Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 13:20

Στην Πρέβεζα τα κειμήλια του Μάρκου και της Λένως Μπότσαρη

Τα κειμήλια του Μάρκου και της Λένως Μπότσαρη υποδέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης η Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η επιτροπή για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Πρέβεζας.

IMG 9777

Η υποδοχή έγινε μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο και από εκεί σε μια πομπή κατά μήκος της παραλίας, τα κειμήλια (δύο σπαθιά του Μπότσαρη και η ζώνη της Λένως) με τη συνοδεία του Συλλόγου του Αγίου Θωμά Πρέβεζας και του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας και με τον ήχο παραδοσιακών ακουσμάτων από τα KROTALARTA, οδηγήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας, όπου έγιναν τα Εγκαίνια Έκθεσης Αρχειακού Υλικού με θέμα: «1821- 2021: Τα Αρχεία μιλούν για τους Ήρωες και τα Μνημεία της Πρέβεζας».

IMG 9775

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πρέβεζα 1821-2021 «Ιστορία-Μνήμη-Ελευθερία» Ευάγγελος Κατσίμπρας, ανέφερε χαρακτηριστικά «Σήμερα και αύριο η Πρέβεζα γιορτάζει την 109η επέτειο από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό. Έχουμε όμως την ύψιστη τιμή, χάρη στην κα Μπότσαρη και τον συνεργάτη της, να υποδεχτούμε και να έχουμε σήμερα στην πόλη μας τα κειμήλια του μεγάλου ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, της Λενιώς Μπότσαρη καθώς και της Χρυσούλας Καλογήρου. Ο Μάρκος Μπότσαρης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή, καθώς διέμενε στην πόλη –σε όσους είναι γνωστό- στα δύο σημεία όπου υπήρχανε τα Μποτσαραίϊκα. Αλλά και η σύζυγός του Χρυσούλα Καλογήρου, είχε καταγωγή από την Καμαρίνα. Σήμερα ο Μπότσαρης επιστρέφει στην Πρέβεζα και μας δίνεται η δυνατότητα να του αποδώσουμε τον φόρο τιμής που του αρμόζει» είπε ο κ. Κατσίμπρας και στη συνέχεια ανέγνωσε τον χαιρετισμό που απέστειλε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας Κ. Μπάρκας.

IMG 9794
Το μέλος της Επιτροπής, Ευάγγελος Τσώλης μίλησε για την έκθεση και για τον Μάρκο Μπότσαρη και ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους όσοι συνέδραμαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης αλλά και τη σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Επιτροπή.

