title1 -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 12:08

Υπόμνημα του Εμπορικού Συλλόγου στο δήμαρχο Πρέβεζας: "Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των εμπόρων και των αυτοαπασχολουμένων"

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και δράσεων για την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων του εμπορικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών εμπόρων αποφάσισε ο Εμπορικός σύλλογος Πρέβεζας στην πρόσφατη συνεδρίαση που πραγματοποίησε, ενώ παρέδωσε υπόμνημα στο δήμαρχο Πρέβεζας με συγκεκριμένα αιτήματα  για τη στήριξη των εμπόρων και των αυτοαπασχολουμένων της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει:

Μπροστά στη δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στην περιοχή μας αλλά και πανελλαδικά λόγω των επιπτώσεων του lockdown αλλά και της δικαιολογημένης ανησυχίας λόγω της πανδημίας μιας και η κυβέρνηση έχει αφήσει αθωράκιστο το σύστημα υγείας, συνεδρίασε την Τρίτη 12/1 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και δράσεων για την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων του εμπορικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρών εμπόρων. Συζήτησε και κατέληξε στο αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων, αντίστοιχο με αυτό που προβάλλουμε όλο αυτό το διάστημα αλλά και με νέες διεκδικήσεις που προκύπτουν από την όξυνση των προβλημάτων.

Αποφάσισε την διοργάνωση μεγάλης αγωνιστικής κινητοποίησης στις 27 Γενάρη στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης. Θα επανέλθουμε με νεότερη ανακοίνωση για την ώρα και τον τόπο διεξαγωγής. Ήδη δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες επαγγελματιών στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα ανακοινώνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις για τις 27/1.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε κάθε συνάδελφο καθώς και σε κάθε σωματείο επαγγελματιών της περιοχής μας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Παράλληλα καλούμε εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής μας να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Είναι αγώνας για την επιβίωσή μας. Επίσης στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στους Συλλόγους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τόσο στην Ήπειρο όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Σε συνέχεια των δράσεων μας, την Πέμπτη 14/1 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου και του έθεσε τα βασικά ζητήματα που «καίνε» τους μικρούς επαγγελματίες. Του επέδωσαν υπόμνημα με το σύνολο των αιτημάτων και του ανέλυσαν τις πολλές δυσκολίες που βιώνουν οι συνάδελφοι μας.

Από την πλευρά του, ο κ.Ιωάννου δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο και έκανε αναφορά στο πρόγραμμα ενισχύσεων της Περιφέρειας, ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των δημοτικών τελών για τους αυτοαπασχολούμενους.

Την Δευτέρα 18/1 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. έκανε παρέμβαση – συνάντηση στον δήμαρχο Πρέβεζας κ.Γεωργάκο απαιτώντας μέτρα στήριξης των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων. Μεγάλο μέρος των πάγιων εξόδων των επαγγελματιών είναι και προς τον Δήμο Πρέβεζας. Του επιδώσαμε υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα (ακολουθεί παρακάτω) και δεσμεύτηκε να το παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και στην οικονομική επιτροπή του Δήμου και να απαντήσει συγκεκριμένα.

Παραθέτουμε το ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου μας: και διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσων έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

 • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. 
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
 • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ . 
 • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
 • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Σε σχέση με τα δημοτικά τέλη:

 • • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) τουλάχιστον μέχρι 30/6/2021
 • • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το έτος 2021 καθώς και για το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων. Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα των έκτακτων μέτρων.

Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους για 6 μήνες.

 • • Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους

 

Το υπόμνημα που παραδόθηκε στο δήμαρχο αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, η οποία επισπεύστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, ήδη έχουν πληγεί χιλιάδες επαγγελματίες, όπως φυσικά και εργαζόμενοι και άλλοι κλάδοι.

Ως Εμπορικός Σύλλογος θέτουμε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια το αίτημα της μείωσης των δημοτικών τελών για τους μικρούς επαγγελματίες καθώς και για τη λαϊκή κατοικία. Ως ένα μέτρο ανακούφισης από τις επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών, της υπερφορολόγησης και της αναδουλειάς των αυτοαπασχολουμένων και μικροεπαγγελματιών.

Ιδιαίτερα σήμερα, μετά από αρκετούς μήνες που τα καταστήματα μας ανοιγοκλέινουν με τα συνεχόμενα lockdown η ανάγκη για μέτρα ανακούφισης και από την πλευρά του Δήμου Πρέβεζας γίνεται πιο επιτακτικοί.

