Σήμερα λήγει η προθεσμία που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας ώστε οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να δηλώσουν εάν επιλέγουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΠΕΔΥ ή το ιδιωτικό ιατρείο (το οποίο μέχρι σήμερα διατηρούσαν παράλληλα με την απασχόληση στον ΕΟΠΥΥ), το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι… χλιαρό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο ΕΟΠΥΥ κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες της διαδικασίας, είχαν υποβάλλει τη σχετική αίτηση στις κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις μόλις 704 γιατροί – αριθμός που αντιστοιχεί στο 14,08% του συνόλου των γιατρών του Οργανισμού. Ειδικότερα στην 6η ΥΠΕ Πελοπονήσου -Ιονίων νήσων – Ηπείρου επέλεξαν να εργαστούν στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ το 14,5% επί του συνόλου των επαγγελματιών υγείας του ΕΟΠΥΥ, κατέθεσαν αίτηση οι 90 από τους 621 γιατρούς
Αντίθετα, μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται στο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ όπου απλουστεύεται και η διαδικασία καθώς δηλώνουν τον φορέα υποδοχής, δηλαδή την Υγειονομική Περιφέρεια την οποία επιθυμούν. Συγκεκριμένα από τα 72 άτομα του διοικητικού προσωπικού είχαν καταθέσει αίτηση τα 45 και από τα 352 του υγειονομικού προσωπικού είχαν καταθέσει αίτηση τα 300 άτομα. Ασφαλείς πληροφορίας αναφέρουν ότι στην Πρέβεζα από τους 11 γιατρούς μόνο οι 5 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον (2 οδοντίατροι, ένας ορθοπεδικός, ένας οφθαλμίατρος και ένας καρδιολόγος)
Σήμερα αναμένεται το Υπουργείο Υγείας να γνωρίζει πόσους γιατρούς θα απολύσει καθώς μέχρι τότε είναι η προθεσμία που τους δόθηκε για να υποβάλλουν αίτηση ενώ τη Δευτέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης διεμήνυσε ότι όσοι δεν κάνουν αίτηση χάνουν δια πάντως το δικαίωμα τους να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
«Με ποιους γιατρούς;»
Ο Δημήτρης Σουμαλεύρης Πρόεδρος του ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και εκπρόσωπος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Υγεία. Ο κ. Σουμαλεύρης ανέφερε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσουν στις 20 Μαρτίου ωστόσο το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι, με ποιους γιατρούς; Ο ίδιος τόνισε ότι εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε παραίτηση, αφήνουν το νέο σύστημα χωρίς ειδικότητες και διαλύουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε βάρος των σφαλισμένων. Ο κ. Σουμαλεύρης μίλησε και για την πρόσληψη επικουρικών γιατρών σημειώνοντας ότι η 6η ΥΠΕ είναι η μεγαλύτερη υγειονομική περιφέρεια και δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τους επικουρικούς γιατρούς που θα υπογράψουν σύμβαση για ένα χρόνο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και εκτός νομού. Σύμφωνα με τον κ. Σουμαλεύρη αυτή την στιγμή οι ασφαλισμένοι της Πρέβεζας βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι ιατροί βασικών ειδικοτήτων για την εξυπηρέτηση τους. Έτσι, το βάρος των ασθενών καλούνται να το σηκώσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, κάτι που δεν είναι εύκολο με δεδομένο τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε ιατρικό προσωπικό.
Σύσκεψη για κινητοποιήσεις
Να σημειώσουμε τέλος ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας προσκαλεί σε σύσκεψη τα πρωτοβάθμια σωματεία του Δημόσιου Τομέα της Πρέβεζας, την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 7 μμ στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, ώστε να οργανώσουνε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις κινητοποιήσεις του επόμενου χρονικού διαστήματος. Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί και οι υπό διαθεσιμότητα και απόλυση σχολικοί φύλακες καθώς και οι "διαθέσιμοι" εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: Εφημερίδα "Η Πρέβεζα"

