Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 01:06

Σύσκεψη των εργαζομένων στα Sprider Stores με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας – Πηγαίνουν σήμερα στον επόπτη εργασίας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, συνάντηση των εργαζομένων στα Sprider Stores Πρέβεζας, με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σήμερα, Παρασκευή στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στον Επόπτη Εργασίας για να γίνουν τα επόμενα βήματα.

 

Παραθέτουμε ανακοινώσεις φορέων για τις απολύσεις:

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ιδιωτικών υπαλλήλων και άνεργων Πρέβεζας

 

 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ: ΠΛΗΡΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Εργαζόμενες, οι της Πρέβεζας. Άνεργες, άνεργοι

Η «Αγωνιστική Παρέμβαση ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας» καταγγέλλει το πέταγμα στο δρόμο των 800 εργαζομένων της SPRIDER STORES(ανάμεσα τους και 10 υπάλληλοι στη Πρέβεζα). Τα αφεντικά της SPRIDER STORES τη κοπάνησαν νύχτα. Λίγους μήνες πριν ακριβώς την ίδια ώρα είχαν κάψει τις αποθήκες τους στην Αθήνα λέγοντας ότι τις κάψανε «κουκουλοφόροι». Είναι αυτοί που είχαν στήσει πανελλαδικό εργοδοτικό σωματείο διευθυντών(μάλιστα στη Πρέβεζα μας είχαν παρεμποδίσει να μπούμε στο χώρο εργασίας) για να μπορέσουν να ελέγχουν τους εργαζόμενους οι οποίοι έτσι και αλλιώς αμείβονταν με εξευτελιστικούς μισθούς(ατομικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες, εκβιασμοί). Η πλήρη ασυδοσία, νόμος είναι το δίκιο του επιχειρηματία λοιπόν, σε όλο του το μεγαλείο όπως δήλωσε και γνωστός επιχειρηματίας(δημοτικός σύμβουλος) στη πόλη μας πριν λίγες μέρες ως απαραίτητη προϋπόθεση για την «ανάπτυξη». Αυτό είναι το δίκιο που δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στον εργαζόμενο, ούτε καν την ύπαρξή του. Ο νόμος αυτός, είναι η συνεχιζόμενη αντιδραστική θωράκιση του καπιταλισμού σε βάρος των εργαζομένων μέσω της πολιτικής των μνημονίων, τη πολιτική της κυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων ,της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Αυτή είναι και η λογική όσων «συζητάνε» το τελευταίο διάστημα για την υποχρεωτική κυριακάτικη εργασία. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» που θα φέρουν, όταν θα «ξεπεράσουν» τη κρίση τους. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας το οποίο δεν υπολογίζει τίποτα. Καμιά αυταπάτη συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Η οργάνωση μας, η αλληλεγγύη και η συλλογική μας δράση με κριτήριο τις εργατικές ανάγκες και όχι τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι μονόδρομος για τα συμφέροντά μας.

 

Εργαζόμενες, οι της Πρέβεζας. Άνεργες, άνεργοι

Να σηκώσουμε ανάστημα ενάντια στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία και τον εργοδοτικό δεσποτισμό. Να συγκροτήσουμε στη πόλη συνδικάτο εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων(με τη συμμετοχή των ανέργων και απολυμένων του κλάδου).Ήδη έχει ξεκινήσει η συγκρότησή του. Να ενισχύσουμε την αντικαπιταλιστική πτέρυγα στα συνδικάτα.

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο να κινητοποιηθεί στο πλευρό των εργαζομένων ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, να πάρουν τις αποζημιώσεις τους , να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, με το κράτος να χρεώνει τα αφεντικά που την κοπάνησαν, των οποίων πρέπει να κατασχεθούν τώρα όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία(ακίνητα και καταθέσεις)

 

Εργαζόμενες, οι. Άνεργες, άνεργοι

Μόνη λύση είναι ο παλλαϊκός-πανεργατικός ξεσηκωμός με αγώνες διαρκείας για τη πτώση της συγκυβέρνησης, τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με την Ε.Ε και το ευρώ και την εθνικοποίηση – κρατικοποίηση των τραπεζών και όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Με ένα ρωμαλέο ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα αντίπαλο δέος κάθε κυβέρνησης που θα εφαρμόζει πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων του λαού και της νεολαίας. Με όργανα επιβολής της εργατικής και λαϊκής θέλησης, για να έχουμε κατακτήσεις απειλώντας την ιδιοκτησία τους, την εξουσία τους και τα κέρδη τους.

 

ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΤΗΝ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ

ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ…

 

 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ SPRIDER STORES

 

Η επιχείρηση SPRIDER στα πλαίσια της ¨ανταγωνιστικότητας¨ και της ¨επιχειρηματικότητας¨ θεωρούσε τους εργαζόμενους ¨εργατικό κόστος¨ το οποίο έπρεπε να ¨μειωθεί¨ για να αυξηθεί παραπέρα η κερδοφορία της. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η εργοδοσία στα SPRIDER πανελλαδικά  απασχολούσε εργαζόμενους ωρομίσθιους, που βεβαίως δούλευαν 8 με 10 ώρες την ημέρα, ξένους εργάτες από το Πακιστάν ανασφάλιστους, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Το 2011 έστησε και ένα σωματείο με το οποίο υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών 17% και ταυτόχρονα έκλεινε καταστήματα πετώντας στην ανεργία πάνω από 600 εργαζόμενους.

