Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 21:31

Στα όρια ασφαλείας το Νοσοκομείο της Πρέβεζας-4 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα από την Τρίτη

Στα όρια ασφαλείας λειτουργεί το Νοσοκομείο της Πρέβεζας σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου  Στρατής Βουγέλης και Θανάσης Ανωγιάτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ, σημειώνοντας πως με τη συγκεκριμένη πολιτική που ασκείται από το Υπουργείο Υγείας, θα ακολουθήσουν ραγδαίες εξελίξεις για το Νοσοκομείο το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί σε αλλαγή ρόλου!

«Μπορεί οι εκλογές να μονοπωλούν την πραγματικότητα αλλά στο παρασκήνιο ψηφίζονται νόμοι και διατάξεις  που θα επηρεάσουν κατά την άποψή μας δραματικά τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων. Ήδη από αύριο (Τρίτη) με μια διάταξη που μπήκε σε ένα Νόμο που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες στο περίφημο Πολυνομοσχέδιο, τίθενται σε διαθεσιμότητα όλοι οι οδηγοί των Νοσοκομείων της χώρας και όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν την ιδιότητα του φύλακα και βεβαίως και οι γιατροί των πρώην Νοσοκομείων του ΙΚΑ που όταν έκλεισαν, μεταφέρθηκαν στο ΕΣΥ με μία σχέση τέτοια που επέτρεπαν να έχουν ένα ιατρείο και ταυτόχρονα να λειτουργούν κάποιες ώρες. Και αυτοί οι γιατροί τίθενται σε διαθεσιμότητα. Ήδη για το Νοσοκομείο μας τέσσερις εργαζόμενοι, δύο οδηγοί της Κεντρικής Μονάδας του Νοσοκομείου και δύο οδηγοί οι οποίοι απασχολούνται στο ΚΕΦΙΑΠ μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Οι διαθεσιμότητες αυτές, ιδιαίτερα των οδηγών, παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση σαν διαρθρωτικές αλλαγές- ορθολογικές και μάλιστα παρουσιάζονται στο Νόμο σαν «ρυθμίσεις ενίσχυσης στο ΕΚΑΒ» αλλά μόνο τέτοιες δεν είναι. Πρόκειται για διαθεσιμότητα ενός μήνα των οδηγών των ασθενοφόρων και των οδηγών των πληρωμάτων των Νοσοκομείων τα οποία θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι αφήνονται τα Νοσοκομεία και τα πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όλο αυτό το διάστημα χωρίς οδηγούς. Θα υπάρξει και υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις διακομιδές που αναλάμβαναν αυτοί οι οδηγοί» τόνισε ο κ. Βουγέλης σημειώνοντας πως αυτό που παρουσιάζεται ως ενίσχυση στο ΕΚΑΒ από την Κυβέρνηση, στην πραγματικότητα δεν είναι, γιατί ελάχιστοι από αυτούς τους οδηγούς έχουν τα προσόντα να εργαστούν ως πληρώματα του ΕΚΑΒ.

«Στην πραγματικότητα αυτό που θέλει να κάνει είναι να μεταφέρει του οδηγούς, να καταργήσει τον Κλάδο των Οδηγών από τα Νοσοκομεία και να ανοίξει τον δρόμο για να παραχωρηθούν οι διακομιδές και μετακινήσεις σε ιδιωτικά Συνεργεία, αυτός είναι ο απώτερος στόχος. Οι πληροφορίες που έχουμε από διάφορα Νοσοκομεία της Χώρας και ιδιαίτερα από μεγάλα, είναι ότι οι Διοικητές των Νοσοκομείων αλλά και οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών αναθέτουν ήδη σε ιδιωτικές επιχειρήσεις την μεταφορά υλικών – προσωπικού και διακομιδών κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας των οδηγών. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι ψάχνουν μέσα σε προσωπικό των Νοσοκομείων να βρουν εάν διαθέτει κάποιος επαγγελματικά διπλώματα οδήγησης για να τον αξιοποιήσουν ως οδηγό» τόνισε ο κ. Βουγέλης προσθέτοντας πως από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας προκύπτει ζήτημα για συγχωνεύσεις και αλλαγές ρόλων και σκοπών Νοσοκομείων, παρά τις περί αντιθέτου ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας.

«Ήδη σαν «όχημα» γι’ αυτό χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιηθούν οι αξιολογήσεις στο χώρο της Υγείας. Τα Νοσοκομεία της Χώρας αξιολογήθηκαν το 2013 και το δικός μας έλαβε χαμηλή αξιολόγηση σε σχέση με τα κριτήρια που είχε βάλει το Υπουργείο και εμείς δεν συμφωνούμε.  Πατώντας πάνω σε αυτές τις αξιολογήσεις, είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε αλλαγή Ρόλου και Σκοπού σε διάφορα Νοσοκομεία – κυρίως μικρά – της Περιφέρειας αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και καταργήσεις – συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

