title1 -- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ --
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 09:01

Η εισήγηση και οι προτάσεις του επικεφαλής της "Ανάπτυξης Τώρα" Γιώργου Νίτσα στο δημοτικό συμβούλιο για το πανεπιστημιακό τμήμα της Πρέβεζας

Την παρακάτω εισήγηση-τοποθέτηση-πρόταση έκανε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας αναφορικά με το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο επικεφαλής της παράταξης "Ανάπτυξη Τώρα" Γιώργος Νίτσας:

"Η “Ανάπτυξη Τώρα” χαιρετίζει την αναφορά που γίνεται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ότι η ενσωμάτωση τμημάτων και υποδομών του πρώην ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο του 2018, έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Ο νόμος ενοποίησης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προήλθε μέσα από υποδειγματικές διαδικασίες διαβούλευσης και χάρισε στην Πρέβεζα μία τεράστια τιμή και ευκαιρία, να διαθέτει ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα για πρώτη φορά στην ιστορία της από την απελευθέρωση.

Ο αρχικός σχεδιασμός της προηγούμενης Κυβέρνησης, που προέβλεπε για την πόλη της Πρέβεζας, Πανεπιστημιακό Τμήμα, προοπτική δημιουργίας και δεύτερου Τμήματος, διδακτορικά προγράμματα, θερινό σχολείο με αντικείμενο “Οικονομία και Ιστορία”, εγκατάσταση ερευνητικού ινστιτούτου οικονομικής ανάλυσης στην Πρέβεζα (πήγε τελικώς στα Γιάννενα) και διετή προγράμματα επαγγελματικών σπουδών υπό την εποπτεία του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κ.Ε.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έδινε μεγάλη προοπτική για το Δήμο Πρέβεζας και την ευρύτερη περιοχή.

Η νέα Κυβέρνηση δεν συμμερίστηκε όπως θα έπρεπε τις ανάγκες της Ηπείρου, στο μεγαλόπνοο σχέδιο όπως αποτυπώθηκε από το σύνολο σχεδόν των εμπλεκόμενων φορέων της Ηπείρου να αποτελέσουν τα Πανεπιστήμια και η αυτοδιοίκηση τον βασικό πυλώνα ενός ολιστικού σχεδίου περιφερειακής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ως “Ανάπτυξη Τώρα” πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ο άμεσος συνεργάτης του Δήμου Πρέβεζας, στην προσπάθεια για έναν σύγχρονο και ευρωπαϊκό Δήμο και ως ανεξάρτητη δημοτική παράταξη αυτό τον ρόλο θέλουμε να διαδραματίσει.

Το Τμήμα της Πρέβεζας δεν αποτελεί στην πολιτική πρόταση της “Ανάπτυξης Τώρα” απλώς οι φοιτητές που αφήνουν χρήματα στην Πρέβεζα. Αποτελεί τον καλύτερο “σύμμαχο” για το Δήμο Πρέβεζας Τον μεγαλύτερο και καλύτερο σύμμαχο που οραματιζόμαστε και δυστυχώς οι δημοτικές αρχές την τελευταία δεκαετία δεν το στήριξαν όσο έπρεπε.

Αν κι εμείς ως Ηπειρώτες θα επιθυμούσαμε το ενιαίο Πανεπιστήμιο να πάρει το όνομα Πανεπιστήμιο Ηπείρου, όμως ο αναπτυξιακός δρόμος που ανοίγει το Πανεπιστημιακό Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα την Πρέβεζα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί για κανένα λόγο.

Θα θέλαμε να χαιρετίσουμε τώρα τον κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Αλμπάνη είναι τιμή μας που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας. Να ξέρετε ότι σας έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον τρόπο που χειρίζεστε τα ζητήματα και για την Πρέβεζα. Το έχετε αποδείξει άλλωστε μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι το ίδιο θα πράξετε και στην συνέχεια.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στο Σχεδιασμό αναφέρεται ρητά η ανασυγκρότηση της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, μετακίνηση νέων τμημάτων προς την έδρα της Σχολής.

Τι εννοείται με αυτό; Υπάρχει περίπτωση το Τμήμα να μεταφερθεί στα Ιωάννινα;

Ρωτάω κ. Πρύτανη και θέλω ξεκάθαρη απάντηση, αν όχι γιατί το συμπεριλάβατε τότε στον στρατηγικό σχεδιασμό; Αναφορικά με το Στρατηγικό Σχεδιασμό θα ήθελα να σταθώ στα παρακάτω σημεία και ενδεχομένως να χρειαστεί να αναλυθούν περισσότερο κάποια ζητήματα από τον κ. Αλμπάνη, τον πρύτανη του ιδρύματος: Σχετικά με το πώς μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια υλικοτεχνικά η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πρέβεζας; Στο Σχεδιασμό αναφέρεται ρητά η κατασκευή φοιτητικού εστιατορίου εντός της Πανεπιστημιούπολης Πρέβεζας.

Έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα; Αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος για μια προσπάθεια.

Πως μπορεί να βοηθήσει σε κάτι τέτοιο ο Δήμος Πρέβεζας; Το να αναφέρετε θα δώσει οικόπεδο δεν μας καλύπτει.

Στο Σχεδιασμό αναφέρεται διαπραγμάτευση με το Δήμο Πρέβεζας για μείωση των τελών. Κατά την δική μας άποψη αυτό θα έπρεπε ήδη να είχε γίνει από το Δήμο Πρέβεζας. Σας ρωτώ:

Βρήκατε παλαιότερα κλειστές πόρτες στον δήμο;

Στο Σχεδιασμό αναφέρεται πρόβλεψη για φωτοβολταϊκό πάρκο.

Είχατε συνεργασία πάνω σε τέτοια θέματα με το Δήμο Πρέβεζας;

Στο Σχεδιασμό αναφέρεται η οργάνωση θερινών σχολείων.

Έχει κάνει το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ενέργειες για να λειτουργήσει τελικά στην Πρέβεζα ένα τέτοιο σχολείο;

Στο Σχεδιασμό αναφέρεται η διασύνδεση με τος τοπικές αρχές.

Για ποιους λόγους το Πανεπιστήμιο δεν έχει αναπτύξει συνεργασία ουσίας με το Δήμο Πρέβεζας, ώστε να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα με έρευνα, Μελέτες και υλοποίηση projects;

ΠΡΟΤΑΣΗ

Το δημοτικό συμβούλιο πρόσφατα εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης του κυβερνητικού νομοθετήματος “Κεραμέως”, ένα νομοσχέδιο που “τορπιλίζει” την ίδια την ύπαρξη και την ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Πρέβεζας.

Μοναδικός συμπαραστάτης της Κυβέρνησης σε αυτή την αρνητική εξέλιξη για τον τόπο μας ήταν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και η παράταξή του.

Ελπίζω να συνταχθούν μαζί μας σήμερα για το συμφέρον του τόπου μας.

Εφόσον έχουμε συμφωνήσει στο προηγούμενο ψήφισμα όλες οι άλλες παρατάξεις, προτείνουμε:

  1. Την έκδοση νέου ψηφίσματος για την πολιτική δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ότι το Τμήμα της Πρέβεζας θα παραμείνει στην πόλη, θα ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται μεγάλο μέρος του ήδη υπάρχοντος ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, δηλαδή:

“Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την κατάσταση του lock-down για να πραγματοποιήσει ένα σύνολο αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζοντας τα προηγούμενα αντιδραστικά νομοθετήματα.

Η Κυβέρνηση προχώρησε στην πρωτοφανή εξίσωση των πτυχίων των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ παρά την αντίδραση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επαγγελματικών επιμελητηρίων.

Θεσπίζει βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των εισακτέων.

Το επιχείρημα πως δήθεν με αυτόν τον τρόπο θέλει να εξασφαλίσει την ποιότητα των σπουδών είναι απολύτως υποκριτικό, αφού δε θεσπίζεται αντίστοιχη ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Είναι ολοφάνερο πως ο στόχος είναι να εξασφαλίσει πελατεία στου ιδιοκτήτες των κολλεγίων σε βάρος του μορφωτικού δικαιώματος της νέας γενιάς και επιβαρύνοντας με τεράστιο οικονομικό κόστος τις λαϊκές οικογένειες.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα έχει τραγικές συνέπειες και θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση ή ακόμη και σε κλείσιμο πολλών περιφερειακών πανεπιστήμιων, ανάμεσα σε αυτά και το Χρηματοοικονομικό Τμήμα της Πρέβεζας με αρνητικότατες συνέπειες στην πνευματική, μορφωτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης μας”.

2. Να συμπληρωθεί το ψήφισμα με προτάσεις για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής από την πλευρά του δημοτικού συμβουλίου, όπως:

Δημιουργία φοιτητικών εστιών σε συνεργασία με Δήμο Πρέβεζας και Περιφέρεια Ηπείρου για εύρεση πόρων.

Δημιουργία δεύτερου τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη της Πρέβεζας, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή πρόταση του Τμήματος

Για την απόλυτη στήριξη του τμήματός μας πάγια θέση της παράταξής μας εδώ και χρόνια είναι να έρθει η έδρα της σχολής στην Πρέβεζα.

Συμπαράταξη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη χρηματοδότηση του φοιτητικού εστιατορίου εντός Πανεπιστημιούπολης Πρέβεζας

Ενίσχυση του Τμήματος με προσωπικό.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ερευνητική, μελετητική και αναπτυξιακή διασύνδεση του Δήμου Πρέβεζας με το Πανεπιστημιακό Τμήμα.