Σήμερα η επιχείρηση SPRIDER έχοντας πανελλαδικά απλήρωτους τους εργαζόμενους περίπου 4 μήνες (μέσος όρος μισθών στα SPRIDER είναι τα 250 ευρώ, η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 4ωροι) προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της μέχρι να εκδικαστεί η νέα αίτηση που έχει κάνει η εταιρεία για την υπαγωγή της στον πτωχευτικό νόμο( Άρθρο 99).

Συνάδελφοι είναι αναγκαίο να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Η “ανταγωνιστικότητα”, η ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρήσεων βασίζεται στην δική μας εξαθλίωση.

Είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα  όπου οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι  από 2 έως 5 μήνες, κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις έκλεισαν, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δέσμευση για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που η εργοδοσία επιβάλει αλλεπάλληλες και αυθαίρετες μειώσεις μισθών είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας εκβιάζοντας την υπογραφή των εργαζομένων, είτε μονομερώς από την εργοδοσία.

Ακόμα αρκετές επιχειρήσεις και στη πόλη μας έχουν επιβάλλει 4ημερη εργασία, άλλες χρωστούν αρκετούς μήνες δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών, μερικές πληρώνουν ανά εβδομάδα ή ανά δεύτερη 100-150€ οφείλοντας μήνες ή επιχειρήσεις που πληρώνουν άθλιους μισθούς έχοντας τους εργαζόμενους σε συνθήκες τρομοκρατίας, χωρίς να τους επιτρέπουν διάλειμμα.

Αντικειμενικά, όσες θυσίες και να υποστούμε εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την συγκέντρωση του εμπορικού κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια, δηλαδή συγχώνευση επιχειρήσεων, εξαγορά μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, πτωχεύσεις επιχειρήσεων.

Η περίπτωση της SPRIDER δεν αποτελεί ¨επιχειρηματική αστοχία¨ γιατί έτσι και αλλιώς πτωχεύει η επιχείρηση όχι ο επιχειρηματίας, ο οποίος ενδέχεται και τα κέρδη που έχει αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από την σκληρή δουλειά των εργαζομένων, να τα επενδύσει σε κάποια άλλη επιχείρηση, με άλλους εργαζόμενους που θα τους απαιτήσει ίσως και εθελοντική εργασία χωρίς μισθό.

Όλα τα παραπάνω, από την κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία ονομάζονται ¨ανάπτυξη¨, η οποία πατάει στην μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων δηλ. την ανεργία, την απλήρωτη εργασία και την εξαθλίωση των εργαζομένων.

Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι των SPRIDER θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματα τους, μισθούς, επιδόματα, απλήρωτη δουλειά κλπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους. Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν. Μόνο οι επιχειρηματίες έχασαν λιγότερα από τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι σε αυτές της επιχειρήσεις έχασαν περισσότερα ακόμα και από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που από την αρχή είπαν όχι και απαίτησαν τα δικαιώματά τους.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ενημέρωναν τους εργαζόμενους, μήνες τώρα για τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση, Για τη στάση του εργοδοτικού σωματείου και τις υπογραφές από μέρους τους για τις μειώσεις στους μισθούς (πάγια τακτική του εργοδοτικού συνδικαλισμού και στην Ομοσπονδία από ΠΑΣΚΕ,ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση). Από την πρώτη στιγμή το σωματείο στήριξε τους εργαζόμενους κατευθύνοντάς τους για τις κινήσεις στις οποίες έπρεπε να προβούν. Η διοίκηση του σωματείου με το σύνολο των εργαζομένων έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση εργασίας. Τους ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και όλες οι ¨αρμόδιες αρχές¨ μπορούν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα αποθέματα της εταιρείας προς όφελος του εργοδότη, αλλά με κανένα τρόπο δεν θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γιατί το Υπουργείο Εργασίας και το κάθε Υπουργείο υλοποιεί την κυβερνητική αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, ως εκ τούτου και οι νόμοι προστατεύουν αυτούς αφήνοντας στην «τύχη τους» τους εργαζόμενους.

Καλούμε τους εργαζόμενους που δεν είναι γραμμένοι στο σωματείο, να συσπειρωθούν στο σωματείο ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους σε άλλες πόλεις όπως Βέροια, Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Αττική κλπ που μέσα από τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία αγωνίζονται και διεκδικούν να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους, να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλίσουν ασφαλιστική κάλυψη. Τους καλούμε όλοι μαζί με το σωματείο να προχωρήσουν σε περιφρούρηση των εμπορευμάτων του καταστήματος για να μην τα αρπάξει η εργοδοσία.

Τα δικαιώματα μας ως εργαζόμενοι τα διασφαλίζουν οι αγώνες μας και η συλλογική μας δράση με το σωματείο μας, δηλαδή κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι να πιέσουμε τον εργοδότη, σαν μια γροθιά, να αποδώσει αυτά που  χρωστάει.

Διεκδικούμε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Επίδομα ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους στα SPRIDER

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...