Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:01

Στράτος Ιωάννου: "Casus belli οι ενέργειες της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.-Πρέπει να φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων"

“Casus belli” για το δήμο, την Περιφερειακή Ενότητα και τους πολίτες της περιοχής χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου την ενέργεια της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) να προκηρύξει δημόσιο Ηλεκτρονικό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου “Τχη Αθανασιάδη Ιωάννη” (Φρούριο Αγίου Γεωργίου) στην τοποθέτηση που έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας με μοναδικό θέμα "Τα πρώην Στρατόπεδα-Φρούρια του Δήμου Πρέβεζας και η αξιοποίηση ακινήτου-πρώην Στρατοπέδου Περδίκη-Πυλάδη".

Ο κ. Ιωάννου -σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα ήπια στάση του δημάρχου - ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και καταγγελτικός απέναντι στην ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. και υπογράμμισε πως θα πρέπει ο δήμος να καταγγείλει τις ενέργειές της και να τη βγάλει εκτός διαπραγματεύσεων, έχοντας ως μοναδικό συνομιλητή πλέον μόνο το ΤΕΘΑ.

"Αισθάνομαι ότι βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων σε μια σκιά, πολύ κρυφά"

“Αυτό που έκανε η ΥΠΑΑΠΕΔ είναι απαράδεκτο για πολλούς λόγους. Πρώτον, ενώ βρισκόμαστε σε συζήτηση με το δήμο Πρέβεζας πήγε και έβγαλε μια διακήρυξη για να νοικιάσει το συγκεκριμένο ακίνητο. Αυτό είναι casus belli και για το δήμο και για την περιφέρεια και για όλους τους πολίτες. Αφού είσαι σε συζήτηση πως πας και πετάς μια διακήρυξη χωρίς να ξέρει ο δήμαρχος ή ο αντιπεριφερειάρχης, ο περιφερειάρχης κλπ ότι πας να το νοικιάσεις σε έναν ιδιώτη; Και πάμε και στο δεύτερο, με ποιους όρους; Πετάει το μπαλάκι στην αρχαιολογία κλπ. Με ποιους όρους; Έβαλε όρους τι χρήσεις θα γίνουν εκεί μέσα; Θα μπορούσε να γίνει κι ένας οίκος ανοχής για παράδειγμα; Το απαγόρευσε; Το επέτρεψε; Δεν έχω τίποτα με τους οίκους ανοχής, είναι ένα νόμιμο επάγγελμα αλλά είναι ένα μνημείο αυτό. Εκεί θα πρέπει να συνάδει η χρήση του με βάση το ότι έχει κηρυχτεί μνημείο. Επίσης, έβαλε όρους ότι αφού πρώτα έρθει σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να γίνει αναστύλωση των τειχών, καθαρισμοί κτλ και να μπορεί να είναι επισκέψιμο; Τίποτα από όλα αυτά! Άρα λοιπόν αυτή είναι μια ιστορία για μένα φωτογραφική και χαζή και πρέπει να αντιδράσουμε απέναντι στην ΥΠΑΑΠΕΔ για αυτό το αίσχος που έκανε γιατί εκτός των άλλων αναζωπύρωσε και έδωσε και αγωνιστική χροιά σε κάποιες παρατάξεις να φωνάζουν για τα στρατόπεδα. Άρα θέλει να καταγγελθεί αυτό το πράγμα, όπως το κάναμε κι εμείς σαν Περιφέρεια και ζητήσαμε να περιέλθει σε συνεργασία με το δήμο και να συζητήσουμε το πως θα το εκμεταλλευτούμε” τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Ιωάννου και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Εμείς σαν Περιφέρεια Ηπείρου, θέλαμε μόνο το Κάστρο Αγίου Ανδρέα για τις χρήσεις που όλοι ξέρουμε. Με τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Μπαΐλη είχαμε συζητήσει και ήδη ο δήμαρχος ξεκίνησε μια συζήτηση για τα υπόλοιπα στρατόπεδα κι εμείς δεν ενδιαφερόμασταν αφού ενδιαφέρονταν ο Δήμος να προχωρήσει. Τώρα, όταν είδαμε αυτή την προκήρυξη για το Φρούριο Αγ. Γεωργίου, πέσαμε από τα σύννεφα. Είναι απαράδεκτη! Δεν έπρεπε να βγει στον αέρα. Είναι προσβολή προς το Δήμο της Πρέβεζας , τους πολίτες και την Περιφέρεια. Πρέπει να την πάρει πίσω άμεσα. Έστειλα μια επιστολή στον Περιφερειάρχη και του ζήτησα να τη στείλει ο ίδιος στον Υπουργό ώστε να είναι πιο ισχυρή, για να σταματήσει ο διαγωνισμός και να μπούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Δήμο -εάν το θέλει ο Δήμος όλο, εμείς δεν έχουμε θέμα μπορούμε να μείνουμε απ' έξω- , να βοηθήσουμε την όλη κατάσταση για να το πάρει ο Δήμος και να το αξιοποιήσει μέσα από ένα πλάνο που μπορεί να έχει.
Αυτές είναι οι ενέργειες που κάναμε, σε αυτές θα σταθούμε. Αισθάνομαι ότι βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων σε μια σκιά, πολύ κρυφά, 40 ημέρες πριν, καθώς στις 4 Ιουνίου βγαίνει σε δημοπρασία, μάθαμε ότι η ΥΠΑΑΠΕΔ βγάζει το Φρούριο προς ενοικίαση. Είναι απαράδεκτο που δεν ενημέρωσε τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Περιφερειάρχη. Έπρεπε να είχα ενημερώσει τις τοπικές αρχές, τους βουλευτές του νομού κλπ . Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και πρέπει να το καταγγείλουμε.”

