title1 -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 13:26

Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα

Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από εκπαιδευτικούς, μαθητές και σωματεία μπροστά από το δημαρχείο της Πρέβεζας με κύριο αίτημα την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

IMG 9204

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές τα σχολεία άνοιξαν με μοναδικό όπλο προστασίας μαθητών και καθηγητών τη μάσκα ενώ ταυτόχρονα τα τμήματα είναι πολυπληθή, πολλοί καθηγητές είναι περιφερόμενοι σε πέντε και έξι σχολεία, το προσωπικό καθαριότητας είναι ελλιπές και με απαράδεκτες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενώ απουσιάζουν σχολικοί νοσηλευτές και τα διαγνωστικά τεστ.

IMG 9220

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Πρέβεζας Γιάννης Παπαδόπουλος στο χαιρετισμό του στάθηκε στην πλημμελή καθαριότητα των σχολείων της περιοχής, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση μέσα στην περίοδο της πανδημίας ακολούθησε και στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας των σχολείων το δρόμο της εγκατάλειψης, επιλέγοντας ξανά να μην προσλάβει μόνιμους/ες για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αριθμό πολύ κατώτερο από αυτό που απαιτείται ώστε να υπηρετηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στην εποχή του COVID-19.

pap

“Ο υγειονομικός κίνδυνος που συνοδεύει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για περιορισμό του κόστους λειτουργίας της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, αποτέλεσε την καλύτερη δικαιολογία για τους δήμους που δεν φρόντισαν να απαιτήσουν την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας για τις σχολικές μονάδες. Ήταν από την αρχή φανερό ότι είναι αδύνατον να καλυφθεί επαρκώς η καθαριότητα των σχολείων στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τίθενται, με αυτό τον αριθμό προσλήψεων. Στα νηπιαγωγεία του δήμου μας τοποθετήθηκαν καθαρίστριες μειωμένου ωραρίου για τρεις ώρες συνολικά και σε άλλα για μιάμιση μόνο ώρα και μάλιστα όχι κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. Κι όλα αυτά εν μέσω πανδημίας! Για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες. Η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές φέρουν πλήρως την ευθύνη. Αντί να διευκολύνουν, επιβαρύνουν την κατάσταση και το κλίμα ανασφάλειας” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως απαιτείται:

  • Πλήρης κάλυψη με επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή στο διάστημα 8 π.μ. Με 4 μ.μ.
  • Τουλάχιστον δύο καθαρίστριες/ες πλήρους ωραρίου ή μόνιμες/οι σε κάθε δημοτικό σχολείο από 6/θέσιο και πάνω
  • Τουλάχιστον μια καθαρίστρια/ής πλήρους ωραρίου ή μόνιμη/ος σε κάθε νηπιαγωγείο και σε κάθε δημοτικό σχολείο ως 6/θέσιο.
  • Να προχωρήσει άμεσα ο δήμος στη μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστρικών/των μειωμένου ωραρίου σε πλήρους.
  • Το υπουργείο εσωτερικών άμεσα να χορηγήσει πιστώσεις στο δήμο Πρέβεζας για επιπλέον προσλήψεις.

 lel

Στην ανάγκη εξασφάλισης όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Παναγιώτης Λελοβίτης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Το Υπουργείο απαντά στα δικά μας αιτήματα με ένα μεγαλοπρεπές όχι. Όχι λοιπόν στο σχολικό νοσηλευτή που ζητάμε σε σχολικές μονάδες για να μπορεί να επιλαμβάνεται ζητημάτων που θα προκύψουν. Όχι λοιπόν σε τμήματα 15 παιδιών. Όχι λοιπόν σε νέες προσλήψεις καθηγητών. Όχι λοιπόν σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Και πορεύεται έτσι μετακυλίοντας το μεγάλο κομμάτι της ευθύνης από την πολιτεία, από την οργανωμένη και θεσμική δομή, στην ατομική ευθύνη. Αν λοιπόν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην πανδημία, ευθύνεται ο καθένας από εμάς και όλοι εμείς. Ποτέ η κυβέρνηση, ποτέ η εξουσία, ποτέ οι θεσμοί. Βεβαίως και υπάρχει ατομική ευθύνη, αλλά αυτή υπάρχει όταν η κοινωνική ευθύνη, η θεσμική ευθύνη έχει εξαντλήσει τα όριά της και έχει κάνει ό,τι πρέπει. Το συγκεκριμένο Υπουργείο λοιπόν στο θέμα της ασφάλειας και των υγειονομικών συνθηκών που πρέπει να καλύπτουν τα σχολεία έχει κάνει ελάχιστα πράγματα. Βεβαίως η μόνιμη επωδός είναι ότι είναι μια δυναμική διαδικασία και θα δούμε, σε απλά ελληνικά; βλέποντας και κάνοντας...”