IMG 9797

Ο Κωνσταντίνος  Παχής-Δικηγόρος και πληρεξούσιος της οικογένειας των απογόνων του Μάρκου Μπότσαρη, αναφέρθηκε στα κειμήλια που εκτίθενται σημειώνοντας: «Το Σούλι έχει αφανιστεί εδώ και 200 χρόνια και σήμερα οι απόγονοι των Σουλιωτών κατοικούν μακρυά από την  ένδοξη κοιτίδα των προγόνων τους. Μεταξύ των οικογενειακών κειμηλίων της οικογένειας Μπότσαρη, ήρθαν τα δυο σπαθιά του ήρωα. Τα σπαθιά αυτά κατά την προφορική παράδοση της οικογένειας, δωρήθηκαν από τον ίδιο τον Αλή Πασά, όταν ο ήρωας φοιτούσε στη Στρατιωτική Ακαδημία του τυράννου των Ιωαννίνων. Πρόκειται για δύο όπλα με ασημένια διακόσμηση, αρίστης ποιότητας και κατασκευής του 1800. Αγχέμαχα, δηλαδή προορισμένα για πόλεμο και όχι για επίδειξη. Οι λεπίδες τους είναι από Δαμασκηνό ατσάλι και παρά τη χρήση τους στις πλείστες μάχες που έδωσε ο ήρωας, παραμένουν σε εξαιρετική κατάσταση. Τα όπλα από την εποχή που τα χρησιμοποίησε ο Μπότσαρης για τελευταία φορά, δεν έχουν υποστεί καμία επέμβαση. Αντιλαμβάνεστε το δέος που προκαλείται σε όποιον τα βλέπει, αισθανόμενος ότι τα όπλα αυτά συνέβαλαν τα μέγιστα στην ελευθερία του Έθνους, μάρτυρες των μαχών που έδωσε ο ήρωας. Έκτοτε τα όπλα αυτά έχουν εκτεθεί δημοσίως ελάχιστες φορές, εκ των οποίων μία είναι και η αποψινή, γεγονός που θεωρούμε ιδιαίτερη τιμή και τύχη για την Πρέβεζα η οποία είχε τη δυνατότητα να τα δει εκ του σύνεγγυς. Τα όπλα αυτά διασώθηκαν από τον αδερφό του Κώστα και τον πρώτο του ξάδερφο Τούσια, παραδόθηκαν στη χήρα του Μάρκου Μπότσαρη Χρυσούλα- Πρεβεζάνα στην καταγωγή -και διασώθηκαν» είπε ο κ. Παχής και πρόσθσε «Μεταξύ των κειμηλίων είναι και η ζώνη της Λένης Μπότσαρη, της όμορφης 19χρονης αδερφής του Μάρκου, η οποία έπεσε στη μάχη του Σέλτσου μαχόμενη τους Τουρκαλβανούς, στις 23 Απριλίου 1824, στις πηγές της Άρτας. Είναι υφασμένη από την ίδια την ηρωίδα, αφού τότε ο κόσμος έφτιαχνε τα ρούχα μόνος του ανεξαρτήτως εάν ήταν πλούσιος ή φτωχόςΣτην ευρύτερη οικογένεια Μπότσαρη σώζεται το ξακουσμένο λάβαρο του Σουλίου, δώρο της Μεγάλης Αικατερίνης στους Σουλιώτες το 1780 περίπου. Αποτέλεσε το μπαϊράκι της δόξας σε όλους τους αγώνες των Σουλιωτών μέχρι το 1826, στην έξοδο του Μεσολογγίου. Αντίγραφό του παρουσιάζεται σήμερα εδώ».

IMG 9804
H Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρη & Μαρίας Δελιβάνη, επικεφαλής της Επιτροπής ΤΙΜΗ στο 1821, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Πρέβεζας, λέγοντας μεταξύ άλλων: "Οι Ηπειρώτες της Αθήνας φρόντισαν να ιδρύσουν μια νέα Φιλική Εταιρεία με κυρίαρχο στόχο την απελευθέρωση της Ηπείρου. Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Πρέβεζας ξεκίνησε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 3 το πρωί. Οι Τούρκοι με ολίγους Αλβανούς είχαν οχυρωθεί στην ακρόπολη της αρχαίας Νικόπολης και σε χαρακώματα. Ο Τούρκος ταγματάρχης, δεν το βάζει κάτω αλλά επιμένει να αμυνθεί. Ο ελληνικός στρατός υπό τον Σπηλιάδη, αποτελούμενος από μονάδες τακτικού στρατού, Κρήτες εθελοντές και 200 περίπου Ηπειρώτες υπό τον Κώστα Τζώρτζη και ύστερα από σύντομη μάχη κατάφερε να απωθήσει τις τουρκικές προφυλακές από τα Φλάμπουρα και στη συνέχεια έλαβε επαφή με τη γραμμή άμυνας στη Νικόπολη. Η Πρέβεζα είναι πια περικυκλωμένη από ελληνικά στρατεύματα που έφτασαν από τη Φιλιππιάδα και μετά από σύντομη μάχη η τουρκική φρουρά τράπηκε σε φυγή. Η επίθεση των ελλήνων είναι σφοδρή και οι Πρόξενοι Αγγλίας, Αυστρίας και Ρωσίας ζήτησαν από τον Τούρκο διοικητή να παραδώσει την πόλη. Στις 21 Οκτωβρίου 1912 και ώρα 2, το 3-15ο  Τάγμα καταλαμβάνει την Πρέβεζα που επανέρχεται στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας. Ο Σπηλιάδης εισέρχεται έφιππος στη σημαιοστολισμένη Πρέβεζα κάτω από τις ζητωκραυγές των ελλήνων κατοίκων της πόλης".

