Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 10:38

Εντός διμήνου αναμένεται να απορροφηθούν σε Μονάδες οι φορείς διαχείρισης Αμβρακικού-Λευκάδας και Αχέροντα-Καλαμά-Κέρκυρας

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση (προηγήθηκε η κατάργηση 7 φορέων διαχείρισης και η ενσωμάτωσή τους στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και σε τοπικό επίπεδο, αναμένεται να προκαλέσει η απορρόφηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ μέσα στο επόμενο δίμηνο, των φορέων διαχείρισης Αμβρακικού-Λευκάδας και Αχέροντα-Καλαμά-Κέρκυρας.

Όπως προκύπτει από το σχετικό νόμο, στον οποίο το atpreveza.gr έχει αναφερθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2020 (δείτε ΕΔΩ), μέρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού-Λευκάδας θα απορροφηθεί από τη νεοσύστατη ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, ενώ ένα άλλο μέρος από την ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. Αντίστοιχα, ένα μέρος του Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα-Καλαμά-Κέρκυρας θα περάσει στη ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και ένα μέρος στη ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΟΦΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι με το νέο σύστημα διοίκησης για τις προστατευόμενες περιοχές πετυχαίνουν:

-Την διασφάλιση ενός ισχυρού οργανισμού του οποίου οι γνωμοδοτήσεις θα έχουν μεγάλη ισχύ και δεν θα περνούν απαρατήρητες.

-Την μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού για τις προστατευόμενες περιοχές.

-Την διασφάλιση των εργαζομένων και τη διευθέτηση του ζητήματος της εργασιακής του ομηρίας.

-Τον έλεγχο στρεβλοτήτων στις διοικήσεις των φορέων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος αναφορικά με την πρώτη κατάργηση φορέων διαχείρισης είχε αναφέρει:

«Με ΦΕΚ που εκδόθηκε μόλις έκλεισε η Βουλή (23/12) καταργούνται οι Φορείς σε:

Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας,

Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής,

Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης,

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου,

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου,

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και

Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

-Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με «γαλάζια κριτήρια».

-Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019.

-Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.

Αυτή η επιλογή αποδεικνύει την αντίληψη που έχει η ΝΔ για το περιβάλλον και τη διαχείρισή του αλλά και την εκτίμηση που έχει για την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις διοικήσεις των Φορέων. Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000 αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020.

Με την απόφαση αυτή, αλλά και με όσες ακολουθήσουν για την κατάργηση και των υπόλοιπων αποκεντρωμένων φορέων προστατευόμενων περιοχών, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται. Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται ότι θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία».

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης...