Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 13:40

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας ενάντια στην επιχειρούμενη φίμωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη φίμωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης μέσα από το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που βρίσκεται σε διαβούλευση, εκφράζει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με ψήφισμα που εξέδωσε στην τελευταία του συνεδρίαση.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση από τη “Στροφή στο Μέλλον” με τον Παναγιώτη Λελοβίτη να σημειώνει πως για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται αυτόν τον καιρό ο αντιδημοκρατικός και πολύ ολισθηρός κατήφορος της κυβέρνησης στο κομμάτι της περιστολής των δικαιωμάτων.

 

 

Π. Λελοβίτης: “Επειδή η κεντρική εξουσία διολισθαίνει σε καταχρήσεις εξουσίας, η τοπική εξουσία πρέπει να σταθεί απέναντι”

IMG 1166

Ο κ. Λελοβίτης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: “Με μια διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Βορίδης, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να κόψει το δρόμο σε κάθε εξουσία στην Αριστερά, καταργείται το δικαίωμα των παρατάξεων δια των εκπροσώπων ή δια των αρχηγών των παρατάξεων να θέτουν ζητήματα προ ημερήσιας διάταξης. Και αυτό μπορεί να το κάνει πια με αυτή την τροπολογία μόνο ο δήμαρχος και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, σκεφτείτε όλα αυτά τα πολύ σημαντικά και πολύ σπουδαία που ειπώθηκαν μέχρι τώρα σε αυτή την αίθουσα ήταν προ ημερήσιας διάταξης από ζητήματα που έχουν βάλει οι δημοτικές παρατάξεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ίδια τη λογική της Δημοκρατίας. Μια τέτοια επιλογή απονευρώνει ουσιαστικά και τυπικά τα δημοτικά συμβούλια, καταργεί κάθε δυνατότητα συζήτησης, είναι σε συνέχεια προηγούμενων αντιδημοκρατικών επιλογών όπως έχουμε συνομολογήσει ως δημοτικό συμβούλιο, είχαμε μιλήσει για πραξικόπημα Θεοδωρικάκου αν θυμόμαστε, και συγκροτείται ένα απόλυτα δημαρχοκεντρικό μοντέλο το οποίο δίνει στο δήμαρχο και στη δημοτική αρχή, που δεν είναι πλειοψηφούσα αλλά τυχαίνει να είναι δημοτική αρχή, τεράστιες υπερεξουσίες. Λοιπόν, επειδή η κεντρική εξουσία διολισθαίνει σε καταχρήσεις εξουσίας, η τοπική εξουσία πρέπει να σταθεί απέναντι. Είμαστε πυλώνας Δημοκρατίας όλοι μας, εκπροσωπούμε την τοπική κοινωνία και συνολικά την κοινωνία όλοι μας και πρέπει πια να αντιδράσουμε. Αυτή τη λογική έχει το ψήφισμά μας και το καταθέτουμε. Πρέπει να προστατέψουμε το δημοτικό συμβούλιο, τη Δημοκρατία και κυρίως την ψήφο των συμπολιτών μας χάρη στην οποία είμαστε όλοι σε αυτή την αίθουσα”.

Τη συμφωνία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ψήφισμα σημείωσε ο Κώστας Κύρλας ζητώντας από τη δημοτική αρχή να δεσμευτεί ότι δεν θα υλοποιήσει στην πράξη την τροπολογία που επιχειρεί να περάσει ο Βορίδης. Ο κ. Κύρλας σημείωσε πως οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση σπουδαίων ζητημάτων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ήταν σημαντική και κάλεσε το δήμαρχο και τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να εισάγουν θέματα προ ημερήσιας διάταξης.

 

Βαγγέλης Ροπόκης: “Με την τροπολογία αυτή η Δημοκρατία καταργείται”

IMG 1241

Ξεκάθαρος ήταν ο επικεφαλής της Δημοτικής Ανατροπής Βαγγέλης Ροπόκης ο οποίος σημείωσε: “Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ότι η Δημοκρατία καταργείται. Δεν είναι θέμα σημερινό είναι και αυριανό, δηλαδή αν αυτό ισχύσει και στις άλλες εκλογές η πλειοψηφία δεν θα υπολογίσει τη μειοψηφία, όποιος και να είναι δήμαρχος η αντιπολίτευση δεν θα έχει λόγο. Η αντιπολίτευση δεν είναι μόνο για να καταψηφίζει κλπ, πρέπει να έχει προτάσεις, πρέπει να έχει λόγο και όταν αφαιρείται αυτός ο δημοκρατικός λόγος άρα και η δική μας παράταξη δεν μπορεί να συμμετέχει σε αυτά τα πολιτικά εκτρώματα. Και όχι μόνο αυτό, είναι 1 χρόνο προ των εκλογών. Τι τον έκανε τον Υπουργό να πάρει πρόσθετες αποφάσεις εναντίον της αντιπολίτευσης και της Δημοκρατίας; Γι αυτό κι εμείς διαμαρτυρόμαστε”.

 

Χρήστος Μπαΐλης: “Πλήττεται η δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου”

IMG 1244

Τη διαφωνία του στην προτεινόμενη νομοθετική διάταξη εξέφρασε και ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Μπαΐλης, ο οποίος τόνισε: “Εμείς διαφωνούμε με την προτεινόμενη νομοθετική διάταξη διότι θεωρούμε ότι έτσι πλήττεται η δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Η φίμωση της αντιπολίτευσης που επιδιώκεται με αυτή τη διάταξη αγνοεί και προσβάλει όλους τους διαχρονικούς αγώνες που έχει κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα για μια ουσιαστικά λειτουργική και δημοκρατική τοπική αυτοδιοίκηση. Για εμάς είναι αδιανόητο να αφαιρείται ο λόγος και να απαξιώνεται ο ρόλος της αντιπολίτευσης σήμερα, που είναι να ελέγχει το έργο της δημοτικής αρχής και να φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο προς συζήτηση τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες. Μια τέτοια απόφαση εμείς τη θεωρούμε απαράδεκτη και ζητάμε την άμεση ανάκληση. Θεωρούμε ότι έτσι πλήττεται όχι μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η ίδια η κοινωνία μας”.

 

Γιώργος Νίτσας: “Πρόκειται για ένα ακόμη πραξικόπημα μετά το νόμο Θεοδωρικάκου”

IMG 1249

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο οποίος σημείωσε: “Εμείς έχουμε καταθέσει αρκετές φορές την άποψή μας για το νόμο Θεοδωρικάκου, ισχύουν όλα αυτά που είχαμε πει. Θεωρούμε ότι γίνεται άλλη μια παρέμβαση στο ίδιο επίπεδο και θα συμφωνήσουμε στο ψήφισμα, πρόκειται για ένα ακόμη πραξικόπημα μετά το νόμο Θεοδωρικάκου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται στην αυτοδιοίκηση αυτός ο κατήφορος που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια. Θα συνηγορήσω και με τον κ. Κύρλα και με αυτό που έθεσε γιατί κι εγώ πιστεύω ότι αυτή η δημοτική αρχή δεν μπορεί να ακολουθήσει τέτοιο αντιδημοκρατικό κατήφορο που στερεί τη δημοκρατική βούληση των συμβούλων και των επικεφαλής των παρατάξεων που έχουν εκλεγεί για να παρουσιάζουν προτάσεις, θέσεις και αντιπολιτευτικό λόγο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο”.

 

Σταύρος Αμάραντος: “Καταδικάζουμε τις πρακτικές που ουσιαστικά εξοβελίζουν από το προσκήνιο την όποια αντιπολίτευση”

IMG 1180

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρου Αμάραντου, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Θα πρέπει πιστεύω να επιδείξουμε δημοκρατικά αντανακλαστικά στο σύνολό μας ως δημοτικό συμβούλιο και έμπρακτα να καταδικάσουμε αυτές τις πρακτικές που ουσιαστικά εξοβελίζουν από το προσκήνιο την όποια αντιπολίτευση. Υιοθετούμε ανεπιφύλακτα το ψήφισμα και ζητάμε από το δήμαρχο να δεσμευτεί ότι ανεξάρτητα την τύχη που θα έχει το προς ψήφιση νομοσχέδιο του κ. Βορίδη ότι δεν θα το υιοθετήσει τουλάχιστον όσον αφορά τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να θέτει θέμα προ ημερησίας διάταξης και να τα εισηγείται”.

