Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης ο Κώστας Κύρλας κατέθεσε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογραμμίζοντας πως το κάστρο του Παντοκράτορα είναι ένα σημαντικότατο οχυρωματικό έργο του 19ου αι., απόλυτα συνυφασμένο με την πολιτική ιστορία της Πρέβεζας και το οποίο δυστυχώς έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση λόγω της ολέθριας αδιαφορίας της Δημοτικής Αρχής
“Μέχρι να γίνουν οι μελέτες που προβλέπονται και η τελική αποκατάσταση πιστεύουμε ότι πρέπει να παρθούν κάποια άμεσα σωστικά μέτρα για να μην υποστεί περαιτέρω φθορά και κινδυνέψει να γκρεμιστεί. Υπό αυτή την έννοια καταθέσαμε ένα αίτημα στην εφορεία αρχαιοτήτων ως αντιπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητώντας αυτό που προβλέπει ούτως ή άλλως και η νομοθεσία με το νόμο 4821, να παρθούν από την πλευρά του δήμου άμεσα σωστικά μέτρα ώστε να διατηρηθεί στην κατάσταση τουλάχιστον που βρίσκεται το κτίριο αυτή τη στιγμή μέχρι να γίνουν οι μελέτες. Θα πρέπει να δείξουμε και απέναντι στην τοπική κοινωνία και στην πολιτεία ότι τα μνημεία που είναι στην ευθύνη μας εμείς τα προσέχουμε, τα υπερασπιζόμαστε και τα αξιοποιούμε. Θα είναι ένα παράδειγμα θετικό και θα συμβάλλει ως προς το να διεκδικήσουμε και αυτά που έχουμε σε διένεξη με το στρατό” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κύρλας σημειώνοντας πως η Λαϊκή Συσπείρωση έχει θέσει ξανά το θέμα χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα μέχρι στιγμής.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του κ. Τάσου Αμάραντου, ο οποίος σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο τόσο στο Κάστρο του Παντοκράτορα όσο και στον Προμαχώνα της Βρυσούλας και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις από το δήμο.
“Η κατάσταση που επικρατεί στο Κάστρο του Παντοκράτορα και στον προμαχώνα της Βρυσούλας είναι πολύ κακή, και το πρόβλημα φάνηκε πολύ μεγαλύτερο μετά τον εθελοντικό καθαρισμό της ΛΕΚ στην οποία δίνω συγχαρητήρια. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο! Μιλάμε συνέχεια για μελέτες, για έργα...Συμφωνώ με τον κ. Κύρλα ότι θα πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για να μην πέσουν αυτά τα ιστορικά μνημεία και θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας αν αφήσουμε να πέσουν στα χέρια μας” είπε ο κ. Αμάραντος, ενώ ο επικεφαλής της Ανάπτυξης Τώρα Γιώργος Νίτσας πρόσθεσε πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος περιμένοντας το πρόγραμμα “Τρίτσης” αλλά να γίνει άμεσα επαφή με την Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσουν σωστικές παρεμβάσεις στα δύο μνημεία πριν να είναι αργά.
“Εμείς θα προτείναμε αύριο κιόλας μια συνάντηση με την Περιφέρεια ώστε να διεκδικήσουμε μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια που έχει τους πόρους και η οποία μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση αυτής της ενέργειας για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον να μη γίνει ζημιά και μετά τρέχουμε όπως έγινε σε άλλα ιστορικά μνημεία της Ηπείρου. Θα πρέπει να προλάβουμε καταστάσεις γιατί μετά η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Σίγουρα δεν είναι δικό μας το θέμα, αλλά πρέπει να βάλουν τα χρήματα και να δείξουν έναν παραπάνω ζήλο σε 2 ιστορικά μνημεία που είναι κόσμημα για την περιοχή μας” τόνισε ο κ. Νίτσας.
Καθησυχαστικός προσπάθησε να είναι ο δήμαρχος Πρέβεζας, ο οποίος σημείωσε πως ο δήμος είναι σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και θα προβεί σε όποιες παρεμβάσεις υποδειχθούν από την Υπηρεσία, έστω και προσωρινές, αναμένοντας τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο.
“Μακάρι να είχαμε τα χρήματα με ίδια μέσα να το φτιάχναμε. Συνεννόηση με την αρχαιολογική υπηρεσία υπάρχει, και για τον Προμαχώνα και για το Κάστρο. Ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των τειχών, τη στατικότητα κ.λ.π. γίνεται μια προσέγγιση πρώτα της αρχαιολογικής υπηρεσίας και ό,τι μας υποδεικνύει να κάνουμε μπορούμε σε συνέργεια και με χρηματοδότηση του δήμου και με προγραμματική με την περιφέρεια να γίνει. Τώρα όσον αφορά το Κάστρο του Παντοκράτορα εμείς έχουμε βάλει τη μελέτη στατικής επάρκειας του περιμετρικού, έχει αποτυπωθεί με τοπογραφικό όλο το Κάστρο. Περιμένουμε τη χρηματοδότηση από εκεί και για αυτό ήταν η παρουσία της Υπουργού Ππλιτισμού εδώ. Θα μου πείτε έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα με τη χρηματοδότηση; Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια χρηματοδότηση, όμως σχετικά με ορισμένα σημεία και όπου θα μας υποδείξουν, ήδη είμαστε σε συνεννόηση και με την τεχνική υπηρεσία και με την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων για τον προμαχώνα και για το κάστρο παντοκράτορα, ό,τι μας πουν θα το βάλουμε άμεσα να το υλοποιήσουμε έστω και προσωρινά. Έχουμε τη χρήση του Παντοκράτορα, δεν είναι στο ε9 το κάστρο του Παντοκράτορα στο δήμο, ούτε καν τα άλλα στρατόπεδα με τη μορφή της ιδιοκτησίας στο Ε9. Οτιδήποτε και αν γίνει ζητούμε την έγκριση είτε της αρχαιολογίας, είτε από το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της ΕΤΑΔ. Είμαστε σε συνεννόηση με την αρχαιολογία και ό,τι μας ζητήσουν θα το πράξουμε” κατέληξε ο δήμαρχος.