Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 11:37

Τι γίνεται με το πρόγραμμα ELENA στο δήμο Πρέβεζας;

Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος ELENA στο δήμο Πρέβεζας ζήτησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Μπαΐλης στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, καλώντας για μια ακόμη φορά το δήμαρχο Πρέβεζας  να δεσμευτεί με συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα για το όφελος που ισχυρίζεται ότι θα έχει ο δήμος και οι δημότες της Πρέβεζας.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο το έργο “Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας», με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) – Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης ΣΕΑ (προϋπολογισμός χωρίς Φ.Π.Α.: 7.222.693,00) ευρώ” πέρασε για 12 χρόνια στο εταιρικό σχήμα «ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT ΟΜΕΧΟΜ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε», ωστόσο από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια νεότερη ενημέρωση.

IMG 9862

Μπαΐλης: Η απόφαση του ΔΣ είναι εσφαλμένη. Αυτή η σύμβαση είναι ζημιογόνος για το δήμο και τους δημότες

Ο κ. Μπαΐλης στην ερώτησή του υπενθύμισε πως η θέση της παράταξης είναι πως αυτή η σύμβαση είναι ζημιογόνος για το δήμο και μάλιστα πρόσθεσε πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στερείται νομιμότητας.

Ο κ. Μπαΐλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Διαβάσαμε από την Περιφέρεια ότι υπογράφηκε η σύμβαση για το πρόγραμμα ELENA στα Ιωάννινα. Έβγαλαν και μια ανακοίνωση ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα έχει όφελος 1 εκατομμύριο το χρόνο. Δεν ακούσαμε για την Πρέβεζα τίποτα. Πήραμε ένα ποσοστό έκπτωσης 3,15% , που τότε μιλούσαν σε εμάς για 40,50% να το ξέρετε. Τώρα σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Τι θα γίνει; Εμάς η θέση μας είναι ότι η δανειακή αυτή σύμβαση είναι ζημιογόνος για το δήμο και η απόφαση που πήραμε τότε, η πλειοψηφία όλη ήμασταν κατά της σύμβασης αυτής, και κακώς προχώρησε. Εμείς πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου είναι εσφαλμένη, δεν έχει νομιμότητα. Εμείς το λέμε αυτό και πρέπει να το δείτε γιατί ό,τι αφορά δάνειο θα πρέπει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να είχε τα 2/3, την απόλυτη πλειοψηφία. Είναι δάνειο, δεν είναι απλώς μια σύμβαση για ένα έργο και εάν το είχαμε αποφύγει και πηγαίναμε στο ΕΣΠΑ κ. Δήμαρχε, η Ηγουμενίτσα το έβαλε το πρόγραμμα αυτό στο ΕΣΠΑ με 3,5 εκατομμύρια και δεν θα πληρώσει δραχμή. Εμείς πόσα θα πληρώσουμε; Πόσο είναι το κόστος όλο του προγράμματος; Πόσο διαρκεί και ποιο είναι το ετήσιο κόστος για τους δημότες; Εγώ με όλο το σεβασμό κ. Δήμαρχε πιστεύω ότι η απόφαση αυτή κακώς θεωρήθηκε νόμιμη. Είναι ζημιογόνα για τους δημότες».

IMG 9875

Ανωγιάτης: Είναι μια σύμβαση που βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία και δεν είναι επωφελής για το δήμο

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του Θανάση Ανωγιάτη από τη «Στροφή στο Μέλλον», ο οποίος υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει επιτέλους μια εκτενής συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα ELENA, το οποίο στηρίχθηκε σε λανθασμένα στοιχεία και για το οποίο υπάρχουν πολλές διχογνωμίες.

