title1 -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 11:12

Η αναδιάταξη των Υγειονομικών Περιφερειών που αφορά και το Ν. Πρέβεζας δημιουργεί και πολιτικό ζήτημα

Είχαμε αναφερθεί προ ημερών (δείτε ΕΔΩ) στα όσα περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο: “Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις΄΄ (Α΄ 84) και β) της από 1.5.2020 Π.Ν.Π. ΄΄Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα΄΄ (Α΄ 90) και άλλες διατάξεις”, που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας στις επιτροπές της Βουλής και αφορά το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ν. Πρέβεζας.

Στο ΜΕΡΟΣ Δ: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, στο άρθρο 21, σχετικά με την Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών, προωθείται εκ νέου η ταύτιση των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας με τις αντίστοιχες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας. Αυτό ανέφερε ο εισηγητής της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο Σπύρος Πνευματικός, βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή: “Στο άρθρο 21 παρατείνεται η διαδικασία ταύτισης και μετονομασίας των γεωγραφικών ορίων των ΥΠΕ για να ταυτίζονται με τις υφιστάμενες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέχρι τις 31/12/2020 στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και συνολικής επαναξιολόγησής τους”.

Αναφέραμε προηγουμένως “εκ νέου”, γιατί η ταύτιση αυτή αποτέλεσε νόμο του κράτους ήδη από το 2012. Από τότε όμως πήρε συνολικά 5 παρατάσεις. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει να “σπάσει” την 6η ΥΠΕ και να κάνει από 7, εννέα τις υγειονομικές περιφέρειες, ωστόσο ούτε αυτός ο σχεδιασμός ευδοκίμησε.

Θυμίζουμε ότι για το Ν. Πρέβεζας το Σχέδιο Νόμου αναφέρει:

... Την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει τους Δήμους των Νομών Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, με έδρα τα Ιωάννινα”.

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Βουλή στις 25 Μαΐου, ο βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είναι λανθασμένη η επιλογή της ταύτισης των υγειονομικών περιφερειών με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις αντί με τις περιφέρειες της Χώρας, όπως είναι το ορθό”.

Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύσει το Νομοσχέδιο που είναι σε φάση επεξεργασίας τονίζει:

Με το άρθρο 1 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41) ανασυγκροτήθηκαν τα όρια των Υγειονομικών Περιφερειών (Υ.Πε.) της Χώρας, ώστε να ταυτίζονται με τα όρια των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ορίστηκε η έδρα τους στην πόλη που εδρεύει κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και μετονομάστηκαν σχεδόν όλες οι υπάρχουσες επτά Υ.Πε..

Μετά την εφαρμογή του ν. 4486/2017 (Α΄ 115) και την ένταξη όλων των δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ως αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες τους μαζί με το προσωπικό τους, οι αρμοδιότητες και ο όγκος εργασίας των Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.) έχει αυξηθεί σημαντικά, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που ήδη ασκούσαν επί των δημοσίων νοσοκομείων, των δομών ψυχικής υγείας κ.α..

Σε συνέχεια των ανωτέρω, κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη παράτασης των προθεσμιών αναδιοργάνωσης των Υγειονομικών Περιφερειών και συνολικής επαναξιολόγησης αυτών, προκειμένου οι Δ.Υ.Πε. να ανταποκριθούν επαρκώς στα νέα δεδομένα. Επισημαίνεται ότι με το άρθρο 78 του ν. 4623/2019 (Α΄ 134) παρατάθηκε η προθεσμία ταύτισης της έδρας της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας με την αντίστοιχη Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ εκ παραδρομής δεν παρατάθηκαν οι προθεσμίες ταύτισης των γεωγραφικών ορίων και μετονομασίας των υπαρχουσών επτά Υ.Πε.”.

Παραμένει ερωτηματικό ωστόσο αν τελικά η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους τα όσα περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο, αναφορικά με την αναδιάταξη των ΥΠΕ, καθώς δημιουργούνται σημαντικά “πολιτικά απόνερα”. Κι αυτό γιατί προεκλογικά τόσο ο νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και το κόμμα της ΝΔ στο πρόγραμμά του, έκανε λόγο για 13 Υγειονομικές Περιφέρειες, μία ανά Περιφέρεια της χώρας, ώστε να ταυτίζονται γεωγραφικά. Αυτό σημαίνει ότι ο Ν. Πρέβεζας θα είναι κομμάτι της υπό σύσταση Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου.