  1. Να αποσταλεί επιστολή από το Δήμο Πρέβεζας στον κ. Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων με επισυναπτόμενο το ψήφισμα".

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

14 Απριλίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Ανάπτυξη Τώρα":   Η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι δε θα κάνει στείρα αντιπολίτευση,
14 Απριλίου 2021
Ξεκινάει η διαδικασία ανακαίνισης κτιριακών υποδομών και προσαρμογής τους σε δημιουργικούς κόμβους στη Δυτική Ελλάδα και στις Περιφέρειες της ...
14 Απριλίου 2021
Με ένα από τα “γνώριμα” πλέον δελτία Τύπου που εκδίδει, τα οποία λένε... πολλά και δεν λένε τίποτα, στο πλαίσιο μίας επικοινωνιακής πολιτικής που ...
13 Απριλίου 2021
Την παρακάτω απάντηση στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (δείτε ΕΔΩ), έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος ...
12 Απριλίου 2021
Η δημοτική παράταξη «Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας» απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση: Η κυβέρνηση ΝΔ ...

Αθλητισμός

14 Απριλίου 2021
Ισόπαλος με σκορ 1-1 αναδείχθηκε ο ΠΑΣ Πρέβεζα με αντίπαλο τον Μέγα Αλέξανδρο Καλλιθέας Καστοριάς, σε μία αναμέτρηση που διεξήχθη στο ΔΑΚ Καστοριάς, σήμερα Τετάρτη, στο πλαίσιο της εξ' αναβολής 2ης
14 Απριλίου 2021
Φτάνει η ώρα της κρίσης για τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία μέσα στον Απρίλιο παίζει τους 3 στόχους πλην Πρωταθλήματος, το οποίο χρειάζεται 11 βαθμούς ...
13 Απριλίου 2021
Μια χαρά εξελίχθηκε η Κυριακή για την στήλη, αφού από την μία το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε στην Τουρκία και ο Λαμάρ Πίτερς πήρε 13 σουτ, βγάζοντας ...
13 Απριλίου 2021
Δεύτερος σερί εκτός έδρας αγώνας για τον ΠΑΣ Πρέβεζα μέσα σε τρεις ημέρες, καθώς οι “κιτρινόμαυροι” αντιμετωπίζουν την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 και ...
12 Απριλίου 2021
Συνέχεια στα κορυφαία τουρνουά τένις με το Μάστερς του Μονακό. Φυσικά σε χωμάτινη επιφάνεια και με τους αθλητές που έχουν σπίτι στην περιοχή ...

Πολιτισμός

14 Απριλίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ομάδα “Ορίζοντες”: “Η ομάδα «Ορίζοντες», είναι μία ομάδα από πολίτες της Πρέβεζας, που ασχολούνται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία και τα ψηφιδωτά,
14 Απριλίου 2021
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821 - 2021 ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, συνεπής στους αρχικούς της στόχους, δηλαδή να υπενθυμίσει τη στενή σχέση της Ελλάδας του ...
14 Απριλίου 2021
Τα ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους) Πρέβεζας εκφράζουν θερμές ευχαριστίες στον φιλόλογο κ. Χρήστο Κουλιάτση για τη δωρεά 20 ψηφιοποιημένων φωτογραφιών ...
13 Απριλίου 2021
Η Ήπειρος φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα αρχαία θέατρα της Ελλάδας. Όμως εκτός από την Δωδώνη, τα περισσότερα είναι άγνωστα στο ευρύ ...
13 Απριλίου 2021
Πολλές αναφορές γίνονται στον παγκόσμιο Τύπο τις τελευταίες εβδομάδες για την περίφημη Δίκη της Νυρεμβέργης και για τη χρησιμότητά της στην καταδίκη ...

Στήλες

13 Απριλίου 2012
Ο μακαριστός Mητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος καλείται σε απολογία στην Ιερά Σύνοδο, στις 14 Απριλίου 2010, επειδή στην περιοχή ευθύνης του, είχε δώσει εντολή στους ιερείς να
12 Απριλίου 2012
Ομαδικοί τάφοι 4.000 Πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους Ναζί στο δάσος Κατίν της Ρωσίας στις 13 Απριλίου 1943. Οι Σοβιετικοί ...
11 Απριλίου 2012
Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1». Το ...
11 Απριλίου 2012
Η 11η Απριλίου 1996 ήταν για το ελληνικό μπάσκετ, σε διασυλλογικό επίπεδο, μία ημέρα που οι λάτρεις του αθλήματος στη χώρα μας, την περίμεναν για ...
10 Απριλίου 2012
Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλαζάρ, αναδείχθηκε σε σπουδαία ηγετική προσωπικότητα των ανταρτών της αγροτικής Μεξικανικής Επανάστασης του 1910, ...