"θα πάμε πάλι 40 χρόνια πίσω - Eίμαστε εδώ να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας"

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου για να πάρει το στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα και το στρατόπεδο Παπαγεωργίου στην Άρτα, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πολλές διαφορές.

Ο κ. Ιωάννου είπε μεταξύ άλλων: “Yπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει με το κάστρο του Αγίου Γεωργίου τώρα με αυτό που βγήκε στον αέρα, με αυτό που έκανε η Περιφέρεια Ηπείρου σε δύο περιπτώσεις. Μία με το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα και μια δεύτερη με το στρατόπεδο Παπαγεωργίου στην Άρτα. Εμείς πήραμε ιδιοκτησία με το δικαίωμα επιφανείας. Είναι ένας όρος που δίνει ιδιοκτησία 100%, έγινε συμβόλαιο, μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλάκειο, άλλωστε για αυτό καθυστερήσαμε γιατί ήταν πρωτόγνωρος για την Ελλάδα αυτός ο τρόπος που ακολουθήσαμε με το δικαίωμα επιφανείας. Να καταλάβετε, δικαίωμα επιφανείας είναι όπως στο αγγλικό δίκαιο, δηλαδή δεν είναι δικό του επ' άπειρον, είναι για κάποια χρόνια και ανανεώνεται μετά κάθε φορά. Αυτή είναι μια διαδικασία που υπάρχει και πρώτη φορά το εφαρμόσαμε εμείς και το έχουμε πλέον σαν ιδιοκτησία.
Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου βγαίνει σαν μίσθωση, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Είναι άλλο να είναι δικό σου ένα ακίνητο, να μπορείς να το προσημειώσεις σε μια τράπεζα να πάρεις ένα δάνειο, να κάνεις οτιδήποτε. Άλλο να το νοικιάζεις και άλλο να το έχεις δικό σου, έστω για ορισμένα χρόνια με δικαίωμα να το συνεχίσεις και άλλα χρόνια.

Αυτά είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, για να ξεκαθαριστεί το τοπίο για τι συζητάτε. Είναι άλλη η απλή χρήση, άλλη η ενοικίαση, άλλη η ιδιοκτησία που πήρε η Περιφέρεια σε δύο περιπτώσεις. Η τεχνογνωσία που βγήκε από το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα, συνεχίστηκε στο Παπαγεωργίου στην Άρτα και μπορεί να συνεχιστεί και στα υπόλοιπα. Εμείς εδώ είμαστε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας.

