Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 13:36

Την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου Κεραμέως ζητά με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας

Την απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας ζητά το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με ψήφισμά του , το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση.

Το ψήφισμα έφερε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης η “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” και μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Δήμος της καρδιάς μας” ψήφισαν κατά του ψηφίσματος που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο Τμήμα της Πρέβεζας, με το δήμαρχο να προσπαθεί ανεπιτυχώς να διαχωρίσει το θέμα του Τμήματος της Πρέβεζας από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος μάλιστα τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας σημειώνοντας πως μπορεί να μη χρειάζεται στο τοπικό Τμήμα, αλλά πολλές σχολές στην Αθήνα έχουν μετατραπεί σε άνδρα παρανόμων, ενώ αναφορικά με το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων και τα ελλιπή μέτρα που έχουν ληφθεί σημείωσε πως για αυτά έχουν αποφασίσει οι ειδικοί.

“Ας ξεχωρίσουμε το δικό μας τμήμα και τις κινήσεις που θα κάνουμε. Πραγματικά αυτή την ώρα δεν χρειάζεται αστυνόμευση το δικό μας τμήμα, αλλά αστυνόμευση μπορεί να χρειαστούν οι φιλοσοφικές και η ΑΣΟΕ στην Αθήνα που έχουν γίνει άνδρο παρανόμων και ό,τι συμβαίνει το βλέπουμε. Έχουν χτίσει και καθηγητές πίσω από τα γραφεία τους που δεν μας τιμά και καθόλου. Όσον αφορά για τον αριθμό των μαθητών έχουν μιλήσει οι ειδικοί και πόσα άτομα πρέπει να είναι μέσα. Όσον αφορά για το βαθμό εισαγωγής, πραγματικά εδώ είναι κάτι που θέλει πολλή συζήτηση και δεν μπορεί να προσδιορίζει ένας βαθμός ή ένα επίπεδο πανεπιστημιακό όπως είναι εδώ της Πρέβεζας, να κατεβάζει το μέσο όρο μαθητών που μπορεί να γράφουν 5 και να είναι ο μέσος όρος εισαγωγής από 15-16 που μπορεί να γράφουν αυτοί που θέλουν να μπουν στο δικό μας ίδρυμα, να μπαίνουν και με 5 και να κατεβάζουν το μέσο όρο αξιολόγησης του δικού μας τμήματος, μην πατώντας καν εδώ. Άρα ουσιαστικά ένα πλαφόν στην εισαγωγή των πανεπιστημίων. Κι εμείς δώσαμε και εμείς ήμασταν από αγροτικές οικογένειες και εμείς διαβάζαμε και μην το γενικεύετε ότι δεν θα περνάνε παιδιά μικρότερης οικονομικής κατάστασης. Αυτός που διαβάζει και το θέλει να περάσει στο πανεπιστήμιο, πραγματικά διαβάζει και περνάει και αναδεικνύει και τη σχολή του με το βαθμό που θα περάσει. Σε όλα αυτά που αναφέρετε στο ψήφισμα δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε και δηλώνουμε κατά” είπε ο κ. Γεωργάκος.

Θετικά ψήφισε η Στροφή στο Μέλλον με τον κ. Παναγιώτη Λελοβίτη να επισημαίνει πως πρόκειται για μια νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης που δημιουργεί τεράστιους φραγμούς στην εξέλιξη και στις σπουδές των παιδιών και καθοδηγεί, χειραγωγεί και εξαναγκάζει πάρα πολλά παιδιά να στραφούν στα "ευλογημένα" από το Υπουργείο Παιδείας ιδιωτικά κολλέγια, όπου το μόνο κριτήριο που έχουν είναι αν μπορείς να πληρώσεις το ετήσιο ποσό που ζητάει ο κάθε σχολάρχης.

“Τα πανεπιστήμια δεν υπήρξαν ποτέ άνδρα ανομίας και εν πάση περιπτώσει αν είχαν κάποια ζητήματα τα Πανεπιστήμια έχουν τους τρόπους για να τα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Το να καταγγέλλουμε τα Πανεπιστήμια ως άνδρα ανομίας είναι πολύ εύκολο, να θυμηθούμε όμως ότι το 2013 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε διαθεσιμότητα και τους φύλακες των Πανεπιστημίων που ήταν επιτετραμμένοι για να φροντίζουν να μην υπάρχουν φαινόμενα ανομίας. Και να θυμηθούμε ότι κάποιοι εκ των βασικών εισηγητών του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το 2003 είχε καταγγελίες και διώξεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, για το ότι κυνηγούσε τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πειραιά με έναν πυροσβεστήρα. Ε αυτοί τώρα να μιλάνε για φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια είναι υπερβολικό. Δεν υπάρχει ούτε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα που να συμφωνεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θεωρούμε λοιπόν ότι υπάρχει ένα ζήτημα παρέμβασης, ένα ζήτημα αυταρχισμού, ένα ζήτημα αντιδημοκρατικότητας σε αυτό το νομοσχέδιο και αυτοδίκαια θεωρούμε ότι όλοι οι κοινωνικοί φορείς και συνολικά η κοινωνία πρέπει να έχει μια θέση αντίστασης σε αυτό που επιχειρείται” τόνισε ο κ. Λελοβίτης, ενώ υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και η Δημοτική Συνεργασία με τον κ. Κοσμά Κορωναίο να εκφράζει την έκπληξή του για τη θέση του δημάρχου, ζητώντας του να την επανεξετάσει και να μη βλέπει το ζήτημα αυστηρά τοπικιστικά.

