Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 13:14

Με αντίτιμο θα παραχωρηθεί το στρατόπεδο "Περδίκη-Πυλάδη" στο δήμο Πρέβεζας-Αλλαγή στρατηγικής στη διεκδίκηση των στρατοπέδων της Πρέβεζας

Photo: Constantine Manikas Photo: Constantine Manikas

Στα χνάρια της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας όσον αφορά το θέμα των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων βαδίζει ο δήμος Πρέβεζας, αφού όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας το πρώην στρατόπεδο Περδίκη-Πυλάδη που βρίσκεται στον Παντοκράτορα θα παραχωρηθεί στο δήμο για 70 έτη και με ένα αντίτιμο περίπου 8000 ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργάκος η δημοτική αρχή βρίσκεται σε καλό σημείο διαπραγμάτευσης με την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων και για το στρατόπεδο Σολωμού, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις αφού όπως επισημάνθηκε από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης πρόκειται για αλλαγή της στρατηγικής όσον αφορά το πάγιο και διαχρονικό αίτημα της απόδοσης των στρατοπέδων στους πολίτες χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

“Μετά από αρκετά ραντεβού που είχαμε με το ΥΠΑΑΠΕΔ και με τη διαχείριση των στρατοπέδων μας παραδίδεται για πρώτη φορά ένα στρατόπεδο. Ένα στρατόπεδο το οποίο είναι στον Παντοκράτορα, το οποίο είναι μεν μικρό αλλά σε καίριο σημείο. Είναι ένα σημείο δίπλα από το Κάστρο του Παντοκράτορα, το “Περδίκη – Πυλάδη” με ένα πάρα πολύ μικρό τίμημα. Αλλά το τίμημα δεν παίζει ρόλο, το τίμημα είναι ότι μετά από μία πάρα πολύ καλή διαπραγμάτευση μπήκε το πρώτο λιθαράκι για το στρατόπεδο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έρθουν και στην Οικονομική Επιτροπή, η όλη διαχείριση, τα χρόνια, ο χώρος. Περιμένουμε μια μελέτη τεχνοοικονομική, να μη σας μπερδέψω τώρα. Είναι πραγματικά ένας χώρος πρασίνου, ο οποίος θα περάσει στο Δήμο μας με ελάχιστα χρήματα αλλά όμως θα έχουμε και την αξιοποίηση του ωραίου σημείου με το αναψυκτήριο και το σημείο μέσα που με μια πολύ ωραία ανάπλαση θα δοθεί και θα είναι ανοιχτό και αυτό που λέγανε τόσα χρόνια οι Παντοκρατορίτες να δοθεί, να ανοιχθεί να φύγουν οι περιφράξεις, γίνεται πραγματικότητα με τη νέα δημοτική αρχή. Και έρχεται και το δεύτερο με το Σολωμού που και εκεί είμαστε σε καλή διαπραγμάτευση. Το σίγουρο είναι ότι το ένα στρατόπεδο θα περάσει στο Δήμο μας” ανέφερε αρχικά ο δήμαρχος Πρέβεζας με τη δημοτική σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ειρήνη Παπαδημητρίου να ζητά περισσότερες διευκρινίσεις και το δήμαρχο να απαντά: “Είπα ένα μικρό αντάλλαγμα γιατί θεωρώ ένα τίμημα των 7500-8000 ευρώ το χρόνο είναι πολύ μικρό γιατί ουσιαστικά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και το αναψυκτήριο να έχει κάποια έσοδα, αλλά το αποτύπωμα της ελεύθερης χρήσης για ένα τόσο μικρό ποσό είναι μηδαμινό γιατί θα είναι ελεύθερο, δεν θα υπάρχουν περιφράξεις, θα γίνει μια ωραία ανάπλαση του χώρου, θα εκμεταλλευτούμε το καταφύγιο που ήταν εκεί και γενικά το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με την παραχώρηση για πάνω από 60-70 χρόνια”.

zy2tTR2Jk17Ad6nu1431509402dBHahWfeW95N9bEh

Ενστάσεις για τους χειρισμούς του δημάρχου Πρέβεζας εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Συνεργασίας Κοσμάς Κορωναίος σημειώνοντας πως με τη διαδικασία καταβολής τιμήματος από το δήμο, ουσιαστικά η δημοτική αρχή σταματά την πάγια και διαχρονική διεκδίκηση όλων των στρατοπέδων χωρίς αντίτιμο στους δημότες.