«Η δικιά μας η παράταξη όπως και η παράταξη του κ. Μπαΐλη θεωρούμε ότι είναι μια σύμβαση η οποία δεν είναι επωφελής για το δήμο. Είναι μια σύμβαση η οποία βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία κι εκείνο που προβάλλεται ακόμη και στα Γιάννενα δεν είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, είναι η ενεργειακή εξοικονόμηση η οποία μεταφράζεται με βάση τα σημερινά δεδομένα. Επίσης ξέρετε πολύ καλά ότι το έργο ξεκίνησε το 2017 και οι τότε καταγραφές με τις σημερινές δεν έχουν καμία σχέση, άρα υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Η υπογραφή λοιπόν οποιασδήποτε σύμβασης με τον ανάδοχο θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα πολύ ενδελεχούς έρευνας από την πλευρά του δήμου γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Ανωγιάτης.

IMG 9826

Γεωργάκος: Το οικονομικό όφελος θα είναι το 65% της λιγότερης κατανάλωσης

Απαντώντας ο δήμαρχος Πρέβεζας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και αρκέστηκε να πει ότι στόχος είναι να υπάρξει 65% εξοικονόμηση ενέργειας ενώ ευχαρίστησε την πρώην δημοτική αρχή που παρέδωσαν δύο σημαντικά εργαλεία το ΣΒΑΚ και το ΣΔΕ, πάνω στα οποία μπορεί να στηριχτεί ο σχεδιασμός του δήμου μέχρι και το 2030, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ELENA ήταν στο σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής του κ. Μπαΐλη.

«Εμείς να ξέρετε θέλουμε το 65% σε σχέση με αυτά τα χρήματα που δίναμε να αποδεικνύεται ότι κάνουμε εξοικονόμηση πάνω σε αυτό. Μόνο και μόνο αν θα ξεκινήσει αυτό το έργο μέσα στους επόμενους 3 μήνες, γιατί οι πληροφορίες μου είναι ότι μέσα στο 3μηνο θα έχουν ολοκληρωθεί. Ήδη οι ενστάσεις έχουν εκδικαστεί και δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας της διαδικασίας που θα βγαίνουν τα led μέσα στον επόμενο ένα χρόνο εκτός του ότι θα αλλάξει η Πρέβεζα και η διαχείριση θα έχουμε και λιγότερα χρήματα να δώσουμε σε τελική ανάλυση σε σχέση με αυτά που δίνουμε αλλά και όλες τις προμήθειες τάξης μεγέθους 150 χιλιάδες για λάμπες, συντηρήσεις κτλ και εδώ θα έχουμε την αντίστοιχη εξοικονόμηση. Όλα αυτά θα αποδεικνύονται εδώ στο δημοτικό συμβούλιο με τον τεχνικό σύμβουλο που θα υπάρχει για την όλη παρακολούθηση. Θεωρώ ότι και το ΣΔΕ που έγινε στο δήμο επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν ο μπούσουλας σε κάθε τι.. Νομίζω δεν γίνονται όλα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων ετών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θες περισσότερα χρόνια το να φτάσεις σε τέτοιες εξοικονομήσεις και έργα, αλλά όμως είναι ένας μπούσουλας που πρέπει να το εφαρμόζει η κάθε δημοτική αρχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Γεωργάκος με τον κ. Μπαΐλη να επανέρχεται και να ζητάει συγκεκριμένα στοιχεία για το οικονομικό όφελος που θα έχει ο δήμος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

-Μπαΐλης: ρώτησα ποιο είναι το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι δημότες της Πρέβεζας. Ποιο είναι το ετήσιο κόστος και ποιο είναι το οικονομικό όφελος του δήμου σε σχέση με το 2019 ή το 2020; έβγαλε ανακοίνωση η Περιφέρεια και είπε ο δήμος Ιωαννιτών θα έχει όφελος 1 εκατομμύριο το χρόνο. Εμείς πόσο;

-Γεωργάκος: ωραία, την ίδια ανακοίνωση μπορούμε να τη βγάλουμε κι εμείς αλλά προσέξτε, πέρυσι όταν το συζητάγαμε λέγαμε πόσα θα πληρώνουμε, 400 χιλιάδες...περιμέναμε την αύξηση του ρεύματος για φέτος που έχουμε φτάσει 800 χιλιάδες και τότε μιλάγαμε για το 60% τις λάμπες που ανάβανε και τώρα πληρώνουμε μαζί με το ίδιο ποσοστό και δεν ξέρουμε τι έχουμε φτάσει να πληρώνουμε, 600-700 χιλιάδες. Τουλάχιστον με τα led θα ξέρουμε να κάνουμε την εξοικονόμηση και τη διαχείριση. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει εξοικονόμηση.

