Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του δήμου περιλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου στο δημοτικό σχολείο της Τ.Κ. Νικόπολης, στο οποίο θα υπάρχει ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ακτίου με εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, καθώς και την κατασκευή σε πραγματικό μέγεθος μιας λιβυρνίδας, του σκάφους που χρησιμοποίησαν τα νικηφόρα στρατεύματα του Οκταβιανού και του Αγρίππα. Παράλληλα στο έργο περιλαμβάνεται και η διοργάνωση συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής του δήμου Πρέβεζας Λεωνίδα Αργυρό, το project Actando αφορά την ανάδειξη και τη δημιουργία πολιτιστικών χώρων για τις δύο μεγάλες ναυμαχίες που άλλαξαν το ρου της ιστορίας στην Δυτική Ελλάδα, τη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. και τη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1471. Όπως τόνισε η πρόταση πέρασε επιτυχώς την πρώτη φάση του Interreg και οι κριτές του έργου έχουν κάνει συγκεκριμένες παρατηρήσεις, τις οποίες ο δήμος οφείλει να λάβει υπόψη ώστε η πρόταση να περάσει στην 3η φάση και να υλοποιηθεί.
Για την πρόταση που κατατέθηκε ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Βουτσινάς σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Σε ανύποπτο χρόνο εδώ και αρκετό καιρό είχαμε συζητήσει για την ανάδειξη της ναυμαχίας του Ακτίου. Παλιότερα είχαμε κάνει ίδιες συζητήσεις και με το δήμο Ναυπάκτου και δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το Interreg όπου ουσιαστικά προσφέρεται ακριβώς για αυτή τη συνεργασία διότι και οι δύο ναυμαχίες σχετίζονται και με τη Δυτική Ελλάδα και με την Ιταλία άρα ήταν ένα έργο το οποίο ταίριαζε στο Interreg. Κάναμε την πρόταση και επιτυχώς πέρασε στη 2η φάση. Περίπου οι μισές προτάσεις κοπήκανε από την 1η στη 2η φάση, αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε σε κάποιες παρατηρήσεις για να πάμε και στην 3η φάση, όπου κι εκεί κάποιες προτάσεις θα κοπούν. Άρα χρειάζεται να κάνουμε ακόμη λίγη προσπάθεια για να ευοδωθεί το αποτέλεσμα. Τώρα η πρόταση αφορά την ανάδειξη των δύο ναυμαχιών με τις εξής ενότητες και δράσεις. Καταρχάς θα υπάρχουν κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια του έργου, αλλά αφορούν εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις που συμμετέχουν και από Ελλάδα και από Ιταλία. Αφορούν φυσικά τη δημιουργία επισκέψιμων μουσειακών χώρων που θα αναδείξουν αντίστοιχα τις ναυμαχίες αυτές και όσον αφορά όλες τις πόλεις το πιο εμβληματικό παραδοτέο θα έλεγα είναι η κατασκευή σε φυσικό μέγεθος ενός πλοίου από τον αντίστοιχο στόλο σε κάθε ναυμαχία το οποίο θα είναι επισκέψιμο από τους τουρίστες, διότι το όλο έργο αφορά την τουριστική προώθηση και ανάπτυξη. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για το δήμο και για όλους τους δήμους που συμμετέχουν και νομίζω ότι μετά την υλοποίηση του έργου θα μείνουν πάρα πολλά για το δήμο. Η παρατήρηση που είχαμε είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου και μετά το πέρας του. Δηλαδή αυτές οι εκδηλώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, θα πρέπει να υπάρχουν και να συντηρηθούν οι εκθεσιακοί χώροι και το μοντέλο του πλοίου που θα υπάρχει και άρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση από το δημοτικό συμβούλιο ότι θέλει να συνεχίσει αυτές τις εκδηλώσεις. Νομίζω ότι είναι ηλίου φαεινότερο ότι συμφέρει το δήμο να υπάρχουν αυτές οι εκδηλώσεις δεδομένου ότι σκοπεύουν σε μια τουριστική ανάπτυξη” ανέφερε ο κ. Βουτσινάς, ενώ κλείνοντας ο δήμαρχος Πρέβεζας πρόσθεσε πως με τη δημιουργία του ψηφιακού μουσείο στο δημοτικό σχολείο στη Σμυρτούλα ενισχύεται και ο φάκελος υποψηφιότητας για την UNESCO.
“Έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, γιατί ως καίριο μνημείο για την UNESCO έχουν το Μνημείο του Αυγούστου και στην πορεία αυτή μέχρι το Στάδιο θα είναι και το ψηφιακό Μουσείο της αναπαράστασης της ναυμαχίας του Ακτίου αλλά και όλες οι εκδηλώσεις” ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.