Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 15:55

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου για την ίδρυση λαϊκής αγοράς στην Πρέβεζα

Στη συζήτηση και λήψη απόφασης για την ίδρυση και λειτουργία λαϊκής αγοράς στην Δημοτική κοινότητα Πρέβεζας, στον Δήμο Πρέβεζας, θα προχωρήσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 24 Μαρτίου.

Ο προτεινόμενος κανονισμός έχει ως εξής:

ΣΧΕ∆ΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ∆ΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Άρθρο 1

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Αντικείµενο του παρόντος Κανονισµού είναι η ρύθµιση θεµάτων για την εύρυθµη λειτουργία της λαϊκής αγοράς του ∆ήµου Πρεβεζας , η διασφάλιση των συµφερόντων του καταναλωτικού κοινού και η δηµιουργία προϋποθέσεων που θα συµβάλλουν στον υγιή ανταγωνισµό. Ο κανονισµός είναι εναρµονισµένος µε τις διατάξεις του ν. 4497/17.

Άρθρο 2

ΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

∆ικαίωµα συµµετοχής στη λαϊκή αγορά του ∆ήµου Πρεβεζας έχουν φυσικά πρόσωπα που είναι παραγωγοί ή επαγγελματίες πωλητές, αγροτικοί συνεταιρισµοί, γυναικείοι συνεταιρισµοί, οµάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών του ν. 4384/2016 καθώς επίσης και αναγνωρισµένες οµάδες παραγωγών, εφόσον κατέχουν άδεια πωλητή υπαίθριου εµπορίου λαϊκών αγορών όπως αυτή ορίζεται µε τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Κάθε παραγωγός ως φυσικό πρόσωπο δικαιούται µια µόνο παραγωγική άδεια. Κάθε συνεταιριστής, οµάδα ή οργάνωση παραγωγών δικαιούται µία (1) άδεια λαϊκής αγοράς ανά είκοσι (20) µέλη και όχι περισσότερες από δέκα (10) άδειες και κάθε γυναικείος συνεταιρισµός µία (1) άδεια ανά δέκα µέλη και όχι περισσότερες από δύο (2) άδειες

Άρθρο 3

ΙΑΤΙΘΕΜΕΝΑ ΕΙ∆Η ΕΜΠΟΡΙΑΣ

Α. ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ-ΠΩΛΗΤΕΣ

Τα προϊόντα που δύνανται να διαθέτουν οι παραγωγοί πρέπει να είναι αποκλειστικά δικής τους παραγωγής και οικοτεχνίας, να συµφωνούν µε τους όρους και προϋποθέσεις για την διάθεση αγροτικών προϊόντων όπως αυτοί κάθε φορά ισχύουν. Τα είδη εµπορίας, για τα οποία χορηγείται η άδεια παραγωγού πωλητή, είναι:

α. οπωροκηπευτικά,θέσεις 13,

β. λοιπά αγροτικά προϊόντα, όπως ελιές, καρύδια, κάστανα, όσπρια, θέσεις 1

γ. ελαιόλαδο συσκευασµένο, όπως ορίζεται στον Κανονισµό 29/2012 και την 323902/18.9.2009 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµίας και Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (Β' 2026), θέσεις 1

δ. µέλι τυποποιηµένο θέσεις 2

ε. νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας θέσεις 2

στ, οπωροκηπευτικά βιολογικής παραγωγής. θέσεις 2

Οι αδειούχοι παραγωγοί πωλητές υπαίθριου εμπορίου που παράγουν προϊόντα της παραπάνω παραγράφου, μπορούνε κατά τη διάρκεια διάθεσης των καλλιεργούµενων προϊόντων τους να διαθέτουν και άλλα µη επεξεργασµένα πρωτογενή προϊόντα που σχετίζονται µε την κύρια παραγωγή τους. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα αµπελόφυλλα για τους αµπελοκαλλιεργητές, τα άνθη κολοκυθιού για τους αντίστοιχους καλλιεργητές, τα αυτοφυή φυτά που φύονται εντός των γεωργικών εκµεταλλεύσεων των παραγωγών.

Β. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΩΛΗΤΕΣ

1. Τα είδη εµπορίας, για τα οποία χορηγείται άδεια επαγγελµατία πωλητή, είναι τα εξής:

Α. Πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης. Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται:

α. Νωπά οπωροκηπευτικά, αυγά, ελιές, ελαιόλαδο, οίνος, µέλι, πουλερικά και κουνέλια. θέσεις 6

β. Βιολογικά νωπά προϊόντα της υποκατηγορίας α'. θέσεις 2

γ. Βιολογικά µεταποιηµένα και τυποποιηµένα αγροτικά προϊόντα. θέσεις 1

Β. Νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας. θέσεις 2

Γ. Μεταποιηµένα διατροφικά προϊόντα και κατεψυγµένα τρόφιµα. Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται:

α. Τυροκοµικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, που διατηρούνται εκτός ψυγείου, καφές, οίνος, ελιές, ελαιόλαδο, µέλι. θέσεις 3

β. Βιολογικά µεταποιηµένα και τυποποιηµένα αγροτικά προϊόντα. θέσεις 2

γ. Κατεψυγµένα τρόφιµα, όπως αλιεύµατα, λαχανικά, κρεατικά, είδη σφολιάτας, παρασκευάσµατα ζύµης.θέσεις 1

