάρχει και η απόφαση του 2010 του Αρείου Πάγου (δείτε ΕΔΩ), όπως επίσης και η προσπάθεια του Ελληνικού Δημοσίου το 1956 να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, δίχως αποτέλεσμα (δείτε ΕΔΩ).

Απομένει να δούμε τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί μπορεί το δάσος να είναι ιδιωτικό, μπορεί οι συνδιοκτήτες να έχουν τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες, παρ' όλα αυτά το δάσος έχει υπάρξει κομμάτι της κοινωνικής ζωής του Φαναρίου και της Βαλανιδοράχης επί χρόνια. Και οι κάτοικοι ούτε σαν σκέψη δε μπορούν να δεχθούν να μη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό τα παιδιά τους στο μέλλον...

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

01 Απριλίου 2020
Την παρακάτω εισήγηση έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, ο σύμβουλος της Αγωνιστικής Παρέμβασης για την Ήπειρο Νίκος Ζήκος:   “ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
01 Απριλίου 2020
Είναι κοινό μυστικό η παράταξη “Ο Δήμος της Καρδιάς μας” λειτουργεί ως το alter ego της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο της Πρέβεζας. Όπως ...
01 Απριλίου 2020
Παρέμβαση έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου που συνεδρίασε την Τρίτη, ο σύμβουλος της παράταξης “Ήπειρος Όλον”, Παύλος Φραγκούλης. ...
01 Απριλίου 2020
Τoν εξ ολοκλήρου αποκλεισμό της Περιφέρειας Ηπείρου από την Προκήρυξη για 1.300 Εποχικούς Πυροσβέστες, τόσο κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο αλλά ...
31 Μαρτίου 2020
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ: “Η κυβερνητική ικανότητα στη διαχείριση της πανδημίας αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις ...

Αθλητισμός

01 Απριλίου 2020
Σεζόν 1963-64 και ο νεοϊδρυθείς ΠΑΣ Πρέβεζα (στα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρεται και ως Νικόπολις Πρέβεζας), αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β' Εθνική Κατηγορία, η οποία τότε είχε 4
01 Απριλίου 2020
Εν αντιθέσει με το 1914, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνέλαβε άπαντες απροετοίμαστους, συν ότι η Αγγλία μπήκε στον πόλεμο αρκετά… αργά και σχεδόν μόνη ...
31 Μαρτίου 2020
Το αγγλικό πρωτάθλημα της Division 1 του 1915-16 δεν έμελλε να διεξαχθεί ποτέ, ελέω της εμπλοκής της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ...
31 Μαρτίου 2020
Έχουμε επισημάνει πολλάκις πως το πρόγραμμα “Φιλόδημος” που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση είναι ευεργετικό για τους Δήμους, ειδικά όταν ...
29 Μαρτίου 2020
Το 2005 έφτασε να αγωνιστεί στην Allsvenskan, για μία και μοναδική φορά. Εκτοτε άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα και πλέον η Assyriska ...

Πολιτισμός

01 Απριλίου 2020
Τον φάκελο ώστε να εγγραφεί ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στα ορεινά  χωριά Βλάστη, του νομού Κοζάνης και Συρράκο, του Νομού Ιωαννίνων, στον  Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης
28 Μαρτίου 2020
Η παρακάτω φωτογραφία αναρτήθηκε στην εξαιρετική σελίδα Classic Ελληνικό Ποδόσφαιρο Official, που παρουσιάζει retro φωτογραφίες του ελληνικού ...
21 Μαρτίου 2020
«Μουσεία για την Ισότητα. Πολυμορφία και κοινωνική συνοχή» είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ( ICOM ) για τον εορτασμό της ...
10 Μαρτίου 2020
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, σε συνεδρίαση του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” εντός του Ιανουαρίου αποφασίστηκε η προσπάθεια συνδιοργάνωσης ...
09 Μαρτίου 2020
Ένα σπουδαίο μήνυμα έστειλαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Καναλακίου, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας ...

Στήλες

01 Απριλίου 2012
Σαν... πρωταπριλιάτικο αστείο ακούστηκε την 1η Απριλίου 1994 η είδηση πως η περιουσία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ περιέρχεται στο ελληνικό κράτος και αφαιρούνται από τον ίδιο και
31 Μαρτίου 2012
Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. ...
30 Μαρτίου 2012
Ημέρα Κυριακή! Εκτελέσεις κυριακάτικα δεν γίνονταν. Για τον Νίκο Μπελογιάννη και τους Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση όμως έγινε μια... εξαίρεση. ...
29 Μαρτίου 2012
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 1896, 17 αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στην γέφυρα του Μαραθώνα, για να διανύσουν τα 40 χιλιόμετρα της διαδρομής ...
28 Μαρτίου 2012
Τα εθνικιστικά στρατεύματα του Στρατηγού Φράνκο κάμπτουν στις 28 Μαρτίου 1939 την αντίσταση και των τελευταίων δημοκρατικών υπερασπιστών της Μαδρίτης ...