«Πριν από λίγες ημέρες ‘πέρασε’ μία Διάταξη που αφορά την ετήσια αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. Το χαρακτηριστικό αυτών των διατάξεων είναι ότι καθιέρωσαν συγκεκριμένα ποσοστά με τα οποία θα βαθμολογούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία της Χώρας. Πρακτικά λένε ότι μέχρι ένα 25% των εργαζομένων θα μπορεί να βαθμολογείται με άριστα, ένα ποσοστό 15% θα βαθμολογείται από 1 μέχρι 6 (δηλαδή ανεπαρκές προσωπικό), και ένα ποσοστό 60% θα μπορεί να πάρει μια βαθμολογία ενδιάμεση μεταξύ 7 και 8. Το εκπληκτικό είναι , ιδιαίτερα για τα Νοσοκομεία, ότι καλούνται οι προϊστάμενοι των Τμημάτων σε ρόλο αξιολογητή να κρίνουν ένα 15% των εργαζομένων ως ανεπαρκές όταν ακριβώς τους ίδιους ανθρώπους τους εμπιστεύονται καθημερινά μέσα σε χειρουργεία να σώζουν ζωές.  Πως είναι δυνατόν να εμπιστεύεσαι αυτούς τους ανθρώπους να φέρουν σε πέρας τέτοιες ιατρικές διαδικασίες και ταυτόχρονα να επιβάλλεις στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων να αξιολογούν ως ανεπαρκείς το 15% αυτών των ανθρώπων;» τόνισε ο κ. Βουγέλης υπογραμμίζοντας πως τα προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου Πρέβεζας συνεχίζουν να εντείνονται αντί να επιλύονται αφού μέσα στο 2014 θα υπάρχουν δεκάδες αποχωρήσεις εργαζομένων με συνταξιοδότηση και την ίδια στιγμή οι προσλήψεις που φαίνονται στον ορίζοντα είναι ελάχιστες.

Όσον αφορά τα λειτουργικά προβλήματα, ο κ. Βουγέλης επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο Πρέβεζας συνεχώς υποχρηματοδοτείται και χαρακτηριστικό είναι πως ο φετινός προϋπολογισμός στο Νοσοκομείο Πρέβεζας σε σχέση με το 2009 πλησιάζει σε μείωση του 50%!

«Όσο σπατάλη και να υπήρξε, η οποία όντως υφίστανται, δεν μπορεί ποτέ να φτάσει σε τέτοια ποσοστά. Αποτέλεσμα αυτών των χαμηλών προϋπολογισμών, θα είναι αργά η γρήγορα μέχρι το καλοκαίρι, το Νοσοκομείο να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στις προμήθειες υλικών και στην κάλυψη υλικών αναγκών. Σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας, ήδη πληρώνονται εργαζόμενοι με περικοπές των δεδουλευμένων της τάξης του 30% και σε άλλα επιχειρείται η ελάττωση της στελέχωσης των Κλινικών κατά τις βάρδιες, ώστε να ισοσκελίσουν την μισθοδοσία με τα κονδύλια που δίνονται από το Κράτος. Χαμηλά κονδύλια έχουν έρθει και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ο Σύλλογος Εργαζομένων είναι κάθετος και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, ούτε στην περικοπή δεδουλευμένων αλλά ούτε και στην περικοπή στελέχωσης.

Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν θα μείνει αμέτοχος, έτσι αύριο (Τρίτη) θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την Τετάρτη θα συμμετάσχει στη Γενική Απεργία, την Παρασκευή έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία στάση εργασίας και επίσης μέσα στις γιορτές θα καθοριστούν εξορμήσεις μέσα στην πόλη όπου ο Σύλλογος θα ενημερώσει τους συμπολίτες για τα τεκταινόμενα καλώντας τους να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και του Νοσοκομείου της Πρέβεζας.

nosk

Ο κ. Ανωγιάτης από την πλευρά του υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξει μια γενναία ένεση προσωπικού στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, τουλάχιστον στα βασικά του τμήματα, θα κινδυνέψει σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία του.

«Αυτά που λέμε δεν αποτελούν θέση του σωματείου ή κάποιες κουβέντες κινδυνολογίας που θέλουν κάποιοι να μας προσάψουν ότι κάνουμε συνεχώς δημοσιοποιώντας τα προβλήματα του Νοσοκομείου. Δημοσιοποιώντας τα προβλήματα που έχει το Νοσοκομείο, εμείς θέλουμε ουσιαστικά να κάνουμε κοινωνούς τους ανθρώπους της πόλης και της περιοχής. Κάνουμε την κοινή γνώμη κοινωνό των προβλημάτων αυτών, για να μπορέσει να αντιδράσει γιατί αυτή αφορά. Δεν αφορά πρωτίστως εμάς, αφορά πρωτίστως τους κατοίκους της περιοχής. Αυτοί είναι που δεν θα έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη αξιόπιστη το επόμενο χρονικό διάστημα αν συμβούν όλα αυτά» υπογράμμισε ο κ. Ανωγιάτης, ενώ εξέφρασε την απορία του για το με ποια διαδικασία και με ποια ακριβώς κριτήρια αξιολογήθηκε το Νοσοκομείο της Πρέβεζας ούτως ώστε αυτό να πάρει τόσο χαμηλή βαθμολογία και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Σωματείο, όπως υπογράμμισε, δεν προκύπτει ότι το Νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι από τα χειρότερα.

«Οι αξιολογήσεις γενικότερα όσον αφορά και τις δομές και τα ιδρύματα και τους εργαζόμενους, δεν είναι κάτι που εμάς μας βρίσκει αντίθετους. Η έννοια της αξιολόγησης ως έννοια, οι στρεβλές πρακτικές εφαρμογής της είναι αυτές που μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Δηλαδή η χαμηλή αξιολόγηση ενός Νοσοκομείου που συγκρίνεται με ανομοιογενή μεγέθη, εκ των πραγμάτων πρόκειται για μια αξιολόγηση που δεν είναι αξιόπιστη» επισήμανε ο κ. Ανωγιάτης, ο οποίος χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο όπως είπε είναι εξαρχής εκτός συνταγματικής νομιμότητας με τον τρόπο που επιχειρείται να υλοποιηθεί.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη συνέντευξη τύπου:

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Πάργα, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...