-Μπαΐλης: λέγατε τότε ότι οι δημότες δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ, τώρα πόσο θα πληρώσουμε δεν το ακούσαμε. Τι οικονομικό όφελος θα έχουμε δεν το ακούσαμε

-Γεωργάκος: το οικονομικό όφελος θα είναι το 65% της λιγότερης κατανάλωσης κι εκεί θα πατήσει και θα βγει το οικονομικό όφελος.

IMG 0337

Γιαννουλάτος: δεν είναι το ίδιο το ELENA που σας κληροδοτήσαμε μαζί με τα υπόλοιπα έργα, τα οποία -όχι όλα- τα προχωράτε και τα δημοπρατείτε με μεγάλη καθυστέρηση

Την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της Δημοτικής Συνεργασίας Βαγγέλη Γιαννουλάτου προκάλεσαν τα λεγόμενα του δημάρχου, σημειώνοντας πως ο δήμαρχος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ο κ. Γιαννουλάτος σημείωσε: «Αν δεν παίρνατε μια απάντηση θα περνούσε μια εντύπωση ότι σας κληροδοτήσαμε το ELENA όπως κληροδοτήσαμε και τα άλλα έργα που συνεχίζετε με δημόσιο διαγωνισμό και διακηρύξεις με ελάχιστη έκπτωση και όχι έτσι όπως τα δημοπρατείτε εσείς. Όντως ως σχεδιασμός το ΣΒΑΚ κατά κοινή αποδοχή και με ομόφωνες αποφάσεις όπως και ο ενεργειακός σχεδιασμός έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από το σώμα της προηγούμενης θητείας αλλά δεν ήταν το πρόγραμμα έτσι όπως εξελίχθηκε. Θέλω να θυμίσω στο σώμα ότι στην αρχή και η δική μας απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η ομόφωνη δεν είχε κανένα οικονομικό στοιχείο. Έλεγε καταρχήν ναι σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Ποιος άλλωστε θα ήταν αρνητικός πάνω σε αυτό και εννοείται δεν ήταν αρνητικοί ούτε η Άρτα, ούτε τα Γιάννενα, ούτε η Ηγουμενίτσα και μετά υπαναχώρησαν και οριακά συνέχισαν μόνο τα Γιάννενα κι εμείς με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής έτσι όπως πάρθηκαν και ξέρουμε όλοι. Να θυμίσω ότι κάποια στιγμή πήγε να μπει η Φιλιππιάδα και βγήκε, η Πάργα και βγήκε..να θυμίσω ότι συζητιόταν μέρος της δαπάνης του προγράμματος να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και αυτό δεν έγινε. Να θυμίσω ότι οι υποσχέσεις τότε από το σύμβουλο γραμμένες στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου για πυκνώσεις, για επεκτάσεις, για προδιαγραφές δηλαδή όχι μόνο να ανάβουν όλες οι λάμπες που λέτε συνέχεια κ. Δήμαρχε και πόσο θα μας κοστίσει αυτό αλλά για προδιαγραφές που έχουν άλλα χιλιαδύο τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν τα βλέπουμε να υλοποιούνται. Και καταλήγουμε στα τελευταία λίγα που είδαμε και όχι στο σύνολο της τεχνοοικονομικής μελέτης, σε μια προμήθεια στην οποία δεν έχουμε πλήρη στοιχεία και η οποία φαντάζομαι θα υπεροκοστολογεί, δεν τα γνωρίζουμε καταρχήν τα κόστη του ELENA. Άρα ξεκίνησε διαφορετικά, είχαν μπει οι πρωτεύουσες των νομών και κατέληξε διαφορετικά έτσι ώστε ολόκληρη η Άρτα και η Ηγουμενίτσα να τα αρνηθούν όπως κι εμείς ως προηγούμενη δημοτική αρχή και συνεχίσαμε να εκφράζουμε την αντίθεσή μας και στη σημερινή θητεία που έχετε πλειοψηφία. Άρα δεν είναι το ίδιο το ELENA που σας κληροδοτήσαμε μαζί με τα υπόλοιπα έργα, τα οποία -όχι όλα- τα προχωράτε και τα δημοπρατείτε με μεγάλη καθυστέρηση».