Η Έκθεση, που θα παραμείνει ανοικτή και σήμερα, εκτός των κειμηλίων της οικογένειας Μπότσαρη, περιλαμβάνει αρχειακό υλικό, που αφορά στα Μνημεία της Πρέβεζας και το οποίο παραχωρήθηκε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ από το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Πρέβεζας και το προσωπικό αρχείο της Καίτης Τσαντή, του Ευάγγελου Κατσίμπρα κ.α.

IMG 9815

Σήμερα οι εκδηλώσεις της Επιτροπής συνεχίζονται ως εξής:

16:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων της Νικόπολης (Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη Ριγανά).

Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.

Κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ηπειρώτικα μουσικά ακούσματα από το κλαρίνο του Βαγγέλη Μπάρκα.

 

19.00 Ομιλία του δικηγόρου- συγγραφέα Γρηγόρη Κοσσυβάκη στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης με θέμα: «Πρέβεζα παρούσα στην Ιστορία, από την Αρχαία Νικόπολη στην Απελευθέρωση» Την εκδήλωση θα κλείσουν μουσικά καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.

Από το Μουσικό Σχολείο συμμετέχουν : Λαούτο οι Π. Σάκκουλας και Π. Τσολάκης( καθηγητές), Κλαρίνο ο Β. Παπασταύρος (απόφοιτος), Κρουστά ο Α. Σιάρκος (απόφοιτος) και τραγούδι οι Γ. Μακρύνας (καθηγητής) και η Σ. Ζήκα (μαθήτρια).

Η Έκθεσης Αρχειακού Υλικού με θέμα: «1821- 2021: Τα Αρχεία μιλούν για τους Ήρωες και τα Μνημεία της Πρέβεζας», θα παραμείνει ανοικτή και την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021.

Στην Έκθεση περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό, που αφορά στα Μνημεία της Πρέβεζας και το οποίο παραχωρήθηκε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ από το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Πρέβεζας και το προσωπικό αρχείο της Καίτης Τσαντή, του Ευάγγελου Κατσίμπρα κ.α.

Ο πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε σε πολλές χώρες, ως Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, στην Ελληνική Πρεσβεία στο Πεκίνο, ως πρώτος Έλληνας Πρέσβης στην Αρμενία, ως Πρέσβης στην Βαρσοβία, στην Οτάβα, ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ και ως Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη Από το 2009 εστίασε την δράση του στην καταπολέμηση των μνημονίων και για την δραστηριότητα του αυτή του αφαιρέθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 2013, ο τίτλος του Πρέσβη επί τιμή, τίτλος που του επεστράφη το 2016.

Ο Γρηγόρης Κοσσυβάκης είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο και κατάγεται από την Ήπειρο, από προγόνους που έλαβαν μέρος σε όλους τους αγώνες της Ελληνικού Έθνους, αγώνες πριν το 1821 και μέχρι της Εθνική Αντίσταση το 1944. Ο ίδιος υπήρξε ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος κατά της Χούντας και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ανιδιοτελώς στα κοινά. Υπήρξε τέσσερις φορές υποψήφιος Βουλευτής με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στην Άρτα και την Αθήνα. Μελετητής και λάτρης της Ιστορίας, ως συγγραφέας στα βιβλία του, συνέθεσε προγονικές και προσωπικές κοινωνικές εμπειρίες.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

18 Απριλίου 2024
Η στρατηγική της δημοτικής αρχής και το πολιτικό “κρυφτούλι” γύρω από την αγωγή 9.000.000 ευρώ της Μαρίνας Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας , συνεχίζει να παραμένει ανεξήγητη
17 Απριλίου 2024
Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης κακουργηματικού χαρακτήρα απάτης, ταυτοποιήθηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας τα στοιχεία ημεδαπής, σε βάρος της ...
15 Απριλίου 2024
Παρουσιάστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ωδείο Αθηνών, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. ...
15 Απριλίου 2024
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας απευθυνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ...
15 Απριλίου 2024
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι οποίοι συμμετείχαν στην ψηφοφορία ...

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...