Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 22:30

Σκάνδαλο με τα παράνομα επιδόματα συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ – «Κρούσμα» και στην Ήπειρο;

Σάλος έχει ξεσπάσει με το σκάνδαλο παράνομων επιδομάτων συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Βήμα» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος. Στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επικρατεί εκνευρισμός, μετά τις αποκαλύψεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του www.atpreveza.gr, για την υπόθεση αυτή έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών η οποία έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα (όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι η κα Φάκου). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ελεχθεί και περίπτωση συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ στην Ήπειρο, ώστε να ξετυλιχθεί το κουβάρι. Υπήρξαν μάλιστα και σχετικά δημοσιεύματα σε blog, που ασχολούνται με την αστυνομική επικαιρότητα, ωστόσο η έρευνα θα δείξει αν όντως εμπλέκεται ή όχι στο σκάνδαλο.

Το ρεπορτάζ του «Βήματος» αναφέρει:

«Ερευνώνται τα πάντα»! Αυτή ήταν η απάντηση, το βράδυ της Τρίτης, του αρχηγείου της ΕΛ. ΑΣ για την υπόθεση πολυετούς παράνομης πληρωμής επιδομάτων σε δεκάδες συνδικαλιστές της αστυνομίας για υπερωρίες που εμφανίζονται να έκαναν στα…σωματεία τους, όλες τις εβδομάδες του χρόνου. Η υπόθεση για πληρωμή συνδικαλιστών ακόμη και για υπερωρίες στην …γιορτή του Αγίου Αρτεμίου και στα τηλεοπτικά πάνελ αναδείχθηκε σε ρεπορτάζ του «Βήματος» την Κυριακή. Ομως η υπόθεση αυτή φέρεται να έχει νέες παραμέτρους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με νεώτερα έγγραφα, αποδεικνύεται ότι το 2000, το 2001, το 2008 και άλλες φορές, το αρχηγείο της ΕΛ. ΑΣ είχε απαγορεύσει ρητά να δοθούν αυτά τα επιδόματα σε συνδικαλιστές, Ωστόσο εκείνοι τα έπαιρναν με εγκρίσεις ανωτέρων και ανωτάτων αστυνομικών οι οποίοι τώρα θα ελεγχθούν. Την ίδια στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, μέλη της οποίας φέρεται κυρίως να έπαιρναν παρατύπως τα επιδόματα, δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση ή διευκρίνιση…

Δεκάδες συνδικαλιστές της ΕΛ. ΑΣ φέρεται να έπαιρναν επί σειρά ετών, παρανόμως, επιδόματα επικαλούμενοι ότι έκαναν υπερωρίες και εργάζονταν αδιαλείπτως όλα τα σαββατοκύριακα του χρόνου στα συνδικαλιστικά σωματεία τους! Σε έγγραφο της 5ης Σεπτεμβρίου 2013 που συνέταξε ο Κλάδος Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής αναφέρονταν ρητά ότι «οι συνδικαλιστές δεν δικαιούνται απασχόληση πέραν του πενθημέρου καθόσον η καταβολή της εν λόγω αποζημίωσης συνδέεται αναπόσπαστα με την πραγματική παροχή εργασίας εκ μέρους του προσωπικού για τη κάλυψη υφισταμένων υπηρεσιακών αναγκών στην έννοια της οποίας δεν δύνανται να υπαχθούν εξ αντικειμένου οποιεσδήποτε άλλες ενασχολήσεις και πολύ περισσότερο δραστηριότητες που εντάσσονται στο πλαίσιο εκπλήρωσης συνδικαλιστικών και μόνο υποχρεώσεων. 
Ετσι, ήδη έχει προχωρήσει σε παρακράτηση χρημάτων σε έναν από τους συνδικαλιστές που εντοπίσθηκε αρχικά να λαμβάνει επιδόματα».

 

Η ιστοσελίδα bloko.gr δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα έγγραφο για συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, που ελάμβαναν τέτοια επιδόματα.

Η ίδια ιστοσελίδα αποκαλύπτει επίσης τις απορριπτικές γνωμοδοτήσεις για τα πενθήμερα των συνδικαλιστών (διαβάστε: ΕΔΩ)

documento1

 

 

Οι απαντήσεις των σωματείων

 

Σύμφωνα με τα νεώτερα έγγραφα που αποκαλύπτονται, στις 7 Φεβρουαρίου 2008 η ίδια ακριβώς υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, σε σχετικό ερώτημα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ), είχε δώσει την ίδια ακριβώς απάντηση, με την ίδια ακριβώς διατύπωση και απαγόρευε στους συνδικαλιστές των ειδικών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ να παίρνουν το επίδομα για απασχόληση τα Σαββατοκύριακα. Προκύπτει λοιπόν, σύμφωνα με το «Βήμα» ότι οι ίδιοι αξιωματικοί παρότι γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, ενέκριναν τα κονδύλια για να δίνονται υπερωρίες στους συνδικαλιστές και μάλιστα για κάθε Σαββατοκύριακο. Σε μία πρωτοφανή κατάχρηση αυτής της παράτυπης «διευκόλυνσης».

Η εφημερίδα σε ρεπορτάζ της, αναφέρει: «Η χορήγηση αποζημιώσεων πέραν του πενθημέρου για τους συνδικαλιστές της ΠΟΑΣΥ έχει δημιουργήσει πρακτική, που ουδείς λόγος και ουδεμία διαφοροποίηση υφίσταται, προκειμένου αυτή να ανατραπεί, ειδικότερα μάλιστα στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, όπου ο συνδικαλισμός καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαίος για την προάσπιση των διαρκώς βαλλομένων συμφερόντων των εργαζομένων».

Με αυτό το σκεπτικό, της άποψης «έτσι το κάναμε πάντα γιατί να το αλλάξουμε τώρα» που περιέχεται σε «γνωμοδότηση» του νομικού συμβούλου τους (…) οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ επιχειρούν να δικαιολογήσουν την καταγγελλόμενη ως παράτυπη είσπραξη χρημάτων για «συνεχή απασχόληση τους, τα Σαββατοκύριακα».

 

 

«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»

 

 

Το Σωματείο Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ), σε υπόμνημά του στο Α.Ε.Α., κρατάει αποστάσεις και αναφέρει ξεκάθαρα:

 

«Προ ημερών απασχόλησε σοβαρά την επικαιρότητα και κατ’  επέκταση προκάλεσε θόρυβο στο σύνολο των ένστολων και υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία,  θέμα-δημοσίευμα που αφορά στη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης για απασχόληση πέραν του πενθημέρου, σε μερίδα συνδικαλιστικών εκπροσώπων κατά τον χρόνο που τελούσαν σε συνδικαλιστική άδεια.

Η χρονική συγκυρία βρίσκει  έναν συνδικαλισμό «λαβωμένο» από την γενική δικαιολογημένη, αλλά και την  τεχνητή  απαξίωση, από φορείς εξουσίας που επιθυμούν ανενόχλητοι και ανεμπόδιστοι να ολοκληρώσουν την «επέλασή» τους στο εισόδημα των ένστολων βγάζοντας από τη μέση τυχόν συνδικαλιστικές αντιδράσεις και μεθοδεύοντας τον πλήρη αφανισμό τους.

Παράλληλα όμως σε περίοδο οικονομικής κρίσης που κάθε πολίτης αναζητά υπαιτίους για το προσωπικό και εθνικό  «κατάντημα», σε περίοδο που κάθε ένστολος έχει φτάσει στα όρια τις ατομικής του αξιοπρέπειας, εμείς  που καλούμαστε αγωνιστικά να προτάξουμε τις δυνάμεις μας ώστε  τον «αναστήσουμε», φαίνεται δημόσια  ότι  εν συνόλω  οι συνδικαλιστές  αποτελούμε κομμάτι του διεφθαρμένου συστήματος, που καταχράται δημόσιο χρήμα σε βάρος των εργαζομένων που δήθεν και ψευδεπίγραφα εκπροσωπούμε.

Για το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα αρκεί να υπάρχει  βούληση για απόδοση στα «του Kαίσαρος στον Kαίσαρα»   αφού σήμερα, καλώς ή κακώς,  δεν συζητούμε το αν δικαιούται ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος να λαμβάνει αποζημίωση για την πέραν του πενθημέρου εργασία του κατά την διάνυση συνδικαλιστικής άδειας, αφού  η διοίκηση καλώς ή κακώς, έχει αποφανθεί  και ενημερώσει εγγράφως, διατάσσοντας την μη καταβολή σε κανέναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, της ειδικής αποζημίωσης ( το από 28/06/2000 έγγραφο της Οργάνωσης Νομοθεσίας, το από τον 10/2001,το από 07/02/2008 έγγραφο –απάντηση σε ερώτημα του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α),για το μόνο που μπορούμε να μιλάμε είναι αν και ποιος καταχράστηκε δημόσιο χρήμα.

Αποτελεί ύψιστο χρέος της Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας να ξεκαθαρίσει  και να εντοπίσει εντός του Σώματος τυχόν υπηρεσιακές  ευθύνες  , διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τα όσα διατυπώθηκαν δημόσια,  περισώζοντας παράλληλα, το κύρος της Αστυνομίας και το κύρος των αστυνομικών  συνδικαλιστικών εκπροσώπων οι οποίοι σήμερα στο σύνολο τους είναι «δακτυλοδεικτούμενοι».  

Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται στο άμεσο μέλλον  για κάθε νόμιμη ενέργειά  του σε όλα όργανα της Πολιτείας ,Αστυνομίας –Δικαιοσύνης, πέραν των ενεργειών των οποίων η δρομολόγηση εκ μέρους της Ηγεσίας θεωρείται αυτονόητη και επιβεβλημένη».

 

 

«Ζήτημα ηθικής τάξης - Δεν τα λάβαμε και ούτε επιθυμούμε να τα λαμβάνουμε»

 

 

Το www.atpreveza.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Συνοριακής Φύλαξης Ν. Πρέβεζας, κ. Παύλο Ντούλια, ο οποίος μας τόνισε πως είναι ζήτημα ηθικής τάξης για κάθε συνδικαλιστή, ότι όλα πρέπει να βγαίνουν στο φως και πως όσον αφορά την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Συνοριακής Φύλαξης Ν. Πρέβεζας: «Δεν μας αγγίζουν οι αποκαλύψεις για τις απολαβές των πενθημέρων …μέσω συνδικαλιστικών αδειών. Δικαιούχοι για μας είναι μόνον αυτοί που εργάζονται στην Υπηρεσία», παραπέμποντάς μας στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, η οποία τονίζει:

 

«Συνάδελφοι ,

παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες σωρεία αποκαλύψεων σχετικά με τις απολαβές σε συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. των επιδομάτων της εργασίας πέραν του πενθημέρου και της νυχτερινής απασχόλησης χωρίς οι ίδιοι να εργάζονται αλλά  τελώντας σε  συνδικαλιστική άδεια.

Ιδιαίτερη η στάση μας έως σήμερα,  παρακολουθώντας τις εξελίξεις αλλά και τις αποκαλύψεις σχετικά με το θέμα ,κυρίως από τον τύπο , χωρίς να έχουμε την πρόθεση να παρέμβουμε και να κρίνουμε κάθε ενέργεια, αφού η ενδεχόμενη παράνομη απολαβή αυτών των επιδομάτων θα επιφέρει αυτοδίκαια πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τις οποίες θα επιληφθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η μη τοποθέτησή μας έως σήμερα επί του θέματος αποσκοπούσε στην αποφυγή κάθε υποψίας για περαιτέρω λάβωμα του συνδικαλιστικού κινήματος για το οποίο εδώ και καιρό φωνάζουμε πως βρίσκεται σε λάθος δρόμο, μακριά από τον πραγματικό του σκοπό και μακριά από την εκπροσώπηση των συναδέλφων. Κάθε κατάκτηση των περασμένων χρόνων έχει πλέον χαθεί  οδηγώντας στην πλήρη εξαθλίωση τον αστυνομικό και τους συνδικαλιστές να κωφεύουν στις προκλήσεις των καιρών.

Τελευταία η σύγχυση που επιχειρείται , έχει δημιουργήσει σκοπίμως θολά νερά σχετικά με το ποιος τα δικαιούται , ποιος τα παίρνει και το ποιος βέβαια δίνει την εντολή. Πρόθεση που βέβαια αποσκοπεί να εμπλέξει κάθε συνδικαλιστή στην ΕΛ.ΑΣ. και κάθε συνδικαλιστική οργάνωση.

Στο πεδίο αυτό , οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως ως  Ομοσπονδία  ο υ δ έ π ο τ ε τα έχουμε αιτηθεί και ο υ δ έ π ο τ ε τα έχουν λάβει τα μέλη μας αν δεν έχουν εργασθεί πραγματικά στην Υπηρεσία.

Αντίθετα , θεωρούμε πως είναι ζήτημα   η θ ι κ ή ς    τ ά ξ η ς   για τον κάθε συνδικαλιστή να μην λαμβάνει τα συγκεκριμένα επιδόματα - αποζημιώσεις αν δεν εργάζεται στην Υπηρεσία.  Δεν τα λάβαμε και ούτε επιθυμούμε να τα λαμβάνουμε. Προέχει η απόδοση αυτών των αποζημιώσεων σε αυτούς που εργάζονται πραγματικά όταν μάλιστα κάθε χρόνο τέτοιο καιρό στερεύουν οι συγκεκριμένοι κωδικοί προκαλώντας στους συναδέλφους  τεράστιες μειώσεις στα μηνιαία εισοδήματα.

Τέλος , καλούμε κάθε συνδικαλιστικό φορέα να επαναπροσδιορίσει τις αρχές και τον τρόπο λειτουργίας του , προκειμένου επιτέλους σήμερα να εκπροσωπήσει και να αγωνιστεί πραγματικά για τα δικαία των εργαζομένων μακριά από αγκυλώσεις και συμφέροντα που τον απομακρύνουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους που θέλει να εκπροσωπεί».

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...