Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 15:46

ΕΛΜΕ Πρέβεζας: "Το ζήτημα για εμάς δεν είναι πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά το πώς θα ανοίξουν" (video)

Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για το ασφαλές ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ, απαιτώντας μεταξύ άλλων τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, κάλυψη των κενών, κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και διενέργεια έστω δειγματοληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

lelovitis

“Το ζήτημα για εμάς δεν είναι πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, που κι αυτό έχει τη σημασία του, αλλά το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Με τί όρους, με τί προϋποθέσεις, με τί συνθήκες προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων που είναι στα σχολεία, είτε αυτοί είναι μαθητές είτε είναι εκπαιδευτικοί. Υπάρχει λοιπόν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα, αναπάντητα μέχρι στιγμής από τη μεριά της πολιτείας και του Υπουργείου, παρά το επικοινωνιακό κρεσέντο από την πλευρά του Υπουργείου που τις τελευταίες μέρες το είδαμε κάθε μέρα στελέχη του που προσπαθούσαν να μας πείσουν για το πόσο ασφαλή είναι τα σχολεία. Ξεκαθαρίζουμε ότι η δημόσια Υγεία πρέπει να προσεγγίζεται όχι με επικοινωνιακά τερτίπια και όχι με στατιστικές αλχημείες, αλλά με σοβαρότητα και ευθύνη. Η δημόσια Υγεία είναι πολύ σημαντικός τομέας, είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για να το προσεγγίζεις με μια περισσή ελαφρότητα. Και βεβαίως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν δεχόμαστε αυτό που αποπειράται να γίνει από την πλευρά του Υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης, αυτή η μετακύλιση της όποιας ευθύνης έχει η πολιτεία και η κυβέρνηση στις πλάτες του πολίτη, του μαθητή, του εκπαιδευτικού. Δεν δεχόμαστε τη συλλογική ενοχοποίηση. Είναι ξεκάθαρο ότι την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν σε τέτοιες συνθήκες, την έχει η πολιτεία. Η πολιτεία πρέπει να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτουμε εμείς ως Σωματείο και πρέπει γενικά να εξαντλήσει τα όρια της δικής της ευθύνης πριν προσφύγει στην ατομική ευθύνη των πολιτών” τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Παναγιώτης Λελοβίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αφήσει την εκπαιδευτική κοινότητα έξω από τη συζήτηση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και δεν έχει γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος.

 

"Το υπουργείο ορίζει ότι πάμε σε μια “κανονική” λειτουργία με δύο βασικά όπλα, τα οποία τα θεωρεί υπερόπλα, τη μάσκα και το παγουρίνο"

“Να σας επισημάνω ότι 150 χιλιάδες εκπαιδευτικοί από τη Δευτέρα πήγαν στα σχολεία τους, στα σχολεία που δεν έχουν τον αριθμό των καθαριστριών που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν έχουν το υγειονομικό υλικό, που δεν υπάρχουν τα αντισηπτικά, οι μάσκες και όλα τα υπόλοιπα που θεωρούν οι ειδικοί ότι είναι αναγκαία για την κανονικότητα της λειτουργίας.
Το υπουργείο ορίζει ότι πάμε σε μια “κανονική” λειτουργία με δύο βασικά όπλα, τα οποία τα θεωρεί υπερόπλα, τη μάσκα και το παγουρίνο. Δεν θέλουμε και δεν έχουμε τις ικανότητες και τις γνώσεις να αμφισβητήσουμε αυτό που λένε οι ειδικοί, αλλά καταλαβαίνετε και φαντάζεστε πόσο δυσλειτουργική μπορεί να είναι η μάσκα στην εκπαιδευτική διαδικασία και πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει όταν αναγκάζονται να τη φοράνε παιδιά δημοτικού και παιδιά νηπιαγωγείου. Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι είναι το καλύτερο μέτρο και ο καλύτερος τρόπος και βεβαίως η κανονικότητα της επαναφοράς στην εκπαίδευση για το Υπουργείο ορίζει τα τμήματα να λειτουργήσουν με πλήρη σύνθεση. Δηλαδή να έχουμε τμήματα από 25 μέχρι 27 μαθητές στις χειρότερες των περιπτώσεων, παιδιά στοιβαγμένα σε πολύ μικρές αίθουσες και να αντιμετωπίζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το φαινόμενο της υγειονομικής κρίσης. Εδώ βεβαίως έχουμε τη ρήση της Κεραμέως που μίλησε για τον περιβόητο μέσο όρο των 17 μαθητών σε κάθε τμήμα. Ο πιο έξυπνος τρόπος να πεις μεγάλα ψέματα, είναι να χρησιμοποιήσεις στατιστικές αλήθειες” σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Λελοβίτης, υπογραμμίζοντας πως στην Πρέβεζα υπάρχουν 80 τμήματα που έχουν πάνω από 20 μαθητές.

