Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 11:40

Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των αγροτών από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, η οποία κατέθεσε και το σχετικό ψήφισμα, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νίκο Τσέγκο να υπογραμμίζει πως χρειάζεται άμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

M79A9683

“Θεωρούμε ψίχουλα αυτά που μας έδωσαν, σε σχέση με αυτά που πρέπει για να κρατηθεί ο νέος επιχειρηματίας, αγρότης, κτηνοτρόφος και μελισσοκόμος στο χωριό. Ήδη ερήμωσαν τα χωριά και θα ερημώσουν εάν δεν εφαρμοστούν άλλα μέτρα που προτείνουμε με το ψήφισμα” ανέφερε ο κ. Τσέγκος και πρόσθεσε “ζητάμε τη συμπαράστασή σας, γι’ αυτό ήρθαμε εδώ, την έχουμε από όλη την κοινωνία και πιστεύω θα την έχουμε και από εσάς αυτή τη φορά. Να σας ευχαριστήσω γιατί βοηθήσατε να πάει το λεωφορείο στην Αθήνα με μια ενίσχυση που δώσατε, είναι μέρος της ευθύνης που πιστεύω ότι αναλογεί και σε εσάς αλλά θέλω να καταλάβετε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το δράμα που βιώνει ο κόσμος που παράγει σήμερα. Ελάτε στο μπλόκο στο Λούρο να δείτε νέα παιδιά που είναι σε απόγνωση και δεν ξέρουν τι θα γίνει. Από τον Μάρτη αρχίζουν οι κατασχέσεις σε εμάς τους αγρότες και κτηνοτρόφους που χρωστάμε στον ΕΦΚΑ. Είναι απαράδεκτο να παράγεις και να μπαίνεις μέσα. Θα σας καλέσω στο μπλόκο όταν έχετε χρόνο και όσο καιρό θα είμαστε εκεί να δείτε τον κόσμο σε τι διάθεση είναι για να παράγει μεν, γιατί μπορούμε να παράγουμε γιατί και πόλεμος να γίνει εμείς θα παράγουμε γιατί πρέπει να ζήσουμε τις οικογένειές μας”.

M79A9688

Ο Λεωνίδας Ραβανός, μέλος της Επιτροπής του μπλόκου στο Λούρο Πρέβεζας, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την αρωγή για τη μετακίνηση των αγροτών στο συλλαλητήριο στην Αθήνα και τόνισε μεταξύ άλλων «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικό, είναι και ευρωπαϊκό αλλά εμείς ήρθαμε σήμερα σε εσάς γιατί ο τόπος αυτός παράγει και επειδή πρέπει να συνεχίσει να παράγει, πρέπει να μας στηρίξετε. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους σας,ζητάμε τη συμπαράστασή σας γιατί αν δεν παράξουμε δεν πάμε καλά. Το 2009 που μπήκα στο πρόγραμμα, από τους 8.500 νέους αγρότες, ανάθεμα εάν έμειναν 100 από αυτή τη φουρνιά. Φανταστείτε τα επόμενα χρόνια τι έγινε. Θέλουμε να τρώμε τοπικά προϊόντα; Θέλουμε να τρώμε ξένα προϊόντα; Αυτό θα το αποφασίσουμε μόνοι μας, χωρίς κανέναν άλλον».

M79A9691
Εκ μέρους των μελισσοκόμων, ο Στέφανος Πανταζής τόνισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά και συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

  • Θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Πλαφόν 0,07 ευρώ στη κιλοβατώρα για το αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Επιδότηση σε αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στη βασική και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που υπέστησαν ζημίες και φυσικές ασθένειες και αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών.
  • Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων που ανταγωνίζονται αθέμιτα τα εγχώρια αγροτικά και κτηνοτροφικά-μελισσοκομικα προϊόντα.

“Αυτά είναι τα αιτήματά μας και θεωρούμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Βλέπουμε ότι στην Ε.Ε. πολλά από αυτά είναι λυμένα. Σε όλη την ΕΕ το πετρέλαιο είναι αφορολόγητο για τον παραγωγό, εδώ δεν είναι ανισότιμο σε επίπεδο Ε.Ε.; ” σημείωσε ο κ. Πανταζής, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κύρλας σημείωσε πως πέρα από αυτά τα αιτήματα των αγροτών που θα πρέπει να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας να εξειδικεύσει μια σειρά από κατευθυντήριες πολιτικές για να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα σε τοπικό επίπεδο.