Τις προεκλογικές εξαγγελίες ωστόσο “ακύρωσε” ο ίδιος ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο βουλευτής Ν. Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Μπιάγκης είχε κάνει τότε την εξής Ερώτηση:

«Η Περιφερειακή συγκρότηση του υγειονομικού χώρου πραγματώθηκε με τον Νόμο 2889/2001 από την Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και τότε η χώρα διαιρέθηκε σε 17 υγειονομικές περιφέρειες που αντιστοιχούσαν στις 13 διοικητικές περιφέρειες εξαίρεση αποτέλεσαν τρία ΠεΣΥ στην περιφέρεια Αττικής και δύο ΠεΣΥ στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου. Το ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του μέχρι την στιγμή που καταργήθηκε και ενσωματώθηκε στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα τη Πάτρα, προσέφερε πολλές θετικές υπηρεσίες στην οργάνωση και λειτουργία των Νοσοκομείων των νησιών μας. Δυστυχώς, με τον Νόμο 3527/2007 επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας και Υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου του ΠΕΣΥ Ιονίων νήσων καταργήθηκε όπως και άλλα ΠΕΣΥ, όπου ο αριθμός τους περιορίστηκε σε 7 Υγειονομικές Περιφέρειες.
Προεκλογικά, τόσο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμευόταν για την επανασύσταση των 13 Υγειονομικών Περιφερειών. Στις 20-5-2018, στο αναπτυξιακό συνέδριο του κόμματός στην Κέρκυρα, ο κύριος Μητσοτάκης είχε τονίσει: Για το ζήτημα των υγειονομικών περιφερειών έχω δεσμευθεί ότι η χώρα χρειάζεται 13 υγειονομικές περιφέρειες στα όρια των περιφερειακών δομών, όχι των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Ξέρετε, είναι παράδοξο να έχουμε 13 αιρετές περιφέρειες, να έχουμε 7 υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες όμως -προσέξτε- δεν επικαλύπτονται με τις αποκεντρωμένες και κάθε Υπουργείο να έχει δική του διαφορετική αποκεντρωμένη οργάνωση. Εμείς, λοιπόν, στο ζήτημα των υγειονομικών περιφερειών, αλλά και της οργάνωσης του Υπουργείου Παιδείας είμαστε ξεκάθαροι. Θέλουμε 13 υγειονομικές περιφέρειες στα όρια των αιρετών περιφερειών».

Απαντώντας ο κ. Κοντοζαμάνης είχε πει μεταξύ άλλων: “Δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο αριθμός των Υγειονομικών Περιφερειών, αλλά πως αυτές λειτουργούν και διαλειτουργούν. Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα δεν αναφερθήκαμε επακριβώς στο ''σπάσιμο'' των περιφερειών αυτών σε 13. Προκύπτουν δυσλειτουργίες. Δε θα πάμε να φτιάξουμε νέα κτίρια και νέες δομές. Πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με την έκταση ορισμένων υγειονομικών περιφερειών. Για παράδειγμα η 6η ΥΠΕ είναι αχανής και χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις. Θέλουμε να υπάρξει αποκέντρωση του ΕΣΥ. Μέχρι στιγμής έχουμε περιφερειοποίηση. Η αναδιάταξη του Υγειονομικού Χάρτη αποτελεί στόχο για εμάς. Οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ρόλο σε αυτό που σχεδιάζουμε. Δε θα είναι 13, αλλά θα είναι ευέλικτες και αποτελεσματικές προκειμένου να καλύπτουν όλο το φάσμα των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας” και πρόσθεσε:

Θα δώσουμε την ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει στην παροχή των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και ο στόχος είναι να καλύπτονται οι ανάγκες σε όλη τη χώρα. Υπήρχε η σκέψη να ταυτιστούν οι Υγειονομικές Περιφέρειες με τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυσλειτουργίες, όπως είναι η 6η. Αν θα είναι 8 ή 18 δε μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένο νούμερο”.

Προεκλογικά βέβαια η ΝΔ μιλούσε για 13 “μικρά υπουργεία υγείας”. Η τοποθέτηση Κοντοζαμάνη φαίνεται πως ενισχύει τελικά το σενάριο της υλοποίησης της ταύτισης των ΥΠΕ με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ό,τι προβλέπεται στο σχετικό Σχέδιο Νόμου.

Την ίδια ώρα που στη Βουλή εκτυλίσσονται όλα αυτά, ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης με δήλωσή του στην εφημερίδα “ΤΟΜΗ” έσπευσε να τα διαψεύσει, λέγοντας: «Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός και δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα υπάρξει  Αλλαγή Υγειονομικής Περιφέρειας για το Γενικό νοσκομείο Πρέβεζας και τα τέσσερα κέντρα υγείας του νομού. Τα σενάρια περί διάσπασης της 6ης ΥΠΕ  αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας ορισμένων και είναι ανυπόστατα».

Χωρίς σχόλια...

