Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 14:44

"Κάθε μέρα είναι μια μέρα μάχης κατά της εξάρτησης" - Eνημερωτική δράση κατά της εξάρτησης στο Διαδίκτυο και το Gaming

Η προβληματική χρήση του Διαδικτύου και του Gaming βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν στην παραλία της Πρέβεζας το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος σε συνεργασία με το ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π. και την υποστήριξη του Δήμου Πρέβεζας.

IMG 1266

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στη σύγχρονη κοινωνία που απασχολεί έντονα τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους κοινωνικούς φορείς και τα ίδια τα νέα μέλη της κοινωνίας και η δράση περιελάμβανε προβολή του μαγνητοσκοπημένου θεατρικού έργου “Μια μέρα χωρίς” από το νεανικό τμήμα του θεάτρου Κάρολος Κουν και συζήτηση, ενώ μοιράστηκε και ενημερωτικό υλικό.

IMG 1274

Στην έναρξη της εκδηλωσης ο δήμαρχος Πρέβεζας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί το ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο ενώ αναφέρθηκε στους δυνατότητες αλλά και στις “παγίδες” που κρύβει το διαδίκτυο και στη συνέχεια ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΕΠΡΟΝΑΠ κ. Γιώργος Γέρος στην ομιλία του επεσήμανε πως πλέον οι εξαρτήσεις περνούν από τα όρια των ουσιών και του τζόγου, που πάντα υπήρχαν, σε μια νέα μορφή εξάρτησης εδώ και μερικά χρόνια, αυτή που έχει να κάνει με το ίντερνετ και το gaming.

IMG 1280

“Αυτό που βλέπουμε από την εμπειρία μας είναι ότι χάνονται πια πλέον οι πραγματικές επαφές. Αυτό που περνάει είναι μια εξοικείωση με το λογικό, με το απαραίτητο και το αναγκαίο και είναι πολύ πιο βλαβερό για τον εγκέφαλο να πιστεύουμε ότι αυτό που μας πουλάνε είναι αυτό που θέλουμε και έχουμε πραγματική ανάγκη. Είναι βασικό να επισημάνουμε ότι η νέα ψηφιακή εποχή και οι άνθρωποι που γεννιούνται μέσα σε αυτή την εποχή το βλέπουν σαν μια πραγματική ανάγκη, σαν μια πραγματική επιθυμία και αυτό συγχέει την εικονική πραγματικότητα με την πραγματικότητα που βιώνουμε. Εκεί είναι η δυσδιάκριτη διαφορά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και να χειριστούμε. Δεν απορρίπτουμε συλλήβδην την ψηφιακή επικοινωνία γιατί έχει πολλά οφέλη και το βλέπουμε. Αυτό που επισημαίνουμε όμως είναι η διαχείριση του χώρου και του χρόνου. Αρχίζουμε και δεν έχουμε ιδέα πως να διαχειριστούμε το χώρο και το χρόνο μας, δηλαδή δεν δίνουμε θέση στις επαφές, δεν δίνουμε θέση στο διάβασμα, δεν δίνουμε θέση στη φύση, στην άθληση, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρά μέσα από έναν ψηφιακό εικονικό κόσμο προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε. Όταν υφίστανται στοιχεία εξάρτησης κακής χρήσης και διαχείρισης τότε είναι που ανησυχούμε” ανέφερε ο κ. Γέρος προτρέποντας τους γονείς να αντιληφθούν και να θέσουν τόσο τα δικά τους όρια όσο και των παιδιών τους.

“Σαν γονείς εμείς πρώτα πρέπει να δείξουμε το μέγεθος της κατάστασης αυτής. Μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε, μέχρι που είναι τα δικά μας όρια ώστε να θέσουμε όρια και στα παιδιά μας αναφορικά με το πώς το διαχειριζόμαστε. Δεν λέμε όχι, αλλά λέμε ναι στις προσωπικές επαφές, ναι στη φύση, ναι στο διάβασμα, ναι στις δραστηριότητες. Γιατί ξέρετε κάτι; Μέσα από τα συναισθήματα και μέσα από τα βιώματα εξελίσσεται η ζωή μας. Δεν εξελίσσεται μέσα από ένα χώρο που είναι απρόσωπος. Βοηθάει κάποια άτομα για παράδειγμα που μπορεί να έχουν αναπηρία ή που μπορεί να είναι ντροπαλά λόγω καταστάσεων που τους κάνουν να αποσύρονται ή βοηθάει κάποιους κοινωνικά αποκλεισμένους. Άρα σαν μέσο δεν λέμε όχι σε αυτό, απλώς λέμε όχι στην κακή διαχείριση του μέσου αυτού. Να δίνουμε λίγο χώρο και χρόνο στις προσωπικές μας επαφές, στη διακίνηση των συναισθημάτων γιατί εκεί είναι ο πραγματικός στίβος, εκεί είναι που δοκιμαζόμαστε και εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι. Να σταματήσουμε αυτό να είναι προέκταση του εαυτού μας, να βρούμε το πραγματικό νόημα και την ουσία των πραγμάτων” κατέληξε ο κ. Γέρος σημειώνοντας πως κάθε μέρα είναι μια μέρα μάχης κατά της εξάρτησης.

Ακολούθησε η προβολή της θεατρικής παράστασης και συζήτηση με το κοινό.

Έκθεση εικόνων