Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 10:47

Επερώτηση του Θ. Κορωναίου στο περιφερειακό για το δάσος της Βαλανιδορράχης - Αλ. Καχριμάνης: "Καθ' ύλην αναρμόδια η Περιφέρεια Ηπείρου για το ζήτημα"

Καθ' ύλην αναρμόδια για το ζήτημα του δάσους της Βαλανιδορράχης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφεύγοντας στην ουσία να εμπλακεί σε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία του δήμου Πάργας και όχι μόνο.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης "Κοινό των Ηπειρωτών" Θοδωρής Κορωναίος με επερώτηση που έκανε, ζητώντας από την Περιφερειακή Αρχή να πάρει θέση επί του ζητήματος και να ξεκαθαρίσει σε ποιες ενέργειες προέβη ή προτίθεται να προβεί.

per4

Ο κ. Κορωναίος στην εισήγησή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παράκτιου δάσους της Βαλανιδορράχης του δήμου Πάργας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό στην επικαιρότητα. Από τα περιφερειακά και τα αθηναϊκά μέσα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης έχουν παρουσιαστεί επιχειρήματα κατοίκων που υποστηρίζουν ότι το δάσος της Βαλανιδορράχης είναι δημόσιο κτήμα και χρήζει της ανάλογης προστασίας από καταπατητές. Κι επίσης οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των περίπου 2000 στρεμμάτων, εκεί περίπου ορίζεται το δάσος, οχυρώνονται πίσω από υπαρκτές δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος που τους δικαιώνουν. Στο μεταξύ έχουν έρθει στο φως έγγραφα κρατικών αρχείων, έγγραφα κρατικών υπηρεσιών ικανά να ανατρέψουν τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις ιδιοκτησίας και να οδηγήσουν σε δικαστική αναψηλάφηση στην υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που διέπει το δάσος, καθόσον σε κάθε περίπτωση υπερτερεί το δημόσιο συμφέρον έναντι του ιδιωτικού και θα καταστεί μονόδρομος αυτή η εξέλιξη αν το νομικό συμβούλιο του κράτους, το δικαστικό γραφείο Ιωαννίνων, γνωμοδοτήσει αναλόγως μαζί με άλλες κρατικές υπηρεσίες τις οποίες έχει φτάσει το θέμα.

Ανεξαρτήτως πάντως αυτών των προσεγγίσεων η σημερινή περιφερειακή αρχή ως διάδοχο σχήμα της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης οφείλει σύμφωνα με το νόμο να προστατεύει τη δημόσια περιουσία, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να λαμβάνει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το δάσος της Βαλανιδορράχης, ένα παράκτιο δάσος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, έκτασης περίπου 2000 στρεμμάτων, αδιάσπαστο κομμάτι ενός συστήματος Natura με υδροβιότοπο στις εκβολές του Δέλτα του Αχέροντα και καταφύγιο άγριας ζωής. Κι επίσης μέσω του οποίου υπάρχει η πρόσβαση για τις τρεις από τις πιο γνωστές παραλίες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, που είναι η παραλία του Αλωνακίου, της Σκάλας και του Όρμου του Οδυσσέα, τις οποίες επισκέπτεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τουριστών αλλά και κατοίκων από την περιοχή.

Το δάσος να πω ότι είναι απαλλοτριωμένο και αποζημιωμένο από το ελληνικό δημόσιο από το 1927, υπάρχει η απόφαση η οποία βρίσκεται σε υπηρεσία ως θεματοφύλακας της οποίας είναι η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Οι εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις του ιδιοκτησιακού του δάσους της Βαλανιδορράχης στηρίχθηκαν σε έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών της εποπτείας μας. Ενδεικτικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού αλλά και η Αποκεντρωμένη που δεν ανήκει στην Περιφέρεια ενέκριναν την απαλλαγή της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της ανωτέρω μελέτης, όταν η ίδια η υπηρεσία σημειώνει σε έγγραφό της δεν εξετάζει το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έχει εγκριθεί η μελέτη χώρου δασικής αναψυχής χωρίς καμία περιβαλλοντολογική μελέτη. Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αρμόδιος διαχειριστικός φορέας Αχέροντα-Καλαμά με έγγραφό του έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη μελέτη του χώρου της δασικής αναψυχής.

Η Επιτροπή του δάσους της Βαλανιδορράχης με αναφορά-αίτησή τους για τη διάσωση της δημόσιας περιουσίας και δη περιουσίας εξαιρετικού κάλλους στη Βαλανιδορράχη, μαζί με τα νέα αδιάσειστα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει εισηγούνται προς το Υπουργείο Οικονομικών, το γραφείο του πρωθυπουργού, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τα συναρμόδια Υπουργεία, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου και ζητούν την αναψηλάφηση της δίκης. Για το ίδια θέμα έχει κατατεθεί και κοινοβουλευτική ερώτηση.

Το θέμα της αναψηλάφησης βρίσκεται αυτή την ώρα στο νομικό συμβούλιο, στο δικαστικό γραφείο των Ιωαννίνων. Θεωρούμε καταρχήν ότι το θέμα είναι εξόχως πολιτικό κυρίως γιατί αφορά μια πολύ μεγάλη δασική έκταση μοναδικού κάλλους και στοιχείο με υψηλή περιβαλλοντική αξία, το οποίο έχει ιδιαίτερη αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου του δήμου Πάργας αλλά και όλης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τις ενέργειες της διοίκησης, στο μέρος που αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου και το γεγονός ότι από καιρού υπάρχει το θέμα στην επικαιρότητα και απασχολεί την τοπική κοινωνία και μεγάλο αριθμό κατοίκων θέτουμε τα ακόλουθα ερωτήματα:

-αν και σε ποιες ενέργειες προέβη ή προτίθεται να προβεί η Περιφέρεια Ηπείρου

-ποια είναι η θέση της Περιφέρειας για το εν λόγω ζήτημα

-αν θα ζητήσει εξηγήσεις από το νομικό συμβούλιο του κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών

-αν θα αναθέσει στο νομικό σύμβουλο τη διερεύνηση της υπόθεσης, ιδίως ως προς την κατεύθυνση της αναψηλάφησης της δίκης ή της αγωγής αποζημίωσης λόγω απάτης δικαστηρίου αναφορικά με την πράξη τίτλου, η οποία αποζημίωση θα συνίσταται αποκλειστικά στην επανάκτηση από το δημόσιο τους δάσους της Βαλανιδορράχης και

-αν θα ασκηθούν από το δημόσιο τα παραπάνω ένδικα μέσα και θα ζητήσει παρέμβαση η Περιφέρεια στην περίπτωση που το νομικό συμβούλιο του κράτους αποφασίσει την αναψηλάφηση της δίκης.”

per1

“Δεν είναι θέμα να λαϊκίζουμε τι θα κάνει η Περιφέρεια για ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί ούτε αίτηση να κάνει στο δικαστήριο γιατί είναι καθ' ύλην αναρμόδια” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης στην απάντησή του, σημειώνοντας πως υπάρχει αμετάκλητη απόφαση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από το 2018.

Πιο συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης στην απάντησή του τόνισε: “Είναι εύκολο να λέμε κάποιες μεγάλες κουβέντες αλλά το πιο δύσκολο αυτά που λέμε να είναι και στην πραγματικότητα. Το άρθρο 24 του Συντάγματος που είναι η προστασία του περιβάλλοντος λέει ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους πάνω από όλα. Και ειδικά και για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Μακάρι να είχαμε εμείς αυτό το πράγμα ως Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο όταν ιδρύθηκε ο Καλλικράτης ουδέποτε δόθηκε σε εμάς και αν ξέρετε είναι από τα θέματα που τα δασαρχεία τα πήρανε στο Υπουργείο και δεν έδωσαν σε εμάς, γιατί είναι θέμα του Συντάγματος.