koust

Στα πολλά προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε η πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών Ερατώ Κούστα σημειώνοντας πως γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες από τις καθαρίστριες. Η κα Κούστα τόνισε: “Ξεκίνησε η σχολική χρονιά με πάρα πολλά προβλήματα παρόλο που κάναμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τις προηγούμενες συμβάσεις που ήταν αρρωστημένες, για καλύτερα εργασιακά και καλύτερη απόδοση στα σχολεία. Δυστυχώς αυτό μας βγήκε λίγο βαρύ...έχουμε ξεκινήσει στα σχολεία με πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, βέβαια στον τόπο μας έχουμε αρκετές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα γιατί έχουμε φορτωθεί περισσότερη δουλειά. Δύο πράγματα θα πρέπει να γίνουν, οι μερικής απασχόλησης όλες να γίνουν πλήρους απασχόλησης και σίγουρα θα χρειαστεί και επιπλέον προσωπικό για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου και θα πρέπει επίσης το Υπουργείο με τους δήμους για να μην πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον”.

ven

Εκ μέρους της αγωνιστικής συσπείρωσης εκπαιδευτικών ο Θοδωρής Βενετικίδης σημείωσε πως κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, συνεχίζουν να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

“Ενώ βρισκόμαστε μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν μετατραπεί σε λάστιχο. Πολλές από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που αφορούν τα σχολεία, βρίσκονται τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας! Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις, που εδώ και μήνες εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τις Ενώσεις Γονέων έχουν αναδείξει σε σχέση με την εξεύρεση σχολικών αιθουσών, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Τα ερωτήματα εκπαιδευτικών και γονιών είναι αμείλικτα. Υπάρχουν άραγε στα σχολεία χώροι για υποδοχή και αναμονή περιστατικών κινδύνου; Υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και προσωπικό για την αντιμετώπισή τους; Προβλέπεται η στελέχωση των σχολικών μονάδων με νοσηλευτές και η διενέργεια προληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να αποτραπεί εξ αρχής πιθανή διασπορά του ιού; Γιατί δεν χωρίζονται τα πληθωρικά τμήματα ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αίθουσες; Γιατί δεν ανοίγουν τμήματα και σχολικές μονάδες που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια; Γιατί δε διορίζονται εκπαιδευτικοί, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών; Γιατί η κυβέρνηση δε μονιμοποιεί όλους τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, αντίθετα προχωρά με συμβασιούχους μειωμένου ωραρίου, αλλά και με τρίμηνες συμβάσεις;
Πως θα παραμένουν τα σχολεία καθαρά (απαραίτητος υγειονομικός όρος) αφού υπάρχουν μόνο 9.500 καθαρίστριες για πάνω από 13.000 σχολικές μονάδες; Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σχολεία του νομού που έχουν προσωπικό καθαριότητας καθόλη τη διάρκεια των μαθημάτων είναι ελάχιστα, ενώ υπάρχουν σχολεία που έχουν καθαρίστρια δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ή για ελάχιστες ώρες ημερησίως.”

filip

Τέλος ο Μαθιός Φιλιππούσης εκ μέρους του Αυτόνομου δικτύου εκπαιδευτικών υπογράμμισε πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει στο άνοιγμα των σχολείων μέσα σε ένα επικοινωνιακό καταιγισμό πως όλα βαίνουν καλώς, ωστόσο η πραγματικότητα επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις.

“Ο τραγέλαφος της επένδυσης στην επικοινωνία και όχι στην ουσία οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας ένα ολόκληρο καλοκαίρι να μην λάβει κανένα μέτρo για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν μερίμνησε για την τήρηση των αποστάσεων, έχουμε τμήματα των 25 μαθητές ανά τμήμα σε 30 και 35 τ.μ. αντί για 15 μαθητές όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Δεν μερίμνησε για εύρεση νέων χώρων, για αξιοποίηση δημοτικών χώρων ώστε να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα. Δεν μερίμνησε ούτε για την κάλυψη των κενών, υπάρχουν ακόμη και σήμερα μετά και τη 2η φάση πρόσληψης αναπληρωτών μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς σε όλες τις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν προέβλεψε  για δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες με τους μαθητές, ούτε για την κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό καθαριότητας. Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση συνολικότερα, αντί να δει όλα αυτά, βγαίνουν με επικοινωνιακούς τίτλους όπως: «Το Υπουργείο Υγείας θα κάνει σαρωτικούς υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία» για να ελέγξει αν τηρούνται οι αποστάσεις στις αίθουσες, τον συγχρωτισμό σε αυτές και αν γίνεται τακτική και συνεχόμενη απολύμανση όλων των χώρων, ενώ ξέρουν ότι οι ίδιοι επέλεξαν και τη μη τήρηση των αποστάσεων στις αίθουσες με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα αντί της μείωσης και τη μη εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας! Αποδεικνύεται περίτρανα, πως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης δεν είναι η θωράκιση των σχολείων από την πανδημία, αλλά η εργαλειοποίησή της για την προώθηση αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, που φέρνουν τη δημόσια εκπαίδευση ένα βήμα πιο κοντά στην αποδιάρθρωσή της, ορθώνοντας εμπόδια στη μόρφωση της νέας γενιάς και διογκώνοντας κοινωνικούς και μαθησιακούς φραγμούς” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιππούσης.