∆. Είδη Κηπουρικής. Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται: Καλλωπιστικά φυτά, χώµα, γλάστρες, πολλαπλασιαστικό υλικό, εργαλεία και βιοµηχανικά είδη κηπουρικής και ανθοκοµίας. θέσεις 1

Ε. Βιοµηχανικά είδη. Στην κατηγορία αυτή περιλαµβάνονται γενικά βιοµηχανικά είδη πλην ηλεκτροδοτούµενων ηλεκτρικών ειδών και παιχνιδιών, όπως είδη ένδυσης νεωτερισµών, ψεύτικα κοσµήµατα (φο µπιζού), λευκά είδη, ψιλικά, είδη υπόδησης, δερµάτινα είδη (τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια), αυτόνοµα µη ηλεκτροδοτούµενα ηλεκτρικά είδη, εκκλησιαστικά είδη, είδη ατοµικής καθαριότητας ή οικιακής φροντίδας, µέσα συσκευασίας (χάρτινες, πλαστικές σακούλες), είδη υαλοπωλείου, πλαστικά µε το µέτρο, είδη χαρτιού, εργαλεία και βιοµηχανικά είδη κηπουρικής και ανθοκοµίας. θέσεις 3

2. Για τη διάθεση πολλαπλασιαστικού υλικού απαιτείται από τον ενδιαφερόµενο για την άσκηση της σχετικής δραστηριότητας η προσκόµιση Βεβαίωσης Συνδροµής των Νοµίµων Προϋποθέσεων, όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 4 της αριθµ. 2078/80743/25.7.2017 απόφασης των Υπουργών Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (Β' 2679), εκτός των περιπτώσεων του άρθρου 3 της αριθµ. 303206/26.5.1997 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας (Β' 461). Για τη διάθεση βιολογικών προϊόντων εφαρµόζονται κατ' αναλογία η διάταξη της περίπτωσης κα' της παραγράφου 1 του άρθρου 10.

3. Οι κάτοχοι άδειας επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εµπορίου λαϊκών αγορών µπορούν να πωλούν προϊόντα µόνο µίας από τις ανωτέρω κατηγορίες Α' έως και Ε', υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα αυτά είναι γραµµένα στην άδειά τους από την αρµόδια για την έκδοση και ανανέωση της άδειας αρχή. Ειδικά, κάθε πωλητής της κατηγορίας Α' µπορεί να προσθέσει στην άδειά του έως τρία (3) προϊόντα της κατηγορίας Γ' και αντίστροφα.

4. Ο επαγγελµατίας πωλητής λαϊκών αγορών µπορεί να αλλάξει κατηγορία πωλούµενων ειδών, ύστερα από αίτησή του στην αρχή ανανέωσης της άδειας. Με τη σύµφωνη γνώµη της οικείας επιτροπής λαϊκών αγορών του άρθρου 28, εγκρίνεται ή απορρίπτεται αιτιολογηµένα η εν λόγω αίτηση για λόγους πληρότητας και ποικιλίας της αγοράς, σε συνδυασµό µε όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 30 για την αναλογία πρωτογενών και βιοµηχανικών ειδών. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει απάντηση εντός εξήντα (60) ηµερών τεκµαίρεται σιωπηρή αποδοχή του αιτήµατος.

Άρθρο 4

ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Α. ΩΡΑΡΙΟ

Η λαϊκή αγορά θα λειτουργεί κάθε Σάββατο εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών, στην περίπτωση αυτή δίνατε η μετατόπιση της ημέρας λειτουργίας ύστερα από την έγκριση του φορέα λειτουργίας. Οι ώρες λειτουργίας καθορίζονται ως εξής: Η προσέλευση των πωλητών (παραγωγών-επαγγελµατιών) στους χώρους της λαϊκής αγοράς προκειµένου να ασκήσουν την επαγγελµατική τους δραστηριότητα, να µεταφέρουν πάγκους και εµπορεύµατα επιτρέπεται να γίνει από 06:00 έως 07:30. Πριν τις 06:00 απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα προετοιµασίας και πώλησης. Μετά τις 07:30 δεν επιτρέπεται να εισέρχεται κανένα όχημα στους χώρους της λαϊκής. Το ωράριο πώλησης των εµπορευµάτων καθορίζεται από 07:30 έως 14:30. Τις ώρες από 14:30 έως 15:00 υποχρεούται να µαζέψουν τους πάγκους τους και τα εµπορεύµατά τους και να αποχωρήσουν. Το αργότερο στις 15:00 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει όλοι από την λαϊκή. Απαγορεύεται η διέλευση καθώς και η στάθµευση αυτοκινήτων στο χώρο της λαϊκής αγοράς την ηµέρα της λειτουργίας της, συµπεριλαµβανοµένων και των οχηµάτων των πωλητών, εξαιρουµένων όσων η νοµοθεσία ορίζει. Οι παρόδιοι ιδιοκτήτες οχηµάτων, θα µεριµνούν ώστε να µην σταθµεύουν τα οχήµατά τους στους χώρους που ορίζεται η λειτουργία της λαϊκής αγοράς από το προηγούµενο βράδυ. Για το σκοπό αυτό θα εγκατασταθούν προειδοποιητικές πινακίδες στο χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Β. ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ-ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

