Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 14:52

Περιβαλλοντικό έγκλημα ή αναγκαίο κακό;

Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της γειτονιάς και ολόκληρης της πόλης της Πρέβεζας καθώς και οικολογικών οργανώσεων η κοπή του μεγάλου πεύκου στον αύλειο χώρο του ναού του Αγίου Κωσταντίνου. Τα τηλέφωνα των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου αλλά και της Μητρόπολης «πήραν φωτιά» από πολίτες που ζητούσαν εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Η απομάκρυνση του δέντρου, σύμφωνα με την εκκλησία στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το πεύκο, έγινε μετά από δύο εκθέσεις του τμήματος περιβάλλοντος του Δήμου σύμφωνα με τις οποίες ήταν επικίνδυνο αφού στο παρελθόν είχε πάρει φωτιά από χρήση βεγγαλικών και κινδύνευε να πέσει.

IMG 2943

Η πρώτη έκθεση έγινε πριν από 3 χρόνια και η δεύτερη πριν από ένα περίπου χρόνο, ενώ προκειμένου να υπάρχει και δεύτερη άποψη ζητήθηκε και η γνώμη του δασαρχείου. Όπως επισήμανε στο atpreveza.gr ο προϊστάμενος της δασικής υπηρεσίας κ. Δάλαρος το δασαρχείο δεν είχε αρμοδιότητα αφού το συγκεκριμένο δέντρο βρισκόταν εντός του ιστού της πόλης, ωστόσο επισήμανε πως έπρεπε να απομακρυνθεί διότι επρόκειτο για ένα δέντρο περίπου 80 ετών που αντιμετώπιζε προβλήματα και εγκυμονούσε κινδύνους για τους πολίτες.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Ευάγγελος Ροπόκης ανέφερε ότι ο Δήμος ειδοποιήθηκε προκειμένου να απομακρύνει τα κλαδιά και τα ξύλα όμως δεν έχει σχέση με την κοπή του δέντρου το οποίο βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ναού.

Την οργή τους για την κοπή του δέντρου επισήμαναν στο atpreveza.gr περίοικοι της περιοχής υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποφευχθεί.

«Μια περιβαλλοντική καταστροφή προδιαγεγραμμένη από καιρού. Χρόνια τώρα προσπαθούσε ο δήμαρχος με τις υπηρεσίες του και τη συναίνεση του δασαρχείου να καταστρέψει αυτό το δέντρο γιατί ενοχλούσε κάποιους. Ίσως κούραζε τα δημοτικά συνεργεία γιατί δεν θέλανε να καθαρίζουν τα πεζοδρόμια από τις κουκουνάρες. Ίσως κάποιοι άλλοι να ενοχλούνται από το πράσινο για λόγους που δεν μας έχουν πει καθαρά. Η αιτιολογία για να κοπεί αυτό το πεύκο το οποίο ήταν το στολίδι της πλατείας μας ότι δήθεν είναι ετοιμόρροπο και ότι δήθεν θα πέσουν τα κλαδιά του και θα κινδυνεύσουν οι περαστικοί είναι ένα μεγάλο ψεύδος. Το δέντρο ακόμη και μια μέρα μετά την κοπή του είναι προφανές ότι το δέντρο είναι υγιέστατο και η δικαιολογία ότι ήταν άρρωστο είναι απαράδεκτη! Ποιοι είναι αυτοί που συναίνεσαν για την καταστροφή του δέντρου; Αυτό που έγινε κατέστρεψε την ομορφιά της πλατείας, κατέστρεψε το πράσινο και δεν αντικαθίσταται πλέον» τόνισε ο εκπρόσωπος περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων και επισκέπτης επί 25 χρόνια της περιοχής γιατρός κ. Μ. Μπονατάκης υπογραμμίζοντας πωςο δήμαρχος έπραξε μια περιβαλλοντική καταστροφή και τέτοιες ενέργειες τον καθιστούν ένα παράδειγμα προς αποφυγή και για άλλες πόλεις.

Το συγκεκριμένο πεύκο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στον αύλειο χώρο του Αγίου Κωσταντίνου και η κοπή του , ανεξάρτητα από τους λόγους για την οποία έγινε, προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και θλίψη στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες οι οποίοι από το πρωί σταματούσαν στο σημείο και εξέφραζαν την απορία τους...

Έκθεση εικόνων