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

23 Οκτωβρίου 2020
Την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες κλίνες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ηπείρου,
23 Οκτωβρίου 2020
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ)-νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) - οργανώσεις Ηπείρου - συμμετέχουν στην ...
23 Οκτωβρίου 2020
«Η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση ένα Νομοσχέδιο, που δεν πέρασε ούτε στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια. Ένα Νομοσχέδιο φτιαγμένο και ραμμένο από τους ...
22 Οκτωβρίου 2020
Σαφή θέση υπέρ της άμεσης επιβολής lockdown στην Περιφερειακή Ενότητα των Ιωαννίνων, λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης κατάστασης από την εξέλιξη της ...
22 Οκτωβρίου 2020
Την παρακάτω δήλωση έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης: “H πανδημία του κορωνοϊού εξελίσσεται με επιθετικούς ρυθμούς σε όλο ...

Αθλητισμός

23 Οκτωβρίου 2020
Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής της Α' ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας:    Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΗΜ/ΝΙΑ ΩΡΑ ΑΜΒΡ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΘΕΣΠ/ΚΟΥ
23 Οκτωβρίου 2020
Γράφει ο Στέφανος Μαρολαχάκης Συνεχίζουμε με EuroLeague σήμερα και ασχολούμαστε με το σπουδαιότερο παιχνίδι της αγωνιστικής, το clasico της ...
23 Οκτωβρίου 2020
Η Υποεπιτροπή του πρωταθλήματος της Γ΄Εθνικής κατηγορίας αποφάσισε την αναβολή του αγώνα Μ. Αλέξανδρος Καλλιθέας – ΠΑΣ Πρέβεζα που ήταν ...
22 Οκτωβρίου 2020
Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Ομόνοια στην άδεια Τούμπα, με τις δύο ομάδες να έχουν… προηγούμενα από το 1976-77, στον 1ο γύρο του Πρωταθλητριών, εποχή της ...

Πολιτισμός

23 Οκτωβρίου 2020
Το ξέρατε ότι σε απόμακρους καταυλισμούς Ινδιάνων ζουν ιθαγενείς που δοξάζουν τον Σύλλογο Μεγάλο; Ποιος άραγε υποψιαζόταν πως κάποτε είχαν “φυτρώσει” ομάδες με τριφύλλια στην καρδιά του Πειραιά;
22 Οκτωβρίου 2020
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, 10.30 π.μ. Λαογραφική Συλλογή «Γιώργος Γιάννος» Μια λαογραφική συλλογή αντικειμένων δεν μιλάει μόνο για χαμένες ...
19 Οκτωβρίου 2020
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σας ενημερώνει ότι την Παρασκευή, 23.10.2020, ώρα 19:00μμ. θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης ...
16 Οκτωβρίου 2020
Διαδικτυακό φεστιβάλ με τη συμμετοχή χορωδιών από όλο τον κόσμο διοργανώνει η Χορωδία Αρμονία Πρέβεζας στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Σε σχετικό ...
14 Οκτωβρίου 2020
Διαδικτυακό φεστιβάλ με τη συμμετοχή χορωδιών από όλο τον κόσμο διοργανώνει η Χορωδία Αρμονία Πρέβεζας στις 17 και 18 Οκτωβρίου Σε σχετικό ...

Στήλες

23 Οκτωβρίου 2012
Στις 23 Οκτωβρίου 1798 (12 Οκτωβρίου με το παλαιό ημερολόγιο) οι υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις του Αλή Πασά και του γιου του Μουχτάρ νικούν τη φρουρά Πρέβεζας των Γάλλων Γρεναδιέρων στη Μάχη της
21 Οκτωβρίου 2012
Στις 22 Οκτωβρίου 1717, οι δυνάμεις του Βενετού ναυάρχου Αντρέα Πιζάνι και του κόμη φον Σούλενμπουργκ, αρχηγού των ενετικών δυνάμεων της Επτανήσου ...
21 Οκτωβρίου 2012
Στις 21 Οκτωβρίου 1912 η μοίρα της Πρέβεζας, άλλαξε για πάντα. Ο πόθος όλων των Πρεβεζάνων γινόταν επιτέλους πραγματικότητα και η «μητέρα» Ελλάδα ...
19 Οκτωβρίου 2012
Στις 20 Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός στρατός νικά τους Τούρκους στη Μάχη της Νικόπολης. Ο δρόμος για την απελευθέρωση της Πρέβεζας, είναι ορθάνοικτος. ...
18 Οκτωβρίου 2012
Στις 19 Οκτωβρίου 1863 ο  πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α' ορκίζεται Βασιλιάς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Είναι ο πρώτος ...