Ποιος δήμος, ποιο κόμμα, ποια περιφέρεια θα παραχωρήσει δικιά τους έκταση δωρεάν; Ας βγουν εδώ να το πούνε. Αν μου ζητούσε εμένα ο στρατός μια έκταση, όχι εν καιρώ πολέμου, θα την έδινα δωρεάν; Όχι βέβαια, θα ζητούσα ανταλλάγματα. Άρα για να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί βλέπω με βάση την ηλιθιότητα που έκανε η ΥΠΑΑΠΕΔ θα δημιουργήσει εδώ πάλι ένα κίνημα, αρχίζω και βλέπω τώρα κάποιες ιστορίες από τη Λαϊκή Συσπείρωση και πάει λέγοντας, ότι τα στρατόπεδα ανήκουν στο λαό και θα πάμε πάλι 40 χρόνια πίσω. 40 χρόνια τι ίσχυε; Τα στρατόπεδα ανήκουν στο λαό και δεν δίνουμε ούτε μια δεκάρα. Λες και τώρα που θα δίνω εγώ 30.000 ευρώ το χρόνο, όταν αυτά και μόνο θα τα πάρω από τα ενοίκια ενός κυλικείου αν νοικιάσω για 50 χρόνια, λες κι αυτό είναι το ζητούμενο που θα καταστρέψει την οικονομία της περιφέρειας ή του δήμου κι ενώ ήρθαμε σε διαπραγμάτευση και καταλήξαμε και το πήραμε. Ενώ τόσα χρόνια τι λέγανε πριν από μένα; Δεν έκανα τίποτα το μαγικό εγώ, αναγνώρισα ότι υπάρχει ιδιοκτησία, γιατί υπάρχει ιδιοκτησία, είναι καταγεγραμμένη στα συμβόλαια, στα υποθηκοφυλάκεια κτλ Να τα ξεκαθαρίσουμε λίγο κάποια πράγματα και να μην πετάμε σημαίες ευκαιρίας γενικά, γιατί αυτές είναι που μέχρι να αναλάβω εγώ και να πάρω πάνω μου το θέμα του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα εμπόδιζαν το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα να περιέλθει είτε στο δήμο είτε στην Περιφέρεια. Άρα είναι ξεκάθαρο και πρέπει να γίνει γνωστό ότι το Ταμείο Εθνικής Άμυνας ή το Υπουργείο Άμυνας, οποιοδήποτε είναι, θα πάρει κάτι.

Και θέλω να τονίσω και κάτι άλλο, εγώ δεν είμαι αντίθετος στο να το πάρει κάποιος ιδιώτης να το εκμεταλλευτεί με μια ενοικίαση που βγήκε, εφόσον όμως δεν το θέλει ο δήμος ή η Περιφέρεια. Να το ξεκαθαρίσουμε, δεν είμαι εναντίον του ιδιώτη. Αν το θέλει ο δήμος και μπορεί να το εκμεταλλευτεί ή η Περιφέρεια τότε ναι, αν δεν το θέλουν μπορεί να το πάρει ένας ιδιώτης αλλά με όρους. Αυτό που έκανε η ΥΠΑΑΠΕΔ είναι απαράδεκτο για πολλούς λόγους”.

"Η ΥΠΑΑΠΕΔ πρέπει να φύγει από το τραπέζι"

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας σημείωσε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Ηπείρου περιμένει απάντηση από την ΥΠΑΑΠΕΔ και κλείνοντας σημείωσε: “Τέλος θέλω να ξεκαθαρίσω και να πω το εξής, εμείς έχουμε την τεχνογνωσία, όπως το καταφέραμε σε δύο στρατόπεδα με τη νομοθεσία αυτή του 5% και δεν δώσαμε το 5% ούτε στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα ούτε στο στρατόπεδο Παπαγεωργίου. Κάναμε μια διαπραγμάτευση, συζητήσαμε, πήραμε τα στρατόπεδα και δώσαμε κάποια ανταλλάγματα πολύ μικρότερα. Φανταστείτε αν παίρναμε το Κάστρο Αγ. Ανδρέα με το 5% θα έπρεπε να δίναμε 550.000 ευρώ το χρόνο και δίνουμε τελικά 30.000 ευρώ το χρόνο. Περιμένουμε να στείλει απάντηση η ΥΠΑΑΠΕΔ στον Περιφερειάρχη για το Φρούριο Αγ. Γεωργίου.

Για το Πεδίο Βολής στον Παντοκράτορα σας ενημερώνω ότι βρίσκεται στα Δικαστήρια το ΤΕΘΑ με το Ελληνικό Δημόσιο γιατί διεκδικούν και οι δύο την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου χώρου, άρα εκεί δεν μπορεί να γίνει σε αυτή τη φάση τίποτα. Ούτε τα σχέδια που γινόντουσαν παλαιότερα. Και για το πρώην στρατόπεδο Σολωμού έχω συζητήσει, μπορεί να γίνει μια συζήτηση για μια αξιοποίηση από κοινού με το ΤΕΘΑ. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε κι εμείς σαν Περιφέρεια το τονίζω, δεν είναι ότι θέλουμε τα στρατόπεδα. Αυτά θεωρώ ότι ανήκουν στο δήμο, ο δήμος μπορεί να τα διαχειριστεί εφόσον τα θέλει, και στους πολίτες του νομού και της Ηπείρου.
Όμως μπορούμε να είμαστε δίπλα του, να βοηθήσουμε από την αρχή μέχρι το τέλος και με τεχνογνωσία και με ιδέες και με χρήματα για το καλό του τόπου.

