Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 13:15

"Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη διαλύει τις ζωές μας" - Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας

Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.

M79A4813

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από το Σωματείο χειριστών, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σερβιτόρων, μαγείρων και συναφών επαγγελμάτων , το παράρτημα ΟΤΟΕ Πρέβεζας, το Σωματείο εργαζομένων ΕΤΕ Πρέβεζας, , το Σωματείο Λιμένος, το Σωματείο εργαζομένων ΕΛΤΑ, το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας, Ένωση Συμβασιούχων Πυροσβεστών, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Σούπερμάρκετ, Σωματείο Συμβασιούχων Ιδιωτικών Υπαλλήλων του δήμου Πάργας και από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή.

M79A4817

“Σήμερα απεργούμε ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει τις ζωές μας. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εμπεριέχει στοχευμένες νομικές κατασκευές όπως είναι η επονομαζόμενη ατομική «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που ουδόλως σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους μας διευθέτηση, ούτε βεβαίως εξυπηρετεί πρόσκαιρες - εποχικές ανάγκες επιχειρήσεων. Με «φερετζέ» τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή επιχειρείται μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Από την άλλη, στην πιο κρίσιμη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα περίοδο, όπου οι μεταπανδημικές απαιτήσεις για ελέγχους στην αγορά εργασίας είναι αυξημένες και η παραβατικότητα οξυμένη, αντί εμπλουτισμού, στελέχωσης και θωράκισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί διατάξεις για τον μετασχηματισμό του σε «Ανεξάρτητη Αρχή». Σε μια περίοδο που επιβάλλεται το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης, να χαράξει στρατηγική ελέγχων στην αγορά εργασίας για τη μείωση της εργοδοτικής παραβατικότητας, εκείνο επιλέγει να αποτινάξει από πάνω του το ισχυρότερο εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα Κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας «απεκδύονται» της πολιτικής ευθύνης για την εργασιακή δυστοπία που διαμορφώνει η πανδημική κρίση και η εργοδοτική ασυδοσία στην αγορά εργασίας.

M79A4820

Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας” ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Χρήστος Δημόπουλος, ενώ ο Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σερβιτόρων, μαγείρων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Πρέβεζας κ. Χόικας εστίασε στα προβλήματα του κλάδου υπογραμμίζοντας πως το Υπουργείο Εργασίας επιλέγει να αφήσει χωρίς καμία απολύτως στήριξη τους εργαζομένους σε τουρισμό και επισιτισμό.

M79A4830

“Δυστυχώς τα νέα για τους εργαζομένους σε τουρισμό και επισιτισμό δεν είναι ευχάριστα. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα για τις μονομερείς αναστολές σύμβασης για το μήνα Μάιο σχεδιάζεται να ανοίξει τέλος Ιουνίου, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αναμένεται να ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα 534 ευρώ του Μαΐου θα τα πάρουν οι δικαιούχοι τον Ιούλιο. Πως θα τα βγάλει ο κόσμος πέρα; Επίσης, η κοροϊδία με τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί στο ΕΦΚΑ παρά τις διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι επιδομάτων να μην μπορούν να τα λάβουν αλλά και όσοι είναι κοντά στη σύνταξη να έχουν πρόβλημα.

Η επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που αφορά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όλης της χώρας, ενώ έχουμε πάρει την έγκριση κατά πλειοψηφία από τις 11/5/2021, ο κ. Χατζιδάκης μας την έχει κηρύξει ως γενικώς υποχρεωτική με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται με τα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Έχουμε σύμβαση αλλά δεν τηρείται. Η άρνηση του Υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών να στηρίξουν τους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, οι οποίοι είναι χωρίς εισόδημα μήνες τώρα, η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, που μέσω αυτού καταργούνται μια σειρά δικαιωμάτων όπως το 8ωρο, το δικαίωμα στην απεργία, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, τα εορτόλογια, η μετατροπή του σώματος επιθεώρησης εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή και η αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για όλους αυτούς τους λόγους απεργούμε σήμερα.

Δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθούν οι ζωές μας και τα δικαιώματά μας χωρίς τη μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί” κατέληξε ο κ. Χόικας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βαγγέλης Ντόντορος εκπροσωπώντας το Σωματείο εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας.

M79A4834

“Το εργατικό αυτό νομοσχέδιο αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών σε μια περίοδο βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain. Το νομοσχέδιο αυτό θα αλλάξει τις ζωές μας, θα υποθηκεύσει τις ζωές των παιδιών μας. Η Κυβέρνηση νομοθετεί το «ζούμε για να δουλεύουμε». Σήμερα στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτα” ανέφερε ο κ. Ντόντορος, ενώ κλείνοντας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες μορφές κινητοποίησης σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ και τα σωματεία ώστε αυτό το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά.

Έκθεση εικόνων