Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 09:42

Εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών στην Ήπειρο στις 24 Ιανουαρίου - Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΗμοκρατική ΠΑνεπιστημονική Κίνηση Ιατρών- ΔΗΠΑΚ για τις εκλογές των νοσοκομειακών γιατρών στην Ήπειρο:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

για τις εκλογές 1. για το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) και 2. για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, την Δευτέρα 24/01/2022.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί που συσπειρώνονται στη ΔΗΠΑΚ απευθύνονται σε σένα που:

 • Δεν συμβιβάζεσαι με τη σημερινή άθλια πραγματικότητα στο χώρο της υγείας. Με τις χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό, με την εντατικοποίηση, την υποβάθμιση των συνθηκών περίθαλψης των ασθενών, με το καθεστώς ομηρίας και την απειλή απόλυσης των επικουρικών συναδέλφων.

 • Δεν ανέχεσαι να σε κοροϊδεύουν αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που δεν επαναφέρουν το ιατρικό μισθολόγιο σε επίπεδο πριν τις μνημονιακές περικοπές, που δε μας εντάσσουν στα ΒΑΕ.

 • Δεν ανέχεσαι σήμερα, με την τεράστια πρόοδο της επιστήμης να μένουν εκατοντάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, χιλιάδες ασθενείς χωρίς περίθαλψη και χειρουργεία από την μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά covid, την ώρα που οι ιδιωτικές κλινικές όντας σε κρατική «ασυλία», κερδοσκοπούν όπως πάντα.

 • Δεν σκύβεις το κεφάλι και δεν ανέχεσαι να σε φιμώνουν, που αγανακτείς όταν σέρνεται σε πειθαρχικές διώξεις και στα δικαστήρια, όποιος υγειονομικός εναντιώνεται στην εγκληματική πολιτική τους.

 • Είσαι ειδικευόμενος και η εκπαίδευση σου εδώ και 2 χρόνια έχει “πάει περίπατο”, γιατί τρέχεις να καλύψεις όποια ανάγκη προκύπτει, ακόμα και την εφημερία στo ΤΕΠ covid ή στις ΜΕΛ ασχέτως ειδικότητας, ακόμη και τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων απλήρωτος και με εντέλλεσθε των διοικήσεων (μόνο 35 τον Ιούλιο ο διοικητής του Χ/κώστα), να διακομίζεις με επισφάλεια βαρέως πάσχοντες ή διασωληνομένους ασθενείς , αρκεί να έχεις 6 μήνες εμπειρίας!!! σύμφωνα με τον «σύγχρονο » νόμο 4850/2021.

 • Δεν ανέχεσαι τη μία μέρα να εφημερεύεις στο ένα νοσοκομείο και την επόμενη στο άλλο, όπου τους βολεύει! Αηδιάζεις με τις συνεχείς μετακινήσεις για να καλυφθούν οι τραγικές καθημερινές ελλείψεις.

 • Είσαι επικουρικός και ζεις με την αγωνία της ανανέωσης της σύμβασης, τη στιγμή που καλύπτεις πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αγανακτείς με «χειροκροτήματα» και κάλπικες υποσχέσεις για μονιμοποίηση.

 • Θέλεις να παρακολουθείς τις επιστημονικές εξελίξεις χωρίς να εξαρτάσαι από την χρηματοδότηση φαρμακευτικών εταιριών ή να βάζεις συνεχώς το χέρι βαθύτερα στην τσέπη.

 • Σου έχει γίνει βραχνάς η υπερεφημέρευση, η σωματική και ψυχική επιβάρυνση, οργίζεσαι διότι την ίδια στιγμή που ο υπουργός ισχυρίζεται ψευδώς ότι «το ΕΣΥ αντέχει διότι είναι θωρακισμένο» η καθημερινότητα που όλοι μαζί βιώνουμε είναι ριζικά διαφορετική :

Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό (το 30% των οργανικών θέσεων ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών ήταν κενές λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, 6000 κενά πανελλαδικά) και σε εξοπλισμό, παγιωμένες περικοπές στους μισθούς μας, εντατικοποίηση της δουλειάς μας με πρώτα θύματα τους ειδικευόμενους για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, εξουθένωση σωματική και ψυχολογική, αναστολή αδειών, τεράστια κενά στην εκπαίδευση των ειδικευομένων-ειδικών ιατρών, εργασιακή ομηρία και ανακύκλωση χιλιάδων επικουρικών ιατρών, χτύπημα της 8ώρης εργασίας, του δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης με τον ν. Χατζηδάκη.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, φανερώνει τις προθέσεις της για το «Νέο-ΕΣΥ». Θέλουν να συγχωνεύσουν και να κλείσουν ολόκληρα νοσοκομεία ενώ όσα απομείνουν να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, να προχωρήσουν σε ΣΔΙΤ και να εισάγουν ακόμη πιο μαζικά φτηνούς και ευέλικτους συμβασιούχους εργολαβικούς εργαζόμενους. Αυτό είναι "το όραμα" και της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της. Δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία τους, με τους ιδιώτες να αλωνίζουν και τους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν χρυσοφόρες επενδύσεις στο χώρο της Υγείας. Σε αυτά τα νοσοκομεία τα δικαιώματα των εργαζόμενων γιατρών και οι ανάγκες των ασθενών αντιμετωπίζονται ως κόστος από το κεφάλαιο και το κράτος του. Σε αυτό το νοσοκομείο επιχείρηση, μας θέλουν τον καθένα μόνο απέναντι στις αυθαιρεσίες των Διοικήσεων, για αυτό με τον ν. Χατζηδάκη βάζουν περαιτέρω εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση, χτυπούν το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αυτή η «πραγματικότητα» που μας ετοιμάζουν δεν είναι μονόδρομος!

Βάζουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, βάζουμε στόχο τον πραγματικό ένοχο που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίησή τους, που δεν είναι άλλο από το κέρδος των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων, και στην Υγεία.

ΣΚΕΨΟΥ: Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ χρηματοδοτεί με 1,5 δις ευρώ δράσεις ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας, τη στιγμή που μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση και δεν πληρώνουν εφημερίες. Δεν δεχόμαστε να ασκούμε ιατρική με το κριτήριο του κόστους - οφέλους, να μας απαξιώνουν ως επιστήμονες και εργαζόμενους.

Εμείς ορθώνουμε το ανάστημά μας. Έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι σε όλους τους συναδέλφους και τους ασθενείς μας, το νέο ΔΣ της ΕΙΝΗ να έχει κατεύθυνση ενίσχυσης του αγωνιστικού προσανατολισμού, την οργάνωση των αγώνων του κλάδου, σε συμπόρευση με τους ασθενείς μας, τους εργαζόμενους!

Τα προηγούμενα χρόνια, παρά την τεράστια πίεση που δεχθήκαμε όλοι, δεν υπήρξε η ανάλογη απάντηση από την ΕΙΝΗ. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) είναι τεράστιες. Αρνήθηκε να στηρίξει την πλειοψηφία των αγωνιστικών προτάσεων της ΔΗΠΑΚ, έδειξε σταθερά την έχθρα της για την κοινή δράση με τα εργατικά κέντρα, τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των ασθενών μας. Καμία οργάνωση μαζικής αγωνιστικής απάντησης, καμία ενημέρωση ούτε καν για τις γενικές συνελεύσεις της Ένωσης. Η Ένωση δεν είναι τίτλος για τα κανάλια και για προσωπικά βιογραφικά. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ λείπανε, ακόμα και από τα βασικά, ακόμη και όταν ψηφίζανε τις προτάσεις της ΔΗΠΑΚ. Πώς θα γινόταν αλλιώς, μιας και όσα σήμερα συμβαίνουν και όσα σχεδιάζονται, «πατάνε στο χαλί που έστρωσε στο ΕΣΥ» η κυβέρνηση τους, με την ίδρυση του ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε., τα DRG ΄s, για την διαμόρφωση κοινών κριτηρίων λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας.

Οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ είχαν την καθοριστική συμβολή στον αγωνιστικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας μας, της ΟΕΝΓΕ, η οποία από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης, διεκδίκησε άμεσες λύσεις. Ήταν η πρώτη Ομοσπονδία Υγειονομικών στην Ευρώπη που οργάνωσε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, από την αρχή της πανδημίας. Δεν επέτρεψε να μείνει κανένας συνάδελφος μόνος απέναντι στην κυβέρνηση και τις Διοικήσεις τους. Τάχθηκε από την αρχή υπέρ του καθολικού εμβολιασμού όλου του λαού με τα ασφαλή εμβόλια αντιπαλεύοντας τον ανορθολογισμό και το αφήγημα της ατομικής ευθύνης που προωθούσε η κυβέρνηση. Σκέψου πως θα ήταν η ΟΕΝΓΕ χωρίς τις δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ στο τιμόνι της, αντιπαλεύοντας την κυρίαρχη πολιτική αλλά και τους διάφορους τηλε-μαιντανούς να παρουσιάζουν την πραγματικότητα με «τα πόδια πάνω», αντί να αναδεικνύουν την αλήθεια.

Ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες, αναγνωρίζεις τη συνέπεια, την αταλάντευτη στάση μας, την αγωνιστικότητά μας. Σε καλούμε να συμπορευτείς μαζί μας στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΚ, στο δρόμο του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει, για να πάψει η υγεία του λαού να είναι εμπόρευμα, αλλά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό.

Τώρα χρειάζεται ενίσχυση της ΔΗΠΑΚ, αλλαγή συσχετισμών στην ΕΙΝΗ και διατήρηση της ΟΕΝΓΕ στις «αγωνιστικές ράγες» που βρίσκεται. Συσχετισμοί που θα δίνουν την προοπτική ανασυγκρότησης της Ένωσής μας και του συνδικαλιστικού κινήματος συνολικά. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, η διέξοδος για τον ειδικευόμενο, τον ειδικευμένο γιατρό που θέλει να ζει αξιοπρεπώς προσφέροντας απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του για την υγεία των ασθενών.