 

"Στα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής στελεχών δεν συμμετείχαν για πρώτη φορά από την εποχή της χούντας εκπρόσωποι των εργαζομένων”

Ο κ. Λελοβίτης αναφέρθηκε και στο θέμα των κενών, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί μόνο το 60%, ενώ πιο συγκεκριμένα στην Πρέβεζα τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού από τα 110 κενά μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί μόνο τα 36.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ χαρακτήρισε μετέωρες τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών αφού όπως τόνισε δεν προηγήθηκε η αποτύπωση των πραγματικών κενών και μίλησε για έλλειμμα δημοκρατίας: “Μέχρι στιγμής φέτος είχαμε έωλες τοποθετήσεις συναδέλφων χωρίς να έχει προηγηθεί η αποτύπωση των πραγματικών κενών. Δεν μπόρεσαν να αποτυπωθούν πραγματικά τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό γιατί βεβαίως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές των μαθητών, δεν έχουν συγκροτηθεί οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, δεν έχουμε τελειώσει με τις άδειες και τις ανακλήσεις των αποσπάσεων και κυρίως αυτές οι τοποθετήσεις προέκυψαν πάνω σε κενά χωρίς προηγουμένως συνεδριάσεις των συλλόγων, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ποιοι καθηγητές θα κάνουν ποια μαθήματα και τις συγκεκριμένες ώρες. Αυτό το ορίζουν τα προεδρικά διατάγματα του '96 που επικαιροποιήθηκε και το 2001. Ορίζουν ότι όλες οι τοποθετήσεις επί κενών γίνονται αφού προηγουμένως έχουν προηγηθεί συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων. Για εμάς αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί σηματοδοτεί από την πλευρά του Υπουργείου ένα έλλειμμα δημοκρατίας, μια έλλειψη σεβασμού σε θεσμούς.Το βασικό βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι ότι από αυτές τις μετέωρες τοποθετήσεις που πιθανώς θα αλλαχθούν, το φαινόμενο των delivery καθηγητών, δηλαδή καθηγητών που πηγαίνουν σε πέντε και έξι σχολεία στα όρια της νομιμότητας, αλλά με ξεπερασμένα προ πολλού τα όρια της λογικής. Καταλαβαίνετε ότι καθηγητές που πηγαίνουν σε πέντε και έξι σχολεία δεν μπορούν να συγκροτήσουν στο ελάχιστο μια παιδαγωγική σχέση με τα παιδιά, δεν μπορούν να είναι αυτό που επιτάσσει το λειτούργημά τους και βεβαίως δημιουργούνται ένα σωρό υπηρεσιακά και πρακτικά ζητήματα στα σχολεία.

Επίσης φέτος είχαμε στην αρχή της χρονιάς την επιλογή των νέων διευθυντών εκπαίδευσης που για πρώτη φορά έγινε χωρίς στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια να έχουμε εκπροσώπους των εργαζομένων. Αυτό να σας θυμίσω ότι έχει να γίνει από τον καιρό της χούντας και βεβαίως αυτό και αν σηματοδοτεί έλλειμμα δημοκρατίας, έλλειμμα συνείδησης και βεβαίως έλλειμμα σεβασμού των θεσμών. Βεβαίως η πλειοψηφία των διευθυντών προέκυψε μέσα από το στενό κομματικό πυρήνα της ΝΔ αλλά αυτό αν θέλετε είναι και δευτερεύον μπροστά σε αυτή την απαξίωση του σωματείου και της συλλογικότητας, καθώς για πρώτη φορά στα υπηρεσιακά συμβούλια επιλογής στελεχών δεν συμμετείχαν για πρώτη φορά από την εποχή της χούντας εκπρόσωποι των εργαζομένων”.