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

03 Ιουλίου 2020
Δημοσιοποίησε τελικώς ο Δήμος Πρέβεζας το ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα αποστείλει στο Υπουργείο Τουρισμού και σε κάθε αρμόδια αρχή, με αφορμή τη λειτουργία ξενοδοχείου καραντίνας εντός των ορίων του
02 Ιουλίου 2020
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Δημαρχείο Πρέβεζας σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, όπου αποφασίστηκε η ...
02 Ιουλίου 2020
Το παρακάτω ζήτημα σχετικά με τις παιδικές χαρές της τοπικής κοινότητας Πρέβεζας έθεσε στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου στις 26/6 η Λαϊκή ...
02 Ιουλίου 2020
Τις παρακάτω ανακοινώσεις εξέδωσαν κόμματα και σωματεία στην Πρέβεζα για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που προωθεί προς ψήφιση η Κυβέρνηση: ...
30 Ιουνίου 2020
Αφού ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας αγνοεί επιδεικτικά να απαντήσει στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο εκλεγμένου εκπροσώπου των πολιτών του Νομού Πρέβεζας στη ...

Αθλητισμός

03 Ιουλίου 2020
Γράφει για το Foxbet ο F1Addict Δες τα κορυφαία προγνωστικα στοιχηματοσ παίζουν μόνο στο Bet-Hoven.net Μετά από σχεδόν έξι μήνες, ο μαγικός κόσμος της Formula 1 επιστρέφει. Η φετινή πρεμιέρα θα
03 Ιουλίου 2020
Tηρώντας τις απαραίτητες νομοθεσίες και τους κανόνες υγιεινής για τον covid-19 το CLUB BEACH VOLLEY ERMIS αναλαμβάνει για ακόμα μία χρονιά μία μεγάλη ...
02 Ιουλίου 2020
Αν ένας σεναριογράφος αναζητά μία αθλητική ιστορία που θα σε κάνει να κολλήσεις στην TV, τότε τα όσα έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με την ...
02 Ιουλίου 2020
Γράφει ο Ιωάννης Ψαράκης Οι καλύτερες στοιχηματικες ιστοσελίδες για το 2020 Με τη λίγκα του Ισραήλ θα πορευτούμε όλο τον Ιούλιο τις μέρες που ...
02 Ιουλίου 2020
Το Σάββατο στο παλιό κλειστό γυμναστήριο της Άρτας θα διεξαχθεί ο τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ στην κατηγορία Παίδων της ΕΣΚΑΒΔΕ. Αντίπαλοι ...

Πολιτισμός

01 Ιουλίου 2020
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο Όμιλος UNESCO Πρέβεζας: «Την Δευτέρα 29 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας μεταξύ του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου και
01 Ιουλίου 2020
Η συνέργεια της Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης και του Δήμου Πρέβεζας «ξεκλείδωσε» τις διαδικασίες, ώστε να αναδειχθεί θρησκευτικά και πολιτιστικά το ...
29 Ιουνίου 2020
Έχουμε τη χαρά τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 να γίνουμε θερινό σινεμά. Η πρώτη μας προβολή είναι η ταινία του Θοδωρή Αντωνιάδη με τίτλο "Η δεξιά ...
26 Ιουνίου 2020
(Στείλτε κι εσείς τη δική σας φωτογραφία στο [email protected] και δείτε τη δημοσιευμένη στη στήλη του atpreveza.gr «Η φωτογραφία της ...
22 Ιουνίου 2020
(Στείλτε κι εσείς τη δική σας φωτογραφία στο [email protected] και δείτε τη δημοσιευμένη στη στήλη του atpreveza.gr «Η φωτογραφία της ...

Στήλες

03 Ιουλίου 2012
Βρετανικά πολεμικά πλοία βυθίζουν το γαλλικό στόλο στο Οράν και στο Μερς Ελ Κεμπίρ στην Αλγερία για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Πάνω από 1.000 Γάλλοι ναύτες πεθαίνουν. Πρόκειται για μία από
01 Ιουλίου 2012
Ο αμυντικός της Εθνικής Κολομβίας, Αντρές Εσκομπάρ, δολοφονείται από αγνώστους στις 2 Ιουλίου 1994, που του χρέωσαν την αποτυχία της ομάδας στο ...
30 Ιουνίου 2012
Την πρώτη ημέρα του Ιουλίου του 1821, 22 οπλαρχηγοί αναγνωρίζουν στα Τρίκορφα Αρκαδίας τον Δημήτριο Υψηλάντη ως Αρχιστράτηγο και του ζητούν να ...
29 Ιουνίου 2012
Ο Αλή Πασάς επιτίθεται ανεπιτυχώς κατά του Σουλίου στις 30 Ιουνίου 1800. Σε αντίποινα θανατώνονται 25 όμηροι πρόκριτοι. 454 π.Χ: Τελειώνει ο ...
27 Ιουνίου 2012
Αεροπειρατεία στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λαμβάνει χώρα στις 27 Ιουνίου 1976. Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές καταλαμβάνουν ...