“Βλέπω ότι προχωράτε σε μια διαδικασία με την καταβολή τιμήματος από το δήμο, δηλαδή ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο σταματάτε την πάγια διεκδίκηση όλων αυτών των στρατοπέδων υπό μορφή παραχώρησης στην πόλη γιατί αυτό ακολουθούσαμε κι εμείς τα προηγούμενα χρόνια και φαντάζομαι αυτό έχει ξεκινήσει επί δημαρχίας Γιαννούλη, η διεκδίκηση των στρατοπέδων. Με αυτό τον τρόπο δηλαδή νομίζω ότι μας βάζετε σε ένα άλλο δρόμο με την καταβολή αντιτίμου και θα ήθελα να το δικαιολογήσετε αυτό γιατί βγαίνετε από την πάγια γραμμή που υπήρχε για την απόδοση όλων των στρατοπέδων άνευ τιμήματος στο δήμο. Με αυτό κύριε δήμαρχε δεν αποποιούμαστε ενός δικαιώματος μας που εδώ και ατελείωτα χρόνια; Ουσιαστικά αναγνωρίζουμε ότι είναι ιδιοκτησία άλλου, αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα” τόνισε ο κ. Κορωναίος, ενώ ακόμη πιο καυστικός ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος ο οποίος κατηγόρησε το δήμαρχο για μυστικές διαπραγματεύσεις εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας.

“Με τα λεγόμενα σας και τα μισόλογα που χρησιμοποιήσατε γιατί δεν μιλήσατε ανοιχτά μου δίνετε την εικόνα ότι ουσιαστικά το έχετε πάρει επάνω σας το ζήτημα και εν ολίγοις ασκείτε μια μυστική διαπραγμάτευση, μια μυστική διπλωματία. Εγώ θα έλεγα επειδή είναι τεράστιο το ζήτημα ότι θα πρέπει να πάρετε μία εξουσιοδότηση από ένα δημοτικό συμβούλιο για τον τρόπο που θα χειριστείτε τα ζητήματα αυτά. Και όσον αφορά τον Παντοκράτορα που λέτε ότι τον κλείσατε και όσον αφορά το μεγάλο του “Σολωμού” που είναι φιλέτο. Γιατί θυμάμαι για παράδειγμα πριν κάποιους μήνες που μας έκανε επίσκεψη ο Υπουργός Άμυνας και μιλήσατε από κοινού και βγάλατε και ανακοινώσεις όπου συγκλίνατε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μία αξιοποίηση του χώρου με τη μορφή της συνεκμετάλλευσης. Αν διαπραγματεύεστε στη λογικής της συνεκμετάλλευσης το συγκεκριμένο χώρο με το Υπουργείο, σας πληροφορώ ότι υπάρχουν παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και η πλειοψηφία πιστεύω του κόσμου που βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη άποψη. Η πλειοψηφία του κόσμου εγώ πιστεύω ότι ζητά και το έχει δείξει με αγωνιστικές και άλλες μορφές κινητοποιήσεων στο παρελθόν, την απόδοση των συγκεκριμένων χώρων στο φυσικό τους ιδιοκτήτη, που είναι οι δημότες της πόλης. Και οι δημότες της πόλης μέσω του δημοτικού συμβουλίου, των συλλόγων, των φορέων της τοπικής κοινωνίας θα συνδιαμορφώσουν μια άποψη όσον αφορά την εκμετάλλευση και τη μορφή της αξιοποίησης των στρατοπέδων για το καλό της πόλης. Εσείς αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεστε μείζονα ζητήματα για την πόλη εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, ασκώντας μυστική διπλωματία και ουσιαστικά υιοθετώντας λογικές αξιοποίησης στο όνομα της συνεκμετάλλευσης με το Υπουργείο. Νομίζω ότι η τακτική που ακολουθείτε δεν είναι η πρέπουσα, δεν είναι η ενδεδειγμένη. Θα έλεγα ότι το καλύτερο για εσάς και για την παράταξη σας είναι να εκμαιεύσετε μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε και εσείς να έχετε τις πράξεις σας κατοχυρωμένες αλλά και ο οποιοσδήποτε αγώνας και όποια μορφή και να πάρει ο αγώνας διεκδίκησης να έχει την κάλυψη αν είναι δυνατόν του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου αλλά και της τοπικές κοινωνία. Οφείλετε σε διαπραγματευτικές κινήσεις που κάνετε να ενημερώνετε και το Δημοτικό Συμβούλιο καθαρά και ξάστερα αλλά να έχει γνώση και η τοπική κοινωνία του τι ακριβώς συμβαίνει. Εγώ θα πρότεινα σε ένα επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα να μπει θέμα στρατοπέδων. Τι ζητάμε, τι διεκδικούμε και σε ποια βάση διεκδικούμε” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αμάραντος.