Ο κ. Λελοβίτης αναφέρθηκε και στη μετάδοση μαθημάτων ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να μεταδίδεται μάθημα αν και εφόσον δεν είναι ξεκάθαρο ότι προστατεύονται προσωπικά, δεδομένα, χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες των ανθρώπων που είναι μέσα σε μια σχολική τάξη, ενώ ξεκαθάρισε πως η ΕΛΜΕ δεν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει την επιτροπή των ειδικών που κάνει διάφορες εισηγήσεις, ωστόσο δεν μπορεί να μην επισημάνει μια σειρά από ασάφειες, παλινωδίες και αλληλοαναιρέσεις ακόμη και μεταξύ των μελών όταν διατυπώνουν δημόσια τις θέσεις τους για πολλά ζητήματα, οι οποίες καλλιεργούν ένα κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας.

“Ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες, όπως κάνουν πάντα οι καθηγητές, με περίσσιο αίσθημα ευθύνης με πραγματικά περίσσευμα ψυχής θα δώσουν και αυτή τη μάχη για ένα ασφαλές πρώτα από όλα, ποιοτικό, δημοκρατικό, ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, προσβάσιμο σχολείο. Θα είμαστε δίπλα στους μαθητές και στις οικογένειές τους” κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Σαμωνάς τόνισε πως κύριος στόχος είναι η προστασία των παιδιών, των οικογενειών τους, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών.

samwnas

“Για να επιτευχθούν αυτά καλό είναι να τηρήσουμε μια σειρά μέτρων όλοι μας, όπως αυτά έχουν επισημανθεί από τους επίσημους φορείς αλλά και από την άλλη θα πρέπει να ληφθούν και όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους τοπικούς φορείς, το δήμο, τη Σχολική επιτροπή ώστε να είναι εξοπλισμένα τα σχολεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πριν από την έναρξη των μαθημάτων και κυρίως να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό για την καθαριότητα των χώρων. Αλλά και από την κυβέρνηση καλό θα ήταν να εισακουόμασταν σε ένα βαθμό, κυρίως στα αιτήματά μας για τη μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα ειδικά τώρα που έχουμε και αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες να αντιμετωπίσουμε αλλά και να γίνουν και οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Αναγκαίο θα ήταν επίσης να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από την προηγούμενη περίοδο ως προς την εξ αποστάσεως σχολική εκπαίδευση. Πρέπει να οργανωθεί επιμόρφωση μαζικά και εκτεταμένα.
Επίσης καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας ότι με το φαινόμενο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, με τον κίνδυνο που υπάρχει με τη διάδοση του ιού, τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν όταν έχουμε πολλαπλές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία. Ένα κρούσμα μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο όχι μόνο ενός τμήματος ή ενός σχολείου, αλλά ολόκληρης της δομής σε τοπικό επίπεδο. Είναι θέματα που θα μας δυσκολέψουν πάρα πολύ σε πρακτικό επίπεδο από εδώ και στο εξής, θα είναι μια περίοδος αρκετά ταραγμένη και για εμάς τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά, τους αποδέκτες αυτής της προσπάθειας. Με την ευχή να πάνε όλα καλά και να είμαστε υγιείς” κατέληξε ο κ. Σαμωνάς.

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

18 Απριλίου 2024
Η στρατηγική της δημοτικής αρχής και το πολιτικό “κρυφτούλι” γύρω από την αγωγή 9.000.000 ευρώ της Μαρίνας Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας , συνεχίζει να παραμένει ανεξήγητη
17 Απριλίου 2024
Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κακουργηματικού χαρακτήρα απάτης, ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της ...
15 Απριλίου 2024
Παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ωδείο Αθηνών, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. ...
15 Απριλίου 2024
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας απευθυνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ...
15 Απριλίου 2024
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι οποίοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία ...

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...