Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 01 Μαϊος 2021 23:48

Εκδήλωση στο Μνημείο του Σταύρου Κάππα πραγματοποίησε η Συνέλευση Συντονισμού Εργαζομένων-Ανέργων Πρέβεζας (pics)

Τη μνήμη του Σταύρου Κάππα, ενός από τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, τίμησαν τα μέλη της Συνέλευσης Συντονισμού Εργαζομένων-Ανέργων την Πρωτομαγιά.

IMG 7028

Πραγματοποιήθηκε ομιλία από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Βαγγέλη Νάνο και στη συνέχεια έγινε κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο από εκπροσώπους της Συνέλευσης Συντονισμού, του σωματείου γεωπόνων ιδιωτικών υπαλλήλων, του σωματείου εργαζομένων στο ΚΤΕΛ- Οδηγών φορτηγών, του συλλόγου εργαζομένων στην Περιφέρεια Ηπείρου-περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, του Ανυπότακτου Μαθητή και της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας.

 

Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Νάνος ανέφερε:

 IMG 7041

“Συντρόφισσες και σύντροφοι

Φίλες και φίλοι

 

  • Σήμερα πιάνουμε το νήμα από τη 1 Μάη του 1886 του Σικάγο, τη 1Μάη του 1936 της Θεσσαλονίκης , τη 1 Μάη του 1944 της Καισαριανής , όλες τις παράνομες και «νόμιμες» Πρωτομαγιές , όλες τις εξεγέρσεις του Μάη και συνεχίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Πέρσι 1 Μάη δώσαμε τη μάχη να σπάσουνε οι απαγορεύσεις και φέτος δίνουμε τη μάχη για την εμφάνιση με μαζικούς όρους του εργατικού – λαϊκού κινήματος στους δρόμους με την απεργία στις 6 Μάη και τη συγκέντρωση στις 10 πμ στο παλιό ΚΤΕΛ

  • Ζούμε μια πολύπλευρη ‒οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και υγειονομική‒ κρίση και την καθολική αποτυχία του παγκόσμιου καπιταλισμού να την αντιμετωπίσει.

  • Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ (με την ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ , ΚΙΝΑΛ, ΕΛΛ.ΛΥΣΗ) αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση με βάση το γενικότερο κυρίαρχο μοντέλο. Με επαναλαμβανόμενα οριζόντια ταξικά λοκντάουν χωρίς ουσιαστικά ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε για τη διάσωση μεγάλων επιχειρήσεων από χρεοκοπία με παροχή τζάμπα χρήματος ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να περάσει έναν νέο εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα.

  • Η πανδημία και η αντιμετώπισή της αποκάλυψαν για μια ακόμα φορά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ η οποία ξεφτιλίστηκε όχι μόνο με τα εμβόλια αλλά και με το μοίρασμα των μασκών όπου η μια χώρα έκλεβε μάσκες από την άλλη.

  • Επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κέντρων οξύνεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για την αναβάθμιση της οικονομικής και γεωπολιτικής τους θέσης, για την εκμετάλλευση (μέσω των ΑΟΖ) της μερίδας του λέοντος από τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένας ανταγωνισμός που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών της περιοχής

  • Επιβάλλουν παγκόσμια ένα μόνιμο «καθεστώς» κατάργησης εργατικών δικαιωμάτων, απαγορεύσεις κινητοποιήσεων, περιορισμούς κυκλοφορίας, αστυνομοκρατία, πρόστιμα και διώξεις, ψηφιακή επιτήρηση και φακέλωμα. Επιβάλλουν ένα τερατώδες κατασταλτικό , διοικητικό, δικαστικό και ιδεολογικό μηχανισμό, ασφυκτικού ελέγχου της πληροφόρησης, με τη «δικτατορία» των πολυεθνικών του διαδικτύου.

Το δίλημμα της περιόδου τίθεται επομένως ως εξής: Είτε οι δυνάμεις του κεφαλαίου θα καταφέρουν να επιβάλουν νέες ιστορικού χαρακτήρα αντεργατικές τομές για να ξεπεράσουν την κρίση τους είτε οι δυνάμεις της εργατικής τάξης και του λαού θα τις αναχαιτίσουν θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη αυτή η κρίση να μετατραπεί σε πολιτική κρίση του συστήματος, δηλαδή θέτοντας το ζήτημα της συνολικής ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, του κλονισμού των πυλώνων του κεφαλαίου.

IMG 7038

Για αυτό απαιτείται:

  • ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ισχυροποίηση των συνδικάτων, δημιουργία νέων στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, απελευθερωμένα από την εργοδοσία και το κράτος

  • ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής πάλης , ισχυροποίηση του συνολικού πολιτικού της μετώπου αλλά και των επιμέρους μαχόμενων και αντικαπιταλιστικών πρωτοβουλιών .

  • στρατηγική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου από τη σκοπιά της σύγχρονης κομμουνιστικής απελευθέρωσης

 IMG 7045

 

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Φίλες και φίλοι

Το σύγχρονο Σικάγο είναι η πάλη:

  1. ενάντια στο σύγχρονο «καθεστώς εκμετάλλευσης» της υποταγής κάθε πτυχής της ζωής μας στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Παλεύουμε για 5ημερο-6ωρο-30ωρο σταθερό . Ειδικά στη σημερινή εποχή απίστευτης παραγωγής και συγκέντρωσης πλούτου σε λίγα χέρια.

  2. για να είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά η υγεία, η εκπαίδευση, η ενέργεια, η έρευνα και άλλοι ζωτικοί τομείς.

  3. για να ζήσουμε ελεύθερα. Πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες της εποχής μας ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό

  4. για την ανατροπή του πλαισίου της διαρκούς μνημονιακής επιτροπείας, της ΕΕ και του χρέους. Για μονομερή διαγραφή του χρέους, και στη χώρα μας και παντού, για συνολική αντιπαράθεση και έξοδο από την ΕΕ.

  5. για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, με διεθνιστική πάλη στην περιοχή μας και στον κόσμο, ενάντια στους θηριώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στον αντιδραστικό ανταγωνισμό ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης και την επαναχάραξη των συνόρων σε στεριά και θάλασσα. Να φύγουν οι βάσεις και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

  6. για μια αρμονική σχέση ανθρώπου-φύσης ενάντια στην καταστροφική εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος από το κεφάλαιο, στη λεηλασία από τους «επενδυτές» των δασών, βουνών, θαλασσών για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Μια καπιταλιστική ανάπτυξη που εκτός από τη φτώχεια που θα παράγει πανδημίες σε συνέχεια των τρελών αγελάδων , των ιών των πτηνών , των χοίρων κτλ

 

Λέμε στην εργατική τάξη , τα λαϊκά στρώματα και στη πλειοψηφία της νεολαίας να μην έχουν αυταπάτες . Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάποια παλιά «κανονικότητα». Η κανονικότητα του σύγχρονου καπιταλισμού είναι η βαρβαρότητα.

Η εργατική τάξη αναδείχτηκε και στην περίοδο της πανδημίας η μόνη δύναμη σωτηρίας.

Η ίδια η εργατική τάξη και ο λαός θα δώσουν και τη συνολική λύση για όλη την κοινωνία.

Ζήτω 1 Μάη . Ζήτω η κόκκινη πρωτομαγιά”.

 

Έκθεση εικόνων