Η επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα από τον Πρόεδρο του ΚΕΜΕΤΕ, κ. Γεώργιο Ανδρινόπουλο, ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη, όσο και αποκαλυπτική, για το γεγονός ότι η Παιδεία τη δεδομένη χρονική στιγμή στη χώρα μας, βρίσκεται στο... απόσπασμα.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, κ. Γιάννης Θεοφάνους, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ διάβασε και επιστολή του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κ. Κώστα Μπάρκα, ο οποίος εξέφρασε την αμμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των εκπαιδευτικών.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Νιώθω μια ικανοποίηση, γιατί ο αγώνας αυτός είναι όλων μας. Έχει να κάνει με όλη την κοινωνία, γιατί έχει να κάνει με το μέλλον αυτού του τόπου. Σαν κοινωνία και σαν χώρα περνάμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων. Μια κρίση πολύπλευρη, με αρνητικά αποτελέσματα. Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Από 'κει και πέρα θα πρέπει να επανακαθορίσουμε τις αξίες μας.
Μιλάμε για την Υγεία και την Παιδεία. Το Μνημόνιο φέρνει περικοπές.
Ο αγώνας για καλύτερη παιδεία και μόρφωση, δεν γίνεται με κανόνες αγοράς, αλλά με αγώνα για αξίες. Έχουμε ηθική υποχρεώση σαν εκπαιδευτικοί και γονείς να αγωνιστούμε για το μέλλον των παιδιών μας».
Το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πρέβεζας, κ. Βασίλης Ζυγούρης, ο οποίος τόνισε με τη σειρά του: «Οι επιπτώσεις που έφερε στη ζωή μας το Μνημόνιο είναι πάρα πολύ μεγάλες. Σε εμάς είναι ακόμη μεγαλύτερες γιατί καθημερινά βιώνουμε τις επιπτώσεις στις ζωές των μικρών και μεγάλων μαθητών μας, όπως έρχονται από τα σπίτια τους. Έχουν προβλήματα που δε τα είχαν... χθες.
Εμείς με τα δικά μας προβλήματα προσπαθούμε να είμαστε δυνατοί, χαμογελαστοί, παρά τα δικά μας προβλήματα. Το Μνημόνιο έχει αλλάξει τα πάντα και φέρνει αβεβαιότητα. Περίμενα σήμερα ότι θα είμαστε περισσότεροι. Έχει σημασία να είμαστε περισσότεροι. Όσοι είμαστε όμως ας μεταφέρουμε τα μηνύματα. Να είμαστε ενωμένοι και κοντά ο ένας στον άλλο».
Ο κ. Γεώργιος Ανδρινόπουλος, αφού είπε πως: «Ζούμε έναν Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμο, που δε ξέρουμε που ακριβώς θα καταλήξει και ποιες θα είναι οι τελικές συνέπειές του. Η Ελλάδα έχει υποφέρει τις πιο σοβαρές συνέπειες αυτού του Πολέμου. Ο τομέας της εκπαίδευσης γειτνιάζει με άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής», ανέλυσε στη συνέχεια μελέτες του ΚΕΜΕΤΕ, για τις φοβερές μειώσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών, που φτάνουν περίπου στο 50% των αποδοχών των εκπαιδευτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι πρωτοδιόριστοι δε, λαμβάνουν μισθούς... πείνας.
Ανέλυσε επίσης μέσω μελετών, τις επιπτώσεις του Μνημονίου στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς και στην ψυχοσύνθεση των μαθητών. Τόνισε μάλιστα πως παρατηρείται έντονο το φαινόμενο παιδιών, που εγκαταλείπουν το σχολείο.