 

Πέταξε το μπαλάκι στην ΚΕΔΕ ο δήμαρχος

IMG 1254

Το μπαλάκι στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας πέταξε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος διαφώνησε με την έκδοση ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας πριν λάβει κάποια σχετική απόφαση η ΚΕΔΕ.
Ο κ. Γεωργάκος τόνισε μεταξύ άλλων: “Νομίζω ότι με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου έχουμε αποδείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι τηρούμε τους χρόνους και τη φωνή όλης της αντιπολίτευσης και μη. Δηλαδή τα 8ωρα και 10ωρα συμβούλια δεν είναι με καθορισμό και με όρους που το κάθε δημοτικό συμβούλιο έχει για το πόσο θα μιλήσει ο καθένας. Άρα τα εκτός ημερησίας, οτιδήποτε και αν γίνεται για όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως προεδρείο ποτέ δεν έχει αφαιρέσει το λόγο σε κανέναν. Όμως στις διαβουλεύσεις και σε κάθε διαβούλευση ήμασταν ως παράταξη μαζί με την ΚΕΔΕ σε οποιαδήποτε απόφαση και αν έβγαινε. Σήμερα συζητήθηκε στην ΚΕΔΕ η περίπτωση της διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου και το πώς θα λειτουργήσουν τα δημοτικά συμβούλια κι ενώ περίμενα ότι θα πάρουν κάποια απόφαση αλλά το τελικό κείμενο δεν βγήκε και ενδεχομένως να βγει τις επόμενες ημέρες για το πώς θα κινηθεί η ΚΕΔΕ στο επίμαχο ζήτημα. Για εμάς όπως και στις άλλες περιπτώσεις, οποιοδήποτε ψήφισμα και να πάρει η ΚΕΔΕ συνηγορούμε με το ψήφισμά της και δεν νομίζω ότι πρέπει να προτρέχουμε πριν δούμε κάτι και πριν δούμε την απόφαση του ανώτατου οργάνου”.

 

Ταξιάρχης Κωστόγιαννης: “Να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας”

IMG 1186

Την αντίθεση του στην επιχειρούμενη φίμωση της αντιπολίτευσης εξέφρασε και ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Κίνησης Ταξιάρχης Κωστόγιαννης, λέγοντας: “Νομίζω ότι βασικό στοιχείο του κάθε ανθρώπου είναι ότι δεν θα πρέπει να ετεροκαθορίζεται αλλά να αυτοκαθορίζεται. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή ο καθένας από εμάς να λέει θα δω τι θα πουν οι άλλοι, ο καθένας μας έχει απόψεις, έχει αρχές και θα πρέπει να τις κάνει. Από αυτή την άποψη ανεξαρτήτως του τι θα κάνει η ΚΕΔΕ εγώ θα ευχόμουν να πάρει μια απόφαση ομόφωνη εναντίον σε αυτή την απολύτως αντιδημοκρατική εκτροπή αλλά εμείς οφείλουμε να πάρουμε απόφαση πάνω σε αυτό. Δηλαδή το ότι θα πω όταν θα πει κάποιος άλλος δεν είναι δείγμα ανθρώπων που έχουν μια ισχυρή δική τους προσωπικότητα και θα χαιρόμουν πάρα πολύ απέναντι σε αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή να υπάρχει μια καθολική αντίσταση εδώ πέρα και να μη συρθούν κάποιοι πίσω από κομματικές ταυτότητες όπως έχουν κάνει κάποιες άλλες φορές και να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας. Δεν είμαστε πρωτίστως κομματικοί οπαδοί και κομματικά φερέφωνα αλλά είμαστε άνθρωποι οι οποίοι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε με τις πράξεις και τις θέσεις μας το ζήτημα της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι θα πρέπει ομόφωνα να το ψηφίσουν όλοι”.

Το ψήφισμα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ψήφισαν όλες οι παρατάξεις υπέρ εκτός από το Δήμο της Καρδιάς μας) και θα διαβιβαστεί στην ΚΕΔΕ αναφέρει:

Ψήφισμα αντίθεσης στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της ηγεσίας του ΥΠΕΣ που συνεχίζει να αφαιρεί δικαιώματα από τις δημοτικές αντιπολιτεύσεις

Μια εβδομάδα σχεδόν μετά την απόφαση ράπισμα του ΣΤΕ για τις αντισυνταγματικές μετεκλογικές αλλαγές από την κυβέρνηση της ΝΔ και για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μας αποδεικνύει την αλλεργία της στο διάλογο και στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Μετά τις ρυθμίσεις των νόμων Θεοδωρικάκου που ανέτρεψαν τις διατάξεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι για την λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ και ουσιαστικά υποκαθιστούν το δημοτικό συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και ήδη κρίνονται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Ύστερα από την κατάργηση της δυνατότητας του δημοτικού συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό.

Κατόπιν της ψήφισης του νέου εκτρωματικού αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου όπου με το 43% κατοχυρώνεται στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών εκμηδενίζοντας έτσι την αντιπολίτευση.

Τώρα με περισσό θράσος επιχειρείται φίμωση των μειοψηφιών απαγορεύοντας να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα για συζήτηση.

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας εκφράζει την αντίθεσή του στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της ηγεσίας του ΥΠΕΣ που συνεχίζει να αφαιρεί δικαιώματα από τις δημοτικές αντιπολιτεύσεις και ζητεί την απόσυρση της σχετικής διάταξης που επιχειρεί να αφαιρέσει από το δημοτικό συμβούλιο τη δυνατότητα στις αντοπολιτευόμενες παρατάξεις να εισάγουν θέματα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης ζητά τη δέσμευση του δημάρχου και του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας ότι δεν θα υλοποιήσει στην πράξη τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ .

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Ιουλίου 2022
Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Κώστας Μπάρκας με θέμα τα έντονα προβλήματα που εμφανίζονται στις δομές Υγείας, που βρίσκονται στα όρια αρμοδιότητας του Δήμου Πάργας. Προς
01 Ιουλίου 2022
Τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη ότι ο κ. Καλογιάννης έπρεπε να τον προειδοποιήσει για την τροπολογία σχολιάζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση ...
01 Ιουλίου 2022
Η τροπολογία για τη μεταβίβαση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦΟΔΣΑ, ήταν ένα πραξικόπημα, ανέφερε ...
01 Ιουλίου 2022
Την παρακάτω Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται:   “ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον ...
30 Ιουνίου 2022
Για το θέμα της απώλειας της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης των 290.000 ευρώ μέσω ΠΔΕ και της αδυναμίας να γίνουν απαραίτητες εργασίες στο δημοτικό ...

Αθλητισμός

02 Ιουλίου 2022
Το ένα φιλικό μετά το άλλο δίνει ο Ολυμπιακός, μετά την Μπίλεφελντ ακολουθεί η δυνατή Σάλτσμπουργκ. Το ματς μπορεί να οδηγηθεί σε υψηλό τέμπο και να δούμε πολλά γκολ. Μάθε τα πάντα για ρουλετα
02 Ιουλίου 2022
Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26/06/2022 το Παγκόσμιο Βαθμολογούμενο Πρωτάθλημα J4 PREVEZA 2022 αγόρια – κορίτσια. Σε ...
02 Ιουλίου 2022
Την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 στις 18.30 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΠΑΣ Πρέβεζα. ...
01 Ιουλίου 2022
Η προετοιμασία του Ολυμπιακού στην Αυστρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, απόψε αντιμετωπίζει την Αρμίνια Μπίλεφελντ. Τον... ακολουθεί ο Άρης ...
30 Ιουνίου 2022
Η «πάνοπλη» Σλοβενία υποδέχεται την Κροατία για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ, ενώ, στη Λατινική Αμερική, η Φορταλέζα «φιλοξενεί» την ...

Πολιτισμός

01 Ιουλίου 2022
Ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά Των Ναρκωτικών διοργανώνουν ...
29 Ιουνίου 2022
Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών περιοχής Πρέβεζας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση: Μετά από 2 χρόνια απουσίας επιστρέφουμε με ένα παραδοσιακό ΗΜΕΡΗΣΙΟ ...
29 Ιουνίου 2022
Η Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα, το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής και το Κέντρο Ελληνο-Αυστριακής ...
28 Ιουνίου 2022
Αυτό το καλοκαίρι πάμε όλοι στη…  «ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ» Ένα Μιούζικαλ για όλη την Οικογένεια ΠΡΕΒΕΖΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ...

Στήλες

30 Ιουνίου 2012
Την πρώτη ημέρα του Ιουλίου του 1821, 22 οπλαρχηγοί αναγνωρίζουν στα Τρίκορφα Αρκαδίας τον Δημήτριο Υψηλάντη ως Αρχιστράτηγο και του ζητούν να αναλάβει την πολιορκία της Τριπολιτσάς.  
29 Ιουνίου 2012
Ο Αλή Πασάς επιτίθεται ανεπιτυχώς κατά του Σουλίου στις 30 Ιουνίου 1800. Σε αντίποινα θανατώνονται 25 όμηροι πρόκριτοι. 454 π.Χ: Τελειώνει ο ...
29 Ιουνίου 2012
Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται και συλλαμβάνεται ο Σάββας Ξηρός στις 29 Ιουνίου 2002, ...
28 Ιουνίου 2012
Ο Σέρβος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί στις 28 Ιουνίου 1914 στην αγορά του Σεράγεβο τον αρχιδούκα της Αυστρίας Φερδινάνδο, δίνοντας την αφορμή ...
27 Ιουνίου 2012
Αεροπειρατεία στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λαμβάνει χώρα στις 27 Ιουνίου 1976. Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές καταλαμβάνουν ...