Εδώ σε μία έκθεση που υπογράφει προς τη Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας, η οποία παρεμπιπτόντως δεν ανήκει σε εμάς και στην Επιθεώρηση δασών Ηπείρου, την οποία έχει συντάξει στην τότε κρατική Περιφέρεια ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Μπαλτογιάννης λέει ότι το 1927 ένας από τους μπέηδες που ήθελαν να πάρουν την έκταση γιατί την είχαν δικιά τους, αγάδες και μπέηδες μαζί, στο διοικητικό δικαστήριο παρά το πρώην Υπουργείο Γεωργίας είχε κερδίσει περίπου τα 750 στρέμματα και έτσι οι άλλοι οι οποίοι δεν είχαν προσφύγει αλλά διεκδικούσαν, οι οποίοι δεν βρέθηκαν, είναι αναλυτική αυτή η κατάσταση, όλη η υπόλοιπη έκταση βάση του Νόμου 998\79 ανήκει κατά τεκμήριο στο ελληνικό δημόσιο.

Το ελληνικό δημόσιο που είναι επιφορτισμένο να προστατεύει την περιουσία του δημοσίου, άρχισαν κάποια δικαστήρια αυτοί που έλεγαν ότι ήταν δικiά τους έκταση κι εδώ και 3 χρόνια έχουμε αμετάκλητη απόφαση για τα υπόλοιπα στρέμματα μέχρι περίπου τα σκάρτα 2000. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μια απόφαση, η οποία χειρίστηκε το καθ' ύλην ελληνικό δημόσιο την έχει χάσει εδώ και 3 χρόνια. Κατόπιν αυτού δεν μπορεί να λέει ο κ. Κορωναίος ότι αυτό ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, τι δουλειά έχουν τα μήλα με τα φύλλα; δεν είναι δικό μας θέμα. Και κάτι άλλο, τι μέτρα να πάρουμε για να κάνουμε αναμόχλευση; Σε μια αμετάκλητη απόφαση αυτοί που έχουν το έννομο συμφέρον και είναι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να ζητήσει ότι κάτι δεν ελήφθη σωστό που δεν υπήρχε τότε όταν εξετάστηκε το δικαστήριο και ουδείς άλλος. Άρα αυτό εδώ ούτε σαν λαϊκίστικο θέμα δεν μπορεί να έρθει σε εμάς.

Εμείς μας αρέσει το μέρος και γιατί βάζουμε τώρα να κάνουμε τη γέφυρα από την Αμμουδιά στη Βαλανιδορράχη, μια ειδική γέφυρα που δίνει άλλες προοπτικές στον κόσμο και της Αμμουδιάς και της Βαλανιδορράχης. Επίσης βάζουμε τον κόμβο της Βαλανιδορράχης με τον οποίο συνδέουμε και με την περιοχή του Καναλακίου τον άλλον κόμβο. Αλλάζουμε την περιοχή, το σίγουρο όμως είναι ότι αυτό εδώ μόνο το ελληνικό δημόσιο μπορεί να το χειριστεί και ουδείς άλλος και με αβέβαιο αποτέλεσμα αφού το 2018 αμετάκλητα οι τότε διοικούντες έχασαν το θέμα. Που αν διαβάσει κανείς το έγγραφο της 4/2/2008, όπως το έχει στοιχειοθετήσει ο τότε γενικός γραμματέας της κρατικής περιφέρειας ο κ. Μπαλτογιάννης, πίστευε ότι ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα κερδίζονταν τα υπόλοιπα στρέμματα.

Αυτό δείχνει ότι αυτοί που χειρίστηκαν τότε το θέμα το χάσανε και το χάσανε σε ένα μέρος που κι εγώ συμφωνώ ότι έπρεπε να το έχει το ελληνικό δημόσιο. Δεν είναι θέμα να λαϊκίζουμε τι θα κάνει η Περιφέρεια για ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί ούτε αίτηση να κάνει στο δικαστήριο γιατί είναι καθ' ύλην αναρμόδια”.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

07 Μαϊος 2024
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης θα περιοδεύσει σήμερα σε Πάργα και Πρέβεζα, ενώ αύριο θα βρεθεί στη Φιλιππιάδα, αφού προηγουμένως διανυκτερεύσει στην πόλη της Πρέβεζας.
02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ...
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...