Ως Σύλλογος έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη για μόνιμα ουσιαστικά μέτρα που θα δίνουν ανάσα στους μικρούς επαγγελματίες που βιώνουν τεράστιες μειώσεις των τζίρων τους και συσσώρευση χρεών. Για εμάς, προτεραιότητα είναι οι συνάδελφοι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι που καταγράφουν σχετικά μικρό ετήσιο εισόδημα, όπως μικρότερο των 12.000 ευρώ:

Πιο συγκεκριμένα απαιτούμε:

 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) τουλάχιστον μέχρι 30/6/2021
 • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το έτος 2021 καθώς και για το διάστημα που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία καταστημάτων. Παραγραφή των δημοτικών τελών που έχουν πιστωθεί για το ήδη υπάρχον διάστημα των έκτακτων μέτρων.
 • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεων, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς τους δήμους για 6 μήνες.
 • Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι 30/6/2021 (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κουλούρια, κάστανα, άνθη κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για το 2020 και για τους μήνες που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους

 

Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε την απάντησή σας.

 1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

24 Φεβρουαρίου 2021
Η προκήρυξη που ανήρτησε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 23 Φεβρουαρίου 2021 ο Δήμος Πρέβεζας και η οποία αφορά την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 7 ατόμων, χρονικής
24 Φεβρουαρίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η τοπική επιτροπή Πρέβεζας ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α: Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 23 ...
24 Φεβρουαρίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το ΝΑΡ Πρέβεζας: "Η καταιγίδα ειδήσεων αναφορικά με καταγγελίες για βιασμούς, σεξουαλική κακοποίηση, γενικότερη ...
23 Φεβρουαρίου 2021
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έδωσε τελικά “Σολομώντειο λύση” στις προσφυγές αυτοδιοικητικών κατά της προκήρυξης διαγωνισμού ...
23 Φεβρουαρίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου: “Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας απέδειξε για ακόμα μια ...

Αθλητισμός

28 Φεβρουαρίου 2021
Από ευρωπαϊκές προκρίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ προέρχονται Ρόμα και Μίλαν, η πρώτη πέρασε σχετικά άνετα το εμπόδιο της Μπράγκα, η δεύτερη με την ψυχή στο στόμα αυτό του Ερυθρού Αστέρα. Κρίσιμο το
27 Φεβρουαρίου 2021
Σήμερα ξεχωρίζει μία επιλογή από την ACΒ και το ντέρμπι των Βάσκων, ανάμεσα σε Χιπουσκόα και Μπιλμπάο. Είναι μια μονομαχία ανάμεσα στους δύο ...
26 Φεβρουαρίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Διοργανώσεων της ΕΠΟ: “Η Επιτροπή Διοργανώσεων στη συνεδρίασή της στις 25/02/2021 αποφάσισε να ...
26 Φεβρουαρίου 2021
Η Χίμκι ξεκίνησε πολύ καλά, όσον αφορά την επίθεση, στον αγώνα με το Μιλάνο και έθεσε σε κίνδυνο το Under των πόντων της που επέλεξα στην χθεσινή ...
25 Φεβρουαρίου 2021
Ολοκληρώνεται η φάση των «32» στο Γιουρόπα Λιγκ με τα 15 εναπομείναντα ζευγάρια. Στην Ολλανδία ο Ολυμπιακός με προίκα το 4-2 του πρώτου ...

Πολιτισμός

25 Φεβρουαρίου 2021
Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας συνεχίζει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του για το διαδικτυακό Καρναβάλι 2021. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: Θυμίζουμε ότι το φετινό ειδικών συνθηκών Καρναβάλι
24 Φεβρουαρίου 2021
Με το Ρωμαϊκό θέατρο της Νικόπολης ξεκίνησε την Τρίτη η διαδικτυακή σειρά ομιλιών με τίτλο «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου», ...
23 Φεβρουαρίου 2021
Το Megaron Plus και το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους για την καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021 με τη διαδικτυακή ...
19 Φεβρουαρίου 2021
Τηλεοπτικό-Διαδικτυακό Καρναβάλι 2021 και οι άνθρωποι του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας ζουν σε έναν πυρετό προετοιμασίας, αφού μπαίνει στην τελική ...

Στήλες

28 Φεβρουαρίου 2013
Ο Σβεν Ούλωφ Γιοαχίμ Πάλμε (Sven Olof Joachim Palme, 30 Ιανουαρίου 1927 – 28 Φεβρουαρίου 1986) ήταν Σουηδός πολιτικός. Υπήρξε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού
27 Φεβρουαρίου 2013
Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 εκπνέει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του έγινε την επομένη και με την συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων μετατράπηκε σε ...
24 Φεβρουαρίου 2013
Στις 25 Φεβρουαρίου 1956 ο Νικίτα Χρουστσιόφ εκφωνεί την ομιλία «Περί της προσωπολατρείας και των συνεπειών της», με την οποία ξεκινά η περίοδος ...
24 Φεβρουαρίου 2013
24 Φεβρουαρίου 1821 - Ελληνική Επανάσταση: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης υψώνει επαναστατική σημαία ...
23 Φεβρουαρίου 2013
Στις 23 Φεβρουαρίου 1455 ο Γουτεμβέργιος εκδίδει τη Βίβλο. 1820 - Οι βρετανικές αρχές ξεσκεπάζουν τη «συνωμοσία της ...