Ειδικότερα 8 καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου που επί σειρά ετών εργάζονταν με συμβάσεις μίσθωσης έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου είχαν προσφύγει το 2022 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και ζητούσαν να αναγνωριστεί ότι οι επί μέρους διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου του καθενός συνιστούν αντίστοιχες συμβάσεις αορίστου χρόνου με τις οποίες πρέπει να υποχρεωθεί στο μέλλον ο Δήμος Πρέβεζας να τους απασχολεί και να τους καταβάλει τις αντίστοιχες αποδοχές.
Να γίνουν δηλαδή αορίστου χρόνου.
Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας στις 14 Απριλίου 2022 πάρθηκε η 211/2022 απόφαση, όπου προέβλεπε να μην αντικρούσει ο Δήμος την αγωγή των καθηγητών. Η εισήγηση ωστόσο της νομικής υπηρεσίας ήταν να αποκρουστεί η αγωγή για μία σειρά λόγους.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών μετά την αρ.449/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπέρ του Δήμου Πρέβεζας, έπειτα από έφεση των εργαζομένων.
Με την αριθμ. 23/2024 απόφασή της η δημοτική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας όρισε δικηγόρο Αθηνών για να συνομολογήσει στην έφεση των εργαζομένων στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών, το οποίο εξέδωσε την αρ.1543/2024, με την οποία καλείται ο Δήμος Πρέβεζας να απασχολήσει τους ενάγοντες δυνάμει συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και με την κατά περίπτωση ειδικότητα στις θέσεις που απασχολούνταν μέχρι την άσκηση της αγωγής τους, καταβάλλοντάς τους τις ανά μήνα αποδοχές. Δικαιώθηκαν επομένως οι εργαζόμενοι και η απόφαση είναι τελεσίδικη.
Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Πρέβεζας με την 393/2024 απόφασή του στις 28.6.2024 επιβεβαιώνει ότι θα κάνει συμβασιούχους αορίστου χρόνου τους ενάγοντες και θα τους καταβάλλει τις νόμιμες αποδοχές.
Στη δημοτική επιτροπή στις 3 Ιουλίου, παρουσία και εργαζομένων συμβασιούχων στο Δημοτικό Ωδείο, ορίστηκε δικηγόρος για να αναλάβει την υπόθεση, ωστόσο το θέμα πήρε αναβολή, καθώς στις εργατικές διαφορές όπως εν προκειμένω, ο Δήμος Πρέβεζας είναι υποχρεωμένος να ασκεί όλα τα ένδικα μέσα (έως και τον Άρειο Πάγο) και η προθεσμία άσκησης αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο κατά της αριθ.1543/2024 αποφάσεως είναι έως 21.07.2024.
Κατά συνέπεια η δημοτική επιτροπή θα βρει την υπόθεση σύντομα μπροστά της.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως δεν είναι μόνο οι 6 καθηγητές που δικαιώνονται, οι οποίοι απασχολούνται στο Δημοτικό Ωδείο. Είναι αρκετοί ακόμη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις έργου.
Γι' αυτούς θα ισχύσει η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών ή θα παραμείνουν ορισμένου χρόνου;
Παράλληλα ακόμη ένα στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι οι καθηγητές του Ωδείου μέχρι και σήμερα πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη και δεν ήταν λίγες οι φορές, που λόγω αυτού του ιδιότυπου καθεστώτος οι αμοιβές τους καθυστερούσαν για κάποιο χρονικό διάστημα για τεχνικούς λόγους, καθώς δε συμπληρωνόταν το απαραίτητο ποσοστό της μισθοδοσίας τους από τα ανταποδοτικά.
Εφόσον μονιμοποιηθούν όμως θα αμείβονται από κονδύλια του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Δήμο Πρέβεζας, κάτι που ασφαλώς είναι προς τη θετική κατεύθυνση.
Υπάρχει ωστόσο μία πτυχή στην όλη υπόθεση που την “εργασιακή ομηρία” πολλών συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την ελπίδα τους για μόνιμη εργασία την μετέτρεψαν ορισμένα δικηγορικά γραφεία σε “εμπόριο ελπίδας” και “βιομηχανία αγωγών”, πατώντας στο γεγονός ότι στον Άρειο Πάγο οι αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους θα “πέφτουν”.
Ας ελπίσουμε να μην έχει ίδια τύχη και η προσπάθεια των εργαζομένων στο “Δημοτικό Ωδείο”, το οποίο ασφαλώς και αποτελεί πυλώνα πολιτισμού για το Δήμο Πρέβεζας διαχρονικά.