Στους χώρους που θα λειτουργεί η λαϊκή αγορά θα υπάρχει η κατάλληλη σήµανση. Επιπλέον θα υπάρχει διαγράµµιση και αρίθµηση των διατιθέµενων θέσεων. Η σήµανση και η διαγράµµιση θα γίνονται µε ευθύνη/επίβλεψη/έγκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ∆ήµου μας. Οι θέσεις που θα διαγραμμιστούν προκειμένου να τοποθετηθούν οι πωλητές δεν θα εµποδίζουν τη πρόσβαση σε οικίες και την λειτουργία των καταστηµάτων. Ο σχεδιασµός και η διαδικασία της διαγράµµισης θα διασφαλίζει την οµαλή και άνετη διέλευση των επισκεπτών, την διέλευση των οχηµάτων όπως ασθενοφόρο, πυροσβεστική κ.λ.π., για τις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, καθώς επίσης και όποια άλλη πρόβλεψη είναι αναγκαία, για την οµαλή διενέργεια της λαϊκής αγοράς. Η λαϊκή αγορά ανάλογα µε την φύση των πωλούµενων προϊόντων χωρίζεται σε Τοµέα ∆ιατροφικών Προϊόντων και Τοµέα Βιοµηχανικών Ειδών ο οποίος τοποθετείται διακριτά στα όρια της λαϊκής αγοράς. Οι παραγωγοί τοποθετούνται χωριστά από τους επαγγελµατίες και κατά την κατανοµή των θέσεων µεταξύ τους προκρίνονται οι παραγωγοί. Οι επαγγελµατίες πωλητές, που δεν διαθέτουν τρόφιµα γης και θάλασσας σε οποιαδήποτε µορφή ή άνθη, τοποθετούνται στο τέλος των λαϊκών αγορών, µε τρόπο που τους καθιστά απολύτως διακριτούς από τους υπόλοιπους. Οι πωλητές αλιευτικών προϊόντων τοποθετούνται χωριστά από τους υπόλοιπους παραγωγούς ή επαγγελµατίες πωλητές και σε σηµεία, αν είναι δυνατόν, όπου υπάρχει αποχέτευση. οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων θα χωροθετούνται όλοι µαζί. Οι θέσεις αυτές θα καθορίζονται μετά από απόφαση του φορέα λειτουργίας. Οι συγκεκριµένοι παραγωγοί θα πρέπει να προσκοµίσουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις σύµφωνα µε τους ισχύοντες κανονισµούς. Πωλητής λαϊκών αγορών, επαγγελµατίας ή παραγωγός, που απουσιάζει αδικαιολόγητα πέραν των τεσσάρων (4) εβδοµάδων από συγκεκριµένη λαϊκή αγορά, χωρίς την προηγούµενη έγγραφη ενηµέρωση του ∆ήµου, στερείται αυτοδίκαια της θέσης του στη συγκεκριµένη λαϊκή αγορά. Αν αυτοκίνητο καταλάβει θέση πωλητή αυτός έχει το δικαίωµα την συγκεκριμένη ηµέρα να χωροθετηθεί σε κενή θέση η οποία θα διατίθεται µε τη σύµφωνη γνώµη του επόπτη µε την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταράσσεται η χωροταξία και εύρυθµη λειτουργία της αγοράς.

Γ. ΕΚΘΕΤΗΡΙΑ- ∆ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΜΟΡΦΗ

Η µορφή των εκθετηρίων των πωλητών, τα οποία πρέπει να φέρουν πρόχειρο στέγαστρο ενιαίου τύπου και υλικού και χρώµατος διαφορετικού, ανάλογα µε την ιδιότητα του πωλητή και την πινακίδα. Απαγορεύεται κάθε µορφήςδιαφήµιση επί των εκθετηρίων. Οι διαστάσεις των εκθετηρίων στις λαϊκές αγορές είναι οι εξής:

Παραγωγοί πωλητές – Έµποροι γης και θάλασσας Οι διαστάσεις των εκθετηρίων των παραγωγών πωλητών και εµπόρων γης και θάλασσας ανεξάρτητα από τα πωλούµενα είδη θα είναι έως 3,5 µέτρα σε µήκος και 2,0 µέτρα σε πλάτος (εκτός των ειδών που προβλέπονται από τις ισχύουσες υγειονοµικές διατάξεις). Θα υπάρχει διάδρομος πλάτους 0,8 µ. ανά πάγκο.

Επαγγελµατίες πωλητές Οι διαστάσεις των εκθετηρίων των επαγγελµατιών πωλητών θα είναι έως 3,5 µμέτρα σε µήκος και 2,0 µέτρα σε πλάτος. Θα υπάρχει διάδροµος πλάτους 0,80 µ. ανά πάγκο.

∆. ΚΑΤΑΝΟΜΗ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΩΛΗΤΩΝ Η κατανοµή και τοποθέτηση των πωλητών στις λαϊκές αγορές θα γίνεται µε µοριοδότηση σύµφωνα µε τα άρθρα 32, 33 και 34 του ν. 4497/17.

Ε. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΘΕΣΗΣ ΠΩΛΗΤΩΝ Η βελτίωση της θέσης πωλητών εντός της λαϊκής αγοράς θα γίνεται σύµφωνα µε το άρθρο 35 του ν. 4497/17.

ΣΤ. ΟΡΟΙ ∆ΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Τα διατιθέµενα από τους πωλητές στις λαϊκές αγορές τρόφιµα, ανάλογα µε το είδος τους, πρέπει να πληρούν τους όρους ποιότητας υγιεινής και ασφάλειας των τροφίµων όπως αναλυτικά περιγράφεται στο άρθρο 3 του ν. 4497/17. Ειδικότερα: Τα προς πώληση είδη τροφίµων θα εκθέτονται πάνω σε ειδικούς πάγκους κάτω από κατάλληλες τέντες ή σε ειδικά οχήµατα. Τα τρόφιµα προκειµένου να διατεθούν (χύµα ή συσκευασµένα) τοποθετούνται σε κατάλληλους χώρους και προθήκες και σε ανάλογες θερµοκρασίες , σύµφωνα µε την φύση του κάθε προϊόντος. Η συντήρηση των ευαλλοίωτων τροφίµων να γίνεται σε ψυγεία επαρκούς χωρητικότητας και υπό την απαραίτητη, ανάλογα µε το είδος του τροφίµου και τον επιθυµητό χρόνο συντηρήσεώς του, σταθερή ψύξη που θα ελέγχεται µε ειδικά θερµόµετρα, σύµφωνα µε τον Κώδικα Τροφίµων και Ποτών και την εκάστοτε ισχύουσα νοµοθεσία για την ασφάλεια των τροφίµων (κατεψυγµένα ψάρια, τυροκοµικά). Απαγορεύεται η διατήρηση ευαλλοίωτων τροφίµων εκτός ψυγείων. Απαγορεύεται η τοποθέτηση στα ψυγεία κάθε είδους αντικειµένων τα οποία είναι δυνατόν να ρυπάνουν τα ψυγεία και τα συντηρούµενε σε αυτά τρόφιµα. Τα ψυγεία πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρά. Τα τρόφιµα που καταναλώνονται χωρίς προηγουµένως να πλυθούν, αποφλοιωθούν, βραστούν ή ψηθούν, να προστατεύονται από τα έντοµα, τη σκόνη και κάθε είδους άλλες ρυπάνσεις, να τοποθετούνται σε κατάλληλες προθήκες µε προστατευτικό κάλυµµα ανάλογα µε την φύση του τροφίµου. Αντικείµενα (δίσκοι, παλέτες, τελάρα), σκεύη, εργαλεία και υλικά που έρχονται σε επαφή µε τα τρόφιµα να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καθαρά. Σε περίπτωση που η φύση και ο τρόπος διάθεσης των τροφίµων απαιτεί πλύσιµο των οργάνων χειρισµού και συχνά πλύσιµο των χεριών των πωλητών πρέπει να υπάρχει ειδική κλειστή υδαταποθήκη ανάλογη των αναγκών, µε κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση νερό και νιπτήρα για το πλύσιµο των χεριών και των εργαλείων. Τα οχήµατα που χρησιµοποιούνται για την µεταφορά και πώληση ψαριών ή άλλων αλιευµάτων στις λαϊκές αγορές οφείλουν να εφαρµόζουν τις σχετικές διατάξεις της κτηνιατρικής νοµοθεσίας. Ο πωλητής ψαριών και άλλων αλιευµάτων οφείλει να λαµβάνει τα κατάλληλα µέτρα κατά την έκθεση τούτων, είτε αυτά βρίσκονται µέσα σε ανοιχτά κιβώτια (τελάρα), είτε είναι τοποθετηµένα πάνω σε πάγκους, ώστε να µη διακόπτεται η συντήρησή τους (τοποθετώντας ικανή ποσότητα τριµµένου πάγου) και να µην εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.