IMG 9856

Αμάραντος: η συγκεκριμένη σύμβαση είναι επιζήμια. Αν κάνω πολιτικούς συνειρμούς το μυαλό μου πάει στην Περιφέρεια και στον κ. Καχριμάνη

Την αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης επανέλαβε ο επικεφαλής Σταύρος Αμάραντος σημειώνοντας πως η παράταξή του σε εκδήλωση που έκανε σχετικά με το ζήτημα απέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα πως η συγκεκριμένη σύμβαση θα είναι επιζήμια. 

Ο κ. Αμάραντος τόνισε:  «για το ELENA αποδείξαμε στη Θεοφάνειο ότι αυτή η φαραωνική και λεόντειος σύμβαση μέσω του προγράμματος ELENA είναι 100% επιζήμια για τα δημοτικά συμφέροντα. Το αποδείξαμε με αριθμούς. Και ο κ. Μπαΐλης και εγώ δεν έχουμε διαθέσιμα τα οικονομικά στοιχεία αυτή τη στιγμή για να σας τα ξαναδιαβάσω, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου όπως και στην Άρτα και στην Ηγουμενίτσα και σε όλους τους όμορους δήμους, ακόμη και στα Γιάννενα, γιατί και στα Γιάννενα η απόφαση ήταν καταδικαστική για το ELENA, μέσω οικονομικής προχώρησε. Έγινε πασιφανές σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και σε όλα τα δημοτικά συμβούλια ότι η συγκεκριμένη ήταν επιζήμια και επιβάρυνε οικονομικά τους δήμους με φοβερά νούμερα για αυτό και κλωτσήσανε δήμαρχοι που ανήκουν στη ΝΔ. εγώ δεν είδα σε άλλο ζήτημα διαφοροποίηση δημάρχων που ανήκουν σε αυτό το χώρο, πέρα από το πρόγραμμα ELENA, εκεί διαφοροποιήθηκαν σωρηδόν και κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις. Είναι αδικαιολόγητη και ανερμήνευτη η εμμονή του δημάρχου να επιμείνει σε ένα πρόγραμμα που ξέρει εκ των προτέρων ότι θα επιβαρύνει το δήμο. Εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό και αν κάνω πολιτικούς συνειρμούς το μυαλό μου πάει στην Περιφέρεια και στον κ. Καχριμάνη και τι δεσμούς έχουν αναπτύξει αυτοί οι δύο».

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

01 Δεκεμβρίου 2022
“Σκληρή κριτική” δέχθηκε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος για τους χειρισμούς του στο ζήτημα της απομάκρυνσης των αμιαντοκατασκευών από σπίτια στον Ωρωπό Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής
29 Νοεμβρίου 2022
Σε εκ νέου συνεδρίαση την Κυριακή στις 11 το πρωί στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης οδηγήθηκε εν τέλει η συνεδρίαση της δημοτικής κίνησης “Στροφή στο ...
29 Νοεμβρίου 2022
Την πόλη της Πρέβεζας θα επισκεφθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ...
28 Νοεμβρίου 2022
Τον Υπουργό Υγείας καλεί να απαντήσει με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, για την υποστελέχωση των Δομών Υγείας που βρίσκονται στον Νομό Πρέβεζας ο ...
26 Νοεμβρίου 2022
Τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας θα απασχολήσει την Τετάρτη το θέμα των αγωγών που έχουν γίνει στο Δήμο Πρέβεζας, για τις προφορικές ...