Η ΥΠΑΑΠΕΔ πρέπει να φύγει από το τραπέζι, φέρθηκε πολύ άσχημα στην πόλη της Πρέβεζας με αυτή την προκήρυξη που έβγαλε στον αέρα. Δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας η ΥΠΑΑΠΕΔ πλέον, μόνο το ΤΕΘΑ» .

 

  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

18 Ιουνίου 2021
Είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ), στην πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει την εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε.”, όπου θα ενταχθούν και τα
18 Ιουνίου 2021
Αναφέραμε σε χθεσινό μας ρεπορτάζ (δείτε ΕΔΩ) την ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρέβεζας, αναφορικά ...
17 Ιουνίου 2021
Την Παρασκευή 18 Ιουνίου και το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 θα επισκεφτεί το Δήμο Πρέβεζας ο Γενικός Δ/ντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Patrick ...
15 Ιουνίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική κίνηση "Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας": Τρομερό πολιτικό ζήτημα προκύπτει ...
15 Ιουνίου 2021
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πρέβεζας: Την Τετάρτη, 16/6, οι βουλευτές της ΝΔ ψηφίζουν μόνοι ...

Αθλητισμός

18 Ιουνίου 2021
Γράφει ο Γιώργος Ραπτάκης Διάβασε εδώ ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για την betshop!   Δεν έχω λόγους (ακόμα) να αλλάξω το είδος του ειδικού στοιχήματος που έχω εμπλακεί στο Γιούρο διότι
17 Ιουνίου 2021
Γράφει ο Γιώργος Ραπτάκης Διάβασε εδώ αναλύσεις και προγνωστικά για το κόπα αμέρικα 2021 !   Και σήμερα θα ασχοληθώ με το Γιούρο αλλά ...
16 Ιουνίου 2021
Γράφει ο Κώστας Φίλιος Διάβασε εδώ ό,τι χρειάζεται να ξέρεις για το euro 2021 ισπανία! Μακροχρόνια bet, ως είθισται δίνουμε πριν από την ...
15 Ιουνίου 2021
Γράφει ο Γιώργος Ραπτάκης. Διάβασε εδώ τα πάντα για το euro 2021 κροατία ! Με τη βοήθεια της στατιστικής, θα ψάξω και πάλι τη τύχη μου σε ...
14 Ιουνίου 2021
Γράφει ο Γιώργος Ραπτάκης Διάβασε εδώ τα πιο έγκυρα euro 2021 προγνωστικα ! Με εξαίρεση τα όσα απρόοπτα και παρ’ ολίγον τραγικά συνέβησαν ...

Πολιτισμός

18 Ιουνίου 2021
Ο Δήμος Πρέβεζας, το Τμήμα Πολιτισμού και η Δημοτική του Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των επετειακών δραστηριοτήτων του Δήμου Πρέβεζας για  τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής
16 Ιουνίου 2021
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Αρχαιολογίας 2021 -Journées européennes de l'archéologie σας ...
16 Ιουνίου 2021
Με ένα μοναδικό αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας “Σπύρος Δήμας”, σε συνεργασία με τον Δήμο και την ...
09 Ιουνίου 2021
Μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας το Σάββατο 12-06-2021 και ώρα 20.30, στο Κηποθέατρο. Θα εμφανιστούν τα μουσικά ...
07 Ιουνίου 2021
Για 12η συνεχή χρονιά το Zagoriwood παίρνει τα βουνά, έτοιμο να βουτήξει ξανά στη μαγική περιπέτεια του κινηματογράφου, με φόντο το καταπράσινο ...

Στήλες

18 Ιουνίου 2012
Η Ελλάδα ανακηρύσσεται επισήμως ως το 12ο μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) στις 18 Ιουνίου 2000. Πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Σημίτης και Υπουργός Οικονομικών ο Γιάννος Παπαντωνίου.
16 Ιουνίου 2012
Eκτυπώνονται στο Ναύπλιο τα πρώτα χαρτονομίσματα. Πρόκειται για το φοίνικα που εισήγαγε ο Ιωάννης Καποδίστριας ως επίσημο νόμισμα της Ελλάδος. Η ...
15 Ιουνίου 2012
Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει το Αίγιο στις 15 Ιουνίου 1995, με αποτέλεσμα 31 άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες ...
13 Ιουνίου 2012
Η Εθνική Ελλάδος στις 14 Ιουνίου 1987 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση με 103-101. Ο ...
10 Ιουνίου 2012
Ο βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος, παραιτείται του θρόνου στις 11 Ιουνίου 1917, υπέρ του γιου του πρίγκιπα Αλέξανδρου. Η άνοδος του πρίγκιπα ...