“Κ. Δήμαρχε με εκπλήσσει η άποψή σας και λυπάμαι που ακούω αυτά τα λόγια από εσάς. Πως εμείς θα κρίνουμε ποιοι θα μπουν στο πανεπιστήμιο; Ως τι θα το κρίνουμε αυτό και με ποιες γνώσεις θα αξιολογήσουμε τη βαθμολογία των μαθητών; Εγώ θέλω όλοι να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, αλλά να υπάρχουν μέσα στα πανεπιστήμια οι όποιες δικλείδες. Το να επιλέγουμε εμείς ποιοι θα μπουν στα πανεπιστήμια είναι ρατσιστικό. Αυτό που λέτε πρέπει να τα πάρετε πίσω. Από την άλλη μην το βάζετε καθαρά τοπικά, δεν είναι πρόβλημα μόνο του ΤΕΙ της Πρέβεζας, είναι θέμα συνολικής πολιτικής απόφασης. Αν δεν αλλάξει το νομοσχέδιο και το 2ο τμήμα να πάρουμε στην Πρέβεζα πάλι αυτό θα κλείσει. Πρέπει εσείς από τη θέση που κατέχετε και ήδη κάνατε μια συνάντηση με την κα Μακρή, και πρέπει να πιέσετε στην αλλαγή του νόμου” τόνισε ο κ. Κορωναίος, ενώ στο ίδια κλίμα ήταν η τοποθέτηση και του κ. Βαγγέλη Γιαννουλάτου ο οποίος υπογράμμισε πως το σύστημα γίνεται όλο και περισσότερο ταξικό και όντως τα παιδιά των φτωχότερων τάξεων δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν στο μέλλον στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Τέλος ο κ. Ταξιάρχης Κωστόγιαννης από την Ανυπότακτη Κίνηση, που κατέθεσε το συγκεκριμένο ψήφισμα, σημείωσε πως η κα Κεραμέως το μόνο που κάνει είναι να λειτουργεί ως ντίλερ των κολεγίων και των ιδιωτικών συμφερόντων.

“Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι μια τραγική εξέλιξη που σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα γυρίσει το πανεπιστήμιο πίσω στη χούντα και θα πρέπει όλα αυτά να τα δούμε σε συνδυασμό με το σύνολο των απαγορεύσεων της κυβέρνησης ακριβώς γιατί θέλει να φτιάξει μια εφιαλτική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα είναι η ταφόπλακα του Τμήματος της Πρέβεζας και χαίρομαι που η συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου πήραν θετική θέση πάνω σε αυτό” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωστόγιαννης.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με τις ψήφους όλων των παρατάξεων και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Χ. Κακιούζη, πλην των συμβούλων του “Δήμου της καρδιάς μας”, αναφέρει:

“Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργούν δια ζώσης. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Γα να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το σύνολο της κοινωνίας είναι επιβεβλημένη μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Καταδικάζουμε τη στάση του Υπουργείου Παιδείας που επιμένει να στοιβάζει τους μαθητές ακόμη και σε 27 μελή τμήματα (πχ το συγκρότημα του 2ου και 3ου Γυμνασίου, το 1ο και 2ο Λύκειο στην Πρέβεζα) αυξάνοντας τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό, μειώνοντας τις δυνατότητες μάθησης και στερώντας προκλητικά το δικαίωμα στην εργασία χιλιάδων άνεργων εκπαιδευτικών.

Το διάστημα αυτό που τα σχολεία παραμένουν κλειστά η κυβέρνηση έχει καταδικάσει χιλιάδες φτωχούς μαθητές σε μαθησιακό αποκλεισμό αφού αρκετοί δε διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο και πολλοί περισσότεροι δε διαθέτουν υπολογιστή υποχρεωνόμενοι να παρακολουθούν το μάθημα μέσω κινητού (!!) τηλεφώνου.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την κατάσταση του lock-down για να πραγματοποιήσει ένα σύνολο αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζοντας τα προηγούμενα αντιδραστικά νομοθετήματα.

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην πρωτοφανή εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ παρά την αντίδραση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επαγγελματικών επιμελητηρίων.

Θεσπίζει βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των εισακτέων. Το επιχείρημα πως δήθεν με αυτόν τον τρόπο θέλει να εξασφαλίσει την ποιότητα των σπουδών είναι απολύτως υποκριτικό αφού δε θεσπίζεται αντίστοιχη ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι ολοφάνερο πως ο στόχος είναι να εξασφαλίσει πελατεία στου ιδιοκτήτες των κολλεγίων σε βάρος του μορφωτικού δικαιώματος της νέας γενιάς και επιβαρύνοντας με τεράστιο οικονομικό κόστος τις λαϊκές οικογένειες.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα έχει τραγικές συνέπειες και θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση ή και σε κλείσιμο πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια, ανάμεσα σε αυτά και το Χρηματοοικονομικό Τμήμα της Πρέβεζας με αρνητικότατες συνέπειες στην πνευματική, μορφωτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης μας.

Η παιδεία της «αγοράς» και οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για να εφαρμοστούν χρειάζονται ένα νέο «σπουδαστικό της ασφάλειας» και για αυτό ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας με επιδίωξη τη τρομοκράτηση της νεολαίας και την καταστολή του φοιτητικού κινήματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ζητά την απόσυρση του απαράδεκτου αυτού νομοσχεδίου και διεκδικεί δωρεάν δημοκρατική δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες για όλον τον λαό”.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

26 Μαϊος 2022
Ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την αήθη επίθεση που δέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος
25 Μαϊος 2022
Ο “πόλεμος των σκουπιδιών” στην Ήπειρο εξελίσσεται πλέον σε μία σύνθετη πολιτική αντιπαράθεση, με σοβαρές προεκτάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά ...
24 Μαϊος 2022
Στις 26 Μαΐου 2022 συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν υπάρχει και ένσταση ...
23 Μαϊος 2022
Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Παύλος Φραγκούλης βρίσκεται στην πρώτη 30άδα της κατάταξης των εκλογών για τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής ...
23 Μαϊος 2022
Στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναρτήθηκε σήμερα 23 Μαΐου, το πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου και αφορούσε ...

Αθλητισμός

26 Μαϊος 2022
Φτωχό το σημερινό πρόγραμμα, ξεχωρίζουν μόνο οι τελικοί σε κάποιες χώρες δεύτερης διαλογής. Στην Τουρκία, ο τελικός έχει ελληνικό «χρώμα», καθώς σε Καϊσέρισπορ και Σίβασπορ αγωνίζονται οι Γούτας
25 Μαϊος 2022
Ρόμα και Φέγενορντ αναμετρώνται απόψε, στο ματς που θα κρίνει τον νικητή του πρώτου ιστορικά Conference. Παράλληλα, σήμερα διεξάγεται και ο τελικός ...
24 Μαϊος 2022
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μπαράζ ανόδου/παραμονής στη Β’ Γερμανίας, ανάμεσα στις Ντιναμό Δρέσδης και Καϊζερσλάουτερν, αλλά και Κόπα ...
23 Μαϊος 2022
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας- Κύπρου, ...
23 Μαϊος 2022
«Στεγνό» το σημερινό κουπόνι, μετά από ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, με πολλές συγκινήσεις. Η προσοχή μας στρέφεται σε δύο συγκεκριμένες αναμετρήσεις, ...

Πολιτισμός

26 Μαϊος 2022
Ο πολιτιστικός-περιβαλλοντικός σύλλογος της τοπικής κοινότητας Εκκλησιών διοργανώνει θρησκευτικό πανυγήρι την Παρασκευή 27 Μαϊου 2022.
25 Μαϊος 2022
Ένα εκρηκτικό τετραήμερο στις 26,27,28 και 29 Μαΐου στην παραλία της Πρέβεζας μας υπόσχονται οι διοργανωτές του Preveza Jazz Festival, το οποίο ...
25 Μαϊος 2022
Ο Δήμος Πάργας σε συνεργασία με το Χορευτικό Τμήμα Αγιάς, διοργανώνει το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Άνοιξη και παράδοση» στην Αγιά την Κυριακή 29/5 ...
23 Μαϊος 2022
Το διεθνές Preveza Jazz Festival γιορτάζει τα 20 του χρόνια και σας προσκαλεί όλους σε ένα υψηλού επιπέδου εκρηκτικό τετραήμερο στις 26,27,28,29 ...
23 Μαϊος 2022
Το ΥΠΠΟΑ διοργανώνει και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος ...

Στήλες

26 Μαϊος 2012
Οι πρώτοι στρατιώτες του Β' Τάγματος Σκαπανέων αποβιβάζονται στη Μακρόνησο, όπου θα δημιουργηθεί στρατόπεδο συγκέντρωσης οπλιτών και πολιτών, με σκοπό την «ανάνηψή» τους. Είναι η αρχή ενός μεγάλου
25 Μαϊος 2012
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της Βαυαροκρατίας, στις 25 Μαϊου 1834. Είχαν ...
24 Μαϊος 2012
Ο Γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά, επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα ...
23 Μαϊος 2012
Ισραηλινοί απαγάγουν από την Αργεντινή στις 23 Μαϊου 1960 και οδηγούν στο Ισραήλ τον ανώτατο αξιωματούχο των SS, Άντολφ Άιχμαν, υπεύθυνο για τη ...
19 Μαϊος 2012
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας (η ...