Αθλητισμός

01 Δεκεμβρίου 2022
Βρισκόμαστε στα μισά της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Μουντιάλ, σήμερα θα προκύψουν ακόμα δύο ζευγάρια για τη φάση των «16». Ο Καναδάς έχει ήδη αποκλειστεί, η Ισπανία είναι η πιο άνετη
30 Νοεμβρίου 2022
Τα δύο πρώτα ζευγάρια για τη «φάση των 16» έγιναν γνωστά εχθές, σήμερα θα μάθουμε ακόμα δύο. «Άνετη» η Γαλλία, θα δώσουν μάχη οι υπόλοιπες 7 ομάδες. ...
29 Νοεμβρίου 2022
Βγαίνουν τα... κομπιουτεράκια στο Μουντιάλ. Εκκίνηση της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής και εκτός του αποκλεισμένου Κατάρ, οι υπόλοιπες 7 ομάδες του ...
29 Νοεμβρίου 2022
Τη νίκη με σκορ 26-42 σημείωσε η ομάδα των κορασίδων της Νικόπολης απέναντι στην ομάδα του ΠΥΡΡΟΥ ΑΡΤΑΣ . Τα κορίτσια της Νικόπολης ...
28 Νοεμβρίου 2022
Ολοκληρώνεται και η δεύτερη αγωνιστική στο Μουντιάλ με τα παιχνίδια από τον 7ο και τον 8ο όμιλο. Στο πρόγραμμα υπάρχουν, επίσης, δύο αναμετρήσεις για ...

Πολιτισμός

01 Δεκεμβρίου 2022
Εκδηλώσεις για το ρεμπέτικο στην πόλη μου 2-4 Δεκεμβρίου 2022 Το «Ένα ρεμπέτικο θα σου πω... Εκδηλώσεις για το ρεμπέτικο στην πόλη μου» είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα που επιχειρεί να
28 Νοεμβρίου 2022
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας ανοίγει τις πύλες τις στο 8ο αφιέρωμα για το Ιταλικό Σινεμά στην Ελλάδα από την προσεχή Τετάρτη 30 Νοεμβρίου (21:00) ...
28 Νοεμβρίου 2022
H Artifactory γιορτάζει την Ημέρα της Μεσογείου με το συγκρότημα Pera Terra και τη μουσική συναυλία «Ο Γύρος της Μεσογείου σε 13 τραγούδια» στις 28 ...
27 Νοεμβρίου 2022
Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας παρουσιάζει το βραβευμένο κείμενο του Κώστα Λάκη “Ο Μπεχτσής/ Ο Νυχτοφύλακας” Παραστάσεις: Κάστρο Αγίου ...
26 Νοεμβρίου 2022
Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, ...

Στήλες

01 Δεκεμβρίου 2012
Την 1η Δεκεμβρίου 1943 λήγει η 4ήμερη διάσκεψη των Ρούσβελτ - Τσώρτσιλ και Στάλιν στην Τεχεράνη, κατά την οποία αποφασίστηκε η μετά τη συντριβή της Γερμανίας εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.
29 Νοεμβρίου 2012
Στις 30 Νοεμβρίου 1874, επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη ...
29 Νοεμβρίου 2012
Η Μπαρτελόνα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελβετού επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ. Στις 22 Οκτωβρίου 1899, ο Γκάμπερ δημοσίευσε μια αγγελία στις ...
27 Νοεμβρίου 2012
Στις 28 Νοεμβρίου 1520 ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο ...
26 Νοεμβρίου 2012
Στις 27 Νοεμβρίου 1999, ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξάγεται ...