Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 14:23

Ραγδαία η επιδείνωση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία - Ενδιαφέρουσα ημερίδα στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας

Η «έκρηξη» εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα και η ανάγκη συγκρότησης Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας από τους ίδιους τους εργαζόμενους αναδείχθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΤΕΕ) το απόγευμα της Τετάρτης στην Πρέβεζα.

IMG 1630

Δυστυχώς όπως επισημάνθηκε μέχρι σήμερα στη χώρα μας από την αρχή της χρονιάς έχουν χάσει τη ζωή τους 76 εργαζόμενοι και όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας Χρήστος Δημόπουλος, στόχος είναι μέσω αυτής της ημερίδας να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να αφυπνιστούν οι υπεύθυνοι υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων.

“Θεωρούμε ότι ήταν επιτακτική αυτή η εκδήλωση επειδή βάσει των στατιστικών στοιχείων έχουμε διπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων σε σχέση με το 2020, αλλά και εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος που έγινε πρόσφατα στη Χόχλα με θύματα δύο συναδέλφους, των οποίων οι οικογένειες παρευρίσκονται σήμερα εδώ” ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς και η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Αγγελική Κωνσταντινίδη.

IMG 1648

“Αναλαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες για να τονίσουμε τη ραγδαία κλιμάκωση, τη ραγδαία επιδείνωση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Τη ραγδαία κλιμάκωση των θανάτων στη χώρα ώστε να αναδείξουμε τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν, να τις εξαλείψουμε για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να αφυπνίσουμε τους υπευθύνους ώστε να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για να μη χαθούν άλλοι άνθρωποι!” τόνισε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις βασικές αιτίες της έξαρσης των εργατικών δυστυχημάτων αλλά και στις προτάσεις των Συνδικάτων.

Ο κ. Στοϊμενίδης απέδωσε την έξαρση αυτή κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και οράματος, στην θεσμική αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην ανυπαρξία ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και κυβέρνησης, στην ατιμωρησία των κακών εργοδοτών, στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, στην εντατικοποίηση στην εργασία και τη χρήση φθηνού και ανειδίκευτου προσωπικού σε ειδικές εργασίες, στην ασυδοσία και τη μη κατανομή ευθύνης στις υπεργολαβίες και τέλος στα μεγάλα κενά στο σύστημα καταγραφής.

IMG 1647

“Κάνουμε έκκληση σε όλους να ασκήσουμε το δικαίωμα που έχουμε από το νόμο να ιδρύσουμε επιτροπές υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις από 50 άτομα και πάνω. Ο νόμος μας δίνει αυτό το δικαίωμα, δεν είναι υποχρέωση του εργοδότη, είναι δικαίωμα του εργαζόμενου και στη χώρα μας σε λιγότερα από τα μισά επιχειρησιακά σωματεία με αριθμό μεγαλύτερο των 50 εργαζομένων έχει συγκροτηθεί επιτροπή υγείας και ασφάλειας στην εργασία, ενώ επιτροπή αντίστοιχη μπορεί να συγκροτηθεί και στο δημόσιο τομέα” ανέφερε ο κ. Στοϊμενίδης, ο οποίος ανέφερε τις βασικές προτάσεις των συνδικάτων για τα μέτρα και τις πολιτικές που θα συνέβαλαν στη δημιουργία μιας εθνικής κουλτούρας και θα αντιμετώπιζαν τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ένταξη μαθήματος ΥΑΕ στο ωρολόγιο πρόγραμμα από την πρωτοβάθμια εως των τριτοβάθμια εκπαίδευση, η σύσταση φορέα επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών, η επιστροφή στο ΥΠΕΡ, η ενίσχυση και στελέχωση του ΣΕΠΕ, η ουσιαστική λειτουργία του ΕΣΥΑΕ και η κλαδική ή και γεωγραφική σύσταση ΕΥΑΕ για ΠΜΕ.

IMG 1680

Στη συνέχεια η κα Κωνσταντίνα Ζορμπά, Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός, Υπεύθυνη Παραρτήματος Ιωαννίνων, ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. αναφέρθηκε αναλυτικά στους «κινδύνους για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία», στο πλέγμα των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία αλλά και τους τρόπους που μπορούν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο της συγκρότησης Επιτροπής υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

IMG 1699

Στις αιτίες πρόκλησης των εργατικών ατυχημάτων στα τεχνικά έργα και τη βιομηχανία εστίασε ο Άρης Ζώης, αναπληρωτής προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας Ηπείρου και Ιονίων Νήσων της Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση λόγω έλλειψης προσωπικού, κάλεσε τους υπεύθυνους των τεχνικών έργων αλλά και τους εργαζόμενους να ευαισθητοποιηθούν.

IMG 1715

Κλείνοντας ο Δικηγόρος Αθηνών- Ποινικολόγος Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες και τα δικαιώματα των εργαζομένων μετά το ατύχημα και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη φοβούνται να ασκήσουν το δικαίωμα της καταγγελίας. “Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, αλλά ιερό είναι και το δικαίωμα του εργαζομένου να τηρούνται με ευλάβεια οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας μέσα σε μια επιχείρηση, να μπορεί να εργάζεται και να επιστρέφει σπίτι του σώος και αβλαβής. Όσο μεγάλα δικαιώματα έχει ο εργαζόμενος, έχει και υποχρέωση να μη φοβάται και να απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς για τη διασφάλιση αυτών” κατέληξε ο κ. Παπαϊωαννίδης.

IMG 1650

Να σημειώσουμε πως στην έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους στο εργατικό δυστύχημα στη Χόχλα τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Έκθεση εικόνων