Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν στο ΜΕΤΡΟ 4.3.1.του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης Νερού και Ενέργειας του ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή και του ΤΟΕΒ Αχέροντα με προϋπολογισμό 2.199.000 ευρώ και 1743.327 αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, στον ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή θα κατασκευασθεί Φωτοβολταϊκό Πάρκο συνολικής ισχύος 1,488 ΜW του οποίου η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει μέρος της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ. Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του ΤΟΕΒ θα δημιουργηθεί σύστημα «για τη μείωση της κατανάλωσης νερού άρδευσης με την χρήση ηλεκτρονικών υδροληψιών άρδευσης, κεντρικών παροχομέτρων & τηλεμετρικού συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και ελέγχου των παροχών του αρδευτικού Δικτύου». Έτσι, ο οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα μέτρησης της κατανάλωσης, περιορισμού της σπατάλης, οικονομικής εξυγίανσης και, εν γένει, πολύ καλύτερης διαχείρισης.
Στον ΤΟΕΒ Αχέροντα θα κατασκευασθεί επίσης Φωτοβολταϊκό Πάρκο συνολικής ισχύος 0,499 ΜW για την μερική κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης των 6 αντλιοστασίων του. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σημαντικό έργο αποκατάστασης και βελτίωσης της λειτουργίας των αντλιοστασίων, που θα περιλαμβάνει, τόσο οικοδομικές εργασίες που αφορούν στο δομικό τμήμα (κτίριο) των αντλιοστασίων, το οποίο έχει υποστεί φθορές από τον χρόνο, που έχουν προκληθεί κυρίως από την επικρατούσα υγρασία, όσο και στον υφιστάμενο Η/Μ εξοπλισμό λόγω παλαιότητας. Οι εργασίες αποκατάστασης του Η/Μ εξοπλισμού, περιλαμβάνουν τα αντλητικά συγκροτήματα μαζί με τον συνοδευτικό εξοπλισμό ελέγχου – συνδεσμολογίας (δικλείδες, αντεπίστροφα, συστολές κλπ). Ειδικότερα για το αντλιοστάσιο Α/Σ 1 Γλυκής θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις και στο ηλεκτρικό κομμάτι όπως οι ηλεκτρικοί πίνακες, πίνακες αυτοματισμού, καλωδιώσεις. Το αρδευτικό δίκτυο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί από το 1992.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τη ένταξη των μελετών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς έτσι θα δοθεί οριστική λύση στο διαχρονικό πρόβλημα του εκσυγχρονισμού των ΤΟΕΒ. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τις παρεμβάσεις αυτές αφενός βελτιώνεται ουσιαστικά η άρδευση των γεωργικών εκτάσεων, επιτυγχάνεται ορθολογική χρήση των υδάτων και αποφεύγεται η σπατάλη, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των ΤΟΕΒ. Αυτά τα έργα θα έχουν σημαντική θετική επίδραση στον πρωτογενή τομέα, στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών αλλά και στο περιβάλλον. Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών των ΤΟΕΒ».
Με την υλοποίηση των έργων αναβάθμισης των συστήματων άρδευσης, οι Τ.Ο.Ε.Β. θα προσφέρουν αποτελεσματικότερες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες άρδευσης στις περιοχές ευθύνης των, επιτυγχάνοντας πολλαπλούς στόχους, όπως σημαντική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, λόγω μείωσης της άσκοπης χρήσης του νερού, σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων, μείωση των φθορών των αντλητικών συγκροτημάτων και των δυσάρεστων επιπτώσεων αυτών, κατά την αιχμή των μέγιστων αναγκών των καλλιεργειών σε νερό, εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου.