Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 17:37

Κραυγή αγωνίας για τις Δομές Ψυχικής Υγείας στην Πρέβεζα

Μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον των δομών ψυχικής υγείας στη χώρας μας γιορτάστηκε χθες στην Πρέβεζα η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με τους εργαζόμενους στις Δομές Ψυχοκινητικής Αποκατάστασης και τον Ξενώνα «Ψυχαργώς» να αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές και να απευθύνουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας το απόγευμα της Τρίτης παρουσία εκπροσώπων φορέων και δεκάδων συμπολιτών που από την πρώτη στιγμή στάθηκαν δίπλα στις δομές αλλά και στον αγώνα δίνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι σε αυτές, ώστε οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν ψυχικά νοσήματα να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

psixargws 2

 «Σήμερα ακόμα περισσότερο επιβάλλεται να σκεφτούμε με την καρδιά, να σκεφτούμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς, δικαιώματα να υπάρχουν και να ελπίζουν. Το σημερινό κάλεσμα έκανε λόγο για μια εκδήλωση κραυγή αγωνίας για το τι μέλει γενέσθαι. Σήμερα που οι μειονότητες εξορίζονται, που παράγονται όλο και περισσότεροι περιττοί άνθρωποι, που το Κράτος Δικαίου αποδομείται, που τα κοινωνικά δικαιώματα συρρικνώνεται, σήμερα που στο Νομό μας τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας δεν αναγράφονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου, τι τύχη μπορεί να έχει ένας ψυχικά ασθενής;» τόνισε η επιστημονικά υπεύθυνη του Ξενώνα κα Β. Μπόρου ενώ ο Διευθυντής Ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κ. Παπαχρήστος μίλησε για το αβέβαιο μέλλον των Δομών.

«Η κοινότητα αυτή τη στιγμή όντως βρίσκεται σε τεράστια πίεση. Με ρωτούν εάν υπάρχει αύξηση αναγκών και ανθρώπων που πάσχουν, δεν χρειάζεται απάντηση, μπορεί να το δει ο καθένας στους γύρω του. Δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχουμε αύριο. Από πέρυσι τον Δεκέμβριο, ενώ ήμασταν μια ανεξάρτητη μονάδα, ξαφνικά ενταχθήκαμε στο Νοσοκομείο μόνο ως άτομα και τον Ιούλιο κατέφθασε ένα έγγραφο που αναφέρει πως εάν δεν καταφέρουμε να ενταχθούμε κάπου τότε θα θεωρηθούμε υπερβάλλον προσωπικό. Βαδίζουμε χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται, παρόλα αυτά προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και όχι μόνο για την Πρέβεζα αλλά και για άλλους Νομούς» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαχρήστος ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Ανατολιωτάκης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρ. Μπαΐλης, ο Πατήρ Γεώργιος εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, ο πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας κ. Στ. Βουγέλης και ο κ. Α. Κυνηγός εκ  μέρους του βουλευτή Κώστα Μπάρκα, αναγνωρίζοντας όλοι το σημαντικό έργο που συντελείται στις δομές και την ανάγκη που υπάρχει σήμερα περισσότερο από ποτέ για τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας τους.

psixargws 8

Τον έντονο προβληματισμό του για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τον τομέα της ψυχικής υγείας εξέφρασε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ψυχίατρος κ. Γιώργος Κοκκινάκος, σημειώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μεγάλη οπισθοδρόμηση.

«Δεν υπήρξε ποτέ ούτε πολιτική βούληση, ούτε Εθνική στρατηγική για τον χώρο της ψυχικής υγείας. Διάφοροι θαυματοποιοί και «μάγοι» στο Υπουργείο κατά καιρούς κάνουν πράγματα χωρίς να ξέρουν τι γίνεται. Υπάρχουν οι θέσεις χωρίς να έχουν συσταθεί οι Δομές ακόμη, δεν ξέρουν τι κάνουν τελικά» είπε εισαγωγικά ο κ. Κοκκινάκος, αφήνοντας ωστόσο μια νότα αισιοδοξίας ότι υπάρχει η δυνατότητα να χτιστεί ένα σύστημα ψυχιατρικής φροντίδας που να σέβεται τον άρρωστο και τις ανάγκες του και μία ψυχιατρική που θα ασκείται στο πεδίο της ελευθερίας.

«Το ζητούμενο σήμερα είναι μια άλλη ψυχιατρική. Θέλουμε μια ψυχιατρική που να ενθαρρύνει τις αλλαγές, να σπάει τους επαναληπτικούς παθογόνους κύκλους και όχι ψυχιατρική μέρος του συστήματος κοινωνικού ελέγχου. Όχι ψυχιατρική των ταξινομήσεων, της αντικειμενοποίησης, των μετρήσεων και των στατιστικών. Αλλά ψυχιατρική του πάσχοντος υποκειμένου. Ψυχιατρική που θα στηρίζεται στον πλούτο της διαφοράς και όχι στην ομοιότητα. Ψυχιατρική που δεν θα δίνει απλουστευτικές απαντήσεις στο πιο πολύπλοκο σύστημα που είναι ο άνθρωπος αλλά ψυχιατρική που θα ενδιαφέρεται για τον άρρωστο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ψυχιατρική που θα συνοδοιπορεί στην οδύνη του ασθενούς και δεν θα απαντά με τον εγκλεισμό. Ψυχιατρική δηλαδή απελευθερωτική, ανθρώπινη και για αυτό θεραπευτική» είπε ο κ. Κοκκινάκος απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα της εισήγησής του «Μετά το ψυχιατρείο, τι».

psixargws 13

«Το ουσιώδες είναι η αντικατάσταση του νοσοκομειοκεντρικού μοντέλου με στροφή στην κοινότητα μέσω της οργάνωσης των υπηρεσιών στα πλαίσια του τομέα που προλαμβάνουν την κρίση, επινοούν λύσεις εναλλακτικές του εγκλεισμού, περιορίζουν την προσφυγή στη νοσοκομειακή νοσηλεία, παρέχουν φροντίδα και στήριξη στον πάσχοντα στον τόπο που ζει κι εργάζεται. Πρέπει από τη ιδρυματική ψυχιατρική να φτάσουμε στην αποκαταστασιακή ψυχιατρική» είπε κλείνοντας ο κ. Κοκκινάκης ενώ στη συνέχεια η εκδήλωση έκλεισε μουσικά με το Πρεβεζάνικο συγκρότημα " Contra Tempo", με τους: Παντελή Δευτεραίο στην Κιθάρα, Κατερίνα -Μυρτώ Φατούρου στο Ακορντεόν και Όλγα Καφάσλα στο Φλάουτο και μια υπέροχη συναυλία από τον συνθέτη Γιώργο Ανδρέου και την Ευτυχία Μητρίτσα στο τραγούδι.

Έκθεση εικόνων