title1 -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 10:54

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας: Ανακοίνωση για τη συνάντηση του σωματείου με τον πρώην υπ. Υγείας κ. Ξανθό

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας:

“Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΑΛΠΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ.

 

Το νοσοκομείο Πρέβεζας επισκέφτηκε τη Δευτέρα 17/02/2020 ο πρώην υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Στα πλαίσια της περιοδείας συναντήθηκε με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ,καθώς και με εκπροσώπους των ιατρών. Κατά την συνάντηση αυτή επιχειρήθηκε από την πλευρά του πρώην υπουργού να πεισθεί ο σύλλογος για το νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία, δηλαδή πως ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να ηγηθεί ενός ευρύτερου μετώπου υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Τι στόχο θα έχει αυτό το κοινωνικοπολιτικό και συνδικαλιστικό μέτωπο με ηγέτη τον ΣΥΡΙΖΑ; 1ον Την υπεράσπιση της θετικής παρακαταθήκης που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία και την 2ον πάλη ενάντια στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ από την Ν.Δ.

Καταρχάς η τακτική αυτή θυμίζει έντονα την πικρή εμπειρία του 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση καλούσε την κοινωνία και τα συνδικάτα σε υπεράσπιση της «έντιμης» διαπραγμάτευσης με συγκεντρώσεις υποστήριξης αλλά και το κάλπικο δημοψήφισμα, που είχαν ως κατάληξη ένα 3ο μνημόνιο συνεπούς συνέχισης της πολιτικής της ΕΕ.

Το αφήγημα αυτό, δυστυχώς για τον κ. Ξανθό και τα στελέχη που τον συνόδευαν, δεν μπορεί να σταθεί ούτε καν στην ελάχιστη κριτική, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, αποδείχτηκε ως ένας από τους βασικούς υλοποιητές της σταδιακής μετατροπής των νοσοκομείων σε αυτοτελείς επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχτισε ένα μεγάλο μέρος του «οικοδομήματος» σταδιακής κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, για να μπορεί σήμερα η ΝΔ να τοποθετεί «τα κεραμίδια» του οικοδομήματος που είναι τα ΣΔΙΤ, η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ και η πλήρης εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας. Επίσης αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε στην ΝΔ , ήταν η δυνατότητα εισόδου των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στην δημόσια υγεία, μέσω του νόμου Κατρούγκαλου. Νόμος που κατήργησε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και έθεσε τις βάσεις των τριών πυλώνων ασφάλισης, με 2ο και 3ο πυλώνα την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, έκανε σχεδόν όλη την προετοιμασία, για να μπορεί σήμερα η ΝΔ να προχωρά ένα αποφασιστικό βήμα παραπέρα την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και του ασφαλιστικού συστήματος με τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση.

Ως θετικές παρακαταθήκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις οποίες πρέπει να ενωθεί η κοινωνία και τα σωματεία, ο πρώην υπουργός πρόβαλλε την δωρεάν καθολική κάλυψη των ανασφαλίστων, την επιβίωση και ανόρθωση του ΕΣΥ με ενίσχυση προσωπικού και ιατροτεχνολογικού προσωπικού, την εκδίωξη των εργολάβων από την καθαριότητα και την ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική:

1ον Οι ανασφάλιστοι δεν είχαν ούτε δωρεάν, ούτε κρατική, ούτε καθολική κάλυψη .Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν διέθεσε στα νοσοκομεία επί 4 χρόνια ούτε δεκάρα τσακιστή για την περίθαλψη τους και φορτώθηκε όλο το κόστος στους ασφαλισμένους δηλ. στα ασφαλιστικά ταμεία.). Όσοι δε ανασφάλιστοι είχαν εισόδημα πάνω από 200 ευρώ το μήνα πληρώνουν όλες τις συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις.

2ον Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι μόνιμοι υπάλληλοι στο ΕΣΥ μειώθηκαν κατά 1800 πανελλαδικά. Νομοθέτησε προσλήψεις επικουρικών για τους οποίους όμως δεν υπήρξε κρατική δαπάνη αλλά πληρώνονταν από τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων από ιδία έσοδα όπως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

3ον Ταυτόχρονα μείωσε την επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2015 έως το 2019 κατά 860 εκατομμύρια (45%) και φόρτωσε την δαπάνη στα κατακλεμμένα ασφαλιστικά ταμεία και στις τσέπες των ασθενών αφού εξασφάλισε αύξηση των εσόδων από τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία κατά 30% μόνο την διετία 2016-2018.