 

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και θα προωθηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στους τοπικούς βουλευτές και στην Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει:

Απευθύνουμε κάλεσμα στήριξης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, ώστε να παραμείνουμε στα χωράφια και τις καλλιέργειες μας. Ζητάμε την ολόπλευρη στήριξη του Δήμου και των σύμβουλων στον αγώνα που διεξάγουμε.

Έπειτα από την πανελλαδική σύσκεψη από αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε μια κατάμεστη αίθουσα στη Νίκαια της Λάρισας, με την συμμέτοχη όλων τον μπλόκων ανά την επικράτεια, αποφασιστικέ σαν πρώτο βήμα η κλιμάκωση του αγώνα με ταυτόχρονα κλεισίματα δρόμων, συλλαλητήρια με τα αγροτικά μηχανήματα, αποκλεισμούς εθνικών οδών και κάθοδος στην Αθήνα με τρακτέρ για διαδήλωση έξω από τη Βουλή.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν με αποφασιστικότητα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα με στόχο την ενίσχυση της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους όπως η μείωση του κόστους παραγωγής και η διασφάλιση των τιμών, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ. Επίσης, ζητάμε ενίσχυση για τη προστασία από φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Τα αιτήματα που συμφωνηθήκαν στην πανελλαδική σύσκεψη συνοψίζονται στα εξής:

  • Θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Πλαφόν 0,07 ευρώ στη κιλοβατώρα για το αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Επιδότηση σε αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στη βασική και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που υπέστησαν ζημίες και φυσικές ασθένειες και αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών.
  • Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων που ανταγωνίζονται αθέμιτα τα εγχώρια αγροτικά και κτηνοτροφικά-μελισσοκομικα προϊόντα.

Με αυτά τα αιτήματα προσήλθαμε στο διάλογο την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού, αλλά αυτό που αντιμετωπίσαμε μας γέμισε θυμό και αγανάκτηση, καθώς μάλλον δεν έγινε αντιληπτό ούτε οι προθέσεις μας ούτε ο πραγματικός αγώνας επιβιώσεις που δίνουμε.

Θεωρούμε ως ύψιστο εμπαιγμό και καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών για «ξύσιμο του βαρελιού», ή «ότι και άλλες κοινωνικές ομάδες έχουν προβλήματα άλλα δεν δύνανται να εκβιάσουν την κυβέρνηση καθώς δεν έχουν τρακτέρ να βγάλουν στους δρόμους», δημιουργώντας προκαταβολικά αρνητικό εις βάρος μας κλίμα για τα κατά τα άλλα δίκαια αιτήματα που μας αναγνωρίζουν. Τελικά, το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ακόμη χειρότερο από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε. Αναρωτιόμαστε για παράδειγμα με τη σειρά μας, ποια λύση είναι αυτή που μας επιδοτεί με 82 εκατομμύρια, τα μισά τον Μάρτιο και τα υπόλοιπα στο τέλος του χρόνου, μέτρο που ίσχυε άλλωστε, καλύπτοντας ένα μικρό μόνο μέρος των εξόδων στο πετρέλαιο;

Βροντοφωνάζουμε ότι όχι μόνο τα αιτήματα μας δεν ικανοποιήθηκαν άλλα κρίνουμε ότι δεν συζητήθηκαν κιόλας. Με την δύναμη των μπλόκων και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ως δίκαια και υπαρκτά τα αιτήματα και ως τέτοια τα αναγνωρίζει και η κοινωνία που βρίσκεται δίπλα μας.

Ζητάμε αυτό το ψήφισμα να βρει την απαιτουμένη στήριξη από την τοπική διοίκηση, να ψηφιστεί στο δημοτικό συμβούλιο και να προωθηθεί όπου είναι απαραίτητο.Ήρθε η ώρα η τοπική αρχή να δείξει την ειλικρινή και έμπρακτη στήριξη στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους της Πρέβεζας και να σταθεί αρωγός στα δίκαια αιτήματά μας!

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία αποδεικνύεται ένα “φιάσκο”. Η συνεδρίαση “σημαδεύτηκε”
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...