Απαιτούμε - διεκδικούμε:

 • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 • Όχι στις αντιδραστικές αλλαγές στις εξετάσεις για ειδικότητα και σε κάθε είδος φραγμών στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των γιατρών.

 • Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών. Αφορολόγητο στις πρόσθετες εφημερίες.

 • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

 • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα, με επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας και ρεπό την επόμενη μέρα.

 • Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

 • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

Στις 24 Γενάρη ψηφίζουμε ΔΗΠΑΚ! Δυναμώνουμε τη φωνή και τη δράση μας σε ΕΙΝΗ και ΟΕΝΓΕ!

 1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Ιουνίου 2023
Μπορεί οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου να μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο “πολιτικό σκηνικό” του Νομού μας, ωστόσο οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023 παρουσιάζουν ήδη έντονο πολιτικό
02 Ιουνίου 2023
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ: Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση μαθαίνουμε ότι το νερό σε 11 τοπικές κοινότητες του Δήμου ...
01 Ιουνίου 2023
Συνέντευξη στο atpreveza.gr παραχώρησε ο υποψήφιος βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ν. Πρέβεζας Βαγγέλης Νάνος, κάνοντας έναν απολογισμό της εκλογικής ...
01 Ιουνίου 2023
Τις παρακάτω ανακοινώσεις εξέδωσαν τρεις δημοτικές παρατάξεις: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Η Δημοτική μας παράταξη θεωρώντας πως η λειτουργία της ΔΕΥΑΠ ...
31 Μαϊος 2023
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Ανάπτυξη Τώρα": Με επιστολή του στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας κ. Λεωνίδα ...

Αθλητισμός

04 Ιουνίου 2023
Τελευταία αγωνιστική στις μεγάλες κατηγορίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, σπουδαίες μάχες για Eυρώπη και σωτηρία σε αμφότερα τα πρωταθλήματα. Εντός των συνόρων, η Κηφισιά δεν έχει περιθώρια για
03 Ιουνίου 2023
Τελικοί Κυπέλλων σε Αγγλία, Γερμανία, ξεχωρίζει το ντέρμπι του Μάντσεστερ, ανάμεσα σε Σίτι και Γιουνάιτεντ. Τελευταία αγωνιστική στην Α' Γαλλίας ...
02 Ιουνίου 2023
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο θα δυσκολεύει ο ύπνος μας, οπότε όλο και κάποιο νυχτερινό ματσάκι θα βλέπουμε μέχρι να «γλαρώσουμε». Ένα τέτοιο ...
01 Ιουνίου 2023
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τίμησε το πρωΐ της Πέμπτης στο διοικητήριο της περιφέρειας στα Ιωάννινα, την ομάδα βόλεΐ γυναικών του ...
01 Ιουνίου 2023
Γεμάτο αγώνες... διαβάθμισης το αποψινό πρόγραμμα, σε Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία, μεταξύ άλλων. Το βράδυ ξεχωρίζει ο πρώτος τελικός του NBA, ...

Πολιτισμός

02 Ιουνίου 2023
Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023, 8:00μμο Μαγικός Αυλόςτου Β.Α.Μότσαρτ Οι μεταδόσεις από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, που διοργανώνει και παρουσιάζει στην πόλη μας το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας
30 Μαϊος 2023
ΣΟΦΟΚΛΗ ΗΛΕΚΤΡΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023 ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ | ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ Προπώληση -ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ- από 12 ευρώ   Την ...
29 Μαϊος 2023
Με την εμφάνιση του Φοίβου Δεληβοριά ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στον παραλιακό πεζόδρομο της Πρέβεζας το 21ο Preveza Jazz Festival. ...
24 Μαϊος 2023
Σε ρυθμούς jazz κινείται από χθες η Πρέβεζα, αφού ξεκίνησε το 21ο Preveza Jazz Festival το οποίο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την ...
24 Μαϊος 2023
Ένα δυναμικό τριήμερο στις 26,27 και 28 Μαΐου στην παραλία της Πρέβεζας μας υπόσχονται οι διοργανωτές του Preveza Jazz Festival, το οποίο φέτος ...

Στήλες

02 Ιουνίου 2012
Ελληνική ομάδα συμμετέχει για πρώτη και μοναδική φορά μέχρι και σήμερα σε ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου, σε διασυλλογικό επίπεδο, στις 2 Ιουνίου 1971. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στο Γουέμπλεϊ τον
31 Μαϊος 2012
Η Χούντα των Συνταγματαρχών καταργεί τη Βασιλεία στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου 1973, έπειτα από την εκδήλωση του Κινήματος του Ναυτικού. Οι Γλύξμπουργκ ...
30 Μαϊος 2012
Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία ...
29 Μαϊος 2012
Η Κωνσταντινούπολη «πέφτει» στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, στις 29 Μαϊου 1453. «Η Πόλις εάλω» έπειτα από πολιορκία πολλών ημερών. Είναι το τέλος ...
26 Μαϊος 2012
Οι πρώτοι στρατιώτες του Β' Τάγματος Σκαπανέων αποβιβάζονται στη Μακρόνησο, όπου θα δημιουργηθεί στρατόπεδο συγκέντρωσης οπλιτών και πολιτών, με ...