Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Μαϊος 2022 11:50

Δελφίνι στο "Bαθύ" γαλάζιο του Αμβρακικού (photos)

Χαμόγελα σκόρπισε το απόγευμα της Πέμπτης η εμφάνιση ενός δελφινιού στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Ψαθάκι και την πόλη της Πρέβεζας.

IMG 0528

Πολίτες που βρίσκονταν στην παραλία στο Ψαθάκι φωτογράφισαν το δελφίνι, που κατά πάσα πιθανότητα έψαχνε για τροφή και για αρκετή ώρα κολυμπούσε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από το Βαθύ, στο Ψαθάκι και μέχρι και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερμηνείας και Διαδραστικής Ψηφιακής Ενημέρωσης.

IMG 0532

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στον Αμβρακικό Κόλπο ζουν περίπου 150 ρινοδέλφινα σε ομάδες 20-30 ατόμων, που, εξαιτίας της αφθονίας τροφής, ζουν μόνιμα εντός του Κόλπου έχοντας αναπτύξει μία ξεχωριστή διατροφική και οικολογική συμπεριφορά.Κολυμπούν αργά και καταδύονται σε μικρές ομάδες αναζητώντας κοπάδια από σαρδέλες που στη διάρκεια της ημέρας παραμένουν στον βυθό.

Κατόπιν γενετικών αναλύσεων, αποδείχθηκε ότι τα δελφίνια του Αμβρακικού αποτελούν έναν διακριτό υποπληθυσμό, απομονωμένο και γενετικά διαφοροποιημένο από τα άλλα ρινοδέλφινα του Ιονίου. Μάλιστα, ο υποπληθυσμός αυτός, και με βάση τις έρευνες του Ionian Dolphin Project, χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από την IUCN ως «Κρισίμως Κινδυνεύων».

Παρότι στον Αμβρακικό τα ρινοδέλφινα ζουν σε μεγαλύτερη πυκνότητα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Μεσόγειο, ο μικρός πληθυσμός των ατόμων γεννά ανησυχίες για την επιβίωσή τους στο μέλλον.

Σε ένα περιβάλλον με αφθονία αλιευμάτων, όπου δεν υπάρχει αλιεία μεγάλης κλίμακας, τα δελφίνια δεν απειλούνται από τους αλιείς. Απειλούνται ωστόσο, όπως και οι άλλοι οργανισμοί, από τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης που οφείλονται κυρίως στη γεωργία. Επίσης, πίεση προκαλείται και από την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την παρακολούθηση δελφινιών, οι οποίες, όταν δεν πραγματοποιούνται με βάση κανόνες, μπορεί να προκαλέσουν όχληση και διαταραχές στη συμπεριφορά τους.

IMG 0536

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τo WWF, ο μοναδικός φυσικός εχθρός των δελφινιών παραμένει ο άνθρωπος.

Η παρενόχληση από σκάφη αναψυχής, η ηχορύπανση από μεγάλα σκάφη, η τυχαία παγίδευση στα αλιευτικά εργαλεία, η μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής λόγω υπεραλίευσης και η κλιματική αλλαγή, είναι μόνο μερικές από τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

Σε αυτές έχει προστεθεί, τα τελευταία χρόνια, και η απειλή των εξορύξεων πετρελαίου, με τον κίνδυνο πρόκλησης ενός ατυχήματος διαρροής πετρελαίου να είναι υπαρκτός, ενώ ακόμη και στα αρχικά στάδια της έρευνας για τον εντοπισμό κοιτασμάτων, μέσω τεχνητών σεισμικών δονήσεων, οι ήχοι ενδέχεται να βλάψουν σημαντικά τα δελφίνια.

Τι κάνουμε αν βρεθούμε κοντά σε δελφίνι

Αν βρισκόμαστε σε σκάφος:

Κρατάμε απόσταση μεγαλύτερη από 50μ και αφήνουμε την πρωτοβουλία επαφής στα ίδια. Εάν έχουν διάθεση, θα έρθουν από μόνα τους.

Δεν κατευθυνόµαστε ποτέ καταπάνω τους. Επίσης, σε καµία περίπτωση δεν εισχωρούµε στο κοπάδι µε το σκάφος. Διατηρούµε µία πορεία παράλληλη µε αυτή των δελφινιών.

Δεν αυξοµειώνουµε την ταχύτητα του σκάφους απότοµα. Διατηρούµε µία σταθερή ταχύτητα, που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 7 κόµβους. Τόσο ο θόρυβος της µηχανής, όσο και η επιτάχυνση, µπορεί να εκληφθούν ως απειλή και να τροµάξουν τα δελφίνια.

Ποτέ δεν αλλάζουµε απότοµα την πορεία του σκάφους, γιατί και πάλι θα τα τροµάξουµε ή/και θα τους δηµιουργήσουµε πανικό.

Εάν δελφίνια ή άλλα θαλάσσια θηλαστικά µάς πλησιάσουν, συνεχίζουµε την πορεία µας και απολαµβάνουµε την επαφή.

Αν βρεθούμε κοντά σε δελφίνια, ενώ κολυμπάμε:

Σε καµία περίπτωση δεν προσπαθούµε να κολυµπήσουµε µαζί µε δελφίνια ή µεγαλύτερα κητώδη. Όσο και αν μπορεί να φαίνεται πολύ ωραίο σε ταινίες όπως το «Απέραντο Γαλάζιο», πρέπει να έχουµε υπόψη ότι είναι άγρια ζώα και, εκτός από το ότι µπορεί να τα ενοχλήσουµε, µπορεί να γίνουν µέχρι και επιθετικά, ειδικά αν πρόκειται για µητέρες µε µικρά.

Ποτέ δεν προσπαθούµε να τα αγγίξουµε ή να τα ταΐσουµε.

Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε μια συνοπτική καταγραφή της παρατήρησής μας.

1. Σηµειώνουµε την ηµέρα και την ώρα της παρατήρησης.
2. Σηµειώνουµε την ακριβή θέση της παρατήρησής µας (δηλαδή το στίγµα ή, έστω, την απόσταση από τη στεριά της εκκίνησης και του προορισµού µας ή τον χρόνο και την ταχύτητα του σκάφους µας ή τη θέση µας κατά προσέγγιση πάνω σε ένα χάρτη ή το Google Earth).
3. Αν είναι εφικτό, βγάζουμε φωτογραφίες.
4. Στέλνουµε αυτές τις πληροφορίες στο Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήµιου Θεσσαλονίκης (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), και στον ΑΡΙΩΝ-Ερευνητικό Κέντρο ∆ιάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Στη συνέχεια επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://ioniandolphinproject.org/el/ και κάντε κλικ εκεί που γράφει «Αναφορά Παρατήρησης».

Έκθεση εικόνων