Απαντώντας ο δήμαρχος Πρέβεζας σημείωσε πως η δημοτική αρχή διαφοροποιήθηκε με την αρχική μελέτη που έδειχνε σε αυτό το στρατόπεδο να κατασκευαστούν μεζονέτες: “Δεν πάμε με τη λογική εκμετάλλευσης, πάμε με τη λογική του μικρού τιμήματος, το μεγάλο όφελος είναι ότι δεν βάζουμε κανέναν ιδιώτη μέσα να κατασκευάσει μέσω της ΥΠΑΑΠΕΔ συγκροτήματα, είτε λέγονται ξενοδοχεία είτε λέγονται μεζονέτες. Κάνουμε την αρχή, το δύσκολο πράγμα είναι σε σχέση με το Σολωμού όπου η αντικειμενική αξία είναι μεγάλη, αλλά η προσπάθειά μας θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση, το να δώσουμε τους χώρους στους δημότες και με όσο το δυνατόν λιγότερο τίμημα. Το έκανε η Περιφέρεια, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Την ιδιοκτησία αυτή την έχουν κατοχυρώσει με το κτηματολόγιο, σαν ιδιοκτησία την έχουν. Να μην αμφισβητούμε τα ιδιοκτησιακά και το τί έχουμε ως δήμος και το τι έχει η ΥΠΑΑΠΕΔ. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί. Το μόνο ιδιοκτησιακό που είναι σε εκκρεμότητα είναι το πεδίο βολής που εκεί εμπλέκονται και γίνονται δικαστήρια οπότε δεν ξέρουμε τι γίνεται. Εδώ ξέρουμε ότι ιδιοκτησιακά στο κτηματολόγιο το Σολωμού έχουμε από παραχώρηση που είχε δοθεί τότε τα υπόλοιπα 4 στρέμματα και έχει γίνει εγγραφή μαζί με το κομμάτι αυτό που τώρα δίνεται ως πάρκινγκ. Τώρα από εκεί και πέρα το τι διεκδικούμε, διεκδικούμε όλα τα στρατόπεδα αρκεί να μην είναι μεγάλο το τίμημα”.

Ο κ. Γιαννουλάτος υπογράμμισε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε εξετάσει ποτέ καμία πρόταση για να κατασκευάσει μεζονέτες στο συγκεκριμένο σημείο και σημείωσε πως με αυτή την απόφαση για την πληρωμή αντιτίμου ουσιαστικά η δημοτική αρχή αλλάζει στρατηγική στη διεκδίκηση των στρατοπέδων.

Απαντώντας και πάλι ο δήμαρχος σημείωσε πως η κατασκευή μεζονετών ήταν πρόθεση του στρατού και σημείωσε πως πρόθεσή του δεν είναι να προχωρήσει κάτι στο συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς να γνωρίζει η τοπική κοινωνία και για το λόγο αυτό μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το ΥΠΑΑΠΕΔ μπορεί ακόμη να προχωρήσει και σε ένα δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα, προκαλώντας την αντίδραση του Σταύρου Αμάραντου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως είναι κοροϊδία να γίνει διαβούλευση επί ειλημμένων αποφάσεων.

“Με λίγα λόγια παραδέχθήκατε ότι είστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις. Για ποια διαβούλευση μιλάτε όταν θα φέρετε την τοπική κοινωνία μπροστά σε τετελεσμένα; Να διαβουλευτούμε επί μιας ειλημμένης απόφασης; μπροστά βλέπουμε τις διαθέσεις της τοπικής κοινωνίας, δημιουργούμε μια συναινετική πρόταση συμφέρουσα για την πόλη και πάμε να διεκδικήσουμε. Διαβούλευση επί ειλημμένων αποφάσεων είναι κοροϊδία, δεν έχει και νόημα” τόνισε ο κ. Αμάραντος με το δήμαρχο κλείνοντας να σημειώνει: “Επί του κάθε στρατοπέδου έρχεται τεχνική έκθεση, έρχεται το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να επικαιροποιηθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή η ενημέρωση που σας έκανα είναι ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο μπορεί να περάσει στο δήμο με ένα τίμημα, τεκμηριώνοντας όμως μια τεχνοοικονομική μελέτη στη βάση που είπε και ο κ. Γιαννουλάτος. Αυτό θα έρθει να επικαιροποιηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και επίσης οι διευκρινίσεις που θα δοθούν ως εισήγηση θα έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο δεν θα πάει μόνο οικονομική, και θα ακουστούν όλες οι απόψεις”.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...