Άρθρο 5

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΩΛΗΤΩΝ

Οι πωλητές υποχρεούνται: Οι παραγωγοί να αναρτούν σε εµφανές για τον καταναλωτή σηµείο, πινακίδα χρώµατος πράσινου ελαχίστων διαστάσεων 1x0,40 µ., στην οποία να αναγράφεται µε κεφαλαία γράµµατα η λέξη «ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ», και µε πεζά ευανάγνωστα γράµµατα λευκού χρώµατος το ονοµατεπώνυµό του, ο αριθµός αδείας, ο αριθµός µητρώου από το ενιαίο πληροφοριακό σύστηµα και η γεωγραφική περιοχή, τουλάχιστον ο νοµός, που βρίσκεται η αγροτική εκμετάλλευση των προϊόντων που διαθέτει. Οι επαγγελματίες να αναρτούν σε εµφανές για τον καταναλωτή σηµείο, πινακίδα χρώµατος µπλε ελάχιστων διαστάσεων 1x0,40 µ., στην οποία αναγράφεται µε κεφαλαία γράµµατα η λέξη «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ» ή «ΕΜΠΟΡΟΣ» και µε πεζά ευανάγνωστα γράµµατα λευκού χρώµατος το ονοµατεπώνυµο, ο αριθµός αδείας και ο αριθµός µητρώου από το ενιαίο πληροφοριακό σύστηµα. Να τοποθετούν πινακίδες σε κάθε προϊόν µε την ονοµασία, την τιµή πώλησης, την ποιότητα και τον τόπο προέλευσης αυτού. Να έχουν ταµειακές και ζυγιστικές µηχανές σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία και τοποθετηµένες σε τέτοια θέση ώστε ο καταναλωτής να µπορεί να ελέγξει το βάρος και την τιµή των αγοραζόµενων προϊόντων. Να τηρούν όλες τις φορολογικές, αγορανοµικές, αστυνοµικές, υγειονοµικές και αστυκτηνιατρικές διατάξεις. Να έχουν απαραίτητα µαζί τους όλα τα παραστατικά έγγραφα τα οποία προβλέπονται από τις κείµενες διατάξεις και τα οποία οφείλουν να επιδεικνύουν στα αρµόδια ελεγκτικά όργανα. Να έχουν πιστοποιητικό υγείας σε ισχύ σύµφωνα µε τις υγειονοµικές διατάξεις (για αυτούς που χειρίζονται τρόφιµα). Να καταλαµβάνουν αποκλειστικά και µόνο τη θέση που τους παραχωρήθηκε από την αρµόδια αρχή. Να µην καταλαµβάνουν κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους εκτός των ορίων της καθορισµένης θέσης που κατέχουν σύµφωνα µε την άδειά τους. Επίσης να µην προεξέχουν οι πάγκοι ή τα εµπορεύµατα από τα όρια της ειδικής διαγράµµισης της θέσης που νόµιµα κατέχουν. Να τηρούν το ωράριο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Να µην χρησιµοποιούν η προκαλούν φθορά σε δηµόσια ή ιδιωτική περιουσία. Να επιδεικνύουν σε κάθε ζήτηση από τα αρµόδια όργανα ελέγχου την άδειά τους καθώς και όλα τα παραστατικά για την διάθεση των προϊόντων τους που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και οφείλουν να συµµορφώνονται άµεσα στις νόµιµες υποδείξεις τους. Τα προς πώληση είδη πρέπει να είναι τοποθετηµένα κατάλληλα έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας αυτών. Να φροντίζουν για τον τακτικό καθαρισµό, την συντήρηση το βάψιµο και όπου απαιτείται την απολύµανση των επιφανειών και πάγκων έκθεσης των προϊόντων τους και να τον αντικαθιστούν όταν παρουσιάζει φθορά σε βαθµό που δεν είναι δυνατός ο επιµελής καθαρισµός των επιφανειών του. Απαγορεύεται η απ' ευθείας διακίνηση στην κατανάλωση από το αυτοκίνητο (εκτός των ειδών που προβλέπονται από τις ισχύουσες υγειονοµικές διατάξεις) µε το οποίο έγινε η µεταφορά των προϊόντων καθώς και η διαλάληση των εµπορευµάτων όπως και η πώληση προϊόντων στους διαδρόµους. Απαγορεύεται η στάθµευση των αυτοκινήτων στο χώρο της λαϊκής αγοράς, καθώς και η διατήρηση δεύτερου πάγκου ή δεύτερης θέσης στους κατόχους επαγγελµατικών αδειών. Κατά τις ηµέρες που δεν λειτουργεί η λαϊκή αγορά απαγορεύεται κάθε εµπορία µέσα στους οριοθετηµένους χώρους της. Απαγορεύεται η εγκατάσταση πωλητών στους διαδρόµους των χώρων πώλησης, οι οποίοι πρέπει να είναι ελεύθεροι για την κυκλοφορία των καταναλωτών καθώς και η είσοδος κάθε τροχοφόρου, πλην των ωρών προ της έναρξης της λαϊκής αγοράς για την εκφόρτωση των εµπορευµάτων. Να αποµακρύνουν τους πάγκους πώλησης των ειδών τους και τα προϊόντα που δεν έχουν πωληθεί µέσα στο προκαθορισµένο νόµιµο ωράριο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, διαφορετικά οι παραβάτες τιµωρούνται µε πρόστιµο και σε περίπτωση υποτροπής ζητείται η ανάκληση της άδειας. Η παραµονή των πωλητών λαϊκών αγορών ή των υπαλλήλων τους, µετά το πέρας του νοµίµου ωραρίου θεωρείται αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου και επισύρει τις προβλεπόµενες κυρώσεις του κανονισµού «κοινοχρήστων χώρων». Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να διατηρούν σε ειδικούς κλειστούς κάδους και καλά κλεισµένες σακούλες τα απορρίµµατα που παράγουν κατά την διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Να µην ρυπαίνουν τον περίγυρο χώρο µε την ρίψη κάθε είδους απορριµµάτων και ιδιαιτέρως ευπαθών ειδών που αλλοιώνονται εύκολα (λέπια ψαριών, εντόσθια, φύλλα λαχανικών κ.λ.π.) καθώς και ειδών συσκευασίας (χαρτόκουτα, τελάρα κ.λ.π.). Γενικά η διαγωγή των πωλητών στη λαϊκή αγορά πρέπει να είναι ευπρεπής και κόσµια, χωρίς φωνασκίες, χρήση οινοπνευµατωδών ποτών και χρήση ηχητικών συσκευών. Οι πωλητές οφείλουν να φροντίζουν για την εξασφάλιση της τάξης και της καθαριότητας, να αποφεύγουν την ενόχληση των περιοίκων, την ρύπανση και την πρόκληση ζηµιών στα πεζοδρόµια και στις κατοικίες γύρω από τη θέση τους καθώς και η κάθε είδους στήριξη µέσων σκίασης σε ιδιωτικές κατασκευές των περιοίκων, δένδρα και πινακίδες σήµανσης. Πωλητές χωρίς την σχετική άδεια και πωλητές που πωλούν εµπορεύµατα, που δεν προβλέπονται από την άδειά τους θα αποµακρύνονται από τις Λαϊκές Αγορές. Οι πωλητές υποχρεούνται να πωλούν µόνο προϊόντα που αναγράφονται στις χορηγηθείσες άδειες. Απαγορεύεται η επέκταση και η κατάληψη (αυθαίρετα) των διπλανών θέσεων, σε περίπτωση που τυχόν είναι ελεύθερες ή λόγω µη προσέλευσης του πωλητή που την δικαιούται, καθώς και η αλλαγή της νόµιµης θέσης πώλησης. Απαγορεύεται η κατάληψη χώρου εκτός των προκαθορισµένων ορίων των λαϊκών αγορών από κάθε είδος κατηγορίας πωλητές, έστω και αν έχουν άδεια. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε τροποποίηση των χώρων, ή τοποθέτηση τεντών, ή οποιωνδήποτε κατασκευών, χωρίς έγκριση από τα αρµόδια όργανα του ∆ήµου. Πωλητής που θα απουσιάσει δικαιολογηµένα από τις Λαϊκη ή είναι ασθενής οφείλει να ειδοποιεί µε γραπτή δήλωσή του την υπηρεσία για να µην απωλέσει τη θέση του. Αντιθέτως όποιος απουσιάσει από τη θέση του αδικαιολόγητα πάνω από τέσσερις (4) εβδοµάδες στερείται αυτοδίκαια της θέσης του στη συγκεκριµένη λαϊκή αγορά. Οι άδειες είναι προσωπικές και οι πωλητές, εκτός απροόπτου και εξαιρέσεων που προβλέπονται από την κείµενη νοµοθεσία, οφείλουν να παρευρίσκονται αυτοπροσώπως στις Λαϊκές Αγορές. Τα προς πώληση είδη πρέπει να είναι τοποθετηµένα πάνω σε πάγκους ή σε τελάρα έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Οι πωλητές οφείλουν να φροντίζουν για την εξασφάλιση της τάξης και της καθαριότητας, να αποφεύγουν την ενόχληση των περιοίκων, την ρύπανση και την πρόκληση ζηµιών στις κατοικίες της περιοχής πριν, κατά τη διάρκεια λειτουργίας και µετά το πέρας της λαϊκής. Απαγορεύεται στους πωλητές η τοποθέτηση εγκαταστάσεων, πάγκων κλπ. σε άλλη µέρα από εκείνη της λειτουργίας της αγοράς ή η εγκατάλειψη των ειδών αυτών µετά τη λειτουργία της. Απαγορεύεται στους δικαιούχους η υπεκµίσθωση σε τρίτους των θέσεων που κατέχουν. Οι πωλητές υποχρεούνται να καταλαµβάνουν αποκλειστικά και µόνο τη θέση που τους παραχωρήθηκε από την αρµόδια αρχή και να µην εµποδίζουν τη λειτουργία των όπισθεν αυτών ευρισκοµένων καταστηµάτων καθώς επίσης και των πεζοδροµίων για την ελεύθερη διέλευση των πεζών.