 

4ον Η αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω δωρεών ιδιωτών και με χρηματοδότηση των Αιρετών Περιφερειών . Με τον τρόπο αυτό ιδιώτες όπως οι νόμιμοι φοροφυγάδες εφοπλιστές (π.χ. το κοινοφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με έδρα την εξωχώρια νήσο των Βερμούδων (off shore) και οι Αιρετές Περιφέρειες, υποκαθιστούνε το κράτος και πατάνε πόδι στα νοσοκομεία ετοιμάζοντας τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα 

5ον Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν νομοθέτησε την εκδίωξη των εργολάβων καθαριότητας από τα νοσοκομεία. Δεν επανασύστησε ποτέ οργανικές θέσεις ΥΕ καθαριότητας στους οργανισμούς των νοσοκομείων και καταψήφισε τον Μάρτη του 2019 μαζί με την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ την πρόταση νόμου που κατέθεσαν 140 σωματεία και ομοσπονδίες του δημοσίου τομέα για τροποποίηση του άρθρου 103 του συντάγματος ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Επιπλέον νομοθέτησε ως χρονικό όριο δυνατότητας σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για έκτακτες ανάγκες την 31-12-2019 ανοίγοντας τον δρόμο για μαζική επιστροφή των εργολάβων από το 2021.

Αν λοιπόν οι παρακαταθήκες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επικαλέστηκε ο κ .Ξανθός ως συγκολλητική ουσία του μετώπου υπεράσπισης της Δημόσιας υγείας είναι ανύπαρκτες, μήπως είναι υπαρκτό κάποιο στοιχείο αντινεοφιλελεύθερου σχέδιου στο κυβερνητικό παρελθόν του; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα, διότι :

1ον Διατήρησε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για υποχρεωτική διάθεση του 10% των κλινών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

2ον Διατήρησε και ενεργοποίησε για πρώτη φορά τον νόμο της συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του 2014 περί ίδρυσης της ΕΣΑΝ Α.Ε. για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων  με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Άλλαξε μόνο το όνομα από ΕΣΑΝ Α.Ε. σε ΚΕ.Τ.Κ.Ν.Υ Α.Ε. Προώθησε την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών) ώστε να διαμορφωθεί μέσω της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αναγκαία διαμόρφωση πολιτικής τιμών μέσω των οποίων θα ανταγωνίζονται τα νοσοκομεία. Τα DRGs ήταν βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας αγοράς και ανταγωνισμού, μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

3ον Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την μετατροπή του ΕΣΥ σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με την ένταξη στο ΕΣΥ του νοσοκομείου Σαντορίνης που διαχειρίζεται η ανώνυμη εταιρία ΑΕΜΥ με τον νόμο Ν. 4368/2016 και διατήρησε στο ΕΣΥ το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης που είναι ΝΠΙΔ.

 

4ον Ψήφισε το νόμο  4413/2016 (Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ) που δίνει δυνατότητα σε Διοικήσεις νοσοκομείων και Δημόσιων φορέων, για εκτεταμένη χρήση των ΣΔΙΤ σε έργα και υγειονομικές υπηρεσίες . Με τον νόμο αυτόν άνοιξε τον δρόμο στην ΝΔ για άμεση σύναψη ΣΔΙΤ.

5ον Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο, έφερε ξανά την «αξιολόγηση» ως μηχανισμό υποταγής και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζοντας την με περισσότερο αυταρχισμό μέσω της εκβιαστικής- απεργοσπαστικής τροπολογίας Γεροβασίλη και διατήρησε τους υγειονομικούς των Δημοσίων Μονάδων Υγείας εκτός της λίστας των ΒΑΕ 

Και ο παλιός αλλά και νέος διευρυνόμενος ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράνε σε κανένα μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και ασφάλισης , απλά γιατί βρίσκονται στην απέναντι όχθη. Τα έμπειρο και ατσαλωμένο στους ενωτικούς αγώνες σωματείο μας , με ξεκάθαρο προσανατολισμό στην διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας και ασφάλισης, δεν «τσιμπάει» από την πρόσκληση να γίνουν τα συνδικάτα σκαλοπάτι για την νέα κυβερνητική ανέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα πλέον υπάρχει και εμπειρία και γνώση.