Απαγορεύεται η αυθαίρετη αλλαγή θέσης από τους πωλητές της λαϊκής αγοράς, η αυθαίρετη αυξοµείωση των µέτρων πρόσοψης των πάγκων, η αυξοµείωση των διαστάσεων της έκτασης των χωροθετηµένων θέσεων, καθώς επίσης και η δραστηριότητα στους χώρους της λαϊκής αγοράς ελλείψει της σχετικής άδειας. H κατάληψη θέσης χωρίς την έγκριση των εποπτών καθώς και η πώληση προϊόντων στους διαδρόµους, θεωρούνται αυθαίρετη κατάληψη θέσης και επισύρουν πρόστιµο. Η παρουσία των κατόχων αδειών είναι υποχρεωτική ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση και όπου δηµιουργείται η ανάγκη περί υποβοήθησης, αντικατάστασης, αναπλήρωσης κ.λ.π. απαιτείται να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ισχύουσα νοµοθεσία κάθε φορά. Οι πωλητές κάθε είδους τροφίµων σε λαϊκές αγορές θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ατοµικής υγιεινής σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή και Εθνική νοµοθεσία.

Άρθρο 6

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Για την τήρηση της καθαριότητας κατά την ώρα που λειτουργεί η λαϊκή αγορά, (από την έναρξη και µέχρι την λήξη της λειτουργίας της), υπεύθυνοι είναι οι αδειούχοι πωλητές ή αυτοί που τους αναπληρώνουν. Κατά την διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς ο χώρος που καταλαµβάνεται από τους πάγκους καθώς και ο περιβάλλων χώρος πρέπει να διατηρείται καθαρός από τους ίδιους τους πωλητές. Ειδικότερα οι πωλητές λαϊκών αγορών (επαγγελµατίες-παραγωγοί) οφείλουν: Να τηρούν την καθαριότητα και την ευταξία των χώρων που καταλαµβάνουν οι πάγκοι πώλησης των προϊόντων τους. Για την εξασφάλιση της τάξης και της καθαριότητας των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών ειδικότερα υποχρεούνται στην άµεση και συνεχή συλλογή των απορριµµάτων που δηµιουργούν και αµέσως µετά τη λήξη του χρόνου της λαϊκής αγοράς να φροντίζουν οι ίδιοι, (ο καθένας χωριστά), για την καθαριότητα του χώρου τους καθώς και την συγκέντρωση των απορριµµάτων που έχει δηµιουργήσει ο καθένας σε σακούλες τα οποία θα μεταφέρονται στους κάδους απορριμμάτων, να αποφεύγουν την ενόχληση των περιοίκων, την ρύπανση και την πρόκληση ζηµιών στις κατοικίες της περιοχής πριν, κατά τη διάρκεια λειτουργίας και µετά το πέρας της λαϊκής. Ιδιαίτερη µέριµνα πρέπει να λαµβάνεται από τους πωλητές για την αποµάκρυνση των κάθε είδους απορριµµάτων ευπαθών και ευαλλοίωτων ειδών. Να µην ρυπαίνουν τον περίγυρο χώρο µε τη ρίψη κάθε είδους απορριµµάτων και ιδιαιτέρως ευπαθών ειδών που αλλοιώνονται εύκολα καθώς και ειδών συσκευασίας (χαρτόκουτα, τελάρα κ.λπ.). Οι πωλητές µε δική τους ευθύνη πρέπει να µεταφέρουν από τους χώρους της αγοράς τα εµπορεύµατα που δεν διατέθηκαν, τα κενά είδη συσκευασίας και γενικά κάθε είδους εργαλείου, το αργότερο µισή ώρα µετά τη λήξη του ωραρίου πώλησης της λαϊκής αγοράς. Ιδιαίτερη µέριµνα θα πρέπει να υπάρχει από τους πωλητές νωπών αλιευτικών προϊόντων για την συλλογή και αποµάκρυνση κάθε µορφής υπολειµµάτων ή απορριµµάτων. Ο καθαρισµός των ψαριών επιτρέπεται µόνο εφόσον οι πωλητές πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του Κανονισµού 852/2004 και λαµβάνουν κάθε µέτρο για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Τα απόνερα και τα υπολείµµατα από τον καθαρισµό των αλιευµάτων συλλέγονται σε ειδικά δοχεία, αποµακρύνονται από την λαϊκή αγορά µε ευθύνη και µέριµνα του πωλητή και στην συνέχεια διαχειρίζονται ως απόβλητα ανάλογα µε το χαρακτήρα τους. Σε καµία περίπτωση δεν διοχετεύονται στα δίκτυα των οµβρίων υδάτων. Κατά την αποκοµιδή των απορριµµάτων και τον γενικό καθαρισµό της λαϊκής αγοράς να συµµορφώνονται µε τις υποδείξεις των οργάνων της παραπάνω υπηρεσίας. Να µην παρακωλύουν µε κανένα τρόπο την υπηρεσία καθαριότητας στην εκτέλεση του έργου της. Ο ∆ήµος θα µεριµνά για την τοποθέτηση χηµικών τουαλετών στο χώρο της λαϊκής αγοράς για την εξυπηρέτηση των πωλητών και του καταναλωτικού κοινού.

Άρθρο 7

ΕΛΕΓΧΟΙ

Οι έλεγχοι στη Λαϊκή αγορά του ∆ήµου θα γίνονται από τα αρµόδια όργανα όπως προβλέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Για την διευκόλυνση της εύρυθµης λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, ο ∆ήµος ορίζει υπάλληλο για την γενικότερη εποπτεία και επίλυση των προβληµάτων που ανακύπτουν.

Άρθρο 8

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΠΟΠΤΗ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ο υπάλληλος ο οποίος θα ελέγχει τον χώρο της λαϊκής αγοράς και θα µεριµνά για την εύρυθµη λειτουργία της σε συνεργασία µε έναν εκπρόσωπο των παραγωγών και ένα εκπρόσωπο των επαγγελµατιών πωλητών, (τους οποίους προτείνουν τα οικεία σωµατεία), θα έχει τις εξής αρµοδιότητες: Την παροχή συµβουλών προς τους πωλητές για την ορθή τήρηση του κανονισµού λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και των διατάξεων του ν. 4497/17. Τον έλεγχο των προσκοµιζόµενων ποσοτήτων ανά ηµέρα, από τους παραγωγούς πωλητές και την ορθή τήρηση του βιβλίου διακινούµενων ποσοτήτων. Την επίδοση εγγράφων στους πωλητές τους οποίους αφορούν. Την διαγράµµιση των λαϊκών αγορών (σε συνεργασία µε την Τεχνική Υπηρεσία) και την σύνταξη καταστάσεων θέσεων πωλητών. Την τοποθέτηση πωλητών σε προσωρινές θέσεις µέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης θέσεων. Ενηµέρωση της υπηρεσίας για τις κενές θέσεις που προκύπτουν στην λαϊκή αγορά που εποπτεύουν. Επίλυση προβληµάτων τα οποία διαταράσσουν την εύρυθµη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Να επιβλέπει αν οι προσερχόµενοι πωλητές έχουν τοποθετηθεί στις προκαθορισµένες θέσεις τους. Να καταγράφει τυχόν απουσίες επαγγελµατιών και παραγωγών πωλητών και να τηρεί σχετικό αρχείο για περαιτέρω ενέργειες αν χρειαστεί. Να σηµειώνει τα τυχόν παραπτώµατα των πωλητών και να υποβάλλει στην αρµόδια υπηρεσία σχετική αναφορά για την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων. . Να µεριµνά ώστε να µη γίνεται κατάληψη θέσης επαγγελµατία πωλητή από παραγωγό και το αντίστροφο.