Το μέτωπο για την υπεράσπιση ενός σύγχρονου δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκεται στα χέρια των σωματείων που δεν μασάνε το «κουτόχορτο» των υποσχέσεων κομμάτων που κυβέρνησαν αλλά και συνεχίζουν να πολιτεύονται με βάση το «ρεαλιστικό πλαίσιο στόχων της ΕΕ» όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός. Της ΕΕ των μνημονίων και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Της ΕΕ που είναι εναντίον της δημόσιας δωρεάν υγείας και ασφάλισης αλλά και εναντίον της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

 

Πέμπτη 20/02/2020”.

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Απριλίου 2020
Την παρακάτω κοινοβουλευτική ερώτηση έκανε το ΚΚΕ: “Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών   Θέμα: Μέτρα ανακούφισης για
01 Απριλίου 2020
Την παρακάτω εισήγηση έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, ο σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης για την Ήπειρο ...
01 Απριλίου 2020
Είναι κοινό μυστικό η παράταξη “Ο Δήμος της Καρδιάς μας” λειτουργεί ως το alter ego της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο της Πρέβεζας. Όπως ...
01 Απριλίου 2020
Παρέμβαση έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου που συνεδρίασε την Τρίτη, ο σύμβουλος της παράταξης “Ήπειρος Όλον”, Παύλος Φραγκούλης. ...

Αθλητισμός

03 Απριλίου 2020
Το αγγλικό πρωτάθλημα διεκόπη άλλες δύο φορές στην ιστορία, αμφότερες λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων. Και άλλες δύο φορές άργησε πολύ να τελειώσει, ελέω χιονιά και δριμείων καιρικών συνθηκών.
03 Απριλίου 2020
Την ακύρωση του πρωταθλήματος τένις PREVEZA CUP 2020 λόγω του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο διευθυντής των αγώνων, αντιπρόεδρος Ε .Ε. ΕΦΟΑ και Πρόεδρος ...
01 Απριλίου 2020
Σεζόν 1963-64 και ο νεοϊδρυθείς ΠΑΣ Πρέβεζα (στα δημοσιεύματα της εποχής αναφέρεται και ως Νικόπολις Πρέβεζας), αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ...
01 Απριλίου 2020
Εν αντιθέσει με το 1914, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνέλαβε άπαντες απροετοίμαστους, συν ότι η Αγγλία μπήκε στον πόλεμο αρκετά… αργά και σχεδόν μόνη ...
31 Μαρτίου 2020
Το αγγλικό πρωτάθλημα της Division 1 του 1915-16 δεν έμελλε να διεξαχθεί ποτέ, ελέω της εμπλοκής της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ...

Πολιτισμός

01 Απριλίου 2020
Τον φάκελο ώστε να εγγραφεί ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στα ορεινά  χωριά Βλάστη, του νομού Κοζάνης και Συρράκο, του Νομού Ιωαννίνων, στον  Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης
28 Μαρτίου 2020
Η παρακάτω φωτογραφία αναρτήθηκε στην εξαιρετική σελίδα Classic Ελληνικό Ποδόσφαιρο Official, που παρουσιάζει retro φωτογραφίες του ελληνικού ...
21 Μαρτίου 2020
«Μουσεία για την Ισότητα. Πολυμορφία και κοινωνική συνοχή» είναι το θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ( ICOM ) για τον εορτασμό της ...
10 Μαρτίου 2020
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, σε συνεδρίαση του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” εντός του Ιανουαρίου αποφασίστηκε η προσπάθεια συνδιοργάνωσης ...
09 Μαρτίου 2020
Ένα σπουδαίο μήνυμα έστειλαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Καναλακίου, με αφορμή την πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας ...

Στήλες

03 Απριλίου 2012
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας δικάζονται στο Ναύπλιο για εσχάτη προδοσία, επί Βαυαροκρατίας. Οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης βρέθηκαν σιδεροδέσμιοι και απολογούμενοι.
02 Απριλίου 2012
Η Αργεντινή στα 1982 βρισκόταν κάτω από την ηγεσία του δικτάτορα Γκαλτιέρι. Ο τελευταίος θέλησε να καλύψει τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του λαού ...
01 Απριλίου 2012
Σαν... πρωταπριλιάτικο αστείο ακούστηκε την 1η Απριλίου 1994 η είδηση πως η περιουσία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ περιέρχεται στο ...
31 Μαρτίου 2012
Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. ...
30 Μαρτίου 2012
Ημέρα Κυριακή! Εκτελέσεις κυριακάτικα δεν γίνονταν. Για τον Νίκο Μπελογιάννη και τους Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση όμως έγινε μια... εξαίρεση. ...