Άρθρο 9

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΕΛΟΣ

Ο κάθε πωλητής, για να συµµετέχει σε λαϊκή αγορά του ∆ήµου θα καταβάλλει το αντίστοιχο ηµερήσιο τέλος στην αρµόδια υπηρεσία, µε τη διαδικασία που ορίζουν οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις. Κάθε σχετικό θέµα µε το ηµερήσιο τέλος όπως το ύψος αυτού, η διαδικασία και τρόπος καταβολής αυτού κ.λπ., ρυθµίζεται µε απόφαση του Περιφερειακού Συµβουλίου σύµφωνα µε το άρθρο 36 του Ν.4497/2017 Η είσπραξη του ηµερησίου τέλους θα διενεργείται σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις. Η µη καταβολή του ηµερήσιου τέλους από τον υπόχρεο για χρονικό διάστηµα πέραν των δύο (2) µηνών, για τους οποίους µε βάση τα αναφερόµενα στην άδειά του είναι υπόχρεος, συνεπάγεται την αναστολή ισχύος της άδειας για τις λαϊκές αγορές για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί το τέλος. Ο φορέας λειτουργίας της συγκεκριµένης λαϊκής αγοράς διαπιστώνει την αναστολή µε απόφασή του. Σε περίπτωση µεταγενέστερης εξόφλησης ή ρύθµισης των οφειλών η αναστολή αίρεται και εκδίδεται σχετική διαπιστωτική απόφαση του ∆ήµου

Άρθρο 10

ΕΛΕΓΧΟΣ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Αρµόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο των λαϊκών αγορών είναι: α. οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας Εµπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε πανελλήνια κλίµακα, συνεπικουρούµενες, όποτε απαιτείται για τον έλεγχο των βιοµηχανικών προϊόντων, από τις χωρικά αρµόδιες Χηµικές Υπηρεσίες της Γενικής ∆ιεύθυνσης του Γενικού Χηµείου του Κράτους της ΑΑ∆Ε,

β. οι υπηρεσίες των Περιφερειών εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειάς τους, γ. οι αρµόδιες υπηρεσίες των δήµων, εντός των διοικητικών ορίων του δήµου τους, δ. τα Κλιµάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εµπορίου (Κ.Ε.ΛΑ.Υ.Ε.) εντός των τοπικών ορίων της αρµοδιότητάς τους, ε. οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνοµίας, στ. οι Υπηρεσίες του Λιµενικού Σώµατος στην περιοχή της δικαιοδοσίας τους, ζ. η Ειδική Γραµµατεία του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος. Οι υπηρεσίες που αναφέρονται στις περιπτώσεις α` έως δ` επικουρούνται από την Ελληνική Αστυνοµία στο βαθµό που τούτο παρίσταται αναγκαίο για την αποτελεσµατική άσκηση των αντιστοίχων αρµοδιοτήτων τους. Οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπεται να επιβάλλονται θα είναι αυτές που ορίζονται κάθε φορά από τις ισχύουσες διατάξεις. Σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του παρόντος κανονισµού λειτουργίας ο ∆ήµος µπορεί να επιβάλλει τις παρακάτω κυρώσεις: α) η απλή σύσταση σε συµµόρφωση, β) η επιβολή χρηµατικού προστίµου έως και 1.000 ευρώ και γ) η ανάκληση της άδειας µέχρι ένα (1) µήνα. Με σύµφωνη γνώµη των επιτροπών του άρθρου 28 καθορίζονται οι κυρώσεις που αφορούν παραβάσεις του Κανονισµού Λειτουργίας. Οι κυρώσεις επιβάλλονται µε απόφαση του φορέα λειτουργίας είτε κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής σε περίπτωση που ο φορέας παραπέµψει το θέµα σε αυτήν είτε χωρίς την εισήγηση. Επιπλέον, οι Επιτροπές µπορούν να εισηγούνται στο φορέα λειτουργίας την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις του Κανονισµού Λειτουργίας που υποπίπτουν στην αντίληψή της µε κάθε νόµιµο τρόπο.

 

 

 

Άρθρο 11

ΓΕΝΙΚΑ

Ο Κανονισµός αυτός συντάχθηκε για να ρυθµίσει τα προβλήµατα που προκύπτουν από την λειτουργία της λαϊκής αγοράς του ∆ήµου Πρεβεζας και υπερισχύει κάθε άλλης ανάλογης προηγούµενης διάταξης. Κάθε τι που δεν προβλέπεται από τον παρόντα κανονισµό θα ισχύουν οι εκάστοτε σχετικές διατάξεις.

Άρθρο 12

ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Η ισχύς του Κανονισµού αυτού αρχίζει µε την έγκρισή του από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

18 Απριλίου 2024
Η στρατηγική της δημοτικής αρχής και το πολιτικό “κρυφτούλι” γύρω από την αγωγή 9.000.000 ευρώ της Μαρίνας Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας , συνεχίζει να παραμένει ανεξήγητη
17 Απριλίου 2024
Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κακουργηματικού χαρακτήρα απάτης, ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της ...
15 Απριλίου 2024
Παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ωδείο Αθηνών, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. ...
15 Απριλίου 2024
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας απευθυνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ...
15 Απριλίου 2024
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι οποίοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία ...

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...